Annonsørinnhold

Tips for våren og allergisesongen:

8 tips til å overleve pollensesongen!

Det er nesten magisk, hvordan pollen tilsynelatende fester seg til alt og alle. Heldigvis fins det råd å få - så pollensesongen ikke trenger å være fullt så ille. Et av dem handler om å skylle nesen ren!

IRRITASJONSSESONG: Med vår- og sommervarmen kommer blomstringen - og pollen! I denne artikkelen får du åtte enkle råd til hvordan du overlever pollensesongen uten å være altfor plaget. Foto: NTB/Scanpix
IRRITASJONSSESONG: Med vår- og sommervarmen kommer blomstringen - og pollen! I denne artikkelen får du åtte enkle råd til hvordan du overlever pollensesongen uten å være altfor plaget. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Snufs! Like sikkert som at temperaturen kryper oppover mot sommervarme, er det at nesene begynner å renne. Bilen har fått ny lakk - et fint lag gul pollen. Sengetøyet du hengte ut til tørk ser rent og fint ut, men er også fullt av pollen. Du harker og snyter deg, øynene klør og nesa renner. Gjenkjennelig?

Heldigvis finnes det ting du kan gjøre, utover å ta allergimedisin hvis du bruker det. Enkle råd du kan sette ut i livet allerede ... nå! Her har du åtte gode råd til hva du kan gjøre for å redusere allergiplagene!

SJENANSE OG BESVÆRLIGHET: Det er ikke gøy å være allergisk. I artikkelen får du masse enkle tips til hvordan du kan gjøre allergiplagene mindre! Foto: NTB/Scanpix
SJENANSE OG BESVÆRLIGHET: Det er ikke gøy å være allergisk. I artikkelen får du masse enkle tips til hvordan du kan gjøre allergiplagene mindre! Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Det viktigste rådet: 1) Skyll nesen med saltvann

Vi tar det aller beste trikset først. Det er samtidig noe av det enkleste du kan gjøre: Å skylle nesen med saltvann!

Hver eneste dag får vi inn 230 millioner partikler gjennom nesen. Eller som øre-nese-hals-overlege Sverre Steinsvåg ved Sørlandet sykehus og Haukeland universitetssykehus skriver om nesen i en artikkel på Allergiguiden.no:

- Den blir utsatt for ekstremt mye møkk siden vi puster inn 9000 liter luft i løpet av et døgn.

Heldigvis er det enkelt å rense nesen. OtriCare Saltvann med Aloe Vera er en naturlig nesespray som renser, skyller og fukter nesen. Den inneholder aloe vera som bidrar til å gjøre en tørr og irritert nese fuktig.

Saltvannsoppløsningen i OtriCares Saltvann med Aloe Vera er isotont. Det betyr at saltvannet har samme eller omtrent samme osmotiske trykk som blod-, tåre- og vevsvæske. Med andre ord: Det passer med kroppens eget saltnivå.

Å skylle nesen med saltvann er kanskje ingen mirakelkur mot allergi, ifølge overlegen. Men at det kan hjelpe, er han ikke i tvil om.

- Det går ikke an å kurere allergi med neseskylling, men mange opplever at det fører til bedre livskvalitet og færre plager. Det er helt ufarlig å skylle nesen så lenge saltvannet ikke er for sterkt.

Syv ekstra hverdagstriks som funker

Én ting er å skylle nesen. Men det finnes flere smarte grep å ta i hverdagen, for å redusere kontakten med allergenene så mye som mulig. Her har du de beste:

2) Følg med på pollenvarselet:

Astma- og allergiforbundet har daglige pollenvarsel, som det er lett å følge med på. Du kan til og med laste ned en egen pollevarsel-app som gjør at du kan skreddersy akkurat de varslene som er relevant for deg. Den er gratis. Du kan også se pollenkalenderen for hele Norge, som forteller deg hva som blomstrer hvor - og når.

3) Lukk vinduer og dører - hjemme og i bilen:

Hvis du har sjekket pollenvarselet og ser at dagen i dag byr på plenty allergener i lufta, hjelper det å lukke vinduer og dører. Bruk vifter eller air condition for å gjøre innetemperaturen sval og behagelig. Det samme trikset gjelder i bilen: Lukk vinduene, sett luftinntaket på resirkulering. Skru opp airconditionen!

NY LAKK: Det kan nesten se ut som om bilen har fått et ekstra lag lakk. Pollenstøvet legger seg fint over bilen, men det er ikke så fint å få det i nesen. Foto: NTB/Scanpix
NY LAKK: Det kan nesten se ut som om bilen har fått et ekstra lag lakk. Pollenstøvet legger seg fint over bilen, men det er ikke så fint å få det i nesen. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

4) Skift klær når du kommer utenifra:

Det hjelper ikke å ha lukket vinduene, om du drar med pollenet inn fra fotballbanen! Derfor: Har du vært ute, ta deg en dusj og skift klær.

5) Vask hus og sengetøy ofte:

Uansett hvor flink du er til å lukke dører og vinduer, sniker pollenet seg inn. Derfor er det smart å støvsuge og tørke støv ofte. Og sover du med vinduet åpent om natten, er det lurt å vaske sengetøyet ofte. Husk å bruke en støvsuger som har HEPA-filter, så ikke alt virvler opp igjen!

IKKE GJØR DET: Selv om det lukter friskt av klesvask som har tørket ute, er det samtidig en magnet for pollenstøv. Foto: NTB/Scanpix
IKKE GJØR DET: Selv om det lukter friskt av klesvask som har tørket ute, er det samtidig en magnet for pollenstøv. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

6) Tørk klesvasken inne:

Vanligvis er det fint å tørke klær ute. Men i pollensesongen betyr det at du gir pollenet fritt spillerom til å henge seg fast i klær, håndklær og sengetøy som henger på snora. Tørk det i trommel eller innendørs i stedet.

INNETØRK: Heng opp klesvask og håndklær til tørk inne - og unnslipp det verste pollenet. Bruk også tørketrommel. Alt er bedre enn å henge det ut i pollensesongen! Foto: NTB/Scanpix
INNETØRK: Heng opp klesvask og håndklær til tørk inne - og unnslipp det verste pollenet. Bruk også tørketrommel. Alt er bedre enn å henge det ut i pollensesongen! Foto: NTB/Scanpix Vis mer

7) Bruk solbriller:

Ikke bare for å unngå solens skarpe lys - eller for å se kul ut. Å bruke store solbriller beskytter øynene dine mot pollen!

Eldgammelt råd som faktisk virker

La oss et øyeblikk gå tilbake til første tips: Å skylle nesen med saltvann. For selv om det er en eldgammel metode mot både forkjølelse og allergi - kan du være sikker på at det virker?

For noen år siden bestemte et team tsjekkiske forskere ved et universitetssykehus i landet seg for å finne svaret på det spørsmålet.

Nesten 400 barn deltok i undersøkelsen. Barna - som var i alderen 6-10 år - hadde det til felles at hadde symptomer på forkjølelse.

Halvparten av dem fikk vanlig behandling. Den andre halvparten ble i tillegg behandlet med saltvannsnesespray. Resultatet? Barna som hadde fått nesene sine skylt med saltvann, ble raskere symptomfrie. Og kom seg raskere tilbake på skolebenken.

HJELP PODEN: OtriCare Saltvann med Aloe Vera passer også ypperlig for de små. Helt fra de er to uker gamle kan de med fordel bruke den 100 % naturlige saltvannssprayen. Foto: NTB/Scanpix.
HJELP PODEN: OtriCare Saltvann med Aloe Vera passer også ypperlig for de små. Helt fra de er to uker gamle kan de med fordel bruke den 100 % naturlige saltvannssprayen. Foto: NTB/Scanpix. Vis mer

Hva er det som blir skylt bort med saltvannet?

Når du går ut døren, er nesen det første organet som møter miljøet og luften - uansett om luften er full av pollen, om det er mye eksos der du ferdes eller om du er forkjølet. Nesen er med andre ord ikke bare noe vi bruker for å puste, den fungerer samtidig som et slags renseanlegg.

Av samme grunn er det ikke bare mennesker som sliter med pollenallergi som kan ha glede av å skylle nesa med saltvann. Det skriver overlege Steinsvåg.

- Neseskylling kan hjelpe både ved allergisk snue og vanlig forkjølelse. Også de som jobber i støvete eller røykfylte miljøer kan ha nytte av å skylle nesen med saltvann.

Men hvordan virker det? Rett og slett ved at slim, pollenstøv og bakterier spyles bort - og at den tørre neseslimhinnen blir fuktet.

PUST INN: Med OtriCare Saltvann med Aloe Vera kan både store og små redusere plagene i pollensesongen. Det er deilig å kunne gjøre noe! Foto: NTB/Scanpix
PUST INN: Med OtriCare Saltvann med Aloe Vera kan både store og små redusere plagene i pollensesongen. Det er deilig å kunne gjøre noe! Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Og noe av det beste? I motsetning til det som gjelder med vanlig nesespray, kan du skylle nesen med saltvann så ofte du føler behov for det, ifølge øre-, nese- og halslegen.

- Men hvis du har en ørebetennelse eller andre problemer med ørene er det best å snakke med legen din først.

VOKSNE OG BARN: OtriCare Saltvann med Aloe Vera finnes for voksne ...
VOKSNE OG BARN: OtriCare Saltvann med Aloe Vera finnes for voksne ... Vis mer
... og til barn som er eldre enn to uker!
... og til barn som er eldre enn to uker! Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer