Annonsørinnhold

Rosa sløyfe-aksjonen

Begge fikk brystkreft, men de ble behandlet helt forskjellig

Persontilpasset brystkreftbehandling er temaet for årets Rosa sløyfe-aksjon – les hvorfor!

HVER DAG FÅR NI UNIKE KVINNER BRYSTKREFT: Historiene til Anne Lise Ryel og Ellen Harris Utne illustrerer godt hvor ulikt kreften rammer. FOTO: Jorunn Valle Nilsen
HVER DAG FÅR NI UNIKE KVINNER BRYSTKREFT: Historiene til Anne Lise Ryel og Ellen Harris Utne illustrerer godt hvor ulikt kreften rammer. FOTO: Jorunn Valle Nilsen Vis mer
Publisert

Brystkreft er den hyppigste kreftformen blant kvinner, og hver dag får ni kvinner i Norge beskjed om at de har brystkreft. I dag lever det nesten 48 000 personer i landet som har eller har hatt sykdommen.

Både generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, og styreleder i Brystkreftforeningen, Ellen Harris Utne, fikk brystkreft i 40-årene – men de ser tilbake på helt ulike erfaringer.

Anne Lise ble en del av den dystre statistikken i mai 2005. Da var hun 46 år gammel.

Kulen i brystet bekymret henne ikke. Hun hadde hatt den en stund, men var overbevist om at det var en fettkul. Anne Lise hadde nemlig fjernet en slik 20 år tidligere. Mistanke om katteallergi fikk henne til å bestille time hos legen.

På vei ut av legekontoret ble kulen nevnt, og derfra gikk alt veldig raskt. Røntgen, biopsi og alvorsmøte på sykehuset. Hun hadde brystkreft.

Ellen oppdaget kulen i desember 2012. Da var hun 49 år gammel.

Hun var på ferie på Lanzarote da hun oppdaget et søkk i det ene brystet. Ellen forstod at det var alvorlig, for det var så synlig. Da hun kjente etter, oppdaget hun en stor kul. Det hastet å komme seg til legen.

Ellen ville ikke si noe til mannen eller døtrene; hun ville ikke uroe dem før hun visste noe mer. Å bære frykten alene førte til tunge tanker og søvnløse netter. Uroen viste seg å stemme – hun hadde brystkreft.

Ulike historier

Historiene til Anne Lise og Ellen starter og fortsetter svært ulikt. På samme måte som historiene til de ni kvinnene som får brystkreft i Norge hver dag. Alle er ulike, og alle skal behandles forskjellig.

Anne Lise hadde kreft på et tidlig stadium.

Hun ble operert allerede uka etter diagnosen. Inngrepet gikk som det skulle, hun hadde ikke spredning og fikk beholde brystet. Etter strålebehandling og noen måneders sykmelding, var hun tilbake igjen i full jobb.

Ellen derimot hadde en hissig og hormonell type.

På en knapp uke ble hele behandlingsforløpet lagt. I løpet av et halvt år fikk hun åtte cellegiftkurer. Det var beintøft. Kroppen hennes føltes fremmed og smertene var store. Etter endt cellegiftbehandling ble venstre bryst operert bort. Det var ingenting igjen.

Men hun var fremdeles ikke ferdig.

Ellen måtte stråles for å sikre at alt ble borte. Den heftige behandlingen gjorde at hun ble kreftfri, men ikke frisk. Ellen klarte aldri å returnere til arbeidslivet på grunn av alvorlige senskader.

Ja til forskjellsbehandling

Historiene til Anne Lise og Ellen illustrerer godt hvor ulikt kreft rammer.

Brystkreft er ikke én sykdom. De hadde to veldig ulike varianter som ikke overraskende krevde ulik behandling, men også brystkrefttyper som tilsynelatende er like, trenger ulik behandling.

Egenskaper i kreftsvulsten gjør at hver enkelt pasient reagerer forskjellig. Noen kan for eksempel respondere godt på én type cellegift, mens andre ikke har nytte av den.

Målet er å kunne gi så presis behandling at den garantert virker – for den dårligste formen for behandling er den som viser seg å ikke ha effekt.

For å kunne gi mer treffsikker behandling, trengs det mer kunnskap. Forskning som gjør at vi på forhånd kan forutsi hva som vil hjelpe den enkelte pasient. Mer presis behandling vil føre til at flere overlever og at færre får bivirkninger og senskader.

Alle skal ha tilbud om best mulig behandling, men ikke alle skal ha den samme behandlingen.

Derfor sier Rosa sløyfe ja til rosa forskjellsbehandling!

Vil du støtte saken? Rosa sløyfe selger flere produkter – deriblant søte pins, rosa kopper, praktiske vannflasker og en romslig sminkepung – til inntekt for aksjonen.

Kjøp produktene her!

NI NYANSER: Hver dag får ni kvinner brystkreft. Alle disse er ulike. Derfor kommer årets Rosa sløyfe i ni nyanser. FOTO: Steffen Aaland
NI NYANSER: Hver dag får ni kvinner brystkreft. Alle disse er ulike. Derfor kommer årets Rosa sløyfe i ni nyanser. FOTO: Steffen Aaland Vis mer
BESTSELGER: Et av de mest kjøpte produktene, er dette dus rosa kruset. Årets versjon har den karakteristiske sløyfen på både inn- og utsiden. FOTO: Modern House
BESTSELGER: Et av de mest kjøpte produktene, er dette dus rosa kruset. Årets versjon har den karakteristiske sløyfen på både inn- og utsiden. FOTO: Modern House Vis mer
ALT PÅ ETT STED: Denne sminkepungen rommer alle produktene du trenger. FOTO: Steffen Aaland
ALT PÅ ETT STED: Denne sminkepungen rommer alle produktene du trenger. FOTO: Steffen Aaland Vis mer
HENDIG OG LEKKER: Praktisk vannflaske i rosa. FOTO: Modern House
HENDIG OG LEKKER: Praktisk vannflaske i rosa. FOTO: Modern House Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer