Annonsørinnhold

HUMANIST

Bli eller gå? Her får du hjelp til det store spørsmålet!

Ny bok gir deg verdifulle innspill på hva som er riktig for deg.

EGEN HÅND: Å stå med spørsmålet "Skal jeg bli eller skal jeg gå?" er en ensom ting. Da kan det være fint med en støttespiller du kan putte i veska - eller på e-bokleseren - som kan hjelpe deg til å tenke tingene ordentlig igjennom. Foto: NTB Scanpix
EGEN HÅND: Å stå med spørsmålet "Skal jeg bli eller skal jeg gå?" er en ensom ting. Da kan det være fint med en støttespiller du kan putte i veska - eller på e-bokleseren - som kan hjelpe deg til å tenke tingene ordentlig igjennom. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Denne boka gir tankehjelp i en situasjon der man føler seg veldig alene.

Det sier forlegger Bente Pihlstrøm i Humanist forlag om Bli eller gå.

– Det er jo ikke akkurat et spørsmål du legger ut på Facebook! I den situasjonen kan du ofte bare lene seg på dine egne vurderinger. Du er i bunn og grunn veldig alene med tankene dine. Da er denne boka fantastisk. Den gir ingen svar, men den foreslår måter å tenke på. Den er en støtte og en hjelp i en vanskelig situasjon.

Boka er skrevet av The School of Life - og handler om hvorvidt man skal bli i forholdet – eller gå.

LITEN HJELPER: Den er ikke stor, Bli eller gå, men det gjør den lett å ta med. Og overkommelig å lese - når du står midt i et av livets vanskeligste dilemmaer. Foto: Forlaget
LITEN HJELPER: Den er ikke stor, Bli eller gå, men det gjør den lett å ta med. Og overkommelig å lese - når du står midt i et av livets vanskeligste dilemmaer. Foto: Forlaget Vis mer

– Hvis du lurer på om du skal bli eller gå, er det ikke noe du snakker med hvem som helst om. Du vil for det første ikke såre noen, men spørsmålet er også: Hvem kan du snakke med som er upartisk i spørsmålet? Én venninne kan si en ting, mens en annen kan si det stikk motsatte, sier Bente Pihlstrøm.

Hun forteller også at Bli eller gå hittil har solgt flere e-bøker enn papirbøker. Det sier kanskje litt om tematikken.

– Hvem er boka for, egentlig?

– Den er for deg som går og grubler på hva som er viktig for deg – og de rundt deg. Til syvende og sist er du jo alene med en avgjørelse om å gå eller bli. Du er nødt til å tenke selv.

IKKE FOR FACEBOOK: - Det er ingen som stiller et slikt spørsmål på Facebook! sier bokas forlegger, Bente Pihlstrøm i Humanist forlag. Foto: NTB Scanpix
IKKE FOR FACEBOOK: - Det er ingen som stiller et slikt spørsmål på Facebook! sier bokas forlegger, Bente Pihlstrøm i Humanist forlag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bedre enn å spørre en skråsikker venninne

Redaktøren sier at noe av det fineste ved boka er at den ikke serverer noen quick fix-løsning på et eksistensielt problem. At den oppfordrer leseren til å se ting fra andre vinkler enn man har gjort før. Og kanskje få ny forståelse av situasjonen man står i.

– Det er mange som har skråsikre svar på slike vanskelige situasjoner. Skråsikre og ensidige svar. Problemet med den er at de kanskje ikke kan brukes til så veldig mye. I Bli eller gå får du hjelp – og noen knagger til å tenke ordentlig.

Forleggerens svar finner gjenklang hos lesere som har vurdert boka på verdens største bokhandel - Amazon. Der har den fått 4,7 av fem mulige stjerner. En av mange som sier sin mening om den, er Samuel. Han skriver:

«Denne boka får på en veldig grundig måte fram alle mulige perspektiver og alternativer på en tankevekkende måte for å hjelpe oss med å komme fram til hva vi egentlig ønsker.» Samuel, leseranmeldelse på Amazon.

De som har befunnet seg i en situasjon der de tar hele forholdet opp til revisjon og seriøst vakler mellom spørsmålet om de skal bli eller gå, har mest sannsynlig kunnet konstatere én ting: Spør de en venn eller venninne, er svaret de får gjerne preget av livssituasjonen til akkurat den personen de spør.

– Nettopp! Du vil jo være veldig farget av dine egne erfaringer når du får et slikt spørsmål. Det er også lett å bli smittet av din venns omsorg for deg. Men det er ikke sikkert at denne omsorgen betyr at rådene de gir er spesielt gode! Det er her denne boka er så bra, for den er en nøytral part. Du kan bruke den for å diskutere med deg selv og kanskje finne ut hva som er riktig i akkurat din situasjon, sier Bente Pihlstrøm.

– Kan man kalle den en intelligent selvhjelpsbok?

– Ja, for den forutsetter at leseren er villig til å tenke grundig over ting. Den gir som sagt ingen svar, men den kan hjelpe deg til å stille de riktige spørsmålene.

Frykten for å gjøre en forferdelig tabbe

Bli eller gå er inndelt i 24 korte kapitler, som hver har et spørsmål som overskrift. «Er det verdt å gjøre det slutt på grunn av sex?», «Er vi rett og slett for ulike?» og «Er det greit å ønske at partneren skal forandre seg?» er tre eksempler.

ENSOMT TANKEARBEID: Det kan hjelpe å få støtte i å se situasjonen fra andre vinkler. Akkurat det bidrar boka Bli eller gå til. Foto: NTB Scanpix.
ENSOMT TANKEARBEID: Det kan hjelpe å få støtte i å se situasjonen fra andre vinkler. Akkurat det bidrar boka Bli eller gå til. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Og ifølge forleggeren forteller disse spørsmålene om en situasjon der mange virkelig trenger hjelp. Til å tenke. Til å forstå. Og kanskje til å handle.

– Alle spørsmålene koker jo egentlig ned til det store spørsmålet: Hvordan vil jeg leve livet mitt framover? Hvordan blir livet hvis jeg blir, og hvordan blir det hvis jeg går? Der kan det for noen være til hjelp å tenke over at selv om du velger å bli, er det ikke en avgjørelse du nødvendigvis tar for alltid. Hvis du går … Vel, et brudd er jo veldig brutalt. Det er vanskelig å unngå at det finnes tvil i etterkant. Uansett handler det om å nærme seg spørsmålet: Vil du fortsette som du gjør?

Boka ser slike spørsmål fra et utall innfallsvinkler og perspektiver. På den måten kan den være en støttebjelke i en situasjon der det for mange føles som om bakken man står på ikke nødvendigvis føles så sikker.

– Boka er en veiledning i en prosess. Og den kan gjøre at du tenker gjennom flere ting, slik at sannsynligheten blir mindre for at du gjør noe overilt. Eller få bekreftet at den beslutningen du egentlig har tatt, er riktig. Det finnes ingen garanti mot å gjøre tabber. Men du kan bli litt mer sikker i din sak.

Men – hva med barna?

Et av spørsmålene som nok kommer raskest på banen – uansett om man er mann eller kvinne i en slik situasjon – er også et av de vanskeligste. «Hva med barna?» Ofte er det også dette spørsmålet man raskest får høre fra en venn eller venninne, skulle man driste seg til å spørre dem til råds.

HVA MED BARNA: Det er kanskje et av de vanskeligste underspørsmålene når noen prøver å finne ut om de skal bli eller gå. Bli eller gå-boka presenterer nye måter å tenke på akkurat dette på. Foto: NTB Scanpix
HVA MED BARNA: Det er kanskje et av de vanskeligste underspørsmålene når noen prøver å finne ut om de skal bli eller gå. Bli eller gå-boka presenterer nye måter å tenke på akkurat dette på. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bli eller gå utfordrer den gjengse måten å besvare dette spørsmålet på. Det er ikke så viktig at båndet mellom foreldrene er «ekte» og at mamma og pappa er «inderlige sjelevenner». Niks: Så lenge stemningen i huset er god og frokosten blir servert som den pleier, er langt på vei det viktigste som det skal være.

I boka sammenlignes barna med hotellgjester. Foreldrene er hotelleierne!

– Hehe, ja, ler Bente Pihlstrøm. – Det viktigste er at det er en vennlig stemning på «hotellet». Og her er vi vel ved kjernen av spørsmålet om hva som er best for barna. Hvis foreldrene krangler mye, er det kanskje best om de ikke er sammen? Eller om noen behandles dårlig hele tida, er det kanskje ikke det beste å lære barna?

Men neida, hverken boka eller redaktøren slår et slag for at det å skille lag er løsningen.

– Ofte er det et stort knekk for barna om det ender med et brudd. Poenget er bare at stemningen i huset er viktig. Det er et spørsmål man er nødt til å ta i betraktning. Og heller ikke her finnes det enkle svar.

Husk kjærlighetsarbeidet

Et av bokas poeng er at drømmen vår om å finne en partner vi er hundre prosent kompatibel med, nettopp er det – en drøm. Som ligger ganske langt fra virkeligheten. Men det kanskje lett å tenke at gresset er grønnere på den andre siden, i et annet liv enn det man befinner seg i.

– Det er flest hverdager, sier Bente Pihlstrøm og ler. – Det må vi huske. Vi kan kanskje bli litt ødelagt av de urealistiske forventningene våre om å leve sammen med en perfekt partner. Prøv å snu på det: Tenk om noen trodde at du var perfekt! Så slitsomt det ville være! Folk må få lov til å slappe av litt. Med forventningene våre om rosa skyer og konstant opplagthet, har vi jammen fått skapt et ganske solid vrengebilde.

KJÆRLIGHET KREVER ARBEID: Det er flest hverdager, også i et parforhold. Boka Bli eller gå oppfordrer leseren til å tenke på det - og ikke skjønnmale alternativene. Foto: NTB Scanpix
KJÆRLIGHET KREVER ARBEID: Det er flest hverdager, også i et parforhold. Boka Bli eller gå oppfordrer leseren til å tenke på det - og ikke skjønnmale alternativene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I boka understrekes det – og det høres kanskje ikke så romantisk ut – at en viktig del av et kjærlighetsforhold, er arbeid. Kjærlighetsarbeid.

– Vi må tåle å se hverandres menneskelige sider. Vi har dette ene livet, og vi blir alle eldre. Vi kan bli syke, vi kan ha en kjip periode på jobben. Da handler det om å ha en toleranse for alle faser av livet. Og i alle faser av et parforhold, sier Bente Pihlstrøm og legger til at vi i bunn og grunn kommer langt med én ting.

– Vi må ville hverandre vel. Hvis du slutter å ville partneren din vel, er det et godt tidspunkt å stoppe og stille seg selv spørsmålet: Hva skjedde? Kan det bli annerledes?

Mange venter på at noen skal gripe inn

Bli eller gå går langt i å antyde at uansett om man blir eller går, kommer man uvegerlig til å sitte igjen med en følelse av å ha gjort litt feil. At det å bli var riktig, men også feil. Og at det å gå var bra, men også litt feil.

– Veldig få mennesker vil føle at det er en glimrende løsning, uansett hva de velger, sier Bente Pihlstrøm. – De som går vil føle på tap og skam, mens de som blir kanskje vil fortsette å nages av tvil. Alle som har levd en stund, skjønner at ingenting er perfekt. De som jakter på det perfekte, blir skuffet uansett. Det viktige er at man må kunne leve med beslutningen man tar.

TIL Å LEVE MED: Beslutningen om å gå eller bli handler om å spørre seg selv hvordan man vil at livet skal være fremover. Ikke et lett spørsmål! Foto: NTB Scanpix
TIL Å LEVE MED: Beslutningen om å gå eller bli handler om å spørre seg selv hvordan man vil at livet skal være fremover. Ikke et lett spørsmål! Foto: NTB Scanpix Vis mer

I tillegg venter mange kanskje på et tegn utenfra. At noen andre skal gripe inn – og vise dem hva riktig svar er. Nesten som da vi var barn og ventet på at foreldrene våre skulle fortelle oss hva som var riktig, og hva som var galt.

– Å ja, mange skulle til og med nærmest ønske at partneren var verre enn han eller hun er, fordi så ville det bli lettere å gå! Det er jo egentlig en forferdelig tanke, å ønske at kjæresten var fryktelig! Men det er samtidig forståelig. Mange vil gjerne slippe å ta en velfundert beslutning på egne vegne.

Et av bokas kapitler heter «Har jeg lov til å gjøre dette?». Altså: Med hvilken rett kan jeg bestemme meg for å gå? Eller bli? Forleggeren er enig i at dette er et av de vanskeligste spørsmålene.

– Det er kanskje derfor vi mennesker går runden og spør andre, sier Bente Pihlstrøm. – Men til syvende og sist er det jo slik, at den eneste vi trenger tillatelse fra – det er oss selv. Det er vi som må tillate oss å gå. Eller ... tillate oss å bli.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om