Annonsørinnhold

Libresse

MENSEN

Derfor bør du være obs på søvn under mensen

—Og dette kan du gjøre for å bedre den, og resten av mensperioden!

SØVNLØS: Om ikke mensperioden er tøff nok i seg selv, sliter mange med å sove. En av de vanligste årsakene til dette er rett og slett trist! FOTO: NTB Scanpix
SØVNLØS: Om ikke mensperioden er tøff nok i seg selv, sliter mange med å sove. En av de vanligste årsakene til dette er rett og slett trist! FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kan vi bare alle eniges om at mensen kan være—mye? Smertene, de søvnløse nettene i krampe og kløe— vi vet ikke hva! Den altoppslukende frykten for å blø igjennom, ikke minst! Ja, for selv i 2023 er denne månedlige plagen så tabubelagt at vi smått dør av tanken på at blodet skal sive gjennom.

Yes da, når det kommer til mensen er det nok av problemstillinger å ta av, og skal vi være ærlige, så begynner vi å bli pittelitt fortvilet.

For en best mulig mensperiode har vi snakket med Amelie Jensnäs Joäng, helsesøster hos Libresse. Hun deler sine aller beste tips for smertelindring og søvn, tabbene som kan forverre mensen og tegnene du bør være obs på.

EKSPERTEN: Helsesøster hos Libresse Amelie Jensnäs Joäng
EKSPERTEN: Helsesøster hos Libresse Amelie Jensnäs Joäng Vis mer

—For det første, hvor regelmessig bør mensen være?

—En normal syklus, uten tilsatte hormoner, er fra 21 til 35 dager. Det kan endre seg med livets faser. Regelmessigheten kan også påvirkes av livsfaktorer som stress, tristhet osv.

—For mange endrer mensfargen seg gjennom syklusen, hva kommer egentlig dette av?

—Fargen på blodet kan variere grunnet en kombinasjon av blod, slimavleiringer og utflod.

SMERTER OG SKAM: 58% svarte menssmerter, 39% svarte bekymringer for flekker på pysjamas eller laken, (og det i 2023!) mens 28 % svarte mage- og tarmproblemer, når Libresse spurte kvinner hvorfor de hadde nedsatt søvnkvalitet under mens. FOTO: NTB Scanpix
SMERTER OG SKAM: 58% svarte menssmerter, 39% svarte bekymringer for flekker på pysjamas eller laken, (og det i 2023!) mens 28 % svarte mage- og tarmproblemer, når Libresse spurte kvinner hvorfor de hadde nedsatt søvnkvalitet under mens. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

—Hva skyldes de ulike fargene?

— Mørkerødt er frisk og normal menstruasjon. Brunt blod kan indikere en lengre menstruasjonssyklus. Klumper oppstår når mensen er tung og proteinet i blodet har stivnet før det forlater skjeden.

—Er det noen farger man bør være obs på?

—Grønn, grå, gul eller svart farge kan indikere infeksjon.

SOVESTILLING: Spesielt én sovestilling kan hjelpe på menssymptomer, hvilken ser du litt lengre ned. FOTO: NTB Scanpix
SOVESTILLING: Spesielt én sovestilling kan hjelpe på menssymptomer, hvilken ser du litt lengre ned. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Pssst! Visste du at Libresse har kommet med en nyskapning som kan revolusjonere mensperiooden din? Du finner mer om dette lengre nede i saken!

—Er det andre endringer vi bør være obs på, og i tilfelle, når bør vi kontakte lege?

—I tillegg til menstruasjonsfargen, bør man også være oppmerksom på endringer i smerte, regelmessighet, blødning og menstruasjonslengde. Opplever du sterke smerter eller plutselig endring i menstruasjonssyklusen, uten at ytre omstendigheter har endret seg raskt, kontakt legen din.

SKREKKEN: Mange kvinner er redde for å blø igjennom på natten, med Libresse sin nyskapning kan du sove trygt.
SKREKKEN: Mange kvinner er redde for å blø igjennom på natten, med Libresse sin nyskapning kan du sove trygt. Vis mer

6 av 10 sliter

—Mange sliter med søvn under mensen, hvordan påvirkes vi av dårlig søvn?

—Dårlig søvn kan påvirke hormonproduksjonen og føre til endringer i mensssyklusen.

Pssst! Visste du at en undersøkelse gjort av Libresse viser at 6 av 10 kvinner sover dårligere når de har mensen? Og at det for nesten 40% skyldes frykt for å blø igjennom om natten? Sånn synes ikke Libresse at kvinner kan ha det, og de har derfor utviklet, Libresse Cour-V, bindene med deres beste passform, noensinne!

Bindende kommer med en ny og mer fleksibel kjerne som følger underlivet, og sitter spesielt godt (no more krøll og gnaging, si!). De har også tre absorberende soner slik at blodet absorberes bedre, og man kan føle seg tørr og sikker— du leser riktig, NATTEN IGJENNOM! Vi kan ikke si at vi ikke bli nysgjerrige på dette, og måtte derfor grille Oda Mustorp Brand Manager FEM (Libresse) om disse hero-produktene.

Derfor bør du være obs på søvn under mensen

—Hva tenker du om at så mange kvinner sover så dårlig under mensen?

—Søvn er alltid kjempeviktig. Vi ser i undersøkelsen at svært mange sover dårligere under mensen. Det er derfor lurt å være bevisst og obs på dette, og tilrettelegge slik at man får nok, og så god som mulig søvn når du har mensen.

EKSPERT: Oda Mustorp er Brand Manager hos Libresse.
EKSPERT: Oda Mustorp er Brand Manager hos Libresse. Vis mer

—Produkte finnes i både dag- og natt-edition. Hvordan stiller de seg når det kommer til? a) Krøll og gnaging? b) Komfort? c) Lekkasjer? d) Synlighet under klær?

— Bindet er formet for å følge underlivet bedre slik at det er komfortabelt å ha på seg og at man skal slippe krøll. Bindet er veldig tynt og synes derfor ikke under klær.

Du, nå får du 10 kroner tilbake når du kjøper en pakke bind fra Libresse. Tilbudet gjelder for alle dagligvarer du kan kjøpe Libresse og du finner det her.

HELT PÅ NATTA: Så du har litt større sjanse for å være helt på dagen!
HELT PÅ NATTA: Så du har litt større sjanse for å være helt på dagen! Vis mer

—Holder de virkelig natten gjennom?

—Ja, det gjør de! Nattbindet absorberer mer og er et lenger bind som går langt bak i trusen, for å fange opp blodet som beveger seg annerledes og ofte bakover når man sover. Det er spesielt utviklet for at man skal kunne sove trygt natten gjennom uten at det kommer flekker i trusen eller på lakenet. Og du, husk å bruke nattbind om natten og dagbind om dagen!

—Beskyttelsesproduktet flere burde vite om?

— Det kan være lurt å vite at det finnes mange ulike produkter og størrelser på produkter! For eksempel finnes det bind som er regular størrelse, de som er litt lenger som kan absorbere mer blod og spesielt nattbind som er utviklet for å holde deg tørr gjennom natten. Det er også viktig å vite at tynne bind absorberer like bra som tykkere bind og kan være mer komfortable å bruke siden de er tynnere.

FERDIG: Mange føler seg mer utmattet når de har mensen og søvn betyr ekstra mye. FOTO: NTB Scanpix
FERDIG: Mange føler seg mer utmattet når de har mensen og søvn betyr ekstra mye. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Dette burde flere vite om mens

Men det er ikke bare søvn vi bør være obs på, helsesøster Amelie Jensnäs Joäng hjelper oss videre med blant annet lukt og tabbene vi bør unngå!

—Er det helt sikkert at man ikke blir gravid under mensen?

—Egentlig kan man ikke det, men det er alltid en liten risiko for graviditet hvis du har ubeskyttet sex.

—Menssmerter, hvorfor har vi de, og blir de bedre eller verre med årene?

—Smerter skyldes sammentrekninger i livmoren, og kan bli både bedre og verre med alder og hormonpåvirkning.

—Hva burde flere vite om mensen?

— At det er en naturlig tilstand. At en kvinne, uten hormonelle prevensjonsmidler, blør i gjennomsnitt ni år av livet. At blødningsmønsteret påvirkes av hormoner og ytre faktorer. At smertestillende bør tas ved FØRSTE tegn på menstruasjon for best effekt.

DESSVERRE: Nei, å bøtte nedpå med kaffe er nødvendigvis ikke gunstig under mensen. FOTO: NTB Scanpix
DESSVERRE: Nei, å bøtte nedpå med kaffe er nødvendigvis ikke gunstig under mensen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

—Hva er den største tabben kvinner begår når det kommer til menstruasjon?

—Det er flere, blant disse er å ignorere ubehagelige symptomer og ikke gi deg selv nok hvile og søvn. Å unngå å snakke med jordmor eller lege om alvorlige eller vedvarende symptomer kan også være dumt, da det kan føre til at alvorlige helseproblemer ikke oppdages i tide.

Du, husk! Nå får du 10 kroner tilbake når du kjøper en pakke bind fra Libresse! Tilbudet gjelder for alle dagligvarer du kan kjøpe Libresse og du finner det her.

LAG PÅ LAG: Visste du at tynne bind absorberer like godt som tykke? Libresse sine nye bind er tynne og ses ikke gjennom klær, hurra!
LAG PÅ LAG: Visste du at tynne bind absorberer like godt som tykke? Libresse sine nye bind er tynne og ses ikke gjennom klær, hurra! Vis mer

Unngå lukt

—Menstruasjon, hvorfor lukter det? Har du tips til hva som kan gjøres for å dempe eller unngå dette?

—Noe lukt under menstruasjonen er normalt, og skyldes blodet og vevet som skilles ut. Er lukten uvanlig sterk eller ubehagelig, kan det skyldes ubalanse i skjedeslimhinnen eller en infeksjon. For å dempe eller unngå ubehagelige lukter under kan du:

1. Bruke produkter som er skånsomme mot skjeden. Unngå produkter som kan gi irritasjon og forstyrre den naturlige balansen av bakterier i skjeden.

TRUSA: I følge eksperten er ikke trusevalget nødvendigvis ett fett! Foto: NTB Scanpix
TRUSA: I følge eksperten er ikke trusevalget nødvendigvis ett fett! Foto: NTB Scanpix Vis mer

2. Bruke gode absorberende bind og skift mensbind ofte, minst en gang hver 4-6 time. Dette reduserer risikoen for bakterievekst.

3. Vaske underlivet daglig med lunkent vann og unngå sterke såper og vaskemidler.

4. Bruke bomullsundertøy som lar huden puste.

5. Unngå å ha sex under menstruasjonen hvis du har økt følsomhet eller ubehag.

Hvis lukten fortsatt er uvanlig sterk eller ubehagelig til tross for disse tiltakene, oppsøk jordmor eller lege for å utelukke mulige infeksjoner eller andre helseproblemer.

YOGA: Trening hjelper på det meste og det er spesielt to menssymptomer eksperten mener lindres av bevegelse. Foto: NTB Scanpix
YOGA: Trening hjelper på det meste og det er spesielt to menssymptomer eksperten mener lindres av bevegelse. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den beste treningen

— Hva er den beste treningen under mensen?

— Lett til moderat trening som turgåing, yoga og svømming kan være gode alternativer. Trening kan bidra til å lindre menstruasjonsrelaterte symptomer som kramper og humørsvingninger. Det er imidlertid viktig å lytte til kroppen og tilpasse treningen til individuelle behov og begrensninger. Et godt mensbind kan også være til stor hjelp for at treningen skal føles behagelig.

—Menstrikset du synes flere kvinner eller alle kvinner burde vite om?

—Mitt beste tips er å vite hva som kan gjøre menstruasjonen verre. Eksempler er stress, dårlig søvn og dårlig kosthold. Dette forverrer symptomer som kramper, humørsvingninger og tretthet. Å unngå eller redusere forbruket av alkohol, koffein og røyking kan også bidra til å redusere ubehagelige symptomer under menstruasjonen. Det er viktig å lytte til kroppen, spise sunt, få nok hvile og søvn.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer