Annonsørinnhold

TENA

Dette må du vite om urinlekkasje under graviditet

—Det er spesielt én ting eksperten mener du aldri bør gjøre.

URINLEKKASJE: Mange gravide plages av urinlekkasje, men kan man egentlig gjøre noe? FOTO: NTB SCANPIX
URINLEKKASJE: Mange gravide plages av urinlekkasje, men kan man egentlig gjøre noe? FOTO: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du gravid og sliter med å rekke toalettet når du må tisse? Da er du så langt ifra alene! Men hvorfor skjer det egentlig, hvor lenge vil det vare og kan man egentlig gjøre noe med det?

Vi har spurt Kikki Lowzow Holli, sykepleier og produktspesialist i TENA.

Først og fremst: hvorfor skjer egentlig lekkasjen?

I følge Lowzow Holli, er det seks vanlige årsaker til dette:

1.Blodtrykke øker: Under graviditeten får du høyere blodtrykk, noe som gjør at nyrene produserer mer urin – så du må på toalettet oftere.

2. Livmoren utvider seg: Naturlig nok i takt med at babyen vokser, noe som legger press på blæren.

3. Hormoner! Under graviditeten produserer kroppen hormoner som forbereder sener og ledd på fødselen. Disse vil også gjøre musklene som kontrollerer urinstrømmen svakere, noe som igjen kan føre til lekkasje.

4. Forstoppelse: Dette er vanlig under graviditet (og etter fødsel!), og vil legge mer press på bekkenbunnen og blæren. Forstoppelsen påvirker støtten rundt urinveiene, som øker sjansen for små lekkasjer.

5. Væskeansamlinger: Årsaken til at du kanskje må opp om natten skyldes at væskeansamlinger i ben og føtter finner veien tilbake til blodstrømmen når du ligger—som igjen gir økt urin!

6. Stressinkontinens: Er også vanlig og er en lekkasje som kan forekomme når du ler hoster eller nyser. Årsaken er rett og slett økt press, på en alt presset blære.

Dette må du vite om urinlekkasje under graviditet

— Innen termin vil organene dine (inkludert blære og urinrør) ha flyttet seg ganske mye for å gi plass til det nye livet, forklarer hun videre og utdyper med at bekkenbunnsmusklene som omgir urinrør, vagina og anus, vil ha blitt strukket og dratt i alle retninger.

—Prøv å være tålmodig, og husk at etter en fødsel tar det noe tid før kroppen omstiller seg igjen.

— Er det alltid urin man lekker?

—Mest sannsynlig ja. Hvis du legger et truseinnlegg i undertøyet og ser at væsken er gulaktig, er det antagelig urin, sier hun, men påpeker at man likevel skal være obs.

—Hvis du er bekymret for om du har en fostervannslekkasje, ta kontakt med lege eller jordmor – en rask ultralyd vil bekrefte om alt er som det skal.

Går det egentlig over?

Mange bekymrer seg for at lekkasjen aldri skal gå tilbake. Hva mener så eksperten skjer med blæren vår etter fødsel?

—Hvis fødselen bestod av mye pressing og anstrengelser, har dette en uunngåelig effekt på bekkenbunnen. Dette kan forårsake lett tap av blærekontroll en stund, sier hun, men trøster med at dette er helt naturlig og ikke minst svært vanlig.

Dette må du vite om urinlekkasje under graviditet

—Bare husk at du og kroppen din trenger tid til å omstille dere, og at millioner av kvinner har opplevd det samme.

— Men vil lekkasjen etter hvert gå tilbake?

— For de fleste dreier det seg om små og forbigående plager, men for noen kan dette bli et vedvarende problem. Det vanligste er at lekkasjene oppstår i de senere stadiene av graviditeten, og de første ukene etter fødselen. Samtidig er det ikke uvanlig å ha et lite uhell nå og da over en lengre periode.

Pssst! Hvorfor bruke vanlige truseinnlegg når det finnes et bedre alternativ? Det er fort gjort å ty til det velkjente truseinnlegget når det oppstår lekkasje. Men husk at disse ikke er utformet spesifikt for å håndtere urinlekkasje. TENA Lady-utvalget er imidlertid det! Produktene har trippel beskyttelse mot lekkasjer, lukt og fuktighet, takket være den unike microPROTEX™-teknologien, og ja, de er superabsorberende! De er heller ikke lengre enn et gjennomsnittlig mensbind, som la oss være ærlige, kan komme svært hendig med!

Dette må du vite om urinlekkasje under graviditet

—Ja, du kan sannsynligvis gjøre noe med det!

Ekspertens beste tips som kan redusere lekkasjen

1. Tren deg til en sterkere bekkenbunn: Dette kan redusere risikoen for urinlekkasjer. For å oppnå dette finnes det noen enkle hjemmeøvelser. Disse er anerkjent blant en vrimmel av kvinner for å virkelig gjøre en forskjell i deres hverdag. Psst! Øvelsene finner du til høyre på siden over, Hvis du nylig har født, er det en god idé å gjøre dem liggende for å unngå ekstra press på bekkenbunnen. Over tid kan du imidlertid gjøre dem omtrent hvor som helst. Selv når du kjører bil, sitter på bussen eller på arbeidsplassen!

2. Ikke stress når du er på toalettet: Ja, det frister, men, det er ingen god ide! Selv små mengder `left over` urin øker nemlig risikoen for å utvikle en urinveisinfeksjon som kan forverre urinlekkasjen. Så prøv alltid å tømme blæren fullstendig. TIPS! Len deg fremover på toalettsetet. Dette er kroppens mest effektive stilling når det gjelder å tømme blæren!

3. Prøv å øke tiden mellom toalettbesøk: I de siste stadiene av graviditeten er det plass til mindre urin i blæren, (siden babyen tar stor plass). Etter fødsel trenger blæren litt tid til å bli vant med å holde på mer urin igjen. En generell regel er at du bør tisse mellom fire til åtte ganger per dag, eller hver fjerde til sjette time. Gjennomsnittlig blærekapasitet er rundt 300–500 ml, så hvis du tisser mye mindre enn dette, kan du prøve å øke tiden mellom hvert toalettbesøk. Dette vil bidra til å øke mengden urin som blæren din kan holde på, og samtidig vil det trene de viktige bekkenbunnsmusklene.

4. Ikke drikk mindre vann: Vi kan ikke understreke nok hvor galt dette er! Selv om det er vanskelig å kontrollere blæren, må du aldri begrense mengden vann du drikker, spesielt ikke hvis du ammer. Å drikke mindre fører til dehydrering, som i sin tur gjør urinen mer konsentrert. Dette kan irritere blæren og gi trang til å gå på toalettet selv når blæren ikke er full. Hold deg godt hydrert – å drikke vann hjelper på fordøyelsen, bedrer eventuell forstoppelse og holder urinen sunn, som så reduserer risikoen for å utvikle blære- eller urinveisinfeksjon.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer