Annonsørinnhold

UiP

Sippealarm

Downton Abbey: en ny æra

Nei, du trenger absolutt ikke ha sett serien for å ha glede av å se den nye Downton Abbey-filmen på kino. Men det er en reell fare for at du har lyst til å se alle seks sesongene i etterkant.

FAMILIEGALLERI: Denne lune, varme buketten av en familie bergtar deg på alle måter i filmen Downton Abbey - en nye æra. Filmen er basert på serien med samme navn, og vi lover - du blir virkelig glad i dem. Men det er Lady Mary Talbot (iført blå kjole til høyre), spilt av Michelle Dockery, som overrasker mest, og avslører egenskaper selv fansen ikke vet om.
FAMILIEGALLERI: Denne lune, varme buketten av en familie bergtar deg på alle måter i filmen Downton Abbey - en nye æra. Filmen er basert på serien med samme navn, og vi lover - du blir virkelig glad i dem. Men det er Lady Mary Talbot (iført blå kjole til høyre), spilt av Michelle Dockery, som overrasker mest, og avslører egenskaper selv fansen ikke vet om. Vis mer

Aller først: skal du se denne filmen MÅ du ha med deg en pakke med papirlommetørkle. Ta gjerne også med deg maskara og concealer for en aldri så liten "tough up" etter filmen. For vi lover, du får en deilig, gråtkvalt "look" etter 125 vidunderlige minutter med Downton Abbey.

Ikke fordi filmen er så fryktelig sørgelig hele tiden. Absolutt ikke! Men fordi latteren henger så innmari løst, og fordi karakterene berører deg så varmt, at du til stadighet må hulke frem en latter og felle en smilende tåre.

PÅ KINO FRA 29. APRIL – KJØP BILLETTER HER

VAKRE KOSTYMER: Elizabeth McGovern spiller Cora, og vi elsker den vakre garderoben hennes. Foto: Ben Blackall / © 2022 Focus Features LLC
VAKRE KOSTYMER: Elizabeth McGovern spiller Cora, og vi elsker den vakre garderoben hennes. Foto: Ben Blackall / © 2022 Focus Features LLC Vis mer

Film for alle

Du har helt sikkert hørt om Downton Abbey, en erkebritisk serie som har oppnådd kultstatus, og som har trofaste fans over hele verden. Serien, og selvfølgelig filmen, følger livene til den aristokratiske Crawley-familien og tjenere deres, som nærmest kan regnes som en del av herskapet.

På bakgrunn av seriens ståsted, og at den forrige filmen nærmest var en ekstra lang episode til ære for fansen, så er det nærliggende å tenke at du må ha fulgt med på serien for å komme inn i handlingen.

Slik er det faktisk ikke! Selv om du mest sannsynligvis kommer raskere inn i handlingen med kjennskap til rollekarakterene, trenger du ikke ha sett en eneste episode for å kunne nyte filmen.

Se traileren nederst i artikkelen

FINN LEDIGE KINOBILLETTER HER

Downton Abbey: en ny æra

Vakker, erkebritisk reise i tid

De første minuttene har du nemlig nok med å ta innover deg reisen av flotte omgivelser og innblikket i moten på 1920/30-tallet (vi hadde glemt hvor utrolig vakker på den tiden var, og skulle gjerne skrudd tiden tilbake).

Ikke minst den fantastisk høflige etiketten og de vel artikulerende replikkene som minner deg om at noen ting var faktisk langt bedre før. Filmen er intet mindre enn overstrømmende, der storstilt arkitektur, detaljert interiør og vakre kostymer overrasker deg i tur og orden, og bergtar deg til stadig nye, tåretrillende høyder.

SE DOWNTON ABBEY PÅ KINO FRA 29. APRIL

FORTROLIG: Isobel Merton får i oppgave å gå gjennom Violet Grantham sine private papirer. Her finner hun blant annet brev fra den avdøde Marquis de Montmirail som Violet har arvet villaen av. Foto: Ben Blackall / © 2022 Focus Features LLC
FORTROLIG: Isobel Merton får i oppgave å gå gjennom Violet Grantham sine private papirer. Her finner hun blant annet brev fra den avdøde Marquis de Montmirail som Violet har arvet villaen av. Foto: Ben Blackall / © 2022 Focus Features LLC Vis mer

Så hva handler filmen om?

Filmen er lagt til året 1928, da både livsstilen og moten fortsatt er bekymringsløs. Handlingen foregår i hovedsak på to steder - på erkebritiske Downton Abbey og ved den mer frisinnet, franske rivieraen.

Det storslåtte bryllupet til Tom Branson og Lucy Smith kickstarter filmen. Etter bryllupet deler Lord Grantham nyheten om at familiens advokat vil besøke Downton Abbey, og hele familien bør være til stede. Og det er her hele handlingen starter.

Se traileren nederst i artikkelen

Det viser seg at Violet, Crawley-familiens overhode, har arvet en villa i Sør-Frankrike av en viss avdød Marquis de Montmirail. Arven gir grobunn for et begynnende mysterium, for hvem i all verden er denne ukjente franskmannen og hvorfor har han testamentert en villa til Violet - familiens ufeilbarlige overhode?

SIKRE DEG KINOBILLETTER NÅ

Downton Abbey: en ny æra

Stumfilmen kommer til Downton Abbey

Samtidig med dette mottar Lord Grantham en telefonsamtale fra Mr. Barber. En filmregissør fra det britiske filmselskapet Lion, som ønsker å sette sin siste stumfilm, The Gambler, på Downton Abbey. Lord Grantham synes det er en grotesk idé, og ser med avsky på at hjemmet hans skal fylles med sminkede skuespillere. Men med et svært fristende tilbud på bordet og en rask omvisning på det lekkende taket, blir Downton Abbey kulisser for stumfilmen.

Det finnes to typer kvinner: Tåper og drager. Sørg for at de oppfatter deg som en drage. Violet Grantham, matriark, til Lady Mary Talbot

Se traileren nederst i artikkelen

FINN BILLETTER TIL KINOFILMEN HER

TJENERSTAB: Blant husets tjenere blir filmens ankomst møtt med både begeistring og frustrasjon. Endelig skal tjenestejentene Daisy og Anna få møte sine matiné-idoler, mens fru Hughes må finne en måte å bringe nyhetene til Mr Carson på. Foto: Ben Blackall / © 2021 Focus Features, LLC
TJENERSTAB: Blant husets tjenere blir filmens ankomst møtt med både begeistring og frustrasjon. Endelig skal tjenestejentene Daisy og Anna få møte sine matiné-idoler, mens fru Hughes må finne en måte å bringe nyhetene til Mr Carson på. Foto: Ben Blackall / © 2021 Focus Features, LLC Vis mer

For å unnslippe det forestående kaoset, benytter familien anledningen til å besøke den nyervervede villaen i Sør-Frankrike. Lady Mary blir derimot igjen for å ha ansvaret på filmteamet. Mens familien gjør seg klar til å reise til Frankrike, ankommer de to filmstjernene.

Myrna Dalgleish viser seg å være like vakker i det virkelige liv som hun er på plakatene sine, men er hun noe mer enn blendende vakker? Den kjekke motspilleren Guy Dexter er langt mer spiselig, og sjarmerer både de kvinnelige tjenerne og andre i senk.

Vi lover, her venter en overraskende slutt.

SE DOWNTON ABBEY PÅ KINO FRA 29. APRIL

PÅ REISE: Cora Grantham og Lady Edith Hexham ser frem til å se villaen i Sør-Frankrike. Men de er minst like nysgjerrige på hvorfor Violet har arvet villaen av denne ukjente franskmannen. Credit: Ben Blackall / © 2022 Focus Features LLC
PÅ REISE: Cora Grantham og Lady Edith Hexham ser frem til å se villaen i Sør-Frankrike. Men de er minst like nysgjerrige på hvorfor Violet har arvet villaen av denne ukjente franskmannen. Credit: Ben Blackall / © 2022 Focus Features LLC Vis mer

Vel fremme på rivieraen prøver familien og løse mysteriet med denne sjenerøse gaven. I søken etter sannheten, reiser det seg flere spørsmål enn svar. Mysteriet blir ikke noe mindre når det dukker opp gamle brev fra avdøde Marquis de Montmirail på Downton Abbey, og det er kun Violet selv som har svarene på det delikate mysteriet.

FINN KINOBILLETTER HER

KJEKKAS: Hvem kaprer den kjekke butleren, mon tro? Foto: Ben Blackall / © 2022 Focus Features LLC
KJEKKAS: Hvem kaprer den kjekke butleren, mon tro? Foto: Ben Blackall / © 2022 Focus Features LLC Vis mer

Stumfilm for fall - en ny æra starter

På Downton Abbey får filmregissør Mr. Barber økonomiske problemer, og han må sende statistene hjem. Studioet har nemlig truet med å trekke kontrakten fordi snakkende bilder har blitt mer populært. Med stumfilmen på randen av kollaps, kommer Mary og fru Hughes regissøren til unnsetning med en genial idé som kanskje kan redde filmprosjektet. Det betyr at alle tjenerne må hjelpe til, og det avdekkes skjulte talenter.

Filmen er fylt med humor og varme, og stadig dukker det opp overrasker som får deg til både å trekke på smilebåndet og hulke en tåre. En ny æra har helt klart startet på Downton Abbey.

PÅ KINO FRA 29. APRIL – KJØP BILLETTER HER

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer