Annonsørinnhold

Spanias Turistkontor

Oppdag fargespillet på den spanske øygruppen Balearene:

Drøm deg bort i Balearenes fargespill

Oker, kongeblå, turkisgrønt hav. Opplev hva Balearene gjemmer på!

DRØMMELAND: Balearenes mange strender er en lise for hjemmekontortrøtte nordmenn. Ibiza, Formentera og de andre øyene ligger bare en kort, kort flytur unna. Visste du at verdens beste strand ligger på Formentera? Foto: Turismo de Formentera
DRØMMELAND: Balearenes mange strender er en lise for hjemmekontortrøtte nordmenn. Ibiza, Formentera og de andre øyene ligger bare en kort, kort flytur unna. Visste du at verdens beste strand ligger på Formentera? Foto: Turismo de Formentera Vis mer

Hva er den beste medisinen mot en grå hverdag? Farger! Og massevis av dem. Balearene er et perfekt reisemål for nordmenn som savner litt kulør i hverdagen.

Den spanske øygruppen Balearene ligger utenfor østkysten av Spania, omgitt av Middelhavets behagelige, klare vann. Okerfargede, steinbelagte stier. En myssende mylder av grønn vegetasjon - og det mest jomfruelige turkise havvann. Øygryppa er en liten flik av paradiset, som bare venter på å bli oppdaget.

For du har kanskje ikke hørt om Balearene? Til gjengjeld har du sikkert hørt om Ibiza, Mallorca, Menorca og Formentera!

Slik verdenssituasjonen er akkurat nå, er det klart vi drømmer oss vekk. Vi har hatt all tid i verden til å fable oss vekk fra hjemmekontorets dataskjerm, til drømmen om gylden strand, turkist havvann, kontrastrike bygater - og til roen som bare finnes på en stille, irrgrønn øy der naturen blir passet på.

Velkommen til Balearene. Her får du et lite glimt av hvilket fargespill øyene har å by på. Bli med på drømmereise til Ibiza, Formentera, Mallorca og Menorca! Det er enkelt å øyhoppe mellom søsterøyene, for å få det meste ut av Balearene.

Her kan du lese mer om Balearene

DEN HVITE BYEN: Med hvitkalkede hus, trange smug - og en fantastisk beliggenhet - byr gamlebyen Dalt Vila på Ibiza på et annet tempo enn byens omgjetne natteliv. Foto: Consell de Ibiza
DEN HVITE BYEN: Med hvitkalkede hus, trange smug - og en fantastisk beliggenhet - byr gamlebyen Dalt Vila på Ibiza på et annet tempo enn byens omgjetne natteliv. Foto: Consell de Ibiza Vis mer

Ibizas - en verdensarvsskatt!

De fleste av oss har hørt om Ibizas aldri hvilende natteliv. Og det er klart: Det er lov å drømme om endeløse netter i godt selskap. Samtidig er Ibiza så mye mer enn hjemsted for legendariske fester og strandløver på stranda. Øya er en perle i det østlige Middelhavet.

Som den første av de baleariske øyene fikk Ibiza i 1999 sitt første område på UNESCOs verdensarvsliste. I dag har øya fire steder som er utvalgt - og det både for kulturarv og natur.

Den hvite gamlebyen

Gamlebyen Dalt Vila - som på katalansk betyr "Øvre by" - er med sine smale og ganske bratte middelaldergater, sine små og koselige torg og sine velbevarte renessansemurer fra 1500-tallet noe helt særlig å besøke. En gang i tiden var byen den viktigste kystbyen i hele Middelhavet. Og det bærer den tydelig preg av den dag i dag. På katalansk kalles Ibiza fremdeles Eivissa.

GAMLEBYEN: Under katedralens plassering på høyden, ligger Dalt Vila, Ibizas gamleby, vakkert til med bratte, brostensbelagte gater og et yrende menneskeliv. Foto: Consell de Ibiza
GAMLEBYEN: Under katedralens plassering på høyden, ligger Dalt Vila, Ibizas gamleby, vakkert til med bratte, brostensbelagte gater og et yrende menneskeliv. Foto: Consell de Ibiza Vis mer

Dalt Vila er resultatet av kulturmøter gjennom hundrevis av år, og vitnesbyrder om fønikere, romere og arabere som gjennom tidene har kalt øya sitt hjem, er synlige overalt i byen.

Det finnes offisielle turistkart og guidede turer gjennom gamlebyens bratte gater, men det beste er kanskje å rusle rundt på må-få og stanse opp der noe vekker nysgjerrigheten.

FARGERIKT: Når kvinnene i Ibiza pynter seg til de tradisjonelle fiesta-ene, bruker de et vell av fargerike skjørt. Til enkelte høytider er det snakk om mer enn tolv ulike typer, alle i forskjellig stoff, broderier og i ulike farger. Foto: Consell de Ibiza
FARGERIKT: Når kvinnene i Ibiza pynter seg til de tradisjonelle fiesta-ene, bruker de et vell av fargerike skjørt. Til enkelte høytider er det snakk om mer enn tolv ulike typer, alle i forskjellig stoff, broderier og i ulike farger. Foto: Consell de Ibiza Vis mer

Dalt Vila er resultatet av kulturmøter gjennom hundrevis av år, og bærer preg av de ulike kulturene som gjennom tidene har kalt øya sitt hjem. Oppe ved byens katedral, Catedral de Nuestra Señora de las Nieves, er det en spektakulær utsikt over byen, havna og havet - hele veien ut til søsterøya Formentera.

På engelsk heter katedralen Our Lady of the Snow, og det høres kanskje litt merkelig ut med en snøhelgen som beskytter en middelhavsøy? Det skyldes at da kristne erobrere i august 1235 inntok øya og byen, måtte de oppkalle katedralen etter den helgenen som lå nærmest i tid. Snøhelgenen ble hvert år feiret i starten av august - og det forklarer katedralens høye beskytter.

Innenfor bymurene dukker fotografimotivene opp på hvert gatehjørne. Ta en kikk inn i en av dem mange småbutikkene, nyt en lang lunsj på en formiddagskafé - eller bare sitt og beundre menneskene.

Oppdag Adlib-moten!

Det hvite fra byen finner du igjen i det hvite i Adlib-motens gevanter. Sjalene, kjolene og stråhattene er typisk for den tradisjonelle ibizianske klesmåten.

HVIT SOM SNØ: Når helgenen i Ibizas katedral er Our Lady of Snow, er det bare passende at byen er hvit. Gå på oppdagelse i de fine, små butikkene i gamlebyens brostensgater. Kanskje finner du en Adlib-kjole som passer perfekt? Foto: Consell de Ibiza
HVIT SOM SNØ: Når helgenen i Ibizas katedral er Our Lady of Snow, er det bare passende at byen er hvit. Gå på oppdagelse i de fine, små butikkene i gamlebyens brostensgater. Kanskje finner du en Adlib-kjole som passer perfekt? Foto: Consell de Ibiza Vis mer

Adlib-moten er ensbetydende med håndlagde, originale kreasjoner - og med hvitfargen som dens fremste kjennetegn. Bland dette med naturlige, behagelige stoffer som lin og bomull, og det attråverdige ved Adlib-moten blir lett å få øye på.

Selv om tradisjonen er gammel, følger Adlib-moten med i tiden. Hver sommer arragneres Adlib Fashion Show. Her blandes det tradisjonsrike med det friske, nye - og respekten for naturlige kroppsfasonger ligger til bunn. Til glede for besøkende gjester såvel som Ibizas innbyggere.

Og mottoet? «Kle deg som du vil, men kle deg med stil»!

Smak på Ibizas blomstersalt

Vi holder oss til det hvite litt til: Cristal de la Vida kalles det. For et vakkert navn på naturlig havsalt! I motsetning til industrielt fremstilt bordsalt, som gjennom produksjonen fratas det aller meste av sitt naturlige mineralinnhold, er havsaltet som finnes på Ibiza breddfullt av naturlige stoffer.

SAL de IBIZA er ikke tilsatt noe som helst, men kanskje viktigst: Det er heller ikke renset for noe som helst. Det gjør at havsaltet inneholder mer enn 80 forskjellige mineraler og naturlige sporstoffer fra Middelhavets skattkammer.

Man kan til og med se det i mikroskopet: Overflaten på saltkrystallene funnet på Ibiza er lange og taggete, og minner mest av alt om kystlinjen de er funnet langs!

NATURSALT: Det naturlige havsaltet ekstraheres i naturparken Ses Salines d'Eivissa - på samme plass som det er blitt utvunnet siden 600 år før vår tidsregning. Foto: Consell de Ibiza
NATURSALT: Det naturlige havsaltet ekstraheres i naturparken Ses Salines d'Eivissa - på samme plass som det er blitt utvunnet siden 600 år før vår tidsregning. Foto: Consell de Ibiza Vis mer

Livets krystaller blir høstet i naturparken Ses Salines d'Eivissa. Bordsaltet Fleur de Sel (saltets blomster) er det reneste bordsaltet du kan få tak i. Det er kritthvitt, med spetter av rosa skimmer.

Om du og din kjære først befinner dere i naturparken Ses Salines der saltet utvinnes, er det opplagt å besøke en av de mest emblematiske strendene på hele Ibiza. Den ligger nemlig i samme område!

Ses Salines-stranden er en langgrunn strand med myk, gylden sand, avgrenset av mørkegrønn furu. Nyt et bad i det krystallklare vannet, ta en rusletur til fyret - og kom tilbake til stranden gjennom skogen.

Under sanden er det rød leirebunn, den samme rødfargen du finner i den historiske 108 år gamle røde trikken som med skramlende sjarme farter mellom byen Sollér og havnen i Sollér-bukten på Mallorca.

EN INSTITUSJON: Den gamle, røde trikken som går fra hjertet av Sollér på Mallorca er en opplevelse å reise med. Et hint fra en gang tempoet var et annet enn i våre dager. Foto: Turespaña
EN INSTITUSJON: Den gamle, røde trikken som går fra hjertet av Sollér på Mallorca er en opplevelse å reise med. Et hint fra en gang tempoet var et annet enn i våre dager. Foto: Turespaña Vis mer

Les mer om Baleaerene her!

Opplev en helt magnetisk solnedgang!

Det sies at kalksteinsformasjonen Es Vedrà like utenfor Cala d'Hort-stranden på sørkysten av Ibiza er det tredje mest magnetiske punktet i verden. I skumringstimen kan du få med deg et særsyn når solen går ned i havet.

I fjor var årets Pantone-farge blå, og det var det mange som mente stemte godt med verdensituasjonen. I år er en av de offisielle fargene for året «Illuminating» - en farge du med garanti får oppleve om du myser mot Es Vedrà på kveldstid.

Det er ikke til å si om det er gulfargen i de gylne solnedgangene som sørger for dragningen, eller om det er noe mer mystisk som stikker under.

MAGNETISK: Å oppleve solnedgangen på Es Vedrà er et syn for livet. Foto: Turespaña
MAGNETISK: Å oppleve solnedgangen på Es Vedrà er et syn for livet. Foto: Turespaña Vis mer

Det finnes anekdoter som kobler Es Vedrà til Bermuda-trianglet. Du vet, den myteomspundne trekanten der kompasser ikke virker? Det sies at også her, i nærheten av Es Vedrà blir båters GPS-er og navigasjonsutstyr spilt et puss på uforklarlig vis.

Andre sier at den nesten 400 meter høye kalksteinen i havet har en særlig energi, en aura, som man tydelig kan merke. I 1854 mente en lokal prest at den holmen i havet ikke kunne være annet enn en ... UFO-base!

Uansett hva den sterke tiltrekningen skyldes: Solnedgangen er storslått med sitt gule teppe av lys!

Sjøgresset Posidonia

Vi har vært innom den hvite byen og har renset oss med rød leire. Det er på tide å gå litt dypere uti! For vi er nødt til å snakke om havet. Om den intense blåfargen som omslutter Balearene, og som nesten umerkelig spes på med en vifte av de forskjelligste grønne nyanser.

Denne vandringen på fargeskalaen er langt fra tilfeldig, for havbunnen på Ibiza og Formentera er hjemplassen til en av de største levende organismene vi har på jordkloden. Det grønne, vakkert bølgende sjøgresset Posidonia ligger i Posidonia Natural Park - og står på UNESCOs verdensarvsliste.

UNIKT: Det er mer enn 100 000 år gammelt og gir oksygen og le for et utall arter. Sjøgressengene i Posidonia Osceania er det baleariske økosystemets hjerte. Det sørger samtidig for å gi vannet sin turkise lød - og gjør det helt krystallklart. Foto: Consell de Ibiza
UNIKT: Det er mer enn 100 000 år gammelt og gir oksygen og le for et utall arter. Sjøgressengene i Posidonia Osceania er det baleariske økosystemets hjerte. Det sørger samtidig for å gi vannet sin turkise lød - og gjør det helt krystallklart. Foto: Consell de Ibiza Vis mer

Den undersjøiske skogen Posidonia er stedsspesifikk, den finnes bare akkurat her. Den er åtte kilometer lang, over 100 000 år gammel og strekker seg hele veien fra Es Freus på Formentera til Ses Salines-stranden på Ibiza.

I sjøgressengene lever utallige undersjøiske arter, som bruker sjøgressets beskyttelse som en slags sikker havn. En av dem er den vakre sjøhesten, som kamuflerer seg så godt den kan for å overleve.

Innbyggerne og myndighetene på Formentera har i årevis vært opptatt av å ta vare på det økologiske mangfoldet og jobbe for en bæredyktig turisme.

YRENDE LIV: Under havskorpen sørger Posidonia-sjøgresset for hjemsted og gjemmested for et utall dyre- og plantearter. Det gjør øyas farvann til et av verdens beste dykkesteder!
YRENDE LIV: Under havskorpen sørger Posidonia-sjøgresset for hjemsted og gjemmested for et utall dyre- og plantearter. Det gjør øyas farvann til et av verdens beste dykkesteder! Vis mer

Save Posidonia-prosjektet er et nybrottsarbeid i Middelhavet som Øyrådet på Formentera har lagd for å fremsnakke bæredyktig omgang med naturen - og for å hente midler til å konservere Posidonia-sjøgresset og de mange artene som lever i det. Til glede for oss som besøker øya - og for de som reiser hit i fremtiden.

Du vil forstå det instinktivt i det øyeblikk du setter de bare føttene dine på den hvite sanden, trekker pusten med magen og lar blikket hvile på havets billedskjønnhet.

Posidonia er øyas naturskatt nummer én. Ikke bare på grunn av skjønnheten og mangfoldet, men fordi sjøgresset renser havvannet og skaper det unikt klare, turkise vannet. Det gjør området til et av de absolutte høydepunktene for dykking. Det sies at én kvadratmeter Posidonia-sjøgress produserer mer oksygen enn en kvadratmeter skog på land!

NATURPERLE: Formenteras magisk klare vann skyldes Posidonia-sjøgresset som er mer enn 100 000 år gammelt og som gir liv og ly til et utall dyre- og plantearter på Balearene.
NATURPERLE: Formenteras magisk klare vann skyldes Posidonia-sjøgresset som er mer enn 100 000 år gammelt og som gir liv og ly til et utall dyre- og plantearter på Balearene. Vis mer

Formentera - når det enkle er best

Bare noen kilometer lenger sør i havet, ligger Formentera - Ibizas søsterøy. Det sies at hvis paradiset finnes, så må det ligne veldig på Formentera!

Dette er den minste av de pityusiske øyene, som de sørvestlige øyene i Balearene kalles. Navnet er opprinnelig gresk og betyr "Øyene med furutre", et de fikk på grunn av den rike forekomsten av furutrær da grekerne besøkte øyene.

HVILEPULS: Det finnes knapt bedre reisemål i verden enn Formentera i Balearene når det handler om å få hvilepuls. Dra inn naturens skjønnhet i fullt monn!
HVILEPULS: Det finnes knapt bedre reisemål i verden enn Formentera i Balearene når det handler om å få hvilepuls. Dra inn naturens skjønnhet i fullt monn! Vis mer

Øya er 19 kilometer lang - og strandlinjen som er på hele 69 kilometer, består stort sett av herlige strender!

Formentera er kanskje liten, men følelsen av den er stor. Det er hit du drar hvis du drømmer om å hengi deg til ekte, avslappende natur. Det er for eksempel langt flere sykler enn det er biler på øya, småbyer i stedet for storbyer, og du kan dra på vandreturer, ri på hester og få utløp for ornitologen i deg.

På Formentera kan du med andre ord ta av deg armbåndsuret, sette mobilen på lydløs og trekke et lettelsens sukk.

AVSLAPPENDE: Formentera er naturen som viser seg fram! Gå på oppdagelsesvandring, svøm og snorkle blant sjøhester - eller nyt øya fra hesteryggen. Ta dere en sykkelutflukt til Ses Illetes-stranden, som er kjent som verdens vakreste. Foto: Turespaña
AVSLAPPENDE: Formentera er naturen som viser seg fram! Gå på oppdagelsesvandring, svøm og snorkle blant sjøhester - eller nyt øya fra hesteryggen. Ta dere en sykkelutflukt til Ses Illetes-stranden, som er kjent som verdens vakreste. Foto: Turespaña Vis mer

Ta dere tid til å nyte Formenteras slowfood. Fordi øya i gammel tid lå så isolert fra de andre øyene, gjorde de lokale kokkene en dyd av å foredle de ferske lokale råvarene.

Tørket fisk, fritert blekksprut eller hva med blekksprut fritert i sitt eget, sorte blekk? Nyt et glass lokalprodusert rosévin, eller gå om bord i flaó - en lokal ostekakespesialtet med peppermynte. Ah, la tiden seile!

At man bare kan komme til Formentera med ferje fra Ibiza (og fra Mallorca om sommeren) høres kanskje besværlig ut, men har vist seg å være helt avgjørende for å bevare øyas særlige stemning.

Verdens beste strand?

La oss si det først som sist: Formenteras største fortrinn er strendene. Og spesielt én av dem: Ses Illetes. Stranden ligger i naturparken Ses Salines tilhørende Ibiza og Formentera helt nord på øya.

At den befinner seg i en naturpark betyr at omgivelsene blir tatt vare på. Sanddynene beskyttes og parkeringsplasser for moped og bil er avgrenset, for å passe på det unike terrenget.

VERDENS BESTE STRAND: Ses Illetes-stranden på Formentera ligger i en naturpark. Flere ganger er den kåret til verdens beste strand. Det er bare å stikke føttene i sanden. Foto: AETIB
VERDENS BESTE STRAND: Ses Illetes-stranden på Formentera ligger i en naturpark. Flere ganger er den kåret til verdens beste strand. Det er bare å stikke føttene i sanden. Foto: AETIB Vis mer

Stranden er flere ganger blitt kåret som verdens vakreste. Og det er ikke tilfeldig. Med sitt rolige, grunne og turkise vann og sin fine, hvite strand som renner mellom tærne, er Ses Illetes tett på å være den perfekte stranden. Ofte blir den kalt den rosa stranda, fordi møtet mellom den hvite sanden og det turkise havet skaper en helt spesiell glød.

Fordi den er så bred er det alltid mulighet til å finne seg en stille plass for seg selv, og slippe å ligge på naboens håndkle. Her er parasollutleie og fasiliteter stort sett fraværende, noe som gjør strandopplevelsen til et deilig, svalt avbrekk.

Når solens stråler har varmet deg og kjæresten, er det bare å reise seg opp og sette fotavtrykk som straks viskes ut.

Besøk de andre øyene - og smak på Mallorcas gull

Om hvilepulsen har ankommet, er det kanskje på tide å se noen andre steder? Det unike ved Balearene er at avstanden mellom øyene er så kort. Kanskje rekker du og din kjære et hopp til Mallorca eller Menorca?

For å smøre smaksløkene finnes det knapt noe bedre enn Mallorcas olivenolje. Med sin tusen år lange tradisjon for olivenoljeproduksjon, løfter mallorcansk olivenolje enhver gastronomisk rett et hakk mot perfeksjon. Uansett om det er snakk om et gourmetmåltid på en av øyas restauranter - eller det ferske brødet du får kjøpt, som du kan dyppe i oljen.

MALLORCAS GULL: Olivenoljen som produseres på Mallorca er både sunn - og fantastisk velsmakende! Foto: Turespaña/Dusan Zidar
MALLORCAS GULL: Olivenoljen som produseres på Mallorca er både sunn - og fantastisk velsmakende! Foto: Turespaña/Dusan Zidar Vis mer

Olivenoljen er utvunnet i Sierra de Tramuntana, i det olivengrønne området langs den store fjellkjeden på Mallorca. Her kan du puste inn middelhavsluften når den er på sitt reneste, med utsikt til mektige furu- og eikeskoger, med friske hint fra Middelhavet.

Olivenoljen er intens ikke bare i sin gylne farge, men også i smaken. Mallorcas gull er perfekt til sjømat - og en helt ufravikelig ingrediens i alt fra lekre vegetarretter til kjøttretter.

Gi arròs brut en sjanse. Selv om navnet bokstavelig talt betyr «skitten ris», ikke la deg lure! Det brune fargespillet får risretten fra en særlig blanding av kanel, muskat, paprikakrydder og safran.

LANDSBYDRØM: I Sierra de Tramuntana-området ligger det herlige små landsbyer spredt i det olivengrønne landskapet. Det blir knapt mer pittoresk! Foto: AETIB
LANDSBYDRØM: I Sierra de Tramuntana-området ligger det herlige små landsbyer spredt i det olivengrønne landskapet. Det blir knapt mer pittoresk! Foto: AETIB Vis mer

På Mallorca sies det at ingen frokost med respekt for seg selv er komplett med mindre den begynner med et stykke brød med tomater, salt og olivenolje.

For å få en smakebit av Baleaerne, kan du prøvde deg på en alkoholfri variant av den lokale likøren Hierbas Ibicencas fra Formentera. Mens originalen har vært produsert og perfeksjonert siden slutten av 1800-tallet og inneholder så mange som 20 forskjellige urter, kommer du langt med krydderurter du kjenner.

Bland litt rosmarin, litt timian - og hvis du tør, litt anis - i en god jomfruolivenolje, lukk øynene og drøm deg til Balearene!

Dypp tåa i en turkis vik

Kanskje våkner du opp på Menorca? Som den nest største av Balearene duver Menorca omgitt av rolig, lyst hav. Med sine mange turkisblå viker, bukter og strender er øya et syn for såre øyne.

Menorcas landskap kan sjarmere den største ringrev av en turist med sin storslåtthet. Uansett hvor du tar deg frem på øya, ligger det en sandstrand og et svalende bad for dine føtter. Velg selv mellom populære strender breddfulle av fasiliteter - og mer tilbaketrukne, rolige fristeder.

På sørsiden av øya er strendene fulle av hvit sand, turkisblått hav og rolige furulunder. Flere av dem er nesten urørte perler som ligger og venter. Ta med solkrem og badehåndkle - og besøk for eksempel Macarella og Macarelleta, Tuqueta, Binidalí, Binigaus eller Cala Mitjana.

Det er ikke bare slik at det å dra på stranden på Menorca er en god idé i forbifarten. Langt fra. Det er en av grunnene til å dra hit!

SANDRØM: De mange, fine strendene på Balearene innbyr til hverdagsleie gjester. Her er Cala Mitjana på Menorca, en liten perle som bare er cirka 25 meter bred, har den fineste myke sanden - og som ligger godt beskyttet fra store bølger. Og vannet? Krystallklart. Foto: FFTMENORCA
SANDRØM: De mange, fine strendene på Balearene innbyr til hverdagsleie gjester. Her er Cala Mitjana på Menorca, en liten perle som bare er cirka 25 meter bred, har den fineste myke sanden - og som ligger godt beskyttet fra store bølger. Og vannet? Krystallklart. Foto: FFTMENORCA Vis mer

Mellom Ibiza og Formentera er det gode ferjeforbindelser med daglige seilinger. Mallorca er forbundet med alle de andre øyene i Balearene både med fly og båt. For å komme til Menorca tar du ferja fra nordsiden av Mallorca.

Mallorca er forbundet med de andre øyene i Balearene både med fly og båt. For å komme til Menorca kan du ta ferje fra nordsiden av Mallorca. Og for å komme deg fra Formentera til storesøster Mallorca, går det egen ferje hele sommeren.

Reis trygt til Balearene

Spanske myndigheter har lagd en egen nettside med informasjon om trygge reiser til og i Spania. De gjelder naturligvis også Balearene. Avlegg nettsiden et besøk, og les de siste oppdateringene om hva som gjelder for å skape en trygg ferietur for familien.

Gjør dere klar til en drømmereise!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer