Annonsørinnhold

KARI TRAA

Fem fordeler med å bruke ullundertøy – året rundt!

Nordmenn har lange tradisjoner for å bruke ull til både hverdags og på tur. I årevis har vi kledd oss etter trelagsprinsippet, med ull innerst. Det er ikke tilfeldig.

USLÅELIG: Uansett om du er tørr eller våt, holder ulla deg varm!
USLÅELIG: Uansett om du er tørr eller våt, holder ulla deg varm! Vis mer

Til tross for at det hele tiden forskes frem nye tekniske stoffer, har ullens naturlige fordeler vist seg uslåelige – i tillegg til å være et av de mest miljøvennlige materialene vi har.

SE ÅRETS ÅRETS ULLUNDERTØY FRA KARI TRAA HER

Her er fem grunner til at vi sverger til ull:

1. Holder deg varm, selv når du blir våt

VARMEKILDE: Uansett om du blir våt, holder ullklær deg varm. Genialt.
VARMEKILDE: Uansett om du blir våt, holder ullklær deg varm. Genialt. Vis mer

Du har sikkert opplevd å bli skikkelig frossen etter å ha svettet i skiløypa eller på fjelltur. I motsetning til andre materialer, som blir kalde av væske fra svette eller regn, klarer ull å isolere varme – selv når den er fuktig! Faktisk kan ull holde på opptil 35% fukt av sin egen vekt, før den føles våt. Du vil derfor føle deg varmere og mer komfortabel i ull når det regner, eller du svetter mye.

2. Regulerer kroppstemperaturen din

Ull er som skapt for nordiske forhold, hvor temperatur og værforhold kan endre seg raskt. Vi vet alle hvor ubehagelig det er å bli for varm eller kald når vi er ute på eventyr, derfor er ullens evne til å regulere kroppsvarme gull verdt. Ullfibrene har nemlig den unike egenskapen at de isolerer både mot varme og kulde ved å absorbere og slippe ut fuktighet. På denne måten justeres kroppstemperaturen din til et behagelig nivå etter forholdene. Når det er kaldt og vi svetter, vil ullfibrene absorbere fuktigheten, og sette i gang en prosess der den genererer varme. Varmen oppbevares i luftlommer i ullfibrene, og fryser dermed ikke - selv når det er kuldegrader!

VÆRSIKKERT: Ull holder deg lun, selv om været plutselig blir et helt annet enn det var da du la ut på tur.
VÆRSIKKERT: Ull holder deg lun, selv om været plutselig blir et helt annet enn det var da du la ut på tur. Vis mer

Når du blir for varm, sørger ullfibrene tilsvarende for å kjøle ned temperaturen ved fordamping – akkurat som kroppen vår svetter for å kjøle oss ned. Ull er altså like behagelig å bruke sommer som vinter.

3. Selvrensende og motvirker svettelukt

SVETTESIKKERT: Når vi har det gøy, hender det at vi svetter. Da er det smart å kle seg i ull, som har en naturlig motstandskraft mot svettelukt og mikroorganismer.
SVETTESIKKERT: Når vi har det gøy, hender det at vi svetter. Da er det smart å kle seg i ull, som har en naturlig motstandskraft mot svettelukt og mikroorganismer. Vis mer

Ull har en naturlig resistens mot vekst av mikroorganismer og odør, og kan brukes i flere dager uten å lukte. Årsaken til dette er en kombinasjon av at ullfibrene absorberer fukt, og har en negativt ladet, skjellete overflate. Bakteriene, som fører til vond lukt, trives nemlig best på glatte, positivt ladede overflater – som syntetiske fibre har. Alt du trenger å gjøre etter bruk, er å lufte ullplaggene dine godt, så unngår du både slitasje og unødig vask! Dette gjør også ull perfekt til lengre overnattingsturer, hvor du vil pakke lett og fortsatt føle deg fresh!

4. Mer bærekraftig

Mye av treningsklærne våre består av polyester, som egentlig er plast. Du har sikkert lagt merke til at det skal lite til før disse plaggene lukter etter trening, som igjen gjør at vi må vaske de hyppig. I vaskemaskinen slipper polyesterplagg ut mikroplast, som havner i sjøen og skader livet der. Ull derimot er 100% fornybart og naturlig, og er derfor et av våre mest bærekraftige materialer. Det behøver som nevnt nødvendigvis heller ikke vaskes, noe som og bidrar til mindre belastning på miljøet. All merinoull som brukes i Kari Traa-plagg er selvsagt mulesing-fri, les mer om hvordan vi sikrer det her.

BÆREKRAFTIG: Ull slipper ikke ut mikroplast når du vasker det. Ja, du trenger strengt tatt ikke vaske det, heller. Det holder å henge det ut til lufting.
BÆREKRAFTIG: Ull slipper ikke ut mikroplast når du vasker det. Ja, du trenger strengt tatt ikke vaske det, heller. Det holder å henge det ut til lufting. Vis mer

5. Føles mykt mot huden

Noen sitter kanskje fortsatt igjen med grufulle minner av stikkende, tykke ullgensere i grov norsk ull fra barndommen. Merinoullen, som brukes i alle Kari Traa ullundertøy, er derimot silkemyk og behagelig mot huden. Det er fordi de har lengre og tynnere fibre enn andre ulltyper. Disse er og mer elastiske og krøller seg mindre, slik at de holder bedre på fasongen. Hvis et plagg har krympet i vask, kan du stort sett bare strekke det tilbake i fasong.

SILKEMYKT: Ull i våre dager er ikke som ull i barndommen. Merinoullen som brukes i Kari Traas ullundertøy er myk og behagelig mot huden. Hele tiden.
SILKEMYKT: Ull i våre dager er ikke som ull i barndommen. Merinoullen som brukes i Kari Traas ullundertøy er myk og behagelig mot huden. Hele tiden. Vis mer

HER FINNER DU HELE UTVALGET AV KARI TRAA ULLUNDERTØY!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer