«Herregud, jeg ler så jeg tisser på meg»! Du har garantert hørt den kommentaren før, eller kanskje til og med sagt den selv.
Det er ikke bare en god latter eller en runde på dansegulvet som utfordrer urinblæren. Blant annet kan nysing, trening eller at du gjør tunge løft gi uønsket urinlekkasje. For noen er problemet så stort at de lar være å trene eller ofte unngår sosiale settinger, noe de egentlig ønsker og trenger å være en del av.
CONTRELLE ACTIVGARD KAN HJELPE MOT STRESSINKONTINENS

Inkontinens - helt vanlig!
Ja, det er faktisk det! For kvinner skvetter, lekker og tisser litt på seg. Visste du for eksempel at 1/3-del av alle kvinner har inkontinens i liten eller større grad? Å lekke litt er rett og slett veldig vanlig, og sånn sett ikke noe du skal være flau over!
Det er ikke dermed sagt at vi synes det er greit! Urinlukt er tross alt ganske sjenerende, også den mørke flekken som synes i skrittet på buksen eller bak på et tettsittende skjørt.
Heldigvis finnes det både effektive treningsøvelser og et svært diskret hjelpemiddel som du nå kan kjøpe på blåresept på apoteket.
Flere årsaker til at du skvetter
Kari Bø er professor, Dr.scient og fysioterapeut ved Institutt for idrettsmedisinske fag ved Norges idrettshøyskole forklarer at det er flere årsaker til inkontinens, men at spesielt mange opplever uønsket vannlating under graviditet og fødsel. I tillegg kan tung, fysisk aktivitet i alle aldre, overgangsalder og aldring generelt gjøre at man opplever inkontinens.
- Under graviditet forbereder kroppen seg på fødsel, der bindevev og muskulatur blir mer tøyelige. I tillegg vil tyngden fra barnet trykke bekkenbunnen nedover. Fødselen kan i tillegg føre til skader på nerver, bindevev og muskulatur i bekkenbunn, sier hun.
Fysioterapeuten forklarer at det er beregnet at ca 50% mister noe av støttefunksjonen i bekkenbunnen, noe som for enkelte kan gi seg utslag i underlivs-prolaps og/eller inkontinens.
UNNGÅ URINLEKKASJE MED ENKELT HJELPEMIDDEL

- Kroppen har evne til å reparere seg selv, og normalt sett vil dette bli bedre av seg selv etter fødsel, men for noen vil dette vedvare å bli et problem. Skadene etter en vaginal fødsel kan sammenlignes med en idrettsskade, og bekkenbunnsmusklene må trenes opp igjen, sier Kari Bø.
Professoren sier det er en viktig beskjed til alle gravide at den aller beste måten å forebygge inkontinens på er å trene bekkenbunnen under graviditet. Det er en myte, sier hun, at man ikke skal trene bekkenbunnen under graviditet, for forskning viser at de som gjør det sliter mindre med inkontinens etter fødselen.
- Alle nybakte mødre bør få tilbud om en gratis undersøkelse av bekken, rygg, bekkenbunn og magemuskler hos fysioterapeut etter fødsel. Innlæring av riktig trening av bekkenbunnsmusklene er spesielt viktig. Studier fra flere land har vist at rundt 30 prosent trener feil, og i første uke etter fødsel var det omtrent 50 prosent som ikke fikk det til. 70 prosent av disse lærte riktig teknikk av fysioterapeut, sier Kari Bø.

Slik trener du bekkenbunnen
Contrelle Activgard er et fantastisk hjelpemiddel å bruke når man sliter med urinlekkasje. Du kan velge å bruke den kun når du skal trene eller gjøre andre ting som du vet utløser uønsket urinlekkasje, eller gjennom hele dagen.
Men for å forebygge at du stadig lekker må du styrke bekkenbunnen.
- Å trene bekkenbunnen er som å trene en arm. For at musklene skal bli sterkere kreves det at du tar i nær maksimalt. Men her får du ikke lagt på vekter, så her handler det om at du virkelig må ta i, forklarer professoren.
Tren på samme måte som annen styrketrening:
- Tre serier med 8-12 repetisjoner med maks kraft.
- Det er bedre å gjøre 3-4 maksimale sammentrekninger enn mange små.
- Hold hver sammentrekning i 6-8 sekunder.
- Gjør øvelsene minst tre ganger i uken, aller helst hver dag.
- Ta så hardt i at du skjelver innvendig.
- Slipp opp mellom hver sammentrekning og pass på du aldri trykker nedover.