Annonsørinnhold

Liguria, Apulia og Umbria:

Gastronomisk ferie i matens rike

PASTADRØM: Tagliatelle med trøffel. Foto: Umbria Region
PASTADRØM: Tagliatelle med trøffel. Foto: Umbria Region Vis mer

Å spise godt på ferie i Italia er en selvfølgelighet, så hvorfor ikke la de gode måltidene være en rød tråd gjennom hele reisen? Vi anbefaler å besøke tre fantastiske matregioner: Apulias solfylte hæl i sør, Umbria sitt grønne hjerte i midten, og den liguriske rivieraen i nord. Besøk lokale bønder, rusle gjennom sjarmerende middelalderbyer der maten tilberedes under åpen himmel, besøk matfestivaler, og nyt ekte råvarer og oppskrifter som går i arv fra generasjon til generasjon.

1. Apulia: Italias hæl hvor middelhavsmaten har sitt utspring

Apulias historie er på mange måter også en fortelling om de førsteklasses råvarene som kommer fra både havet og jorda. Maten her i Sør-Italia er opprinnelsen til middelhavsdietten, som av Unesco er anerkjent som immateriell kulturarv, og som har sine røtter i cucina povera, de fattiges matlaging: sesongbetonte, lokale ingredienser som fisk, grønnsaker, bønner og korn, tilberedt etter tradisjonelle oppskrifter.

MATGLEDE: Olivenoljetesting i et masseria i Valle d'Itria area. Foto: Andrea Ruggeri
MATGLEDE: Olivenoljetesting i et masseria i Valle d'Itria area. Foto: Andrea Ruggeri Vis mer

Det vises tydelig i den utrolig populære retten Tiella Pugliese, en grateng av ris, poteter og ferske blåskjell. En annen gatemat-favoritt som stammer herfra, er Panzerotti - en fritert minicalzone fylt med tomatsaus og mozzarella, og som lukter nydelig.

HAV: Apulia har mye å by på. Foto: Paolo Petrignani
HAV: Apulia har mye å by på. Foto: Paolo Petrignani Vis mer

I Apulia (Puglia på italiensk) bakes mer enn hundre ulike slag brød i ved- eller halmovner, og pastaen kommer i uendelig mange varianter av form og størrelse. På hverdager kan man se kvinnene i den historiske bydelen i Baris småpratende, mens de knar deigen til orecchiette, og tørker den øreformede pastaen utendørs på gaten.

HVERDAGSMAGI: Tilberedelse av orecchiette. Foto: Vittorio Giannella
HVERDAGSMAGI: Tilberedelse av orecchiette. Foto: Vittorio Giannella Vis mer

Andre delikatesser som forbindes med Apulia, er for eksempel pasta filata, strekte oster, som den dråpeformede caciocavallon, og den kremaktige burrata-osten. Hvis man er nysgjerrig og vil lære seg ostens hemmeligheter, kan man lære det på selve gården. Kanskje bestemmer du deg for et ekte dypdykk i livet på landet; det finnes mange historiske gårder, såkalte masserier, som i dag er vakre og bekvemme overnattingssteder, noen ganger riktig så luksuriøse.

SJELEFRED: Spis og lev i vakre omgivelser. Foto: Daniel Clarke
SJELEFRED: Spis og lev i vakre omgivelser. Foto: Daniel Clarke Vis mer

At mat tas på aller største alvor er åpenbart, ikke minst gjennom alle årets gourmetrelaterte arrangementer. Innhøstingsfester tar deg til byer og bygder du aldri har hørt om, som kirsebærfestivalen i Conversano og Turi i begynnelsen på juni, den fine matfestivalen i Maglie første uken i august, gatemat-festivalen Libando i Foggia i april, eller soppfestivalen i Minervino Murge i slutten av november – hele året er det noe å plotte inn. Les mer.

2. Umbria: Olivenlunder, trøffelskoger, sjokolade og nye viner

Umbria er synonymt med bølgende olivenlunder og vinmarker, uforstyrret natur, pittoreske byer, og et jordnært og landlig kjøkken. Besøkende ønskes velkommen med mye varme, og her kan man fortsatt, til tross for nærheten til både Toscana og Roma, oppdage autentiske perler bare et steinkast fra de turistfylte hovedveiene. Her venter egne, genuine opplevelser, både naturens utfordringer og gjemt kultur, i tillegg til et nydelig kjøkken og viner med mye karakter.

SPESIALITETER: Ost, fersk pasta og sopp er blant rettene du kan glede deg til. Foto: Comuni di Gubbio
SPESIALITETER: Ost, fersk pasta og sopp er blant rettene du kan glede deg til. Foto: Comuni di Gubbio Vis mer

Regionens tradisjonelle og rustikke retter består ofte av en base med hjemmelaget, fersk pasta, belgvekster og grønnsaker, samt sopp og trøfler. Å starte måltidet med et utvalg oster og charcuterie er en fin måte å bli kjent med den lokale maten, hver trattoria har sin egen versjon.

VIN: Montefalco har en utmerket vinproduskjon. Foto: Umbria Region
VIN: Montefalco har en utmerket vinproduskjon. Foto: Umbria Region Vis mer

Olivenlundene som brer seg over åsene mellom Spoleto og Assisi er anerkjent som en global viktig landbruksarv av FN. På ås-toppene venter små historiske byer. Å besøke en åpen frantoio, en olivenmølle for håndverksmessig olivenoljeproduksjon, er en opplevelse for alle sansene: lyden fra småpratende bønder som venter på sin tur til å presse, den friske duften av grønnskimrende oliven, og selvfølgelig smaken av den ferske olivenoljen som best kommer til sin rett på en brødskive ristet over åpen flamme.

TILGJENGELIG: Det er lett å finne en enoteca der du kan smake regionale viner. Her fra vakre Orvieto. Foto: Umbria Region.
TILGJENGELIG: Det er lett å finne en enoteca der du kan smake regionale viner. Her fra vakre Orvieto. Foto: Umbria Region. Vis mer

Høsten er også en tid for årets høstevin som passer perfekt til høstens smaker, og som ofte nytes sammen med ristede kastanjer.

I denne regionen er ikke trøffeljakten sesongavhengig; når som helst i løpet av året kan besøkende melde seg på en trøffeljakt-tur, og følge hundene som leter etter de “svarte diamantene”.

NATUR: Det høye platået nær Norcia tilbyr flotte naturopplevelser i det beskyttede, ville landskapet i område. Foto: Umbria Region
NATUR: Det høye platået nær Norcia tilbyr flotte naturopplevelser i det beskyttede, ville landskapet i område. Foto: Umbria Region Vis mer

Sist, men ikke minst, er Umbria en plass for sjokoladeelskere; i Perugia holdes det hvert år i midten av oktober en stor sjokoladefestival, der både lokale og internasjonale utstillere deler det gode i livet. Les mer her.

3. Møt Ligurias smaker om høsten

Ligurisk stolthet på flaske – slik kan man beskrive ekstra virgin-olje fra den liguriske rivieraen, et produkt som har fått EUs beskyttede opprinnelsesbetegnelse PDO. Flere og flere turister velger Liguria, ikke bare for å slikke sol på vakre strender, men også for på egen hånd å oppdage nye steder som det kommer så mye godt fra; som de pittoreske fjellbyene Apricale, Dolceacqua og Taggia nærmere kysten, hvor olivenmøllene fremdeles kaldpresser oliven etter gammel metode.

FAVORITT: Trenette al pesto. Foto: Agenzia InLiguria.
FAVORITT: Trenette al pesto. Foto: Agenzia InLiguria. Vis mer

Regionens vindruer blir høstet mellom september og oktober. Mesteparten av vinen kommer fra håndverksmessige produsenter som dyrker vinstokkene på tørrmurte terrasser i de bratte bakkene nær havet. Høstingen skjer ofte for hånd, og i visse områder, som i Cinque Terre, transporteres druene i korger på bøndenes skuldre. Regionen produserer relativt lite vin sammenlignet med andre, men kvaliteten er desto høyere, og etterspørselen er mye høyere enn tilbudet. Vermentino, Pigato og Rossese er noen av de typiske, lokale druene.

VINGÅRD: Vingården i Cinque Terre klatrer seg opp den bratte kystlinjen. Foto: Agenzia InLiguria.
VINGÅRD: Vingården i Cinque Terre klatrer seg opp den bratte kystlinjen. Foto: Agenzia InLiguria. Vis mer

Høsten, vinteren og våren er lavsesong for turismen, men byr på deilig milde dagtemperaturer, og mange ulike festivaler. Lilla Badalucco har for eksempel flere hundre års tradisjon med tørket fisk fra Norge (den liguriske tilberedningen er magisk), og feires årlig med en festival i september. Andre steder er sterkt assosiert med spesifikke retter, som den ostefylte focacciaen i Recco. På svale dager varmer en farinata både mage og hjerte: kikertpannekaken lages direkte i vedfyrt ovn, og spises umiddelbart.

FARINATA: Det lages farinata, en smakfull kikertpannekake. Foto: Agenzia InLiguria.
FARINATA: Det lages farinata, en smakfull kikertpannekake. Foto: Agenzia InLiguria. Vis mer

Vin og olivenolje er to av regionens smaksambassadører. Den tredje, og selve juvelen i den liguriske gastronomiens krone, er pesto genovese, den grønne sausen som er laget av basilikum, hvitløk, pinjekjerner, revet parmesan og pecorino, alt blandet sammen med ligurisk olivenolje.

Hvorfor ikke ta en høst-weekend i den historiske havnebyen Genova, bestille en porsjon trofie med pesto ved havnen, der solen også varmer på vinterstid, og vente på mørket mens du nyter en lang, nydelig middag med en livlig, ligurisk vin i glasset, på en trattoria i en av gamlebyens små smug? Les mer.

FOLKELIV: Her fra det gamle bysenteret i Genova. Foto: Agenzia InLiguria.
FOLKELIV: Her fra det gamle bysenteret i Genova. Foto: Agenzia InLiguria. Vis mer

Ikke å forglemme: ved midnatt sjette november slippes årets nyvin – vino novello – i hele Italia, med en rekke vinfester. Hvis november ikke passer for deg, sikt deg heller inn på vinprodusentfestivalen Cantine Aperte i mai, når mengder av vingårder åpner portene.

Generell info og flere italienske tips.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer