Annonsørinnhold

Avene

Gjør du denne svært vanlige tabben når du smører deg?

- Her lærte vi VIRKELIG noe!

Gjør du denne svært vanlige tabben når du smører deg?
Publisert
Sist oppdatert

Vi elsker sommer og sol- og har med årene også lært oss at vi må ta vare på huden vår. Men det er ikke alltid like lett, for fellene virker mange: Skal vi gå for sololje- eller er det ugreit? Hvordan fungerer SPF (som stadig flere produkter er merket med) kontra UVA/UVB filter? Skal vi bruke solkrem over eller under sminken? Må man smøre seg selv om man ikke blir brent? Spørsmålene er MANGE!

Derfor stilte vi Susanne Uldall, produktansvarlig hos Avène 13 spørsmål om sol og solkrem som vi alltid har lurt på!


1. Fungerer sololje like godt som andre solkremer?

- Ja. Sololje har bare en annen konsistens. Hvis en krem og en olje har samme SPF (og er UVA-merket), beskytter de like godt.

2. Hvorfor blir vi egentlig brent?

- Huden reagerer når vi blir utsatt for mer UV-stråling enn vi tåler. På UVB-stråling reagerer huden først og fremst ved å bli rød. Denne rødmen er hudens advarselssignal - et signal om at du må komme deg ut av solen. Her er UVA- strålingen mer problematisk, da kroppen ikke har noen varselsignaler for overdreven eksponering. UVA-stråling er den primære årsaken til tidlig hudaldring, men både UVB og UVA-stråling forårsaker cellulær skade, som kan utvikle seg på lang sikt. Akkurat hvor mye sol man tåler er personspesifikk, men utgangspunktet er: Jo mørkere hud og øyenfarge du har, jo mer sol tåler du.

3. Hvilken beskyttelse bør vi se etter på solkrem? UVA? UVB?

- Begge: En effektiv solkrem skal beskytte mot både UVA- og UVB-stråling.

. SOLFAKTOR: SPF finnes i stadig flere kosmetiske produkter, men gir det fullgod beskyttelse? Foto: NTB Scanpix
. SOLFAKTOR: SPF finnes i stadig flere kosmetiske produkter, men gir det fullgod beskyttelse? Foto: NTB Scanpix Vis mer

4. Mange produkter er merket med SPF, er det en tilstrekkelig beskyttelse?

- SPF står for Sun Protection Factor - solbeskyttelsesfaktor - og betegner solkremens evne til å beskytte mot UVB-stråling. SPF30 betyr at med riktig bruk av produktet kan en person tåle 30 ganger mer UVB-stråling enn når vedkommende ikke har solkrem. Men pass på; 30 ganger mer stråling er ikke det samme som at man kan være 30 ganger så lenge i solen, da solens intensitet svinger. Det er det som kalles uv-indeksen. Når den er tre eller over, er det på tide å beskytte huden mot solen. SPF sier ingenting om en krems UVA-beskyttelse. EUs regler, som Norge følger, sier at UVA-beskyttelse av et solprodukt skal være minst 1/3 av UVB-beskyttelsen. Når produktene møter dette, blir kremer merket med et rundt UVA-symbol.

5. Hva er faren ved å ikke smøre seg?

- Det kan få flere ulike konsekvenser som tidlig aldring: rynker, pigmentflekker og eventuelt hudkreft. Husk at det er viktig å smøre seg selv om du er naturlig mørk i huden eller har en lys hud som har blitt brun. Dette reduserer risikoen for dannelse av frie radikaler som gir oksidativt stress og bidrar til for tidlig aldring av huden.

6. Hvor ofte skal du smøre?

- Her finnes det ikke noe bestemt tidsintervall, men et godt råd er å smøre seg ofte spesielt etter bading og svette. Men et tidsintervall på cirka to timer er en god tommelfingerregel.

..SOLOLJE: Yey or ney? Vi har hørt MYE rykter om produktet. Hva mener eksperten? Foto: NTB Scanpix
..SOLOLJE: Yey or ney? Vi har hørt MYE rykter om produktet. Hva mener eksperten? Foto: NTB Scanpix Vis mer

7. Bør man legge solkremen over eller under sminken?

- Under! Det er viktig at solkremen får trukket inn i huden da de beskyttende ingrediensene, som absorberer solstråler skal ligge i hudens øverste lag.


8. Hvilke solfaktorer anbefaler du? Er det en forskjell på hvilken hudtype du har? Og kan man justere ned SPFen om man får farge? Og er det forskjell på kremer for kropp og ansikt?

- Man bør velge SPF etter hudtype og uv-indeks. Jo lysere hud du har, og jo sterkere sol du er utsatt for, jo høyere beskyttelse må du velge. Har du, for eksempel, lys hud og legger sommerferien din til Sør-Europa, må du velge SPF50 +. Hvis du ikke har utsatt hud, og hvis du holder ferien i Norge, holder det for de fleste med SPF30. Hvis du starter med SPF50 + og får litt farge, kan du bytte til SPF30 +. Barn bør alltid være beskyttet med SPF50 +.

9. Hva skal man gjøre hvis man allerede er brent?

- Søke skygge og ta vare på huden med Avène Termalkildevann, en god kroppslotion og muligens en reparasjonskrem avhengig av hvor brent du er. I ekstreme tilfeller, kontakt lege.

Pssst! På jakt etter ny solkrem? Et av våre favorittmerker Avène (som vi alltid har hamstret i utlandet) er endelig i Norge! Her er fire must haves for vår del! (og ja, en er spesiel for fet hud. Hurra!)

Avène Sun Cream SPF 50+: Solkremen for normal/tørr hud. Den er nærende og uten parfyme. Den gir også «nude skin feel» - som betyr at den ikke blir klissete og fet på huden - kjennes ikke på huden. Perfekt som dagkrem i sommermånedene. ·

Avène Sun Cleanance SPF 30: Solkrem til fet og uren hud. Motvirker urenheter som kan oppstå etter opphold i solen. Den har en lett konsistens, er oljefri og mattende.

Avène Sun Reflexe SPF 50+; Praktisk solkrem til ansikt og utsatte områder. Den er lett å ta med seg, som en naturlig refleks, i lommen, vesken eller ryggsekken. Den er ekstra vannresistent og passer PERFEKT hvis du skal f.eks på en løpetur, sykkeltur eller skal jobbe i hagen. Den gir også «nude skin feel» - som betyr at den ikke blir klissete og fet på huden - kjennes ikke på huden

Avène Sun Spray SPF 30: Lett solspray med høy beskyttelse. Den har en praktisk pumpeflaske som enkelt kan sprayes med en hånd. Den blir heller ikke hvit på huden.

10. Er det noe du aldri gjør hvis du blir brent?

- Bo i solen!

Gjør du denne svært vanlige tabben når du smører deg?

11. Mange opplever mer urenheter på sommeren- kan solkrem være årsaken til dette? Og hva kan man i tilfelle gjøre med det?

- Solen virker uttørrende på huden. Derfor opplever mange med uren hud en bedring i starten av sommersesongen. Men solen fortykker samtidig hudens øverste lag, hornlaget, derfor stopper porerne seg lettere til, og det dannes flere hudorme og kviser. Mange får derfor mer uren hud på slutten av sommeren. Har du tendenser til fet hud, velg gjerne en lett solkrem, som ikke tilstopper porene og virker mattende. Her vil Avène Sun Cleanance være perfekt!

Pssst! Visste du at Avène har vært størst på solkrem på de europeiske apotekene 10 år på rad? Og at deres (deilige!) kremer er både effektive OG har miljøvennlige formler for å minimere påvirkningen på havmiljøet!

12. Hva er den vanligste feilen folk gjør når det gjelder solkrem?

- De bruker ikke nok krem. For å oppnå beskyttelsen som er spesifisert på produktet, bruk 2 ml per cm².Det tilsvarer en håndfull solkrem for kroppen. En voksen håndfull for en voksen og et barns håndfull for et barn. Svært få bruker nok krem, og da får du mye lavere beskyttelse. En annen utbredt feil er å bruke krem først når du blir rød, da det allerede er for sent.

Pssst! Produktene fra Avène finner du hos Vitus Apotek

13. Hva er den vanligste feilen folk gjør når de blir brent?

- At de ikke tar hensyn til at de er nettopp brent! De holder seg for lenge i solen når de allerede er røde, og de holder seg heller ikke i skyggen lenge nok.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer