Annonsørinnhold

Kan kvinner tjene mer i mannsdominerte yrker?

Kvinner tjener fremdeles ofte mindre enn menn i samme stillinger.
Kvinner tjener fremdeles ofte mindre enn menn i samme stillinger. Vis mer

Vanskelige økonomiske tider
Under tøffe økonomiske tider der kostnadene har økt enormt, rammes de som har mindre mer. Spesielt aleneforsørgere og lavinntektsgrupper rammes hardt når de ikke kan dekke økende kostnader. Flere har kjøpt mat og strøm på kreditt eller tatt forbrukslån for å betale løpende utgifter.

Lønnsforskjeller mellom kvinner og menn i samme stillinger gjør vondt verre når hver krone er viktig for å klare av den økonomiske hverdagen. En tredjedel av lønnsforskjellene blant menn og kvinner i Norge skyldes ulik lønn for samme arbeid.

Lønnsdiskriminering i Norge?
Norge er et av verdens mest likestilte land og blant en av Europas høyest sysselsatte land. Det er større antall kvinner som jobber i Norge enn i mange andre land. Selv om vi har kommet langt på likestillingsfronten tjener kvinner fremdeles mindre enn menn, i gjennomsnitt 87,6 % av menns lønn viser tall fra SSB.

Ifølge tall fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse jobber kun 15% i yrker med kjønnsbalanse. De sier også at kvinner kan tjene på å velge mannsdominerte yrker, for å få høyere lønn, men er det så enkelt i praksis?

Kvinner tjener mindre i samme jobb som menn
En ny omfattende studie av 15 land i Europa, Asia og Nord-Amerika viser at det er store lønnsforskjeller mellom kvinner og menn selv i samme jobb og hos samme arbeidsgiver. Rundt 35-40 % av lønnsforskjellene blant menn og kvinner i Norge skyldes ulik lønn for samme arbeid. Studien baseres på samme utdanningsnivå og lik grad av arbeidstid og viser resultat for lønnsforskjellene blant kvinner og menn i same yrke, arbeidsplass og samme jobb. Norge havnet på en 5 plass bak både Sverige og Danmark med minst lønnsgap på jobbnivå, Frankrike ranket på topp.

Likere lønn i dag enn 20 år siden
Vi har kommet langt på 20 år, og det er mindre lønnsforskjeller i dag mellom kvinner og menn. En stor grunn er at kvinner tar høyere utdanning som gir bedre jobber. Samtidig ser man at utdanningene kvinner tar, ofte gir lavere lønn på lengre sikt sammenlignet med menn. En undersøkelse fra 2021 viser at kvinner velger yrker der de kan jobbe mer med mennesker, mens menn oftere velger yrker der de jobber med ting eller teknologi. Dette ser man tydelig i den offentlige sektoren der kvinner er overrepresentert i omsorgsyrker, mens menn er overrepresentert i privat sektor.

Hvorfor tjener kvinner mindre enn menn?
Lønnsgapet forklares ofte med hovedfokus på at menn og kvinner arbeider i ulike yrker, derfor blir det lønnsforskjeller, noe som støttes av tidligere forskning. Selv om dette er en del av sannheten, er det ikke hele sannheten. Andre faktorer påvirker også lønnsforskjeller mellom kvinner og menn.

  • Flere kvinner jobber i offentlig sektor og helsevesen der lønnen er lavere enn privat sektor
  • Det sitter flere menn i lederstillinger med høyere lønn
  • Flere kvinner enn menn jobber deltidsstillinger med lavere lønnsnivåer
  • Flere kvinner kutter ned på arbeidstiden når de får barn, tilsvarende går flere av deres partnere, menn, opp i arbeidstid
  • Lønnsdiskriminering. Antakelser om at menn kan investere mer tid i jobben og gjøre suksess

Lønnsgapet større enn antatt
Studien dekker både offentlig og privat sektor og viser at lønnsgapet er større enn tidligere antatt. Det er en godt skjult men åpenbar lønnsdiskriminering når menn og kvinner får ulik lønn for samme jobb. En hypotese er at individuell lønnsforhandling kan skape større forskjeller. Det er også synlige forskjeller mellom kvinner og menns lønn, og hvilke yrker de velger. Majoriteten jobber på arbeidsplasser dominert av ett kjønn.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer