Annonsørinnhold

Spanias turistkontor

Mindre enn seks timer.

Det er så kort tid det tar mellom Oslo og Kanariøyene.

Så kort tid skiller deg fra fløyelsmyk, varm sand. Fra unike matopplevelser. Og nye minner.

På Kanariøyene ligger temperaturen i gjennomsnitt på 24 grader. Hele året.

Det er lov å senke skuldrene. Velkommen til Kanariøyene!

Selv om Kanariøyene er vidt forskjellige, er de tett forbundne. Øygruppa utenfor den afrikanske kysten er en salig blanding av noe kjent og noe ukjent, med et umiskjennelig preg av en særlig kanarisk sjarme som ikke finnes noe annet sted på kloden.

Vi nordmenn er veldig glade i å reise til Kanariøyene. Men selv om du kanskje har vært her før, har du kanskje ikke prøvd å hoppe fra øy til øy? Det er lett å reise mellom øyene.

Et godt utgangspunkt er den mest kjente av Kanariøyene: Gran Canaria. Selv om du kanskje har vært her før, er du klar over at øya kalles et miniatyrkontinent? Jo, det er sant: På Gran Canaria våkner du til alle mulige klimasoner. Her finner du høye fjell og rolige daler, solblinkende strender og travle handlegater.

Velkommen til vulkanske landskaper som føles forunderlig vakre og fremmede på en og samme tid. Og til et helt særegent tempo.

NATURLIG: I fiskerlandsbyen Agaete på vestkysten av Gran Canaria kan du kjøle deg ned på varme dager i de naturlige bassengene. Foto: Turismo de las Islas Canarias
NATURLIG: I fiskerlandsbyen Agaete på vestkysten av Gran Canaria kan du kjøle deg ned på varme dager i de naturlige bassengene. Foto: Turismo de las Islas Canarias Vis mer

Det er kanskje akkurat hva du drømmer om etter en kald vinter? Vi begynner med Gran Canaria - og ender opp med en avstikker til både Lanzarote og en urørt perle utenfor Fuerteventuras kyst.

Her har du ti tips til opplevelser du kommer til å lengte tilbake til!

1) Lyst på en slurk av verdens beste kaffe?

Agaete er en av de vakreste byene på nordvestkysten av den største kanariøya. Den gamle fiskerlandsbyen ut mot Atlanterhavets bølgeskvulp har en hemmelighet: Den frodige, vakre dalen som kan sees fra bygatene. Her finner du også den gamle bydelen med hvitkalkede hus, som klatrer oppover de steile skråningene.

FISKERLANDSBY: Agaete er en gammel fiskerlandsby på vestkysten av Gran Canaria. Foto: Turismo de Ias Islas Canarias
FISKERLANDSBY: Agaete er en gammel fiskerlandsby på vestkysten av Gran Canaria. Foto: Turismo de Ias Islas Canarias Vis mer

Ta deg en spasertur gjennom gatene, gjør et stopp ved La Concepción-kirken - og fullend besøket i Huerto de las Flores - "Blomstenes hage". Når du er i Agaete, kan du selvfølgelig rusle barføtt over stranden. Men du kan også ta en dukkert i de naturlige saltbassengene.

Et godt tips er å ta en tur inn i Agaete-dalen. Her har femti familier samarbeidet om å lage sin helt særegne kaffe i mer enn 200 år. På Café de Agaete kan du med andre ord glede deg til en helt unik, europeisk kaffeopplevelse.

KAFFEEKSPERTEN: Kaffefarmer Víctor Lugo produserer nydelig kaffe fra Arabia Typica-bønner som dyrkes i Agaete-dalen på Gran Canaria. Foto: Turismo de Ias Islas Canarias
KAFFEEKSPERTEN: Kaffefarmer Víctor Lugo produserer nydelig kaffe fra Arabia Typica-bønner som dyrkes i Agaete-dalen på Gran Canaria. Foto: Turismo de Ias Islas Canarias Vis mer

På kaffefarmen La Laja, som drives av Víctor Lugo, produseres det hvert eneste år 5 000 kilo kaffe! Og det er ikke hvilken som helst kaffesort som dyrkes. Bønnene er av Arabica Typica-sorten, som opprinnelig stammer fra Etiopia. Det er en av de mest eksepsjonelle kaffebønnene i verden.

Hver eneste vår plukkes kaffebønnene én etter én, før de forvandles til helt særlig velsmakende kaffe.

SPESIALKAFFE: Kaffebønnene plukkes én og én, før de ristes og forvandles til fersk kaffe. Foto: Turismo de Ias Islas Canarias
SPESIALKAFFE: Kaffebønnene plukkes én og én, før de ristes og forvandles til fersk kaffe. Foto: Turismo de Ias Islas Canarias Vis mer

Rundt de samme kaffeplantasjene vokser det også kirsebær, som hvert år blir høstet og lagt til å tørke på særlige, afrikanske bord. Der ligger de i 20 dager, før de utstenes og ristes som en smaksbombe av en delikatesse. Du kan tenke deg hvor godt det er til kaffen!

- I andre land er det vanlig å bearbeide kirsebærene mens de er våte. Det går mye raskere, sier Víctor Lugo.

- Men her i dalen tørker vi dem på grunn av smaken. Det er bare ved å tørke kirsebærene at det er mulig å bevare sødmen. Du vet, den som blir i munnen mens du tar en slurk av den ferske kaffen. Akkurat den smaken!

2) Solsikkedalen i vest

Agaete har også andre hemmeligheter. Du har kanskje fått med deg solsikkene på Gran Canaria i sosiale medier i løpet av vinteren? Et av de mest idylliske stedene blomstene gror, er i Guayedra-ravinen. Ravinen er en del av Tamadaba Natural Park, som igjen er den del av kulturområdet Rico Caído og Gran Canarias hellige fjellpartier.

At området står på UNESCOs verdensarv-liste, kan neppe sies å være en overraskelse.

SOLSIKKEDALEN: På den store Guayedra-eiendommen har de funnet ut at landskapet er ypperlig til å dyrke solsikker. Foto: Turismo de Ias Islas Canarias
SOLSIKKEDALEN: På den store Guayedra-eiendommen har de funnet ut at landskapet er ypperlig til å dyrke solsikker. Foto: Turismo de Ias Islas Canarias Vis mer

Men altså, solsikker. Fernando Navarro Martínez, som har ansvaret for Guayedra-eiendommen, sier at solsikkeneåkrene her ikke hadde vært like vakre som de er, var det ikke for landskapet.

Egentlig ble frøene plantet for mer enn et tiår siden, til det som skulle være et øko-turist-prosjekt. Biene - og plasseringen - gjorde sitt til at blomstene fant seg godt til rette. Så godt til rette at de er kommet for å bli.

I motsetning til de fleste solsikkeåkre, er dette et naturområde som stort sett urørt av menneskehender. Området er omringet av Risco de Faneque, som er en av verdens høyeste klippevegger. Den høyeste stupet er på mer enn 1 000 meter. Rett ned.

Foto: Turismo de Ias Islas Canarias
Foto: Turismo de Ias Islas Canarias Vis mer

Om vi løfter blikket et hakk, ser vi at området er den del av Tamadaba-massivet. Helt på toppen ligger en eldgammel kanarisk furuskog, som er en av de best bevarte på alle Kanariøyene.

Fra toppen kan du skimte det de fastboende kaller Dragens hale - en del av vestkysten av øye mellom Agaete og La Aldea de San Nicolás som ser ut som en lang rekke av karrige klipper. Når lyset er riktig danner høydedragene silhuettene av en mytologisk dragehale.

- Solsikker er en vårblomst. Når de blomstrer hele året på Gran Canaria, er det fordi vi på en måte lever i en slags evigvarende vår. Fernando Navarro Martínez

Synet av solsikkene tiltrekker seg ikke bare turister, men også naturelskere fra hele kloden. Ja, det er faktisk et så eget syn at internasjonale magasiner som Elle, Vogue og National Geographic også har kjent sin besøkelsestid.

Det samme har selvfølgelig ivrige instagrammere og YouTube-kjentfolk. Vi trenger vel ikke hinte mer om at dette er et glimrende sted for en selfie?

3) Populære strender - og mer hemmelige strender

Én ting er å nyte det som gror og vokser i jordsmonnet på Gran Canaria. Men det er lov å ha lyst til å bare skjemme seg bort også. For eksempel på en deilig strand med turkist vann så langt øyet rekker!

BYSTRAND: For deg som elsker kombinasjonen av byliv og strand, er Las Cantereas-stranden midt i blinken. Foto: Turismo de Ias Islas Canarias
BYSTRAND: For deg som elsker kombinasjonen av byliv og strand, er Las Cantereas-stranden midt i blinken. Foto: Turismo de Ias Islas Canarias Vis mer

De mest kjente strendene er Las Cantereas, som er utropt som en av de beste urbane strendene i hele Europa, og Maspalomas helt syd på Gran Canaria.

Maspalomas er kjent for sine enorme sanddyner. Du har kanskje sett dem på postkort klistret på et og annet kjøleskap? Tro oss: Det er noe ganske annet å kibbe av seg sandalene selv!

De digre sanddynene er et selsomt syn for nordmenn som ikke har sett en ørken før, og det er fantastisk å gå barbent over de myke sanddynene mens solen skinner og havet glitrer like ved. En unik opplevelse som blir sittende i kroppen til langt inn i neste vinter.

ØRKENFØLELSEN: Å kjenne fotsålene gli ned i gyllen, varm sand i de myke sanddynene i Maspalomas er en helt særlig fornemmelse. En du ikke finner så mange steder på kloden. Foto: Turismo de Ias Islas Canarias
ØRKENFØLELSEN: Å kjenne fotsålene gli ned i gyllen, varm sand i de myke sanddynene i Maspalomas er en helt særlig fornemmelse. En du ikke finner så mange steder på kloden. Foto: Turismo de Ias Islas Canarias Vis mer

Drømmer du om en strand med færre folk, kan du ta turen til San Agustín-stranden helt sør på øya. Det er det perfekte stedet å dra for å innhente hvilepulsen. Strekke ut, få litt sol på kroppen. Her kan du hvile deg, eller rusle en tur langs den 600 meter lange stranden og ta en svalende dukkert i det rolige farvannet.

Eller hvorfor ikke ta nytelsen til det maksimale? I San Augstín ligger også et av Gran Canarias største thalasso-terapisentre. Trenger du å skjemme bort kroppen litt, er dette det beste stedet å besøke.

URØRT: Güi Güí-stranda kommer du bare ned til på stien - eller båtveien. Det gjør den bortgjemte stranden til en hemmelig perle på Gran Canaria. Foto: Turismo de Gran Canaria
URØRT: Güi Güí-stranda kommer du bare ned til på stien - eller båtveien. Det gjør den bortgjemte stranden til en hemmelig perle på Gran Canaria. Foto: Turismo de Gran Canaria Vis mer

Güi Güí er et annet godt råd, om du vil ha en følelse av å ha en strand for deg selv. Stranda ligger på vestkysten av Gran Canaria - og er kjent som en av de mest uberørte strendene på hele øya. Den ligger i La Aldea helt mot øst på Gran Canaria. Men det er ikke bare-bare å finne stranden!

Den ligger nemlig borte fra allfarvei, og kan bare nås med båt fra Mogán eller fra brygga i tettstedet Tasartico.

Nei, vent litt, det er ikke helt sant! Er du i god form, kan du også gjøre det til en utflukt å nå fram til den vulkanske stranda. Gåturen langs kysten tar omtrent to og en halv time, og har enkelte partier som krever sitt av vandreren.

VANDRETUR: For å komme fram til den bortgjemte, ville stranda Güi Güí-stranda kan du ta båtveien. Eller du kan begi deg ut på en litt strabasiøs, men fantastisk vandretur. Foto: Turismo de Ias Islas Canarias
VANDRETUR: For å komme fram til den bortgjemte, ville stranda Güi Güí-stranda kan du ta båtveien. Eller du kan begi deg ut på en litt strabasiøs, men fantastisk vandretur. Foto: Turismo de Ias Islas Canarias Vis mer

Dét gjør samtidig turen til noe av det mest minneverdige du kan foreta deg på øya. Spesielt om du har lyst til å boltre deg i pakt med urørt natur, samtidig som du kan ta inn synet av en fantastisk utsikt helt uten å bli forstyrret.

Belønningen? En dukkert i det krystallklare Atlanterhavet fra en bortgjemt strand som hver sommer fylles på med vulkansk, finkornet sand. Et tips er å ha med seg litt å drikke og spise, for her finner du ingen kiosk!

4) Opp i høyden for en utsikt du sent glemmer

Å skulle anbefale ett utkikkspunkt på Gran Canaria høres nesten ut som en dårlig spøk. Øya kryr av postkortidyll. Det er nesten ikke råd å velge bare ett sted. Men om du ikke har lyst til å stå i kø bak andre, har vi et godt tips.

STORSLÅTT: Gjør som forfatteren Miguel Unamuno (ja, du kan faktisk stille deg opp ved siden av statuen av ham), og ta inn det storslagne synet fra Unamuno-utikkspunktet. Foto: Turismo de Gran Canaria
STORSLÅTT: Gjør som forfatteren Miguel Unamuno (ja, du kan faktisk stille deg opp ved siden av statuen av ham), og ta inn det storslagne synet fra Unamuno-utikkspunktet. Foto: Turismo de Gran Canaria Vis mer

Unamuno-utkikkspunktet i Artenara nær hjertet av Gran Canaria har navnet sitt fra en av de mest kjente spanske forfattere og filosofer som noen gang har levd. Miguel Unamuno besøkte Gran Canaria i 1910, og nåtidens vandrere kan følge Ruta de Unamuno fram til utkikkspunktet der det står en skulptur av forfatteren og skuer ut i evigheten.

Still deg opp skulder til skulder med statuen - og ta innover deg det storslåtte landskapet her i den høyestliggende delen av Gran Canaria. Her bor det også færrest mennesker.

FORVIST: Ble du nysgjerrig på å finne ut mer om Miguel Unamuno? Ta turen til det lille, pittoreske huset hans i Purto del Rosario, hovedstaden på naboøya Fuerteventura. Det er i dag omgjort til museum. Han ble forvist hit i 1924. Men historien sier at straffen ikke var verre enn at han ble forelsket i både øya og innbyggerne! Foto: Turismo de Ias Islas Canarias
FORVIST: Ble du nysgjerrig på å finne ut mer om Miguel Unamuno? Ta turen til det lille, pittoreske huset hans i Purto del Rosario, hovedstaden på naboøya Fuerteventura. Det er i dag omgjort til museum. Han ble forvist hit i 1924. Men historien sier at straffen ikke var verre enn at han ble forelsket i både øya og innbyggerne! Foto: Turismo de Ias Islas Canarias Vis mer

Landskapet på midten av Gran Canaria er fantastisk vakkert. Goldt, men frodig. Steilt, men mykt. Himmelen over de steile fjelltoppene kaster et helt eget skjær over landskapet under.

Vi kan kanskje låne Miguel Unamunos egen beskrivelse: Han beskrev fjellandskapets sorte vegger av steiner og forrevne topper som en "forstenet storm".

ROQUE NUBLO: Kampesteinsfremspringet Roque Nublo ble ansett som hellig av det kanariske urfolket. Det er lett å forstå hvorfor denne ensomme kampesteinen fikk en helt særlig betydning. Å stå ved siden av den føles magisk. Bak i horisonten ser du konturene av vulkanen Teide på Tenerife. Foto: Turismo de Ias Islas Canarias
ROQUE NUBLO: Kampesteinsfremspringet Roque Nublo ble ansett som hellig av det kanariske urfolket. Det er lett å forstå hvorfor denne ensomme kampesteinen fikk en helt særlig betydning. Å stå ved siden av den føles magisk. Bak i horisonten ser du konturene av vulkanen Teide på Tenerife. Foto: Turismo de Ias Islas Canarias Vis mer

Når du først er inne i dypet av Gran Canaria, er det ett syn du må få med deg: Roque Nublo. Den regnes som et av de største naturlige klippefremspringene i verden - og stammer fra Gran Canarias vulkanske fødsel.

I oldtiden var steinen som ligger 1813 m.o.h. et hellig sted for urfolket. Ikke så rart: Den 80 meter høye kampesteinen ser ut som den har falt rett ned fra himmelen og blitt stående på stedet hvil.

For å komme opp hit, drar du til kommunen Tejeda midt på øya. Om du kjører sydfra kommer du opp via hårnålssvinger med helt eksepsjonell utsikt til fjell og dalstrøk. Fra parkeringsplassen går det en merket, forsseggjort sti hele veien opp til toppen. Turen tar alt mellom halvannen til tre timer, avhengig av tempoet.

ØVERST: Fra toppen av Pico de las Nieves kan du både se ned(!) på Roque Nublo - og hele veien over vannet til naboøya Tenerife og Spanias høyeste fjell, vulkanen Teide. Foto: Turismo de Ias Islas Canarias
ØVERST: Fra toppen av Pico de las Nieves kan du både se ned(!) på Roque Nublo - og hele veien over vannet til naboøya Tenerife og Spanias høyeste fjell, vulkanen Teide. Foto: Turismo de Ias Islas Canarias Vis mer

Oppe på toppen er lufta frisk, romfølelsen enorm. Her kan du se ned på dype daler tette av kanarisk furuskog - og du kan se hele veien til selveste Teide-vulkanen på naboøya Tenerife. Det eneste stedet som er høyere på Gran Canaria er "Snøtoppen" - Pico de las Nieves - som strekker seg opp til 1949 meter.

5) Et snev av Hollywood i Las Palmas de Gran Canaria

Det er kanskje ikke millionby og shopping i verdensklasse du forbinder med Kanariøyene. Men hovedstaden Las Palmas de Gran Canaria er faktisk Spanias niende største by.

Og det er en helt særlig måte å besøke den på: Å gå i Jennifer López' fotspor! Senere i år kommer actionthrilleren The Mother på Netflix, og den er spilt inn akkurat i disse gatene.

MYLDRETID: På den historiske Plaza Cairasco i hovedstaden Las Palmas på Gran Canaria myldrer det av snakk, stemmesurr og storbyliv. Foto: Turismo de Ias Islas Canarias
MYLDRETID: På den historiske Plaza Cairasco i hovedstaden Las Palmas på Gran Canaria myldrer det av snakk, stemmesurr og storbyliv. Foto: Turismo de Ias Islas Canarias Vis mer

Følg López' karakter tvers over den historiske Cairasco-plassen og forbi storslåtte Gabinete Literario, en staselig bygning fra 1800-tallet opprinnelig bygget for å sørge for at engelskmenn og franskmenn skulle ha et sted å nyte aviser på sine egne språk! Rusle videre over Alameda de Colón, der bysten av Christoffer Colombus holder øye med storbylivet. Sjekk inn på det legendariske, gule Hotel Madrid for å fullende filmopplevelsen.

Og slik kan vi fortsette. For også Brad Pitt og Marion Cotillard har drysset stjernestøv over Gran Canarias hovedstad. Da de spilte inn den romantiske spionthrilleren Allierte for noen år siden ble deler av Las Palmas forvandlet til Casablanca for en stund - som kulisse fra Andre verdenskrig.

Storbysuset og Hollywood-sjarmen passer som hånd i hanske med Las Palmas' mange gamle og vakre bygninger. Men vi lover deg at det er lett å finne bittesmå, koselige kaféer å slå seg ned på. Nyt en kopp kaffe, kikk ut på det travle livet, før du reiser videre.

6) Dra på et vaskeekte kanarisk marked i Teror

Du har kanskje hørt om markedet i Teror? Hver eneste søndag forvandles kirketorget utenfor Basílica de Nuestra Señora del Pino om til et stort marked med et hundretalls boder. Den gamle fiskerlandsbyen nord på øya er faktisk et av de eldst bebodde områdene på Kanariøyene.

GAMLEBYEN: Terors gamle bydel er en av de eldst bebodde områdene på Kanariøyene. Bak de fargerike dørene gjemmer det seg også konditorer som kjenner de eldste knepene! Foto: Turismo de Ias Islas Canarias
GAMLEBYEN: Terors gamle bydel er en av de eldst bebodde områdene på Kanariøyene. Bak de fargerike dørene gjemmer det seg også konditorer som kjenner de eldste knepene! Foto: Turismo de Ias Islas Canarias Vis mer

På markedet kan du sette tennene i lekre konditorvarer som roscos (kanelsnurrer med anis), truchas (mandel- og søtpotetfylte kaker) og mantecados (søte boller). Eller du kan teste ut en av de kjente, smørbare(!) chorizo-pølsene.

Selve markedet summer av liv, og du kan kjøpe ... stort sett alt du drømmer om! Lokale grønnsaker, friske frukter. Kjøtt, ost - og de berømte pølsene. Du kan også finne blomster, leker, brukskunst, pyntegjenstander og klær i alle fasonger.

SØNDAGSMARKED: Hver søndag blir Terors kirketorg forvandlet til et kjempemarked der du kan gå på oppdagelse i kulinariske opplevelser, brukskunst og klær. For å nevne bare noe! Foto: Turismo de Ias Islas Canarias
SØNDAGSMARKED: Hver søndag blir Terors kirketorg forvandlet til et kjempemarked der du kan gå på oppdagelse i kulinariske opplevelser, brukskunst og klær. For å nevne bare noe! Foto: Turismo de Ias Islas Canarias Vis mer

7) På jakt etter kulinariske opplevelser? Du er på riktig sted!

Skulle det kanariske kjøkkenet ha gitt mersmak, kan du ta turen videre til en av de bedre restaurantene på øya. Her har du massevis å velge mellom.

NYT: Uansett om det er mat eller drikke du leter etter, byr den kanariske matscenen på unike smakssammensetninger. Foto: Turismo de Ias Islas Canarias
NYT: Uansett om det er mat eller drikke du leter etter, byr den kanariske matscenen på unike smakssammensetninger. Foto: Turismo de Ias Islas Canarias Vis mer

Om du vil nyte ekte kanarisk mat med en ørliten skandinavisk twist, kan du besøke La Aquarela, som ligger ved Patalavaca-stranda sør på øya. Kokken - Germán Ortega - jobbet nemlig i Stockholm i mange år. Det kan man godt ane med smaksløkene!

Andre gode restauranter er Los Guayres i Puerto de Mogán og Poemas by Hermanos Padrón i hovedstaden.

8) Kvinnelig vinkunst i ulendt terreng

Men vi flytter litt på oss igjen. Vi må tilbake opp i høyden. Nærmere bestemt til vinmakeren Sandra Armas fra Bodegas Bentayga.

VINKVINNE: Sandra Armas er en av flere yngre kvinner som er i ferd med å fornye den tradisjonsrike, kanariske vindrueproduksjonen. Foto: Turismo de Ias Islas Canarias
VINKVINNE: Sandra Armas er en av flere yngre kvinner som er i ferd med å fornye den tradisjonsrike, kanariske vindrueproduksjonen. Foto: Turismo de Ias Islas Canarias Vis mer

Den familieeide vingården - som egentlig består av fem vingårder - ligger i ulendt terreng i Tejeda-dalen. Historien vil ha det at da grunnleggeren Don Juan Armas Rodríguez var liten, fulgte han nøye med da faren hans lagde vin til eget forbruk.

I dag er vingården stor og moderne, men utnytter fortsatt noen av teknikkene og hemmelighetene som har vært i familien i generasjoner.

De særlige Agala-vindruene dyrkes i espalierer tilpasset terrenget i 1295 meters høyde. Kjølerommene er delvis hugget rett inn i det kanariske grunnfjellet.

- Du kan si det var et generasjonsskift, sier Sandra Armas.

- Men det var ikke helt som de pleier å være! Det var faktisk motsatt. Det var faren min som overtalte meg til å prøve kreftene mine.

FAMILIEEID: Hun var med ut for å dyrke druer første gang da hun var 12 år gammel. Siden brukte hun feriene sine på å lære. Nå har Tamara Cruz snart lært alle triksene som finnes! Foto: Turismo de Ias Islas Canarias
FAMILIEEID: Hun var med ut for å dyrke druer første gang da hun var 12 år gammel. Siden brukte hun feriene sine på å lære. Nå har Tamara Cruz snart lært alle triksene som finnes! Foto: Turismo de Ias Islas Canarias Vis mer

En annen vingård, Mondalón, har det til felles med Bentayga-vingården at også de har en kvinne bak roret. Det er som om det er i ferd med å skje en kvinnelig revolusjon på vinfronten.

Her er det Tamara Cruz som holder i tømmene. Hun ble tidlig krøket:

- Jeg begynte med å dyrke vindruer da jeg var tolv år gammel. Egentlig føltes det som en lek som hele familien var med på! Selv da jeg ble voksen og utdannet meg, hadde jeg hele tiden vinen i bakhodet. Det var her jeg var i alle ferier.

9) Besøk Atlanterhavets perle: Islote de Lobos

Vi nevnte i starten at Kanariøyene er tett forbundne. Det tar ikke lang tid å verken fly eller seile mellom de ulike øyene. Og drømmer du om en skikkelig paradisstrand, er det Fuerteventura du må dra til.

HVILEPULS-LAND: Ta turen til Islote de Lobos for å finne roen. Bad i krystallkllart vann på toppen av vulkansk sand. Pust inn, pust ut! Foto: Turismo de Ias Islas Canarias
HVILEPULS-LAND: Ta turen til Islote de Lobos for å finne roen. Bad i krystallkllart vann på toppen av vulkansk sand. Pust inn, pust ut! Foto: Turismo de Ias Islas Canarias Vis mer

Det er her du finner strendene som ser akkurat ut som drømmestrendene du kan skimte når du lukker øynene: Milevis av hvit og gyllen sand. Turkist, rolig vann.

Og selv om Fuerteventura har et vell av strender å by på, er det et særlig sted som ikke alle vet om. Det ligger bare to kilometer fra øya. Og er faktisk ubebodd den dag i dag.

Islote de Lobos - som betyr Løveøya - fikk navnet sitt fra middelhavsmunkeselene som var de eneste innbyggerne da de spanske erobrerne kom til Kanariøyene på 1400-tallet.

BEROLIGENDE: Med naturlige bassenger som formelig skriker på bedagelige snorkelturer, er Islote de Lobos et ypperlig sted for å lande i kroppen. Foto: Turismo de Ias Islas Canarias
BEROLIGENDE: Med naturlige bassenger som formelig skriker på bedagelige snorkelturer, er Islote de Lobos et ypperlig sted for å lande i kroppen. Foto: Turismo de Ias Islas Canarias Vis mer

For å komme hit tar du fergen fra Corralejo på Fuerteventura. Etter tjue minutter legger båten til kai i Puertito de Lobos. Her kan du se noen av feriehusene til lokale fiskere, men ellers er øya stort sett urørt.

De mange naturlige bassengene på øya innbyr til beroligende, svalende bad i varmen. Vannet er blått og krystallklart, havbunnen vulkansk. Utsikten til både Fuerteventura og Lanzarote er formidabel. Hele øya er faktisk et naturreservat.

VANDRETUR: Se de unike lavasteinsformasjonene mens du tar deg til fots over den lille Islote de Lobos-øya bare tjue minutter med ferje fra Fuerteventura. Foto: Turismo de Ias Islas Canarias
VANDRETUR: Se de unike lavasteinsformasjonene mens du tar deg til fots over den lille Islote de Lobos-øya bare tjue minutter med ferje fra Fuerteventura. Foto: Turismo de Ias Islas Canarias Vis mer

Og selv om øya faktisk har en restaurant, og til tross for at det er ypperlig å snorkle i det gjennomsiktige vannet, er øyas fremste fortrinn ro. Og massevis av det.

Men ta det rolig, er du ikke typen til å ligge pal, har Islote de Lobos et triks i ermet. Det er nemlig her du finner Kanariøyenes lengste bølger! Så vær så god, finn fram surfebrettet!

Om du foretrekker landjorden kan du gå vandreturen på øya. Da kommer du forbi saltmyrer, små vulkanske formasjoner kalt hornitos - og du kommer faktisk hele veien rundt øya, fra kaia til Martiño-fyret.

Dra tilbake til Fuerteventura med hvilepuls. Eller vent litt, vi har spart et siste gode tips: Dra videre til Lanzarote!

10) Lavaøya Lanzarote gir deg synsinntrykk du aldri glemmer

Ok. Du har sett mye. Kjørt over hele Gran Canaria. Du tror du vet hvordan Kanariøyene ser ut. Gjør deg klar til å bli overrasket!

For landskapet i La Geria - midt på Lanzarote - er noe av det mest unike du kan se på hele jorden. Vi overdriver faktisk ikke.

Kanariøyene steg opp fra havbunnens vulkaner for mellom 23 og 5,3 millioner år siden, og når du ankommer Lanzarotes innland, kan det nesten føles som om det skjedde i gå. Her finner du helt sort og rødt jordsmonn, steiner i umulige formasjoner - omgitt av blått vann og en stor, blå himmel.

Det er som om stillheten her, til tross for de hvitmalte husene og de drømmeaktige strendene, har fått lov til å ligge i fred.

Vel. Det er bare nesten sant. For det er noen som har skjønt at den sorte vulkanjorden egner seg fantastisk til å dyrke vindruer i! For å beskytte druene mot vinden, lages det groper som vinrankene står i. Og når kulda senker seg om natten, tar jordsmonnet vare på fuktigheten.

VINDRUEDYRKING: For å utnytte jordsmonnets fuktbevarende egenskaper - og beskytte mot vinden - har vinbøndene på Lanzarote utviklet helt spesielle teknikker. Det gjør samtidig landskapet helt unikt. Foto: Turismo de Ias Islas Canarias
VINDRUEDYRKING: For å utnytte jordsmonnets fuktbevarende egenskaper - og beskytte mot vinden - har vinbøndene på Lanzarote utviklet helt spesielle teknikker. Det gjør samtidig landskapet helt unikt. Foto: Turismo de Ias Islas Canarias Vis mer

For vinbøndene er det praktiske foranstaltninger. For alle oss andre betyr det at landskapet på Lanzarote nærmer seg noe utenomjordisk. Og for vindruene? Vel. De stortrives!

Om du er heldig kommer du forbi El Grifo. Det er den eldste vingården på Kanariøyene, og faktisk en av de ti eldste i hele Spania. Her høster de fortsatt druer - en etter en - fra vinranker som har stått på samme plass siden 1800-tallet.

MÅNELANDSKAP: Joda, det står et og annet modig palmetre blant vinrankene, men landskapet på midten av Lanzarote ligner noe fra en annen verden. Foto: Turismo de Ias Islas Canarias
MÅNELANDSKAP: Joda, det står et og annet modig palmetre blant vinrankene, men landskapet på midten av Lanzarote ligner noe fra en annen verden. Foto: Turismo de Ias Islas Canarias Vis mer

Det er mange måter å komme hit på. For de vandrelystne starter det en rute i landbruksbyen Mancha Blanca på vestsiden av Lanzarote. Følger du de 23 kilometerne, kommer du forbi ganske krevende partier, men til gjengjeld får du oppleve spektakulære vulanske områder på klosshold når du går gjennom Masdache.

Før du kommer fram til El Cuervo Volcano, passerer du et område som garantert ikke ligner noe annet du har opplevd.

Det er her Lanzarotes måneaktige landskap viser seg fra sin mest gnistrende side. Her er det flatere enn på vei opp, noe som bare forsterker følelsen av at du har landet på månen.

Målet for vandreturen er Bodega La Geria. Hvis du tar turen inn på TripAdvisor før du besøker et sted, kan du bare glede deg til å lese beskrivelsene av turen over Lanzarote!

SPESIALOST: Av melken fra de stedegne geitene på Lanzarote og Fuerteventura lages Queso Majorero, med en helt særegen smak. Den passer ypperlig til for eksempel pærer! Foto: Turismo de Ias Islas Canarias
SPESIALOST: Av melken fra de stedegne geitene på Lanzarote og Fuerteventura lages Queso Majorero, med en helt særegen smak. Den passer ypperlig til for eksempel pærer! Foto: Turismo de Ias Islas Canarias Vis mer

At det er akkurat her i La Geria du finner de vakreste solnedgangene på Kanariøyene, er kanskje ikke overraskende.

Slå deg ned i skumringstimen og ta innover deg hvordan det kan se ut når menneskene ikke kjemper mot naturen, men med den. Og får det beste ut av å lære seg å leve i takt med den.

KJÆRLIGHETSHOTELL: Anerkjent som et av verdens beste romantiske hotell, ligger Hotel Lani's Suites Deluxe fantastisk til for solnedganger (og frierier?) ingen glemmer! Foto: Turismo de Ias Islas Canarias
KJÆRLIGHETSHOTELL: Anerkjent som et av verdens beste romantiske hotell, ligger Hotel Lani's Suites Deluxe fantastisk til for solnedganger (og frierier?) ingen glemmer! Foto: Turismo de Ias Islas Canarias Vis mer

Ja, og du? Visste du at både Spanias og hele Europas beste romantiske hotell ligger akkurat her på Lanzarote? Hotel Lani's Suites Deluxe, heter det.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer