Annonsørinnhold

ROEDE

Marianne veide over 150 kilo: - Jeg misbrukte mat i flere år

Marianne Knudsen Thunold (46) vokste opp som en aktiv jente, men slet med et unormalt forhold til mat fra tidlig alder. Da vekten bikket 150 kilo innså hun at en livsstilsendring måtte til. Etter en vektnedgang på over 70 kilo forteller hun nå sin historie og reisen hun har vært igjennom.

FØR OG ETTER: Marianne Knudsen Thunold (46) har gått ned over 70 kilo med Roede-metoden. Foto: Privat
FØR OG ETTER: Marianne Knudsen Thunold (46) har gått ned over 70 kilo med Roede-metoden. Foto: Privat Vis mer

– Det startet nok allerede på barneskolen, at jeg begynte å spise mat og godteri i det skjulte, innleder hun.

Marianne forteller at hun vokste opp i en helt vanlig familie, men at livet plutselig skjedde, og at mat ble noe som hun etter hvert misbrukte for å døyve følelsene sine. Overspisingen resulterte i at hun tidlig ble klassifisert som overvektig, noe hun gjentatte ganger fikk høre både var helsefarlig og lite attraktivt.

– Det var selvsagt trist for meg å høre, og ikke minst vondt å kjenne på den følelsen at jeg ikke var god nok for omgivelsene rundt meg.

Syvbarnsmoren jobber i dag som barnehagelærer og kursleder hos Roede. Hos Roede tilbyr hun veiledning og personlig oppfølging innen livsstilsendring, noe hun selv fikk hjelp med tilbake i 2013.

– Jeg håper at historien og min reise gjennom Roede kan hjelpe andre som sliter med det samme, og at de forstår at det er håp for de også.

Nysgjerrig på Roede-metoden? Les mer her

LIVSSTILSENDRING: Marianne prøvde i flere år å gå ned i vekt uten hell. Så fant hun løsningen. Foto: Privat
LIVSSTILSENDRING: Marianne prøvde i flere år å gå ned i vekt uten hell. Så fant hun løsningen. Foto: Privat Vis mer

Det store vendepunktet

Marianne hadde i mange år prøvd å ta grep om egen helse, men aldri fått det helt til. Etter utallige forsøk og dietter uten hell bestemte hun seg for at nok var nok.

– Etter at jeg ble skilt fikk jeg mer tid til meg selv og finne ut av ting. Jeg var lei av å ikke trives i egen kropp, samt overspisingen og den skjulte spisingen. Selv om jeg var tung fikk jeg aldri noen helseplager rent fysisk – det var mer psyken som jeg slet med.

– Så en dag jeg var ute og kjørte med barna, svingte jeg innom et treningssenter og meldte meg inn tvert. Og da var det egentlig gjort, for da hadde jeg bestemt meg for å endelig ta tak.

Videre ble Marianne introdusert for Roede-metoden, noe som fort ga mersmak. Her lærte hun å spise på en helt ny måte, slik at hun fikk kontroll over matinntaket sitt.

– Roede er på ingen måte en mirakelkur, men for første gang på lenge kjente jeg på mestring og ikke minst matglede i hverdagen.

– Jeg registrerte også alt jeg spiste i NEDiVEKT-appen, slik at jeg fikk oversikt over antall kalorier. I dag har jeg et stabilt kosthold og teller ikke kalorier på samme måte som tidligere, men jeg er fortsatt veldig bevisst på hva jeg spiser.

Last ned NEDiVEKT-appen her!

FIKK NOK: Marianne var lei av å ikke trives i egen kropp. Så meldte hun seg inn i et treningssenter. Foto: Privat
FIKK NOK: Marianne var lei av å ikke trives i egen kropp. Så meldte hun seg inn i et treningssenter. Foto: Privat Vis mer

Kunngjorde utfordring på sosiale medier

Da Marianne bestemte seg for å ta grep, kuttet hun ut alt av godteri. Målet var å holde seg unna snop i et helt år, noe hun kunngjorde på sin Facebook-profil med ukentlige oppdateringer.

– Kurslederen min syntes dette var interessant, for Roede-metoden nekter deg ikke fra å spise søtsaker.

– Men jeg klarte det faktisk, og ikke bare et år, men hele fem år uten snop! I denne perioden ble jeg også veldig bevisst på at jeg er en følelsesspiser, som vil si at jeg spiser større mengder godteri når jeg er lei meg og i ubalanse.

Støtte på flere utfordringer

Marianne sin reise har på ingen måte vært noen dans på roser. Om lag et år inne i livsstilsendringen skadet hun foten sin stygt, der hun ødela ankelleddet og måtte operere to ganger. Etter den andre operasjonen fikk hun beskjed fra legen om at foten ville bli bra igjen, men at hun aldri ville bli noen maraton-løper.

– Jeg hadde aldri vært spesielt glad i å løpe, men å høre de ordene fra legen gjorde løpingen med ett veldig interessant. Så da begynte jeg faktisk å løpe for fullt, og satte meg som mål å gjennomføre et maratonløp.

– Frem til i dag har jeg klart flere løp og halvmaraton, men jeg ser det kan bli vanskelig å gjennomføre et helt maratonløp, da jeg fort blir skadet ved hard trening. Men jeg har sagt til mannen min at jeg ønsker å være i så god form at jeg når som helst kan kunne melde meg på et løp. Så målet nå er egentlig bare å holde på den løpeformen som jeg har blitt så glad i.

FANT LØPEGLEDE: Marianne har gjennomført flere halvmaraton de siste årene, og elsker energien det gir henne. Foto: Privat
FANT LØPEGLEDE: Marianne har gjennomført flere halvmaraton de siste årene, og elsker energien det gir henne. Foto: Privat Vis mer

En annen utfordring Marianne kjente på var å stå imot fristelser i sosiale settinger.

– Noe av det vanskeligste var kanskje at jeg forandret meg så mye at jeg ikke lenger var gjenkjennbar for vennene mine. Selv om de alltid har heiet på meg, ble det rett og slett litt vanskelig å være meg, for plutselig var jeg ikke den morsomme på fest og det var tøft å stå i situasjoner hvor jeg måtte si nei.

– Jeg syntes lenge det var vanskelig å finne en gyllen middelvei i den sunne livsstilen fordi jeg fort blir litt ekstrem i det jeg gjør. Dette er noe jeg fortsatt jobber med, og da snakker jeg ikke om vekten - for den er stabil, men å finne en god balanse.

Ønsker du også å gå ned noen kilo? Ikke nøl med å komme i gang. Meld deg inn i Roede ved å klikke her!

RÅSTERK: Styrketrening og markløft har blitt en av Mariannes favoritter. Foto: Privat
RÅSTERK: Styrketrening og markløft har blitt en av Mariannes favoritter. Foto: Privat Vis mer

Varm anbefaling

I dag har Marianne det bra med seg selv, men veien dit har vært lang og krevende. Nå gir det sunne kostholdet henne både energi og glede hverdagen, kombinert med treningen som gjerne innebærer en god styrkeøkt.

– Jeg tror at Roede har bidratt til at jeg har blitt en bedre utgave av meg selv. Det føles hvert fall veldig sånn. Om man ønsker å leve en sunn livsstil eller ønsker hjelp med en varig vektnedgang er det absolutt å anbefale.

– Og med en sunn livsstil får man det gjerne bra i hodet også, og da snakker jeg om det psykiske aspektet. Vi snakker ofte om hjerte- og karsykdommer – og det er viktig det, men det mentale og at du er god mot deg selv er vel så viktig.

– Jeg har opplevd en enorm varme fra Roede og følelsen om at man blir sett for den man er, både som medlem og kursleder. Jeg hadde mange sperrer for å melde meg på kurs, men ble møtt med en enorm omsorg og kjærlighet, så det er et godt sted å være når man virkelig trenger det.

ANBEFALES TIL ALLE: Marianne er i dag kursleder hos Roede og anbefaler alle som ønsker en sunnere livsstil til å bli medlem. Foto: Privat
ANBEFALES TIL ALLE: Marianne er i dag kursleder hos Roede og anbefaler alle som ønsker en sunnere livsstil til å bli medlem. Foto: Privat Vis mer

Har du mulighet til å svare på noen korte spørsmål angående artikkelen? Klikk her!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer