Annonsørinnhold

ZENDIUM

Misfarging av tenner: Tannlegens triks

- Hva gjør jeg når tennene er gule eller brune? Slike spørsmål suste inn til tannlege Carl-Henrik Gullaksen og programleder Vibeke Klemetsen i Zendiums livesending.

I TANNLEGESTOLEN: Programleder og Zendium-ambassadør Vibeke Klemetsen grillet tannlege Carl- Henrik Gullaksen med leserspørsmål i over en time på direkten.
I TANNLEGESTOLEN: Programleder og Zendium-ambassadør Vibeke Klemetsen grillet tannlege Carl- Henrik Gullaksen med leserspørsmål i over en time på direkten. Vis mer

I september satte Gullaksen av en hel time til tannhelse-spørsmål live fra leserne fra operasjonsstua på Dentalia Tannlegesenter i Oslo. I regi av Zendium videreformidlet programleder Vibeke Klemetsen problemstillinger på direkten til den rutinerte tannlegen.

Det kom inn langt flere spørsmål enn duoen fikk tatt seg av i den 62 minutter lange livesendingen.

Strømmen av henvendelser viste imidlertid en klar tendens til at det norske folk er svært opptatt av tannhelse - og spesielt interessert i fargen på egne tenner.

Misfarging av tenner: Tannlegens triks

Misfargede tenner

Først kunne Gullaksen bekrefte positivt da Klemetsen leste opp følgende leserspørsmål:

- Gir kaffe og te misfargede tenner? Hva med rødvin?

- Kaffe og te gir misfargede tenner, det samme skjer med rødvin, cola og ketchup. Alt med fargestoffer, svarer Gullaksen.

Gullaksen forklarer at syre og fargestoffer binder seg i tannemaljen. Men en del av løsningen er enkel: Zendium tannkrem har fluor som beskytter tennene mot misfarge.

Gullaksen forklarer også hvordan enda en helt vanlig vane gjør at du fortsatt kan drikke for eksempel kaffe eller rødvin, uten å frykte at tennene dine blir voldsomt gule eller brune på sikt.

Se i videoklippet hvordan misfarging hindres!

Er tannbleking farlig?

For noen holder det ikke med vanlige, normalt hvite tenner - målet er helt kritthvite tenner. Da kan det være bleking av tenner som gjelder.

En seer spør rett ut: Er det farlig å bleke tenner?

Programlederens datter har også introdusert Klemetsen for hjemmebleking med skinner importert fra USA. Men er det en god løsning, lurer programlederen på selv?

Gullaksens klare anbefaling er å ta et vanlig tannlege-besøk først, før bleking i det hele tatt vurderes.

Han advarer nemlig mot å bare bleke tenner. Se hvorfor i klippet!

Spørsmål om snus

Tannlegen får også henvendelser om snus, og flere tittere har sendt inn spørsmål om hvordan denne tobakktypen påvirker munnhule og tannkjøtt.

En seer har til og med fått opplyst av en tannlege at snus er sunt for tennene, og Klemetsen spør Gullaksen om det virkelig stemmer.

- Det er noen som mener at man får mindre hull av å bruke snus, det har jeg hørt, svarer Gullaksen.

- Men hvis du går inn i litteraturen, er det ingen sammenheng. De som bruker snus får ikke mindre hull enn de som ikke bruker snus.

Tannlegen kommer imidlertid med en kraftig advarsel mot snus, både når det gjelder helseeffektene og hvordan snusklumper kan påvirke kjevebein og tannhalser.

- Du blir seende litt eldre ut, sier Gullaksen.

Se i videoklippet under hva tannlegen mener!

Hvite flekker

I livesendingen påpeker tannlegen også hvorfor enkelte har hvite flekker på fortennene, som en innsender sier hun har hatt siden hun var liten.

- Flekkene er ikke skadelige, men de kan være sjenerende, sier tannlegen.

Unngå sår

Klemetsen avsluttet livesendingen med å be Gullaksen forklare forskjeller på tannkremer. Tannlegen påpekte da en viktig faktor: Såpe. Mange er vant til mye skum fra tannkrem, men tannlegen slår fast at nettopp den ingrediensen ikke er positiv for munnhelsen.

- Såpe er utlatt i Zendium, og det med stor fordel. Det er det stoffet som medvirker til at mange får after (munnskold). Det tørker ut slimhinnene våre, slik at mange lettere får sår i munnhulen, sier Gullaksen i livesendingen.

Zendium har også mildere skumme- og slipemiddel, i tillegg til at den er tilsatt beskyttende enzymer og proteiner som allerede finnes i munnen. Dét bidrar til å øke andelen positive bakterier i munnhulen og dermed redusere andelen sykdomsrelaterte bakterier – helt naturlig.

- Det er kroppens eget system som forsterkes for bedre hygiene, sier tannlegen.

Se tannlegen forklare i videoklippet!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer