Annonsørinnhold

FHI

Nesten 1000 barn på sykehus sist vinter

Urovekkende få barn i risikogrupper er vaksinert mot influensa. Sist vinter måtte nesten 1000 norske barn behandles på sykehus for den tøffe virusinfeksjonen.

BARN SMITTES OFTEST: Det er gjerne små barn som havner på sykehus med influensa, opplyser Folkehelseinstituttet. Foto: Shutterstock
BARN SMITTES OFTEST: Det er gjerne små barn som havner på sykehus med influensa, opplyser Folkehelseinstituttet. Foto: Shutterstock Vis mer

I år kan høytiden ta med seg en svært uvelkommen gjest. Det forventes nemlig at jula kan bli startskuddet for en kraftig influensasesong.

Er ditt barn blant de 80 000 i risikogruppen? Det er spørsmålet du skal ha et svar på. Usikker? Se den komplette lista nederst eller klikk her!

– Vi oppfordrer foreldre med barn i risikogrupper til å ta kontakt med barnets fastlege eller kommunen. Det er viktig å få satt vaksinen så fort som mulig, sier Are Stuwitz Berg, barnelege og avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

LEGE: Are Stuwitz Berg oppfordrer foreldre til å finne ut om barna er i en risikogruppe. Foto: FHI
LEGE: Are Stuwitz Berg oppfordrer foreldre til å finne ut om barna er i en risikogruppe. Foto: FHI Vis mer

Nesesprayvaksine

Nytt de siste årene er en nesesprayvaksine, slik at barnet slipper det beryktede sprøytestikket i armen.

De aller fleste barn mellom 2 og 17 år kan få vaksinesprayen og bivirkningene er oftest bare rennende eller tett nese. Noen kan også føle seg litt syke eller få feber.

- Vaksinesprayen er lettere å ta enn vanlig nesespray. Det er bare å stikke den rett innenfor nesevingen, og så er det en dusj i hvert nesebor, sier Stuwitz Berg.

NY VAKSINE: Influensavaksine via spray kan være best, hvis barna får bestemme. Illustrasjon: FHI/Astra Zeneca
NY VAKSINE: Influensavaksine via spray kan være best, hvis barna får bestemme. Illustrasjon: FHI/Astra Zeneca Vis mer

Folkehelseinstituttets store iver etter å vaksinere risikobarna mot influensa skyldes at dekningen blant de barna er altfor dårlig.

Av totalt 80 000 barn i risikogrupper er bare 6 prosent vaksinert mot influensa, viser en rapport fra 23. november. Målet er 75 prosent.

75 000 barn trenger vaksinen

Dermed står 75 000 norske barn uten en viktig vaksine de kanskje vil trenge i vinter. De fleste barn og unge tåler influensa godt, men barn med noen kroniske sykdommer har større risiko for å havne på sykehus.

Under siste influensasesong ble 970 barn innlagt på sykehus med influensa. Tallet er en dobling av normalen.

Et uvaksinert barn i risikogruppe har fem ganger større sjanse for å havne på sykehus med influensa enn andre barn.

– Langt flere barn i risikogruppene bør ta vaksiner, sier Stuwitz Berg.

Altså bør foreldre med risikobarn i alderen 0-17 år be om vaksine, selv om barnet framstår som friskt til daglig. Det avgjørende er om det tilhører risikogruppen.

Les mer om influensavaksine til barn

TRENGER VAKSINE: Hele 76 000 norske barn har ennå ikke fått vaksinen de trenger i årets influensasesong. Foto: NTB
TRENGER VAKSINE: Hele 76 000 norske barn har ennå ikke fått vaksinen de trenger i årets influensasesong. Foto: NTB Vis mer

Den mest vanlige sykdommen blant barn i risikogrupper er astma, som kan forverres kraftig ved en infeksjonssykdom som denne. Risikogruppene inneholder også flere tusen barn med hjertesykdom og diabetes.

– Vi tror det er mange voksne som ikke vet at barnet deres er i en risikogruppe. Spesielt blant barn med lungesykdom og astma er det lite vaksinasjon, sier Stuwitz Berg.

Barn ekstra utsatt

At vi har tilbakelagt en pandemi styrker troen på at årets influensa-sesong kan bli hard også for barna, for i øyeblikket er det mindre immunitet enn vanlig blant hele befolkningen.

Og barn er allerede ekstra utsatt for virusinfeksjonen. Hvert femte barn får influensa i vanlige år, det er over dobbelt så mange som voksne.

VAKSINE BESKYTTER: Med en influensavaksine i kroppen har også barn 60 prosents dekning mot alvorlig sykdom. Foto: Shutterstock
VAKSINE BESKYTTER: Med en influensavaksine i kroppen har også barn 60 prosents dekning mot alvorlig sykdom. Foto: Shutterstock Vis mer

– Veldig få av de minste barna har vært utsatt for influensa før og det forventes at mange kan bli smittet og syke, sier FHI-legen.

Barna som oftest innlegges er små, i aldersgruppen fra 0 til 4 år.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om