Annonsørinnhold

Er baby forkjølet og nattesøvnen vekk?

Slik holder du småtassens nese ren!

Når babyens lille nese er stoppet til og tett, går det utover søvnkvaliteten til både babyen og foreldrene. Heldigvis finnes det en enkel, naturlig metode for å lindre irritasjonen hos forkjølte babyer og spedbarn.

POTTETETT: Det er lite som er så frustrerende - for både baby og foreldre - som når nesen er tett og barnet forkjølet. Det kan gå utover både søvnen og spisingen. Men det finnes en god løsning!
POTTETETT: Det er lite som er så frustrerende - for både baby og foreldre - som når nesen er tett og barnet forkjølet. Det kan gå utover både søvnen og spisingen. Men det finnes en god løsning! Vis mer

Du kan kanskje nikke gjenkjennende til dette: Babyen er forkjølet, nesa er tett og det er vanskelig å både spise og sove? Når snørra renner og babyen høres ut som en skotsk sekkepipe i miniatyr, er gode råd dyre for trøtte foreldre.

Visste du at babyer puster gjennom nesen de første månedene av livet sitt? Det betyr at når nesa er tett, blir det vanskeligere for dem å puste ordentlig.

Babyer har ikke et ferdig utviklet immunforsvar. Det betyr at de er ekstra sårbare for infeksjoner og for å bli forkjølet. Passasjen mellom nesen og mellomøret er smalere hos babyer enn den er hos større barn og voksne. Det gir babyer økt risiko for å få mellomørebetennelse.

Hvis nesen til den lille jenta eller gutten er tett eller slimhinnene tørre, slik at snørra renner, kan det gå utover søvnen. Det blir vanskelig for dem å puste normalt når de skal sove - og når de skal ammes eller få flaske.

Dette går først og fremst utover babyen selv, selvfølgelig. Men også foreldrene kan få nattesøvnen og søvnkvaliteten forstyrret av en liten tass som er forkjølet. Og hvem liker vel at småtassen er pjusk?

God nesehygiene er med andre ord en viktig del av den daglige babypleien!

ENKEL METODE: Med OtriBaby-metodens to trinn - først saltvannsløsning og deretter neserenser - kan du lindre en forkjølet babynese.
ENKEL METODE: Med OtriBaby-metodens to trinn - først saltvannsløsning og deretter neserenser - kan du lindre en forkjølet babynese. Vis mer

Enkel metode rengjør babyens nese

Heldigvis finnes det en enkel metode som kan lette situasjonen. Vi kaller den OtriBaby-metoden - og den består av to enkle trinn. Du kan se hvordan metoden fungerer i praksis i filmen her under.

Metoden har følgende to trinn:

  1. 1) Saltvannsoppløsning: Først bruker du saltvannsoppløsningen til å gjøre det tørre, harde neseslimet mykt.
  2. 2) Nesesuger: Når saltvannet har gjort slimet mindre hardt, bruger du den skånsomme, bløte nesesugeren for å fjerne det.

OtriBaby Saltvannsløsning renser og fukter nesens slimhinner med naturlig saltvann. Neserenseren fra OtriBaby er laget med myk, anatomisk utformet topp som passer perfekt inn i babyens nesebor. Filteret i skumgummi absorberer snørra.

OTRIBABY-METODEN: Følg disse to enkle trinnene for å hjelpe en forkjølet babynese! Vis mer

- Føles godt å være forberedt

Bergensprofilen Helene Hemera ble mor for første gang i juli i år. Da kom den lille guttungen hennes til verden.

- Det har vært en reise i eget følelsesregister, sier Helene Hemera. - Fra overveldende kjærlighet og glede til engstelse og katastrofetanker. Nå er det umulig å se for seg livet uten dette lille vesenet.

Gutten er bare syv uker gammel, og den nybakte familien har ennå ikke opplevd at gutten er blitt forkjølet. Men de er godt forberedt!

- Det er viktig for oss å være godt forberedt. Vi har blant annet saltvannsdråper og nesesuger i beredskap om førkjølelsen skulle melde sin ankomst!

FORBEREDT: Helene Hemera er godt forberedt - med både nesesuger og saltvannsdråper - dersom den spede sønnen hennes skulle bli forkjølet.
FORBEREDT: Helene Hemera er godt forberedt - med både nesesuger og saltvannsdråper - dersom den spede sønnen hennes skulle bli forkjølet. Vis mer

Vi nordmenn er flinke til å bruke nesespray og saltvannsløsninger når nesen blir tett og renner. Men det kan komme litt overraskende på nybakte foreldre hvor viktig følelsen av å kunne gjøre noe blir, når vi plutselig får en småtass å passe på.

- Det eneste man ønsker som nybakt forelder er jo å sørge for at den lille har det så behagelig som mulig. Jeg kan bare se for meg hvor hjelpeløs man kan føle seg når den lille blir syk for først gang.

Derfor er hun også glad for at de har utstyret på plass.

- Ja, det er utrolig betryggende å vite at vi har utstyr til å håndtere en forkjølelse når det skjer, for å minimere ubehaget for babyen vår.

UTSTYRET SOM TRENGS: Med saltvannsdråper og nesesuger klare til bruk, kan Helene Hemera - og andre nybakte foreldre! - møte babyens forkjølelse litt bedre forberedt.
UTSTYRET SOM TRENGS: Med saltvannsdråper og nesesuger klare til bruk, kan Helene Hemera - og andre nybakte foreldre! - møte babyens forkjølelse litt bedre forberedt. Vis mer

Én annen ting hun er forberedt på, er at søvnen kan ryke hvis babyen skulle bli forkjølet.

- Som nybakt forelder er god søvn mangelvare. Et sykt barn som har vanskeligheter med å sove, tærer ekstra på kreftene. Et av de beste tipsene vi har fått, er å nyte det når barnet sover godt. Og huske på at det går over når barnet ikke får sove!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer