Annonsørinnhold

KARI TRAA

Slik kler du deg til høstens fjellturer (det lønner seg nemlig å planlegge!)

Turblogger Iselin Næss gir deg sine beste klestips.

Slik kler du deg til høstens fjellturer (det lønner seg nemlig å planlegge!)

Av Kari Traa-ambassadør, Turjenter-blogger og med-gründer av Artisjokk Iselin Næss.

Å kle seg for fjellturer krever nesten alltid litt planlegging. Min mest besøkte nettside er yr.no og jeg planlegger turer slavisk etter informasjonen jeg finner der.

Det er likevel noen grunnprinsipper som alltid gjelder.

Flerlagsprinsippet: Hvorfor funker det så bra?

Er det én ting som kommer til å svinge i løpet av en tur i skog eller fjell, er det kroppstemperaturen din. Den beste måten å holde den jevn og komfortabel på er å kle av-og på seg, lag for lag. Ikke bare er det praktisk, men det varmer også mer enn å ha på seg ett tykt plagg.

Hvorfor? Fordi luft mellom lagene isolerer kroppsvarmen din.

Slik kler du deg til høstens fjellturer (det lønner seg nemlig å planlegge!)

Det første laget: Ull- eller superundertøy?

Når man snakker om det innerste laget i friluftsbekledning, snakker man som regel om ull- eller superundertøy.

Det første laget har alltid som hensikt og transportere fukt vekk fra kroppen og isolere kroppstemperaturen din. Her er det litt smak og behag om man foretrekker ull, syntet eller en blanding av ull og andre materialer.

Lurer du på hva slags super- eller ullundertøy som passer din personlighet? Ta Kari Traas Baselayer test her.

Personlig liker jeg 100% ull uansett hvilken aktivitet jeg driver med. Ull er det materialet som isolerer kroppsvarme best, selv når det blir fuktig! I tillegg puster det godt og er naturlig lukthemmende – noe som gjør det perfekt til turer i fjellet. Ull er også et 100% naturlig materiale og det bare føles utrolig behagelig å gå med!

Slik kler du deg til høstens fjellturer (det lønner seg nemlig å planlegge!)
Slik kler du deg til høstens fjellturer (det lønner seg nemlig å planlegge!)

Ullundertøyet på bildet over kan kjøpes her.

Skal jeg gå en tur der jeg vet jeg kommer til å svette mye i starten, som å gå en bratt topptur, har jeg alltid med et ekstra skift til overkroppen i 100 % ull for å unngå å fryse.

Du kan imidlertid gjerne starte med et superundertøy som puster godt og tørker raskt – eller en ullblanding som også gir litt varme, for så å skifte til ulltrøya på toppen.

Mellomlag – for ekstra varme!

Hensikten til det andre laget, altså mellomlag, er å skape ekstra varmeisolasjon.

Jeg bruker sjeldent mellomlag som fleece eller dun når jeg beveger meg. Er det varmt, går jeg bare i ulltrøye. Er det kaldt går jeg med ulltrøye og et vinntett skallag. Er det skikkelig kaldt derimot, går jeg kanskje med en dunvest, men som regel blir jeg såpass varm når jeg går at jeg foretrekker å spare mellomlagene til pausene. På denne måten unngår jeg også at de blir fuktige av svette.

Men på lik linje med at jeg alltid har med en ekstra ulltrøye, har jeg også alltid med meg et mellomlag som varmer i sekken – da enten en tynn dunjakke eller en tykk ullgenser, avhengig av vekt.

Slik kler du deg til høstens fjellturer (det lønner seg nemlig å planlegge!)

Ønsker du å ha med en stor dunjakke på overnattingstur? Kjøp deg en pakkpose du kan klemme den sammen i, så unngår du at den tar opp mye plass i sekken – fantastisk deilig å dra frem når kvelden kommer!

Ytterlag: Regnjakke eller vindjakke?

Det ytterste laget har som hovedhensikt å beskytte mot regn og vind, i tillegg til å holde på varmen. Dette laget avhenger dermed litt av værmeldingen, men ofte kan det være lurt å velge en skalljakke som er vannavstøtende uansett vær, så er du sikret.

Fordelen med å ha en vindjakke, er at den puster bedre enn en regnjakke – og veier ofte mindre! Er det kaldt, er det viktig at jakken ikke er for trang fordi det er lufta mellom lagene som isolerer kroppsvarmen din.

Slik kler du deg til høstens fjellturer (det lønner seg nemlig å planlegge!)

Vesten på bildet over kan kjøpes her.

Benbekledning: Tights eller bukse?

Å gå på tur i tights gir stor bevegelsesfrihet, lav vekt og fungerer som regel kjempebra på sommerhalvåret.

Når høsten kommer, stiller jeg derimot litt strengere krav til buksebekledningen. Da går jeg gjerne for en bukse som er grovere i stoffet og som kan motstå busker og kratt som skraper langs bena. Det er også viktig at den er romslig nok til at jeg kan ha en ullstilongs under når det blir kaldt.

I høst har jeg endt opp å bruke Kari Traa sin Tiril tights mye – nettopp fordi den har ekstra beskyttelse på ben og rumpe, varmer godt i tillegg til at den gir stor bevegelsesfrihet. Jeg har også hatt med meg Eva duncapri i sekken som jeg kan dra over når jeg setter meg ned. Perfekt pause-plagg!

Slik kler du deg til høstens fjellturer (det lønner seg nemlig å planlegge!)

Fotbekledning: Ullsokker eller syntet?

Når det gjelder sokker, bruker jeg som regel alltid en mellomtynn sokk i ull eller en ullblanding som er mer slitesterk.

Skal man løpe opp fjellet, skjønner jeg at noen foretrekker en lettere sokk i syntet, men her snakker vi tur og da ville jeg alltid valgt en ullvariant. Ullsokker puster bra og lukter mindre, samtidig som de varmer selv når de blir fuktige.

Jeg skifter sjeldent sokker underveis på en tur – med mindre jeg har plumpet og blitt skikkelig våt, men jeg skifter alltid til tørre sokker med en gang jeg har kommet fram til turmålet. Husk derfor å alltid med deg et ekstra sokkepar!

På telttur pleier jeg i tillegg alltid å ta med et par sandaler, slik at jeg kan la både fjellstøvler og tær få lufte seg før neste tur.

Hodeplagg

Visste du at hodet er den kroppsdelen som har størst varmeforbruk og tap? Derfor har jeg alltid med meg en god lue, gjerne i ull, som jeg kan ta på meg når det er kaldt på fjellet.

Selv om det kan føles mildt nede i lavlandet, kan det blåse opp skikkelig på toppen, en lue veier lite og er enkel og effektiv å ha med seg i tilfelle.

God tur!

Slik kler du deg til høstens fjellturer (det lønner seg nemlig å planlegge!)
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer