Mat

10 matvarer som ikke skal i kjøleskapet

… Men som du sannsynligvis putter der.

MAT: Neida, hele og uskrellede løk skal visst ikke i kjøleskapet. Foto: NTB
MAT: Neida, hele og uskrellede løk skal visst ikke i kjøleskapet. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er lett å tenke at det meste holder seg best i kjøleskapet – men slik er det altså ikke.

Mange varer blir dårligere av å ligge kaldt, og trives bedre i romtemperatur. Denne gangen har vi latt oss inspirere av den amerikanske livsstilsdronningen Martha Stewart - som har listet opp en haug med helt andre matvarer som ikke skal i kjøleskapet.

Umodne bananer er ikke lurt å legge i kjøleskapet, ettersom kulden vil saktne ned modningsprosessen. Så med mindre du foretrekker grønne bananer – oppbevar dem heller i romtemperatur.

Basilikum er svært sensitiv for temperaturer – i kjøleskapet vil bladene skrumpe inn og bli svarte. Lagre den heller på kjøkkenbenken borte fra direkte sollys.

GRØNN FAVORITT: La for guds skyld ikke basilikumen vansmekte i kjøleskapet! Foto: NTB
GRØNN FAVORITT: La for guds skyld ikke basilikumen vansmekte i kjøleskapet! Foto: NTB Vis mer

Brød vil raskt miste fuktighet og tørke ut. Dette gjelder brød som skal spises raskt vel å merke, som en fersk bagett. Om du har et brød som kan holde seg noen dager, eller har laget eget brød, anbefales det derimot å legge det i kjøleskapet.

Sjokolade vil ved kulde danne et hvitt sukkerlag utenpå sjokoladen – så om du er opptatt av estetikk, oppbevarer du den i romtemperatur – det er ellers helt ufarlig å spise selv om den ser litt annerledes ut. Et kjølig og tørt sted anbefales som det beste stedet å oppbevare sjokolade.

Matoljer har sikkert mange på et eller tidspunkt stappet inn i kjøleskapet – for så å kunne observere at oljen har blitt til en tjukk gugge. Også smaken kan påvirkes i kjøleskapet og anbefales derfor å oppbevares i et kjølig, mørkt sted.

Hvitløk vil bli mykere og spire raskere i kjøleskapet. Den oppbevares ideelt sett på et kjølig og tørt sted.

Honning vil bli hard og vanskelig å bruke om du har den i kjøleskapet – den trives best i romtemperatur.

Hele løk vil få en emmen og søtlig smak og bli mykere ved kaldere temperaturer, ettersom stivelsen vil bli omdannet til sukker. Med sin sterke lukt vil løken også kunne sette usmak på andre matvarer.

Martha Stewart anbefaler å oppbevare dem på et kjølig og mørkt sted, som en kjeller eller garasje. Nå er det jo ikke alle som har tilgang til dette – men undertegnede kan betrygge med at løk også klarer seg helt utmerket i romtemperatur ganske lenge.

Hel melon kan lett ta til seg andre smaker i kjøleskapet og også bremses i modningsprosessen i tillegg til å gjøre den bløtere. Oppbevare heller på et kjølig og tørt sted.

10 matvarer som ikke skal i kjøleskapet

Peanøttsmør er en liten luring på lista. Om den er økologisk skal den i kjøleskapet med en gang etter at den er åpnet – om den er uøkologisk, skal glasset stå i romtemperatur. Da inneholder den nemlig emulgatorer og konserveringsmidler som gjør at peanøttoljen ikke skiller seg fra resten av peanøttmassen - og trenger derfor ikke å lagres kjølig for ikke å skille seg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet