BRØDSKIVER: Men riktig topping kan den gode gamle brødskiva bli riktig så spennende. FOTO: NTB Scanpix
BRØDSKIVER: Men riktig topping kan den gode gamle brødskiva bli riktig så spennende. FOTO: NTB ScanpixVis mer

Brødskiver

15 gode blingser

Med overraskende pålegg og fargerik topping kan selv en brødskive bli et festmåltid.

1. Med avokadomos, egg og karse

2 skiver / tid: 15 min

Ingredienser:

  • 2 skiver grovbrød
  • ½ håndfull karse ev. rød skogsyre
  • 1 egg
  • 1 moden avokado
  • 1 ½ ss sitronsaft
  • salt 1

Slik gjør du:

  1. Legg egget i en kjele med kokende vann, og la det koke i 7, 8 eller 10 minutter avhengig om det skal være bløtkokt, smilende eller hardkokt. Skrell av skallet, og del egget i to.
  2. Avokadomos: Del avokadoen i to, fjern steinen og spa ut kjøttet. Mos deretter avokadokjøttet med en gaffel. Smak til avokadomosen med sitronsaft og salt.
  3. Smør brødskivene med avokadomos i et jevnt lag, og topp med et halvt egg, karse og eventuelt rød skogsyre.

LES OGSÅ: Varme eplemuffins med lønnesirup og pekannøtter

2. Med cottage cheese, reddik og agurk

2 skiver / Tid: 5 min

Ingredienser:

  • 2 skiver grovbrød
  • 150 g cottage cheese
  • 4 reddiker
  • 50 g agurk
  • salt og nykvernet pepper

Slik gjør du:

  1. Rist eventuelt brødskivene i en brødrister. Smør skivene med cottage cheese i et jevnt og tykt lag.
  2. Rens reddikene, og skjær dem i tynne skiver. Skyll agurken, og skjær i små terninger.
  3. Anrett reddiker og agurk oppå cottage cheese-en, og krydre skivene med salt og pepper.

3. Med spinat, sopp og parmesan

2 skiver / Tid: 15 min

Ingredienser:

  • 150 g brune sjampinjonger
  • 150 g frisk spinat
  • smør til steking
  • salt
  • 2 skiver grovbrød
  • 10 g parmesan

Slik gjør du:

  1. Rens sjampinjongene, og skjær dem i skiver. Skyll og tørk spinaten. Varm opp en panne med litt smør i, og stek sjampinjongene på høy varme til de er gylne. Ta dem ut av pannen, og skru av varmen på kokeplaten.
  2. Legg spinaten i pannen, og la den falle sammen ved hjelp av ettervarmen. Krydre spinaten med litt salt.
  3. Legg spinat på brødskivene, og topp med de ristede sjampinjongene. Riv litt parmesan over.

LES OGSÅ: Italiensk brødkrans med soltørkede tomater og oliven

4. Med caprese og basilikumpesto

2 skiver / Tid: 15 min

Ingredienser:

  • 2 skiver grovbrød
  • 1 tomat
  • 100 g frisk mozzarella
  • nykvernet pepper
  • ¼ potte basilikum

Basilikumpesto:

  • 2 potter basilikum
  • 50 g pinjekjerner
  • 50 g parmesan
  • 1 dl olivenolje
  • 1 ts sitronsaft
  • salt og nykvernet pepper

Slik gjør du:

  1. Basilikumpesto: Kjør basilikumblader, pinjekjerner, friskrevet parmesan og olivenolje sammen i en blender eller med en stavmikser, til du får en tyktflytende pesto.
  2. Smak pestoen til med sitronsaft, salt og pepper, og juster eventuelt konsistensen med litt mer olje. Hell pestoen i et glass med lokk, og oppbevar den kjølig inntil servering.
  3. Smør brødskivene med pesto (spar resten av pestoen i kjøleskapet). Skyll tomaten, skjær tomat og mozzarella i skiver, og fordel dem lagvis oppå brødskivene. Krydre med pepper, og pynt med basilikumblader.

LES OGSÅ: Grove pølsehorn med sesam og chili flak!

5. Med laksemousse, epler og dill

2 skiver / Tid: 15 min

Ingredienser:

  • 2 skiver grovbrød
  • ½ eple

Laksemousse

  • 125 g varmrøkt laks
  • 1 potte dill
  • 2 ss gresk yoghurt, 10 %
  • 1 ss crème fraîche lett
  • 1 ss sitronsaft
  • salt og nykvernet pepper

Slik gjør du:

  1. Laksemousse: Fjern skinnet fra den varmrøkte laksen, og mos laksekjøttet med en gaffel i en skål. Rør laksekjøttet sammen med finhakket dill (gjem også litt til pynt), yoghurt og crème fraîche, og smak til med sitronsaft, salt og pepper.
  2. Smør brødskivene med et tjukt lag av laksemoussen.
  3. Skyll eplet, skjær det i små terninger, og dryss dem over laksemoussen. Pynt med resten av den hakkede dillen.

6. Med eple, blåbær og mandelsmør

2 skiver / Tid: 30 min

Ingredienser:

  • 2 skiver grovbrød
  • 1 eple
  • 50 g blåbær
  • 2 ts lønnesirup

Mandelsmør:

  • 200 g mandler
  • 1 knivspiss
  • salt

Slik gjør du:

  1. Mandelsmør: Rist mandlene i en 180° varm ovn i 7–8 minutter til de er lett gylne. La dem kjøle helt av.
  2. Hell de ristede mandlene og salt over i en kraftig blender eller food prosessor. Kjør mandlene først til fint mandelmel, og la så maskinen kjøre videre, til oljen trekker ut av mandlene – det kan ta opptil 15 minutter, så vær tålmodig, og gi eventuelt maskinen en liten pause underveis. Mandelsmøret er ferdig når mandlene er blitt til en flytende og kremet masse.
  3. Skrap mandelsmøret over i et glass med lokk, og oppbevar i kjøleskap.
  4. Smør brødskivene med mandelsmør (spar resten av smøret til senere anledninger).
  5. Skyll eplet, del det i to, fjern kjernehus, og skjær det i tynne båter. Skyll blåbærene. Topp brødskivene med eple og blåbær, og drypp med lønnesirup.

LES OGSÅ: Marmorert brownie med peanøttsmørkrem - nam!

15 gode blingser

7. Med røkt laks og syltet rødløk

2 skiver / Tid: 2 timer

Ingredienser:

  • 2 skiver grovbrød
  • 1 ½ ss kremost, naturell
  • 2 skiver røkt laks
  • ½ håndfull karse
  • Syltet rødløk
  • 2 rødløk
  • 1 dl vann
  • 1 dl sukker
  • 1 dl lys eddik

Slik gjør du:

  1. Syltet rødløk: Skrell rødløkene, og skjær dem i tynne skiver. Kok opp vann, sukker og eddik i en kjele. La det småkoke til sukkeret er oppløst.
  2. Legg rødløkskivene i et rent syltetøyglass, og hell den varme eddiklaken over, slik at det dekker løken. Skru på lokket, og sett kjølig. La løken marinere i minst 2 timer. Den kan holde seg 1–2 uker i kjøleskapet.
  3. Smør brødskivene med kremost, legg en skive røkelaks oppå, og topp med syltet rødløk og hakket karse.

LES OGSÅ: Bakte pærer med mandelknas og vaniljeis

8. Med parmaskinke og artisjokk

2 skiver / Tid: 15 min

Ingredienser:

  • 2 skiver grovbrød
  • 2 ss grønn pesto
  • 2 skiver parmaskinke
  • 50 g artisjokkhjerter i olje
  • 10 g parmesan
  • nykvernet pepper

Slik gjør du:

  1. Smør brødskivene med pesto.
  2. Legg en skive parmaskinke på hver skive. Skjær artisjokkhjerter i mindre biter, og legg dem på skivene. Avslutt ved å høvle litt parmesan over og krydre med litt pepper.

9. Med hummus, avokado, chili og sesam

2 skiver/ Tid: 20 min

Ingredienser

  • 2 skiver grovbrød
  • 1 moden avokado
  • ½ ts tørkede chiliflak
  • ½ ts sesamfrø
  • 2 ts sitronsaft

Hummus:

  • 1 pakke kikerter
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 ss tahin (sesampasta)
  • 1 ts malt spisskummen
  • ½ dl olivenolje
  • ½ dl vann
  • 1 ss sitronsaft
  • salt
  • kajennepepper

Slik gjør du:

  1. Hummus: Kjør kikerter, hvitløk, tahin, spisskummen og olje godt sammen i en food prosessor. Tilsett vann, litt om gangen, til du har den konsistensen du ønsker.
  2. Smak hummusen til med sitronsaft, salt og litt kajennepepper. Hell den i et glass med lokk, og oppbevar kjølig inntil servering.
  3. Smør brødskivene med hummus (spar resten i kjøleskapet til senere anledninger). Del avokadoen i to, fjern steinen, spa ut kjøttet med en skje, og skjær i skiver. Legg avokadoskivene på brødet, og dryss med chiliflak og sesamfrø. Drypp litt nypresset sitronsaft over.

LES OGSÅ: Denne franske klassikeren er en smaksbombe som smelter på tungen!

10. Med potet, bacon og purre

2 skiver / Tid: 15 min

Ingredienser:

  • 2 skiver bacon
  • 2 skiver grovbrød
  • smør til brødet
  • 4 kokte poteter
  • ½ rødløk
  • 1 ss god majones
  • 1 ss purreløk
  • salt og nykvernet pepper

Slik gjør du:

  1. Stek baconskivene sprø i en tørr panne. La dem dryppe av på kjøkkenpapir. Smør brødskivene med litt smør. Skjær de kokte potetene i skiver, og legg dem på brødet.
  2. Rens rødløken, og skjær den i tynne skiver.
  3. Ha majones oppå potetskivene på brødet, og topp med rødløk og hakket purre. Krydre godt med salt og pepper.

LES OGSÅ: Slik lager du hvit sjokoladekake!

11. Med cottage cheese, fiken, valnøtter og timian

2 skiver/ Tid: 10 min

Ingredienser:

  • 2 skiver grovbrød
  • 125 g cottage cheese
  • 2 friske fiken
  • 1 ss flytende honning
  • 4 valnøttkjerner
  • flaksalt
  • 4 stilker frisk timian

Slik gjør du:

  1. Rist brødskivene i en brødrister. Smør på et lag cottage cheese.
  2. Skyll fikenene, skjær dem i skiver, og fordel dem oppå cottage cheese-en på brødskivene. Drypp med honning.
  3. Hakk valnøttene grovt, og dryss dem over fikenene. Krydre med flaksalt, og pynt med frisk timian.

12. Med peanøttsmør og banan

2 skiver/ Tid: 5 min

Ingredienser:

  • 2 skiver grovbrød
  • 2 ss peanøttsmør
  • 1 banan
  • 25 g mørk sjokolade

Slik gjør du:

  1. Rist eventuelt brødskivene i en brødrister, og smør på peanøttsmør i et jevnt lag.
  2. Skrell bananen, og skjær den i skiver. Hakk sjokoladen. Topp skivene med banan og sjokolade.

LES OGSÅ: God og grønn formkake!

15 gode blingser

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: