Kyllingpai med purre
4 personer
Tid: 30 min
Steketid: 30 min
Ingredienser
4 purrer
2 fedd hvitløk
500 g kyllingfilet
1 ss olivenolje til steking
5 stilker timian
3 laurbærblader
1 ss grov sennep
2 ss hvetemel
3 dl kyllingbuljong
2 dl kremfløte salt og pepper
1 ark butterdeig
1 egg til pensling
1. Skru ovnen på 200°. Rens purrene, og skjær dem i biter på 2–3 cm. Rens og hakk hvitløkfeddene fint. Skjær kjøttet i store terninger.
2. Stek purrebitene i olje i en stor panne (som kan settes i stekeovnen) i 2 minutter. Tilsett hvitløk og kylling, og stek i ytterligere 2 minutter. Tilsett timian, laurbærblader, sennep og mel, bland godt sammen, og la det steke kort.
3. Hell buljong og fløte i pannen, og la det småkoke videre i 5–7 minutter, til det tykner litt. Smak til med salt og pepper.
4. Legg butterdeigen over fyllet, skjær av kanten så den passer til pannen, og pensle deigen med sammenpisket egg. Skjær et lite hull i deigen, så dampen kan slippe ut.
5. Stek paien i ovnen i ca. 30 minutter, til overflaten er fin og gyllen og fyllet er gjennomstekt.


Middagstips: Tortillapizza med krydret kjøtt, mais og paprika
Grov pai med blåmuggost, bacon og sjalottløk
4 personer
Tid: 30 min
Steketid: 40 min
Ingredienser
Paideig
150 g smør
150 g hvetemel
100 sammalt hvetemel, grovmalt
1 ts sukker
1 ts salt
1 egg
1 paiform, 22 cm i diameter
Fyll
5 banansjalottløk
100 g bacon i skiver
100 g blåmuggost
100 g crème fraîche, 38 %
1 dl kremfløte
2 egg
1 eggeplomme
1 ss finhakket frisk timian
salt og pepper
Til servering
blandet grønn salat
1. Paibunn: Skjær smøret i terninger, og bland dem med hvetemel og sammalt hvetemel i en skål til det ligner revet ost. Tilsett sukker og salt, og samle deigen raskt med et egg. Pakk deigen i plastfolie, og legg den i kjøleskapet i 30 minutter.
2. Skru ovnen på 180°. Kjevle ut deigen på et meldrysset bord, og legg den i en smurt paiform. Forstek paibunnen i 10 minutter.
3. Fyll: Rens løkene, skjær dem i to, og stek dem med skjæreflaten ned i 2–3 minutter på en tørr panne. Ta løkene av pannen. Stek baconskivene på pannen i 2 minutter på hver side.
4. Legg løk og bacon i den forstekte paibunnen, og smuldre blåmuggosten over. Rør crème fraîche, fløte, egg, eggeplomme, finhakket timian, salt og pepper sammen i en skål, og hell blandingen over fyllet. Stek paien i ovnen i 25–30 minutter, til toppen er gyllen.
5. Servering: Server paien varm, lun eller kald med en grønn salat til.

Bjørnebærpaier med marengs
4 personer
Tid: 40 min
Steketid: 30 min
Ingredienser
Paibunn
125 g smør
250 g hvetemel
50 melis
1 klype salt
1 egg
Fyll
200 g bjørnebær
100 g sukker
2 egg
2 eggeplommer
2 dl kremfløte
1 ts vaniljesukker Marengs 2 eggehviter 85 g sukker 4 små paiformer 1 sprøytepose
ev. 1 stjernetut
1 crème brûlée-brenner
Til servering
4 bjørnebær
ev. spiselige blomster
1. Paibunn: Skjær smøret i terninger, og bland dem med mel, melis og salt i en skål til det ligner revet ost. Samle raskt deigen sammen med egget. Pakk deigen i plastfolie, og legg den i kjøleskapet i 30 minutter.
2. Skru ovnen på 180°. Kjevle deigen tynt ut på et meldrysset bord. Stikk deigen ut i 4 sirkler som passer til paiformene. Forstek paibunnene i ovnen i 10 minutter.
3. Fyll: Skyll og tørk bjørnebærene, og fordel dem i paibunnene. Rør sukker, egg, eggeplommer, fløte og vaniljesukker sammen i en skål, og fordel kremen over paiene. Stek paiene i ovnen i 15–20 minutter, til kremen har satt seg. Avkjøl på en rist.
4. Marengs: Pisk hvitene stive med en elektrisk pisker, og tilsett sukker. Pisk til det ikke er flere sukkerkorn igjen. Fyll marengsen i en sprøytepose (eventuelt med stjernetut), og sprøyt den ut på paiene. Brenn marengsen med en crème brûlée-brenner.
5. Servering: Pynt paiene med bjørnebær og eventuelt spiselige blomster.
