Mat:

3 deilige paier

Det geniale med en pai er at den kan fungere som både forrett, hovedrett eller dessert, alt etter hva du fyller den med.

Grov pai med blåmuggost, bacon og sjalottløk. FOTO: Columbus Leth
Grov pai med blåmuggost, bacon og sjalottløk. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Kyllingpai med purre

4 personer
Tid: 30 min
Steketid: 30 min

Ingredienser
4 purrer
2 fedd hvitløk
500 g kyllingfilet
1 ss olivenolje til steking
5 stilker timian
3 laurbærblader
1 ss grov sennep
2 ss hvetemel
3 dl kyllingbuljong
2 dl kremfløte salt og pepper
1 ark butterdeig
1 egg til pensling

1. Skru ovnen på 200°. Rens purrene, og skjær dem i biter på 2–3 cm. Rens og hakk hvitløkfeddene fint. Skjær kjøttet i store terninger.
2. Stek purrebitene i olje i en stor panne (som kan settes i stekeovnen) i 2 minutter. Tilsett hvitløk og kylling, og stek i ytterligere 2 minutter. Tilsett timian, laurbærblader, sennep og mel, bland godt sammen, og la det steke kort.
3. Hell buljong og fløte i pannen, og la det småkoke videre i 5–7 minutter, til det tykner litt. Smak til med salt og pepper.
4. Legg butterdeigen over fyllet, skjær av kanten så den passer til pannen, og pensle deigen med sammenpisket egg. Skjær et lite hull i deigen, så dampen kan slippe ut.
5. Stek paien i ovnen i ca. 30 minutter, til overflaten er fin og gyllen og fyllet er gjennomstekt.

Under det sprø butterdeigslokket gjemmer det seg en kremete blanding av saftig kylling, friske krydderurter og purre. Server eventuelt paien med en grønn salat til. FOTO: Columbus Leth
Under det sprø butterdeigslokket gjemmer det seg en kremete blanding av saftig kylling, friske krydderurter og purre. Server eventuelt paien med en grønn salat til. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Grov pai med blåmuggost, bacon og sjalottløk

4 personer
Tid: 30 min
Steketid: 40 min

Ingredienser
Paideig

150 g smør
150 g hvetemel
100 sammalt hvetemel, grovmalt
1 ts sukker
1 ts salt
1 egg
1 paiform, 22 cm i diameter

Fyll
5 banansjalottløk
100 g bacon i skiver
100 g blåmuggost
100 g crème fraîche, 38 %
1 dl kremfløte
2 egg
1 eggeplomme
1 ss finhakket frisk timian
salt og pepper

Til servering
blandet grønn salat

1. Paibunn: Skjær smøret i terninger, og bland dem med hvetemel og sammalt hvetemel i en skål til det ligner revet ost. Tilsett sukker og salt, og samle deigen raskt med et egg. Pakk deigen i plastfolie, og legg den i kjøleskapet i 30 minutter.
2. Skru ovnen på 180°. Kjevle ut deigen på et meldrysset bord, og legg den i en smurt paiform. Forstek paibunnen i 10 minutter.
3. Fyll: Rens løkene, skjær dem i to, og stek dem med skjæreflaten ned i 2–3 minutter på en tørr panne. Ta løkene av pannen. Stek baconskivene på pannen i 2 minutter på hver side.
4. Legg løk og bacon i den forstekte paibunnen, og smuldre blåmuggosten over. Rør crème fraîche, fløte, egg, eggeplomme, finhakket timian, salt og pepper sammen i en skål, og hell blandingen over fyllet. Stek paien i ovnen i 25–30 minutter, til toppen er gyllen.
5. Servering: Server paien varm, lun eller kald med en grønn salat til.

Unngå at paibunnen bobler opp ved å legge tørr ris eller bønner i paibunnen når du forsteker den. FOTO: Columbus Leth
Unngå at paibunnen bobler opp ved å legge tørr ris eller bønner i paibunnen når du forsteker den. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Bjørnebærpaier med marengs

4 personer
Tid: 40 min
Steketid: 30 min

Ingredienser
Paibunn

125 g smør
250 g hvetemel
50 melis
1 klype salt
1 egg

Fyll
200 g bjørnebær
100 g sukker
2 egg
2 eggeplommer
2 dl kremfløte
1 ts vaniljesukker Marengs 2 eggehviter 85 g sukker 4 små paiformer 1 sprøytepose
ev. 1 stjernetut
1 crème brûlée-brenner

Til servering
4 bjørnebær
ev. spiselige blomster

1. Paibunn: Skjær smøret i terninger, og bland dem med mel, melis og salt i en skål til det ligner revet ost. Samle raskt deigen sammen med egget. Pakk deigen i plastfolie, og legg den i kjøleskapet i 30 minutter.
2. Skru ovnen på 180°. Kjevle deigen tynt ut på et meldrysset bord. Stikk deigen ut i 4 sirkler som passer til paiformene. Forstek paibunnene i ovnen i 10 minutter.
3. Fyll: Skyll og tørk bjørnebærene, og fordel dem i paibunnene. Rør sukker, egg, eggeplommer, fløte og vaniljesukker sammen i en skål, og fordel kremen over paiene. Stek paiene i ovnen i 15–20 minutter, til kremen har satt seg. Avkjøl på en rist.
4. Marengs: Pisk hvitene stive med en elektrisk pisker, og tilsett sukker. Pisk til det ikke er flere sukkerkorn igjen. Fyll marengsen i en sprøytepose (eventuelt med stjernetut), og sprøyt den ut på paiene. Brenn marengsen med en crème brûlée-brenner.
5. Servering: Pynt paiene med bjørnebær og eventuelt spiselige blomster.

Disse små paiene er sprø, myke, søte og syrlige. Tips! I stedet for å lage fire små paier kan du lage én stor. FOTO: Columbus Leth
Disse små paiene er sprø, myke, søte og syrlige. Tips! I stedet for å lage fire små paier kan du lage én stor. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer