Oppskrift fastelavnsboller

3 favoritter til fastelavn

Perfekt for deg som vil gjøre litt ekstra ut av de tradisjonelle fastelavnsbollene.

FASTELAVNSBOLLER: Choux au craquelin med sjokolademousse og kirsebær. FOTO: Columbus Leth
FASTELAVNSBOLLER: Choux au craquelin med sjokolademousse og kirsebær. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Choux au craquelin med sjokolademousse og kirsebær

Antall: 12 stk.
Tid: 1 time
Hviletid: Minst 1 time
Steketid: 22 min

Ingredienser
Vannbakkels

100 g vann
½ ts salt
20 g sukker
100 g smør
120 g hvetemel
4 egg

Fyll
100 g mørk sjokolade
4 eggeplommer
50 g sukker
2 dl kremfløte
2 eggehviter

Kjekstopp
50 g mykt smør
50 g sukker
15 g rent kakaopulver
35 g hvetemel

Til servering
1 ss rent kakaopulver
125 g amarena-kirsebær

Slik gjør du

1. Kjekstopp: Rør smør, sukker, kakao og mel sammen i en skål til en ensartet deig. Kjevle ut deigen mellom 2 ark bakepapir til den er 2–3 mm tykk. Legg deigen i fryseren i ½ time. Ta den ut av fryseren, og stikk ut ca. 12 sirkler på 4–5 cm med et glass eller en utstikkerform. Legg sirklene til avkjøling i kjøleskapet.
2. Vannbakkels: Ha vann, salt, sukker og smør i en gryte, og la vannet koke til smøret smelter. Hell mel i gryten, og varm det godt igjennom i 4–5 minutter. Avkjøl lett.
3. Pisk eggene sammen i en skål, og hell dem i gryten, litt om gangen, under omrøring, til deigen er ensartet. Fyll deigen i en sprøytepose.
4. Skru ovnen på 225° varmluft. Sprøyt ca. 12 topper med en diameter på 5 cm på en bakeplate kledd med bakepapir. Det skal være god plass mellom dem, siden de hever seg mye. Legg kjekstoppene oppå. Sett bakeplaten i ovnen, og skru straks ned til 200°. Stek kakene i 22 minutter, til de er gylne og har krakelert. Avkjøl på en rist.
5. Fyll: Smelt sjokolade i en skål over vannbad. Pisk eggeplommer og sukker lyst og luftig i en skål med en elektrisk pisker. Vend i sjokoladen. Pisk fløte til krem, og vend den i sjokoladen. Pisk eggehvitene stive i en skål med en elektrisk pisker, og vend dem i sjokoladekremen. Fyll den i en sprøytepose med stjernetut, og legg den i kjøleskapet i ca. ½ time.
6. Servering: Halver kakene med en kniv, og sprøyt litt sjokoladekrem på bunnene. Legg et par kirsebær oppå, og sprøyt litt mer sjokoladekrem. Legg lokket på, og dryss over litt kakaopulver.

Bak det fancy franske navnet gjemmer det seg her en vannbakkels med en krakelert og knasende kjekstopp. FOTO: Columbus Leth
Bak det fancy franske navnet gjemmer det seg her en vannbakkels med en krakelert og knasende kjekstopp. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Fastelavnsboller med eplefyll

Antall: 12 stk.
Tid: 1 time
Hevetid: 1 ½ time i alt
Steketid: 15 min

Ingredienser
2 dl lunken melk
25 g gjær
2 egg
1 ss sukker
1 ts salt
500 g hvetemel
75 g mykt smør
1 egg til pensling

Eplefyll
3 epler
100 g marsipan
50 g tørkede blåbær
2 ss sukker
½ ts malt kardemomme

Pynt
1 eggehvite
125 g meliskandiserte blomster

Slik gjør du

1. Varm melken i en kasserolle så den blir lunken, og løs opp gjæren i melken. Tilsett egg, sukker, salt og halvparten av melet, og elt til en ensartet deig. Tilsett resten av melet, og elt deigen godt sammen, eventuelt med kjøkkenmaskin. Skjær smøret i terninger, og elt dem i deigen. La deigen heve tildekket på kjøkkenbordet i 1 time.
2. Eplefyll: Skyll eplene, og skjær dem i små terninger. Riv marsipanen grovt. Rør marsipan, epleterninger, blåbær, sukker og kardemomme sammen i en skål. Kjevle ut deigen på et meldrysset bord til et rektangel på ca. 30 × 40 cm. Skjær deigen i 12 firkanter på ca. 10 × 10 cm. Fordel remoncen på midten av firkantene, og brett sidene opp og omkring fyllet.
3. Legg fastelavnsbollene på en bakeplate dekket med bakepapir med bretten vendt ned, og la dem etterheve i 30 minutter.
4. Skru ovnen på 200°. Pensle fastelavnsbollene med sammenpisket egg, og stek dem i ovnen i ca. 15 minutter, til de er lett gylne. La dem avkjøle på en rist.
5. Rør eggehvite og melis sammen til glasur i en skål. Pynt fastelavnsbollene med glasuren, og dryss over kandiserte blomster.

Disse bollene er et godt alternativ hvis du vil gjøre litt ekstra ut av de tradisjonelle fastelavnsbollene. FOTO: Columbus Leth
Disse bollene er et godt alternativ hvis du vil gjøre litt ekstra ut av de tradisjonelle fastelavnsbollene. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Fastelavnskatter

Antall: ca. 50 stk.
Tid: 1 time
Hviletid: 30 min
Steketid: 8 min

Ingredienser
1 stor vaniljestang
100 g mandelmel
200 g melis
225 g hvetemel
200 g mykt smør
1 egg
utstikkerformer formet som katter

Pynt
2 eggehviter
300 g melis
ev. konditorfarge
sukkerpynt, f.eks. øyne

Slik gjør du

1. Del vaniljestangen på langs, og skrap ut frøene. Bland frøene med mandelmel, melis, hvetemel og smør i en food processor. Tilsett egget, og kjør maskinen til deigen samler seg. Pakk deigen i plastfolie, og legg den i kjøleskapet i 30 minutter.
2. Skru ovnen på 200° varmluft. Kjevle deigen ut på et mel­drysset bord til den er 2–3 mm tykk, og stikk ut små kaker formet som katter.
3. Legg kakene på bakeplater med bakepapir, og stek dem i ovnen i ca. 8 minutter, til kantene er gylne. Avkjøl dem på en rist.
4. Pynt: Bland eggehviter og melis i en skål til det blir en fast glasur. Fordel glasuren i mindre skåler, og bland den med litt konditorfarge. Pynt de avkjølte småkakene med glasur og sukkerøyne.

Hvis du ikke har en katteformet utstikkerform, kan du bare stikke ut kakene i den formen du har, eller rulle deigen til en pølse og skjære den ut i små, runde kaker. FOTO: Columbus Leth
Hvis du ikke har en katteformet utstikkerform, kan du bare stikke ut kakene i den formen du har, eller rulle deigen til en pølse og skjære den ut i små, runde kaker. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer