PAVLOVA: Ha litt mindre krem på og litt mer bær, vips, mye sunnere! Foto: Greteroede.no
PAVLOVA: Ha litt mindre krem på og litt mer bær, vips, mye sunnere! Foto: Greteroede.no Vis mer

Sunne 17. Mai-kaker

3 festkaker med mindre sukker og fett

Sunnere varianter av pavlova, sjokoladekake og bløtkake.

KK.NO: Vi skal selvsagt kose oss på 17. mai! Men, hvis du vil går fint an å lage gode og litt sunnere kaker også.

- Mange kaker lar seg helt fint bake med litt mindre sukker, og du sparer deg for ekstra kalorier uten at det går utover smaken i nevneverdig grad. Mange liker til og med litt mindre søte kaker, sier ernæringsfysiolog Kari Bugge i Grete Roede.

- Om du vil spare ytterligere på kaloriene, er det mulig å bake med sukkererstatninger som inneholder enda færre kalorier.

Oste- og fromasjkaker er enkle å gjøre sunnere ved at du kan bruke mindre fete oste- og meieriprodukter. Litt gelatin og du har en super kake, uten at den er en kaloribombe. 

For mange handler det om å kunne kose seg litt uten å ødelegge for egen prosess for å gå ned i vekt eller holde en ny og lavere vekt.

- Jeg tenker dessuten at det er smart å venne barna til at ikke alt må være så veldig søtt, og at bær og frukt er en naturlig del av et kakebord, sier Bugge. 

Oppskriftene under er alle litt sunnere, men likefullt tradisjonelle, gode kaker som hører hjemme på kakebordet 17. mai. 

LES OGSÅ: Cottage cheese-kaken du prøve!

Pavlova med friske bær

Pavlovaen er et must på 17. mai-bordet, men føles kanskje som en skikkelig kaloribombe, med masse krem og marengs. Det trenger den ikke å være. 

- En kake som Pavlova er et eksempel på en kake du lett kan lage litt sunnere. Lag en litt lettere krem og bruk masse bær – ja så har du en sunnere kake som er akkurat like god, sier Bugge. 

PAVLOVA: Ha litt mindre krem på og litt mer bær, vips, mye sunnere! Foto: Greteroede.no
PAVLOVA: Ha litt mindre krem på og litt mer bær, vips, mye sunnere! Foto: Greteroede.no Vis mer

Myk marengs: 

Du trenger: 

5 stk eggehvite
3 1/2 dl sukker
1 ts maizena
1 ts vaniljesukker
1 ts hvitvinseddik

Slik gjør du:

Forvarm ovnen til 250 grader.

Bland eggehviter, sukker, maizena, vaniljesukker og hvitvinseddik i en foodprocessor og pisk alt stivt.

Tøm massen direkte ut på en bakeplate med stekefolie eller bakepapir, og form den til en rund sirkel.

Senk varmen til 100 grader og sett platen nederst i ovnen. Stek bunnen i 1 time og 20 minutter.

Bunnen skal være litt myk i midten. Avkjøl og ta papiret forsiktig av. 

Fyll:
2 dl kremfløte
1 boks mager vanilje kesam
100 g bringebær
100 g blåbær

Slik gjør du:
Pisk kremen stiv og bland lett sammen med vaniljekesam.

Fordel kremen utover kaken og pynt med friske bær.

Denne kaken smaker best nylaget, og må fylles med krem like før servering. 

Oppskriften er hentet fra Greteroede.no. Får du ikke tak i friske bær, kan du bruke frosne også. 

LES OGSÅ: Fløyelsmyk sjokolademousse

Glutenfri sjokoladekake

Denne drømmen av en sjokoladekake er laget uten tilsatt sukker og uten hvetemel - tro det eller ei. Damen bak er bloggeren Linda Stuhaug, som skryter festkaken opp i skyene. 

- Ei nydelig lag-for-lag sjokoladekake med den gode kombinasjonen av sjokolade, peanøtt og kokoskrem-frosting! Skikkelig festkake med god samvittighet, eller for de som må ha et alternativ uten gluten for eksempel

SJOKOLADEKAKE: Denne kaken inneholder mer proteiner og er ikke tilsatt ekstra sukker. Foto: lindastuhaug.blogg.no
SJOKOLADEKAKE: Denne kaken inneholder mer proteiner og er ikke tilsatt ekstra sukker. Foto: lindastuhaug.blogg.no Vis mer

Dette trenger du: 

Sjokoladekake:

  • 3 egg
  • 200 g kesam 
  • 50 g sukringold
  • 45 g sukrin pluss
  • 1 ts bakepulver
  • 40-50 g kakao
  • 60 g valgfri tørrvare - eg brukte (glutenfritt) havremel og peanøttmel
  • 1 ts ekte vaniljepulver, om du har
  • En klype salt
  • Evt. ev skvett melk/vatn

 

LES OGSÅ: Is som hjelper deg å holde vekta

Peanøttfyll:

  • 3-4 ss peanøttmel, evt. PB2 peanøttpulver
  • 1-2 ss sukrinmelis
  • En klype salt
  • Vatn

 

Kremfrosting:

  • 100 g kokoskrem (Kokoskrem får du når en boks kokosmelk står kaldt i kjøleskap.)
  • 100 g gresk yoghurt eller mager kesam, evt. 100 g ekstra kokoskrem 
  • 20-30 g kakao
  • 30 g sukrinmelis
  • 10 g sukrin gold
  • En klype salt

 

Slik gjør du:

Miks sammen alle kakeingrediensene til en jevn og glatt kakerøre. Juster med litt væske om det er nødvendig.

Bruk en smurt form på 22 cm i diameter. Steik på 180 grader i 15-20 minutter, til kaka er gjennomstekt. Avkjøl.

Bland alle ingrediensene til peanøttfyllet til en fyldig peanøttkrem.

Del kaka på tvers i midten og fyll den ene halvdelen.

(Har du ikkje peanøttmel eller PB2 kan du bruke peanøttsmør blanda med kesam eller philadelphia.)

Miks sammen ingrediensene til frostingen, gjerne med en miksmaster, til alt er godt blanda. Hold igjen litt på kakao og søtning, og smak heller til.

Bre frostingen rundt og over sjokoladekaka til slutt.

LES OGSÅ: Lag din egen sunne sjokolade!

Festbløtkake

Bløtkaka kommer du til å se mange av i sommer. Den er fast inventar på alt fra konfirmasjoner, nasjonaldagen og sommerfester med jobben.

Også denne kaka er enkel å gjøre den litt sunnere, med mindre krem, mye bær og lettsyltetøy, som i denne fra Greteroede.no

KLASSIKER: En litt sunnere bløtkake. Foto: Greteroede.no
KLASSIKER: En litt sunnere bløtkake. Foto: Greteroede.no Vis mer

 

Du trenger: 
Sukkerbrød:

5 stk egg 
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver

Bløtkakefyll:
2 dl lettsyltetøy
1 dl friske bær
3 dl vaniljekrem

Bløtkakepynt:
1 dl jordbær
1 dl blåbær
2 dl kremfløte

Slik gjør du: 

Visp egg og sukker til stiv eggedosis.

Rør forsiktig inn siktet mel og bakepulver.

Stek kaken i en rund form, ca 24 cm på nederste rille ved 160 grader i 45 minutter.

Avkjøl kaken på rist og del den i tre lag. Dynk evt kaken med litt lettmelk.

Fyll kaken med et lag med lettsyltetøy og litt friske bær. Fordel vaniljekrem i neste lag.

Visp kremfløten stiv og dekk kaken med kremen. Pynt med friske jordbær og blåbær.

Vi gjør oppmerksomme på at Aller Media er deleiere i Grete Roede AS. 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: