KAKER TIL 17.MAI: Trenger du inspirasjon til hvilken kake du skal bake til 17.mai? Hva med en av disse tre godbidtene? FOTO: Betina Hastoft
KAKER TIL 17.MAI: Trenger du inspirasjon til hvilken kake du skal bake til 17.mai? Hva med en av disse tre godbidtene? FOTO: Betina Hastoft
Kaker til 17.mai:

3 festkaker med WOW-faktor!

Bygg herlighetene opp lag for lag med fløyelsmyk krem og friske bær. Disse kakene vil uten tvil ta alt fra 17. mai til konfirmasjon og sommerfesten til nye høyder.

ISKAKE MED JORDBÆR: Har du ikke ismaskin? Rør i isen hver halvtime under innfrysing i stedet. Den får ikke like kremet konsistens, men blir like god. FOTO: Betina Hastoft
ISKAKE MED JORDBÆR: Har du ikke ismaskin? Rør i isen hver halvtime under innfrysing i stedet. Den får ikke like kremet konsistens, men blir like god. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Iskake med jordbær

6 porsjoner

Kjeksbunn:

  • 200 g krydderkjeks, for eksempel Gjende Original
  • 75 g smør
  • 50 g mørk sjokolade

Is:

  • 3 ½ dl kefir
  • 1 3/4 dl kremfløte
  • 170 g sukker
  • frøene av 1 ½ vaniljestang
  • saften av 1 sitron

Pynt:

  • 1 kurv friske jordbær
  • melis

Slik gjør du:

  1. Ha kjeksen i en frysepose, og knus den til fine smuler med en kjevle. Ha smulene i en bolle.
  2. Smelt smøret, og bland det med kjekssmuler. Fordel massen i bunnen av en springform som måler 18 cm i diameter, og klem den godt sammen. Sett formen i kjøleskapet en liten stund.
  3. Smelt sjokoladen i en bolle over vannbad. Bre den i et tynt lag på den avkjølte kakebunnen, og sett formen tilbake i kjøleskapet.
  4. Bland alle ingrediensene til isen, og kjør massen i en iskremmaskin.
  5. Fordel den ferdige iskremen oppå laget med sjokolade i formen, og sett formen i fryseren natten over.
  6. Rens jordbærene, og skjær dem i tynne skiver. Fordel dem på iskaken, og dryss over melis rett før servering.

LES OGSÅ: Frisk og eksotisk appelsinkake med en vri

SMÅ MARENGSKAKER: Lemoncurd er en syrlig sitronkrem som kan kjøpes på glass i velassorterte supermarkeder. Du kan også lage den selv. FOTO: Betina Hastoft
SMÅ MARENGSKAKER: Lemoncurd er en syrlig sitronkrem som kan kjøpes på glass i velassorterte supermarkeder. Du kan også lage den selv. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Små marengskaker med lemoncurd, kremfløte og frisk frukt

Antall: 9 stk. / Tid: 40 min / Baketid 1 time

Kombinasjonen av sprø marengs, kremfløte og frisk frukt er nærmest umulig å motstå og en enkel dessert å trylle fram.

Marengskaker:

  • 4 eggehviter, ev. pasteuriserte
  • 100 g sukker
  • 100 g melis
  • 1 ts maisstivelse
  • 1 knivspiss salt
  • 60 g usaltede pistasienøtter

Fyll og pynt:

  • 2 ½ dl kremfløte
  • 1 moden mango
  • 100 g blåbær
  • 1 granateple
  • 1 glass lemoncurd ev. sitronmelisse

Marengskaker:

  1. Sett ovnen på 120 °. Legg bakepapir på en bakeplate.
  2. Pisk eggehviter stive med en stavmikser eller i en miksmaster. Tilsett sukker, litt av gangen, til marengsen er helt stiv og blank. Vend forsiktig melis, maisstivelse, salt og grovhakkede pistasienøtter i marengsen med en deigskraper. Spar litt av pistasienøttene til pynt.
  3. Smør marengsmassen ut på bakeplaten i 9 store fuglereder, og lav en fordypning i hvert fuglerede med baksiden av en skje. Bak marengskakene i ovnen i 1 time, skru deretter av ovnen, men la marengskakene kjøle av mens de fortsatt står i ovnen.

Fyll og pynt:

  1. Pisk kremfløten til mykt skum med en stavmikser. Skrell mangoen, og skjær fruktkjøttet i terninger. Skyll blåbær. Halver granateplet, og pill de spiselige kjernene ut.
  2. Servering: Legg 1 ss lemon-curd på hver marengskake, og topp med kremfløte, mango, blåbær og granateplekjerner. Pynt med pistasienøtter og ev. sitronmelisse. Server kakene straks.

LES OGSÅ: Imponer gjestene med denne danske klassikeren

SJOKOLADEKAKE: Alle elsker sjokolade, så denne kaken kan umulig slå feil. FOTO: Betina Hastoft
SJOKOLADEKAKE: Alle elsker sjokolade, så denne kaken kan umulig slå feil. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Sjokoladelagkake med blåbær, Toffifee og Malteser

8 porsjoner / Tid: 45 minutter / Baketid: 30 minutter /Avkjøling: Minst 3 timer

Kakaobunn:

  • 200 g sukker
  • 135 g hvetemel
  • 20 g kakao
  • ½ ts vaniljepulver
  • ½ ts salt
  • ½ ts bakepulver
  • ½ ts natron
  • 50 g smør
  • 1 egg
  • 1 ¼ dl kefir
  • 3/4 dl nybrygget kaffe
  • en springform, 20 cm i diameter
  • litt smør til formen

Sjokoladekrem:

  • 2 blader gelatin
  • 150 g melkesjokolade
  • 4 dl kremfløte
  • 1 knivspiss salt
  • en sprøytepose med glatt tut

Pynt:

  • 1 pose Malteser (85 g)
  • 10 Toffifee
  • 100 g friske blåbær ev. spiselig bladgull

Kakaobunn:

  1. Sett ovnen på 180 °. Legg bakepapir i bunnen av springformen, og smør kantene med smør. Rør sukker, mel, kakao, vaniljepulver, salt, bakepulver og natron sammen i en bolle. Smelt smøret, og avkjøl det lett. Rør smeltet smør, egg, kefir og nybrygget kaffe i melblandingen, og rør deigen jevn og glatt.
  2. Fordel deigen i springformen. Glatt overflaten. Bak kaken i ovnen i ca. 30 minutter. Avkjøl på en rist.

Sjokoladekrem:

  1. Legg gelatin i bløt i en bolle med kaldt vann i 10 minutter. Hakk melkesjokolade fint, og hell den i en bolle. Varm opp fløten i en gryte til kokepunktet, og hell den over sjokoladen i 2 omganger. Rør rundt til sjokoladen er smeltet. Klem væsken ut av den myke gelatinen med fingrene, og la gelatinen bli helt oppløst i sjokoladen mens du rører godt rundt med en visp.
  2. Dekk sjokoladekremen med plastfolie, og trykk folien helt ned på overflaten for å unngå kondens. Sett sjokoladekremen kjølig i minst 3 timer.
  3. Ta sjokoladekremen ut av kjøleskapet, og pisk den med en stavmikser til en luftig mousse. Moussen skal piskes så fast at den kan sprøytes ut i topper. Fyll sjokoladekremen i en sprøytepose. Hakk halvdelen av Malteserne grovt.
  4. Skjær den kalde kakaobunnen vannrett igjennom. Legg den ene kakaobunnen på et kakefat. Sprøyt halvdelen av sjokoladekremen ut på bunnen i runde topper, og dryss med de hakkede Malteserene. Legg den andre kakaobunnen over, og sprøyt resten av sjokoladekremen ut på toppen av kaken. Pynt kaken med et overdådig lag av blåbær, Malteser og Toffifee. Drys ev. med litt spiselig bladgull, og oppbevar kaken kjølig inntil servering.

LES OGSÅ: Fysen på noe godt? Prøv disse små pæretertene med ingefær og mandelkrem

Til forsiden