SPRØTT: Vi har snakket med tre bloggere som gjerne deler sine beste oppskrifter på sunne hjemmelagde knekkebrød, helt uten hvetemel. Foto: Julie Ilona Balas, Juliesmatblogg.no
SPRØTT: Vi har snakket med tre bloggere som gjerne deler sine beste oppskrifter på sunne hjemmelagde knekkebrød, helt uten hvetemel. Foto: Julie Ilona Balas, Juliesmatblogg.no Vis mer

Knekkebrødoppskrift

3 måter å lage knekkebrød på

Helt uten hvetemel og raske karbohydrater.

Publisert

KK.NO: Det er ingen hemmelighet av vi nordmenn er svært glad i brødskiver, gjerne både til frokost, lunsj og til kvelds. 

Hvitt mel og raske karbohydrater er med fordel noe vi alle kan kutte litt ned på, og heldigvis finnes det et svært godt alternativ til brødskiven. Nemlig knekkebrød.

Glem de tørre knekkebrødene fra butikken, det beste er å lage dem selv på ditt eget kjøkken. Det er raskt gjort og krever ingen elting eller heving, og du kan velge å bruke alle de sunneste ingrediensene.

Ved å bruke ingredienser som nøtter, frø, havregryn og grove meltyper kan du få knasende sprø knekkebrød proppfulle av god næring, som kan nytes med god samvittighet.

Det finnes mange ulike oppskrifter på knekkebrød. Vi har snakket med tre bloggere som gjerne deler sine beste oppskrifter på sunne hjemmelagde knekkebrød, helt uten hvetemel og raske karbohydrater.

LES OGSÅ: Ha frukt i knekkebrødene

Sunne og digge knekkebrød

Oppskrift fra: Treningsfrue.no

Camilla Aa. Andersen bak bloggen treningsfrue.no har en supersunn oppskrift på hjemmelagde knekkebrød som er rask og enkel å følge. Disse knekkebrødene inneholder masse sunne og gode næringsstoffer fra ulike frø og grovt rugmel. Best av alt tar de bare 5 minutter å lage før de settes i ovnen i 1 time og 10 minutter.

KNEKK: Det tar ikke mer enn fem minutter å blande sammen røren til disse sprø knekkebrødene - enklere kan det ikke bli. Foto: Camilla Aa. Andersen, Treningsfrue.no
KNEKK: Det tar ikke mer enn fem minutter å blande sammen røren til disse sprø knekkebrødene - enklere kan det ikke bli. Foto: Camilla Aa. Andersen, Treningsfrue.no Vis mer

Du trenger:

Store havregryn 4 dl
Solsikkefrø 2 dl
Linfrø 1 dl
Sesamfrø 1 dl
Sammalt grovt rugmel 4 dl
Salt 1ts
Vann 7 dl

Slik gjør du: Bland alt det tørre sammen og tilsett salt. Rør inn vann til deigen er tykk. Dekk to stekebrett med bakepapir og fordel deigen utover med en slikkepott. Det gjør ingenting om det blir hull noen steder. Skjær opp deigen med en pizzaskjærer før du setter den i ovnen. Sett ett knekkebrød øverst i ovnen og et nederst og stek på varmluft i 160 grader på 1 time 10 min. Bytt plass på stekebrettet halvveis i steketiden. Avkjøles på rist.

LES OGSÅ: Slank med knekkebrød

Lavkarbo-knekkebrød med nøtter

Oppskrift fra: Carolinebergeriksen.no

Den kjente bloggeren Caroline Berg Eriksen bruker gjerne nøtter i sine knekkebrød. Mandler og hasselnøtter inneholder masse sunt fett som er svært mettende, og forskning viser at en neve nøtter om dagen faktisk kan hjelpe deg med å holde vekten.

SUNT FETT: Finhakkede mandler og hasselnøtter gjør seg utmerket i hjemmelagde knekkebrød.  Foto: Scanpix/NTB
SUNT FETT: Finhakkede mandler og hasselnøtter gjør seg utmerket i hjemmelagde knekkebrød. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Du trenger:

125 g mandler
60 g hasselnøtter
3 dl solsikkekjerner
2-3 dl sesamfrø
2 ss fiberhusk
5 dl vann
1-2 ts salt

Slik gjør du: Sett ovnen på varmluft og 160 grader. Finhakk mandler og hasselnøtter i en kjøkkenmaskin, og ha alle ingrediensene i en stor bakebolle. Tilsett vann og rør godt. La røren svelle i 10-15 minutter slik at den blir fastere – takket være fiberhusken. Ha bakepapir på to stekebrett og fordel røren jevnt på disse to. Det beste er å bruke en slikkepott og smøre deigen utover bakepapiret. 

Det kan være en fordel å smøre deigen utover til en stor firkant, dette gir penest resultat. Rut opp med en kniv eller et pizzahjul, og sett brettene inn i ovnen. Sett det ene helt nederst og det andre helt øverst og la dem stå i ca. 35 minutter før du bytter plass på brettene og lar dem stå i 35 minutter til. Dersom du ikke har varmluftsovn, blir det best om brettene står i 70 minutter hver for seg, midt i ovnen.

Glutenfrie knekkebrød

Oppskrift fra: Juliesmatblogg.no

Matblogger og eier av Chikus Catering, Julie Ilona Balasi har laget knekkebrød som er både lavkarbo og glutenfrie siden de kun inneholder frø, vann og litt olje, og ikke noe mel. Du bestemmer selv tykkelsen du ønsker å ha på knekkebrødene, men jo tynnere de er jo sprøere blir de.

Du trenger:

1,5 dl solsikkefrø
1,5 dl sesamfrø
1 dl gresskarfrø
½ dl linfrø
1 ss fiberhusk
½ dl kokosolje (eller olivenolje)
2 dl vann
½ ts salt

SMØR UT: Det er ikke så viktig at det blir perfekt, og du velger selv tykkelse og fasong. Men jo tynnere de er, jo sprøere blir knekkebrødene. Foto: Julie Ilona Balas, Juliesmatblogg.no
SMØR UT: Det er ikke så viktig at det blir perfekt, og du velger selv tykkelse og fasong. Men jo tynnere de er, jo sprøere blir knekkebrødene. Foto: Julie Ilona Balas, Juliesmatblogg.no Vis mer

LES OGSÅ: Knekkebrødtrikset du må prøve

Slik gjør du: Start med å male solsikkefrø og sesamfrø i blender, men ikke kjør dem for lenge slik at de begynner å slippe olje. Varm opp vannet til rett under kokepunktet og ha i oljen (det går også an å bruke smør, men beregn da 3 spiseskjeer). Bland alle de tørre ingrediensene med de våte. Smak til med mer salt om ønskelig.

Smør knekkebrødmassen utover et papirkledd stekebrett med en slikkepott. Smør gjerne papiret med litt olje først så risikerer du ikke at det setter seg fast. Bruk en kniv eller et pizzahjul til å rute opp knekkebrødene, og stek dem i 30-40 minutter på 150 grader. Snu gjerne brettet en gang underveis så de blir helt jevnt stekt. Når knekkebrødene har blitt gylne slår du av ovnen og kutter dem opp. Sett så brettet med ferdigoppkuttede knekkebrød tilbake i ovnen med døra på gløtt. La dem tørke i restvarmen fra ovnen til de er helt sprø og avkjølt.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer