BLOMKÅLPIZZA: Magert, næringsrikt og mettende! Foto: All Over Press Denmark
BLOMKÅLPIZZA: Magert, næringsrikt og mettende! Foto: All Over Press Denmark
Pizzabunn

3 nye måter å lage pizza på

Lag bunn av tunfisk, chiafrø eller blomkål.

KK.NO: Pizza er den ultimate kosemat, og en favoritt på late fredagskvelder. Og selv om det kanskje er forbundet med usunn ferdigmat, så behøver det faktisk ikke være det. 

For det kommer helt an på hvilken pizza du velger, og det aller beste er selvsagt å lage den selv. 

For visste du at du kan lage pizzabunn av blomkål, chiafrø eller tunfisk? Jo visst kan du det, og med ett blir pizzaen langt sunnere.

Og det beste er jo at det faktisk smaker godt også!

LES OGSÅ: Pizzaen du kan nyte med god samvittighet

Blomkålbunn

Blomkålen er fiberrik og mettende, og inneholder masse gode vitaminer og mineraler. Dessuten er den veldig mager, og du blir fort mett på få kalorier. Denne du prøve!

Til fire små pizzaer trenger du: 

  • 400 g blomkål
  • 130 g revet ost, for eksempel mozzarella eller cheddar
  • 2 egg
  • 75 g grahamsmel (sammalt hvetemel)
  • 2 ts oregano
  • salt og nykvernet pepper

Slik gjør du: 

Sett ovnen på 210°.

Skjær blomkålen i mindre buketter, og riv eller blend den i en foodprocessor til fine smuler.

Rør blomkålsmulene sammen med revet ost, egg, grahamsmel, oregano, salt og pepper til en sammenhengende deig.

Del blomkåldeigen i 4 porsjoner, og trykk den ut i ca. ½ cm tykke sirkler på 1–2 stekeplater kledd med bakepapir – det er enklest å bruke hendene.

TUNFISKPIZZA: Det høres kanskje litt rart ut, men dette må prøves! Godt, enkelt og kjempesunt. Foto: Maren Erdvik
TUNFISKPIZZA: Det høres kanskje litt rart ut, men dette må prøves! Godt, enkelt og kjempesunt. Foto: Maren Erdvik Vis mer

Stek bunnene i ovnen i 10 minutter, til de er gylne og sprø.

LES OGSÅ: Slik lager du Gwyneths sunne pizza

Pizzabunn av tunfisk og havregryn

Det høres kanskje litt rart ut å ha tunfisk i pizzabunnen, men dette er faktisk kjempegodt. 

Og får du ikke helt til å lage fisk til middag tre ganger i uka er jo denne oppskriften til Maren Erdvik, bloggeren bak Fitliving, en helt genial måte å få sneket det inn i kosten på. 

Hva fyllet angår finnes det ingen begrensninger for hva du kan velge. For eksempel kan du prøve denne oppskriften med grønnkål, eller du kan bare ta det du skulle ha liggende i kjøleskapet. 

- Bunnen i seg selv er så smakfull og deilig at fyllet trenger ikke være så voldsomt spennende for at dette skal bli en suksess, forteller hun. 

Til to små pizzaer trenger du: 

  • 60g havregryn 
  • Én boks tunfisk i vann
  • 1 egg  

Slik gjør du: 

Ha havregryn, egg og tunfisk i en bolle (ikke hell av vannet på tunfisken, det skal med), og mos det godt sammen. Bruk gjerne en stavmikser.

Ha bakepapir på en stekeplate og smør ut to små pizzabunner på pakepapiret. Bunnen forhåndsstekes i ovnen på 200 grader i ca 10 minutter. 

MED TUNFISK: Jo, du kan faktisk lage en smakfull pizzabunn av tunfisk. Foto: Maren Erdvik
MED TUNFISK: Jo, du kan faktisk lage en smakfull pizzabunn av tunfisk. Foto: Maren Erdvik Vis mer

LES OGSÅ: Får du i deg nok fiber? 

Pizzabunn med chiafrø

Som KK.no tidligere har skrevet inneholder bare én spiseskje med chiafrø fire gram fiber, to gram protein og 150 prosent av det daglige behovet ditt for omega-3 fettsyrer. Da er det jo helt genialt å kunne bruke dem i pizzabunnen, som mange sliter med å få gjort både sunn og god. 

Sammen med basilikum, hvitløk og fullkorn, kommer snaken på frøene ordentlig frem. Og siden deigen er laget uten gjær, er den rask og superenkel å lage. 

Du trenger: 

SPISER OPP: Én liten ingrediens tar pizzabunnen til nye høyder. Foto: Scanpix
SPISER OPP: Én liten ingrediens tar pizzabunnen til nye høyder. Foto: Scanpix Vis mer
  • 6 desiliter fullkornshvetemel
  • 6 centiliter chiafrø
  • 3 teskjeer bakepulver
  • 1 teskje salt
  • 3 teskjeer tørket basilikum
  • En halv teskje hvitløkspulver
  • 1 teskje olivenolje
  • 3,5 desiliter varm vann

 

Slik gjør du: 

Forvarm ovnen til 200 grader.

Bland sammen mel, chiafrø, bakepulver, salt, basilikum og hvitløkspulver i en bolle.

Hell oljen og det varme vannet over i blandingen og bruk en skje til å blande det sammen.
Strø litt mel på en ren benkeplate og kna blandingen til en deig. Det tar omtrent to minutter. Bruk deretter en kjevle for å kjevle ut deigen til en stor sirkel (eventuelt rektangel hvis du vil ha den firkantet).

Gjør klar stekebrettet med stekepapir, eventuelt gni det inn med olje eller smør, og legg deigen over på stekebrettet. Rull kantene og hjørnene inn for å få en tykkere skorpe.
Stekk pizzadeigen i 10-12 minutter, eller til den ser tørr ut.

Legg på favorittfyllet og stek den i 8 til 12 minutter til.

LES OGSÅ: 3 knekkebrødoppskrifter du MÅ prøve

Til forsiden