Oppskrifter:

3 runde middagsretter

På seks steg viser vi hvordan du kan lage deilige asiatiske kjøttboller, vegetarboller og falafeler.

FOTO: Peter Kam
FOTO: Peter Kam Vis mer
Publisert

Vegetarboller med flaskegresskar og sellerirot

4 personer
Tid: 40 min
Steketid: 25 min

Ingredienser
1 dl svarte bønner
1 løk
2 fedd hvitløk
100 g solsikkekjerner
25 g valnøttkjerner
2 ss oliventapenade
60 g revet cheddar
100 g brødrasp
3 egg salt og pepper
1 ss rapsolje til steking

Ovnsbakt flaskegresskar og sellerirot
1 sellerirot
1 flaskegresskar (butternutsquash)
½ ts paprikapulver
½ ts malt spisskummen
2 ts tørkede chiliflak
salt og pepper

Dressing
50 g feta
2 dl yoghurt naturell 3,5 %
1 usprøytet lime

Tilbehør
½ granateple
75 g frisk spinat
4 stilker frisk mynte
½ bunt bredbladet persille
100 g feta

Disse vegetarbollene smaker om mulig enda bedre enn den klassiske utgaven med kjøtt. FOTO: Peter Kam
Disse vegetarbollene smaker om mulig enda bedre enn den klassiske utgaven med kjøtt. FOTO: Peter Kam Vis mer
1. Skyll bønner i et dørslag, og la dem renne av. Rens løk og hvitløk, og hakk dem grovt. Mos løk, hvitløk, bønner, solsikkekjerner, valnøtter, tapenade, cheddar og rast til en fin farse i en blender eller food processor. FOTO: Peter Kam
1. Skyll bønner i et dørslag, og la dem renne av. Rens løk og hvitløk, og hakk dem grovt. Mos løk, hvitløk, bønner, solsikkekjerner, valnøtter, tapenade, cheddar og rast til en fin farse i en blender eller food processor. FOTO: Peter Kam Vis mer
2. Skru ovnen på 200°. Tilsett egg, salt og pepper, og rør farsen sammen i en skål. La farsen trekke i ca. 15 minutter, og form den til små boller. FOTO: Peter Kam
2. Skru ovnen på 200°. Tilsett egg, salt og pepper, og rør farsen sammen i en skål. La farsen trekke i ca. 15 minutter, og form den til små boller. FOTO: Peter Kam Vis mer
3. Ovnsbakt flaskegresskar og sellerirot: Skjær av skallet på selleriroten, og rens flaskegresskaret. Halver flaskegresskaret, skrap ut kjernene med en skje, og kast dem. Skjær gresskar og selleri i mindre biter med en kniv, og vend dem rundt i krydderne. FOTO: Peter Kam
3. Ovnsbakt flaskegresskar og sellerirot: Skjær av skallet på selleriroten, og rens flaskegresskaret. Halver flaskegresskaret, skrap ut kjernene med en skje, og kast dem. Skjær gresskar og selleri i mindre biter med en kniv, og vend dem rundt i krydderne. FOTO: Peter Kam Vis mer
4. Fordel flaskegresskar og selleribiter i en ildfast form, og stek dem i ovnen i 20–25 minutter. Fordel vegetarbollene på en ovnsplate med bakepapir, og stek dem i ovnen i 15 minutter. Ta dem ut, og stek dem i litt olje på en panne til de blir gylne. FOTO: Peter Kam
4. Fordel flaskegresskar og selleribiter i en ildfast form, og stek dem i ovnen i 20–25 minutter. Fordel vegetarbollene på en ovnsplate med bakepapir, og stek dem i ovnen i 15 minutter. Ta dem ut, og stek dem i litt olje på en panne til de blir gylne. FOTO: Peter Kam Vis mer
5. Dressing: Rør smuldret feta og yoghurt sammen i en skål. Riv skallet av limen fint. Vend limeskall og friskpresset limesaft i dressingen. FOTO: Peter Kam
5. Dressing: Rør smuldret feta og yoghurt sammen i en skål. Riv skallet av limen fint. Vend limeskall og friskpresset limesaft i dressingen. FOTO: Peter Kam Vis mer
6. Tilbehør: Pill kjernene ut av granateplet, og unngå de hvite hinnene. Skyll spinat og krydderurter, og hakk mynte og persille fint. Fordel krydderurter, smuldret feta, vegetarboller, granateplekjerner og spinat over bitene av flaskegresskar og sellerirot. FOTO: Peter Kam
6. Tilbehør: Pill kjernene ut av granateplet, og unngå de hvite hinnene. Skyll spinat og krydderurter, og hakk mynte og persille fint. Fordel krydderurter, smuldret feta, vegetarboller, granateplekjerner og spinat over bitene av flaskegresskar og sellerirot. FOTO: Peter Kam Vis mer

Asiatiske kjøttboller i karri med grønn topping

4 personer
Tid: 45 min

Ingredienser
500 g kyllingkjøttdeig
salt og pepper
30 g lettkokte havregryn
3/4 dl melk
4 cm ingefær
2 fedd hvitløk
1 egg
2 ss gul eller rød karripasta
1 ss soyasaus
2 ts sesamolje
1 ts sukker
1 ts fiskesaus

Kokossaus
1 gulrot
½ eple
1 frisk rød chili
1 løk
1 ss karri
1 ss rapsolje
1 lime
1 ss fiskesaus
1 boks kokosmelk
salt og pepper
1 boks bambusskudd

Tilbehør
250 g ris
100 g sukkererter
2 vårløk
1 mango
1 frisk rød chili
3 ss salte kasjunøtter
1 bunt frisk koriander

Kjøttboller i karri er en klassiker de fleste vil like. Her får du en asiatisk vri med blant annet ingefær, soyasaus og grønt. Tips! Synes du retten er mer enn sterk nok, kan du droppe chili. FOTO: Peter Kam
Kjøttboller i karri er en klassiker de fleste vil like. Her får du en asiatisk vri med blant annet ingefær, soyasaus og grønt. Tips! Synes du retten er mer enn sterk nok, kan du droppe chili. FOTO: Peter Kam Vis mer
1. Rør kjøttdeigen sammen med salt og pepper i en skål. Rør havregryn og melk sammen i en annen skål, og la det trekke i 5 minutter. Skrell og riv ingefær fint. Rens og hakk hvitløk fint. Lag en farse av havregryn, melk, ingefær, hvitløk, egg, karripasta, soyasaus, sesamolje, sukker og fiskesaus, og la den trekke i skålen i ca. 15 minutter. FOTO: Peter Kam
1. Rør kjøttdeigen sammen med salt og pepper i en skål. Rør havregryn og melk sammen i en annen skål, og la det trekke i 5 minutter. Skrell og riv ingefær fint. Rens og hakk hvitløk fint. Lag en farse av havregryn, melk, ingefær, hvitløk, egg, karripasta, soyasaus, sesamolje, sukker og fiskesaus, og la den trekke i skålen i ca. 15 minutter. FOTO: Peter Kam Vis mer
2. Form ca. 12 små kjøttboller med hendene. FOTO: Peter Kam
2. Form ca. 12 små kjøttboller med hendene. FOTO: Peter Kam Vis mer
3. Kok opp lettsaltet vann i en stor kasserolle. Kok forsiktig kjøttbollene i vannet i ca. 8 minutter. Ta kjøttbollene opp med en hullsleiv, sjekk at de er gjennomkokte, og legg dem til side. FOTO: Peter Kam
3. Kok opp lettsaltet vann i en stor kasserolle. Kok forsiktig kjøttbollene i vannet i ca. 8 minutter. Ta kjøttbollene opp med en hullsleiv, sjekk at de er gjennomkokte, og legg dem til side. FOTO: Peter Kam Vis mer
4. Kokossaus: Skrell gulroten, og riv den grovt. Skyll eple og chili, og hakk dem fint. Rens og hakk løk fint. Stek løk, gulrot, eple, chili og karri i olje i en gryte i 2 minutter. Tilsett friskpresset limesaft, fiskesaus og kokosmelk, og la kokossausen syde ved lav varme under lokk i ca. 20 minutter. FOTO: Peter Kam
4. Kokossaus: Skrell gulroten, og riv den grovt. Skyll eple og chili, og hakk dem fint. Rens og hakk løk fint. Stek løk, gulrot, eple, chili og karri i olje i en gryte i 2 minutter. Tilsett friskpresset limesaft, fiskesaus og kokosmelk, og la kokossausen syde ved lav varme under lokk i ca. 20 minutter. FOTO: Peter Kam Vis mer
5. Bruk en stavmikser til å kjøre kokossausen jevn og fin. Smak til med salt og pepper, og legg kjøttbollene i kokossausen sammen med bambusskuddene. FOTO: Peter Kam
5. Bruk en stavmikser til å kjøre kokossausen jevn og fin. Smak til med salt og pepper, og legg kjøttbollene i kokossausen sammen med bambusskuddene. FOTO: Peter Kam Vis mer
6. Tilbehør: Kok risen etter pakkens anvisning. Skyll sukkererter og vårløk, og kutt dem fint. Skjær skallet av mangoen, og skjær den i tynne skiver. Skyll chilien, og skjær den i skiver. Rist kasjunøtter på en tørr panne, og hakk dem grovt. Skyll koriander. Server ris med kokossaus og kjøttboller, og topp retten med sukkererter, vårløk, mango, chili, kasjunøtter og koriander. FOTO: Peter Kam
6. Tilbehør: Kok risen etter pakkens anvisning. Skyll sukkererter og vårløk, og kutt dem fint. Skjær skallet av mangoen, og skjær den i tynne skiver. Skyll chilien, og skjær den i skiver. Rist kasjunøtter på en tørr panne, og hakk dem grovt. Skyll koriander. Server ris med kokossaus og kjøttboller, og topp retten med sukkererter, vårløk, mango, chili, kasjunøtter og koriander. FOTO: Peter Kam Vis mer

Falafeler med flatbrød og grønt tilbehør

4 personer
Tid: 45 min

Ingredienser
200 g tørkede kikerter
1 løk
2 fedd hvitløk
1 bunt bredbladet persille
salt og pepper
3 ts malt spisskummen
3 ts malt koriander
1 egg
2 ss brødrasp
1 ts bakepulver
8 dl rapsolje

Syltet rødløk
2 rødløk
85 g sukker
1 dl vann
1 dl eddik

Tilbehør
1 spisskål
3 ss olivenolje
salt og pepper
1 aubergine
2 avokadoer
1 ss sesamfrø
100 g oliven
100 g feta
2 dl hummus
4 hvetetortillaer

Tahindressing
2 dl yoghurt naturell 3,5 %
1 ts tahin (sesampasta)
1 ts sitronsaft
salt og pepper

Falafeler har sin opprinnelse i Midtøsten og er vegetarboller laget av moste kikerter. FOTO: Peter Kam
Falafeler har sin opprinnelse i Midtøsten og er vegetarboller laget av moste kikerter. FOTO: Peter Kam Vis mer
1. Legg kikertene i en skål med kaldt vann dagen før du skal bruke dem. Bytt gjerne vannet 1–2 ganger, og skyll kikertene grundig før de skal brukes. La kikertene renne av i et dørslag. Rens løk og hvitløk, og hakk dem fint. Skyll og hakk persille grovt. Kjør persille, kikerter, løk, hvitløk og krydderne sammen til en fin masse i en blender eller food processor. FOTO: Peter Kam
1. Legg kikertene i en skål med kaldt vann dagen før du skal bruke dem. Bytt gjerne vannet 1–2 ganger, og skyll kikertene grundig før de skal brukes. La kikertene renne av i et dørslag. Rens løk og hvitløk, og hakk dem fint. Skyll og hakk persille grovt. Kjør persille, kikerter, løk, hvitløk og krydderne sammen til en fin masse i en blender eller food processor. FOTO: Peter Kam Vis mer
2. Rør egg, brødrasp og bakepulver i farsen, og form den til små falafeler med hendene. FOTO: Peter Kam
2. Rør egg, brødrasp og bakepulver i farsen, og form den til små falafeler med hendene. FOTO: Peter Kam Vis mer
3. Varm oljen opp til ca. 170° i en gryte. Legg en liten kule farse i gryten. Bruser oljen opp rundt kulen, er oljen klar. Fritter falafelene til de er gylne på alle sider. Ta dem opp med en hullsleiv, og la dem dryppe av på fettsugende tørkerull. FOTO: Peter Kam
3. Varm oljen opp til ca. 170° i en gryte. Legg en liten kule farse i gryten. Bruser oljen opp rundt kulen, er oljen klar. Fritter falafelene til de er gylne på alle sider. Ta dem opp med en hullsleiv, og la dem dryppe av på fettsugende tørkerull. FOTO: Peter Kam Vis mer
4. Syltet rødløk: Rens løk, og skjær dem i skiver. Varm opp sukker, vann og eddik i en kasserolle til sukkeret er oppløst. Legg rødløkene i et glass, og hell laken over. La dem trekke i kjøleskapet i minst 1 time. FOTO: Peter Kam
4. Syltet rødløk: Rens løk, og skjær dem i skiver. Varm opp sukker, vann og eddik i en kasserolle til sukkeret er oppløst. Legg rødløkene i et glass, og hell laken over. La dem trekke i kjøleskapet i minst 1 time. FOTO: Peter Kam Vis mer
5. Tilbehør: Skyll og hakk spisskål fint, og vend den med 1 ss olje, salt og pepper. Skyll auberginen, skjær den i tynne skiver, og stek dem i den resterende oljen på en panne til de er myke. Krydre med salt og pepper. Skjær avokadoen i skiver, og dryss sesamfrø og salt over. Anrett spisskål, aubergine, avokado, oliven, smuldret feta, hummus og tortillaer skåret i mindre biter på et serveringsfat. FOTO: Peter Kam
5. Tilbehør: Skyll og hakk spisskål fint, og vend den med 1 ss olje, salt og pepper. Skyll auberginen, skjær den i tynne skiver, og stek dem i den resterende oljen på en panne til de er myke. Krydre med salt og pepper. Skjær avokadoen i skiver, og dryss sesamfrø og salt over. Anrett spisskål, aubergine, avokado, oliven, smuldret feta, hummus og tortillaer skåret i mindre biter på et serveringsfat. FOTO: Peter Kam Vis mer
6. Tahindressing: Rør alle ingrediensene godt sammen i en skål. Server falafelene med tortillaer, grønt tilbehør, hummus, feta og dressing. FOTO: Peter Kam
6. Tahindressing: Rør alle ingrediensene godt sammen i en skål. Server falafelene med tortillaer, grønt tilbehør, hummus, feta og dressing. FOTO: Peter Kam Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer