Oppskrifter:

4 deilige desserter til festmiddagen

Trenger du en dessert til festmiddagen? Her har du fire forslag.

Klassisk gateau marcel. FOTO: Betina Hastoft
Klassisk gateau marcel. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
Publisert

SKlassisk Gateau Marcel

8 personer
Tid: 30 min
Steketid: 25 min
Avkjøling: Minst 4 timer

Ingredienser
200 g mørk sjokolade av god kvalitet
200 g smør
200 g sukker
7 eggeplommer
5 eggehviter
1 klype salt
litt smør og sukker til formen
1 springform, 20 cm i diameter

Til servering
2 friske fikener
50 g blåbær
1 ss rent kakaopulver

1. Hakk sjokoladen grovt, skjær smøret i terninger, og smelt det sammen i en skål over vannbad. Ta skålen av varmen, og rør sjokolade og smør sammen til en ensartet masse. Bland 2/3 av sukkeret med eggeplommene i en skål, og pisk det lyst og luftig med en elektrisk pisker. Pisk eggehvitene stive med resten av sukkeret i en annen skål.
2. Vend forsiktig sjokoladeblandingen sammen med de luftige eggeplommene, litt om gangen. Smak til med litt salt. Vend deretter eggehvitene forsiktig i blandingen med en slikkepott, til en ensartet deig. Skru ovnen på 175°. Legg bakepapir i bunnen av springformen. Smør kantene med smør, og dryss på sukker.
3. Fordel halvparten av sjokoladedeigen i springformen, og sett resten i kjøleskapet. Stek kaken i ovnen i 20–25 minutter. Ta den ut, og avkjøl den på en rist. Kaken faller sammen når den kommer ut av ovnen, og det er meningen. Fordel den resterende sjokoladedeigen på toppen av den avkjølte kaken i et jevnt lag, og sett kaken i ­kjøleskapet i minst 4 timer, gjerne natten over.
4. Servering: Skjær fikenene i båter. Skyll og tørk blåbærene. Sikt kakao over kaken, og pynt den med fikener og blåbær og eventuelt spiselige blomster hvis du har.

Dette er en lekker dessertkake som krever den aller beste sjokoladen du kan finne. En deig blir til både bunn og krem – enkelt og helt uimotståelig. FOTO: Betina Hastoft
Dette er en lekker dessertkake som krever den aller beste sjokoladen du kan finne. En deig blir til både bunn og krem – enkelt og helt uimotståelig. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Kransekakestykker med tre slags fyll

8 personer
Tid: 45 min
Avkjøling av kransekakemasse: 30 min
Steketid: 15 min

Ingredienser
35 g eggehviter
125 g melis
500 g marsipan

Nougatfyll
50 g myk nougat
10 g eggehvite
30 g mandelflak
1 ts melis

Sitronfyll
½ sitron, usprøytet
50 g karamellsjokolade
10 g usaltede pistasjnøtter uten skall
spiselig gullstøv

Pekannøttestykker
8 pekannøtter
50 g mørk sjokolade
spiselig gullstøv

1. Kransekakemasse: Pisk eggehvite og melis luftig i en skål med en elektrisk pisker. Elt marsipanen myk, og tilsett eggehvitemassen, litt om gangen, mens du elter. Elt det godt sammen til en ensartet masse. Legg kransekakemassen i kjøleskapet i 30 minutter, og del den i 3 like store stykker.
2. Nougatfyll: Trill den ene porsjonen kransekakemasse til en avlang stang, ca. 32 cm lang. Skjær nougaten i stenger som passer i lengden med kransekaken. Legg nougatstengene på midten av kransekakemassen, og fold den rundt nougaten. Form kransekakestangen så den får den klassiske, litt trekantede kransekake­fasongen. Legg den på en bakeplate med bakepapir, og pensle den med litt egge­hvite. Dryss over mandelflak, og sett til side.
3. Sitronfyll: Riv sitronen fint, og elt sitronskallet sammen med 1 porsjon kransekakemasse. Trill kransekakemassen til en avlang stang på ca. 32 cm, og form den med fingrene, så den får den klassiske, litt trekantede kransekakefasongen. Legg kransekaken over på bakeplaten.
4. Pekannøttestykker: Trill den siste porsjonen kransekakemasse til 8 like store kuler, og trykk en pekannøtt ned i hver kule. Fordel dem ved siden av stengene på bakeplaten. Skru ovnen på 200°. Stek kransekakene i ovnen i 12–15 minutter, til de er lett gylne. Sett gjerne en bakeplate under platen med kransekakene i ovnen, slik at kransekakene ikke blir mørke under. Avkjøl dem på en rist.
5. Nougatfyll, fortsettelse: Skjær kranse­kakestangen med nougat i mindre stykker, og sikt litt melis over dem.
6. Sitronfyll, fortsettelse: Skjær kranse­kakestangen i mindre stykker. Hakk karamellsjokoladen, og smelt den i en skål over vannbad. Hell den smeltede sjokoladen i et lite kremmerhus, og dekorer sitronkransekakestangen med karamell­sjokoladen i tynne striper. Dryss over finhakkede pistasjnøtter og spiselig gullstøv.
7. Pekannøttestykker, fortsettelse: Hakk den mørke sjokoladen, og smelt den i en skål over vannbad. Dypp bunnen av pekannøttestykkene i sjokoladen, og la sjokoladen størkne helt. Pynt med gullstøv.
8. Servering: Anrett de tre kransekake­typene på et fint fat, og server med champagne.

Lag en porsjon kransekakemasse, og tryll den om til tre forskjellige typer kransekaker. De er lette å lage, men vanskelige å motstå. FOTO: Betina Hastoft
Lag en porsjon kransekakemasse, og tryll den om til tre forskjellige typer kransekaker. De er lette å lage, men vanskelige å motstå. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Baked Alaska med pasjonsfruktis og pistasjbunn

6 personer
Tid: 1 time
Frysetid: I alt minst 8 timer
Steketid: 12 min

Ingredienser
Pasjonsfruktis

6 pasjonsfrukter
1 sitron
100 g sukker
½ vaniljestang
4 eggeplommer
4 dl kremfløte
1 halvkuleformet silikonform eller rund skål som egner seg til frysing, 18 cm i diameter

Pistasjbunn
50 g usaltede pistasjnøtter uten skall
50 g mandler
50 g melis
50 g eggehviter
2 ss melis
1 klype salt
1 springform, ca. 18 cm i diameter

Marengs
2 ½ eggehvite
125 g sukker
1 liten gassbrenner

1. Pasjonsfruktis: Skjær pasjonsfruktene i to, og skrap ut fruktkjøttet. Press sitronen. Kok sitronsaft, pasjonsfruktkjøtt og 2/3 av sukkeret i en gryte ved svak varme i 2–3 minutter. Press fruktpureen igjennom en finmasket sikt over en skål, slik at kjernene blir sortert vekk og det kun er den rene fruktpureen tilbake. Avkjøl pureen.
2. Del vaniljestangen på langs, og skrap ut frøene. Pisk vaniljefrøene, eggeplommer og resten av sukkeret lyst og luftig i en skål med en elektrisk pisker. Pisk fløten til krem i en annen skål. Rør pasjonsfruktpureen i eggemassen, og vend deretter forsiktig kremen i med en slikkepott.
3. Hell iskremen i en halvkuleform, og glatt til overflaten med slikkepotten. Sett formen i fryseren i minst 8 timer (gjerne natten over) til den er helt hard.
4. Pistasjbunn: Skru ovnen på 180°, og legg bakepapir i springformen. Kjør pistasjnøtter, mandler og melis til fint mel i en food processor eller minihakker. Pisk eggehvitene sammen med melis til en luftig marengs i en skål med en elektrisk pisker.
5. Vend forsiktig nøtteblandingen sammen med marengs og salt, og fordel deigen i formen. Stek bunnen i ovnen i 12 minutter, til den er gjennomstekt. Avkjøl på en rist, og la den hvile i kjøleskap – gjerne til neste dag.
6. Marengs: Pisk eggehvitene stive i en skål med en elektrisk pisker, og tilsett sukker litt om gangen til marengsen er tykk og skinnende. Anrett pistasjbunnen på et serveringsfat. Vend isen ut av formen, og plasser den oppå pistasjbunnen. Smør marengsen jevnt ut over isen, så den er helt dekket, og brenn den gyllen og sprø med en liten gassbrenner. Server desserten straks.

Hvis du starter dagen før med å lage isen og bake bunnen, så er det ingen sak å gjøre desserten klar uten at isen smelter. FOTO: Betina Hastoft
Hvis du starter dagen før med å lage isen og bake bunnen, så er det ingen sak å gjøre desserten klar uten at isen smelter. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Lakrisblondie med bringebærmousse og bringebærmandler

8 personer
Tid: 45 min
Steketid: 35 min
Avkjøling: Minst 8 timer

Ingredienser
150 g hvit sjokolade
150 g smør
150 g sukker
3 egg
100 g mandelmel
1 ss lakrispulver
¼ ts salt
1 springform, 18 cm i diameter

Bringebærmousse
3 gelatinplater
150 g bringebær (ev. frosne)
60 g sukker
¼ vaniljestang
1 ss limesaft
1 dl kremfløte
75 g skyr
1 rund silikonform med bobler, 16 cm i diameter

Til servering
50 g friske bringebær
50 g bringebærmandler
1 ts frysetørket bringebær
1 ts spiselig gullstøv

1. Legg bakepapir i formen. Hakk sjokoladen, skjær smøret i terninger, og smelt begge deler i en gryte ved lav varme. Ta gryten av varmen, rør det sammen til en ensartet masse, og avkjøl i 5 minutter. Skru ovnen på 175°. Pisk sukker og egg luftig i en skål med en elektrisk pisker. Vend sjokoladeblandingen i med en slikkepott, og deretter mandelmel, lakrispulver og salt. Rør deigen ensartet, og fordel den i formen. Stek lakrisblondien i ovnen i 30–35 minutter. Avkjøl kaken lett i formen, og sett den kjølig til neste dag.
2. Bringebærmousse: Legg gelatinen i bløt i en skål med kaldt vann i 10 minutter. La bringebær, sukker og vaniljefrø småkoke i en kasserolle i 5 minutter, og smak til med limesaft. Sil vekk frøene. Klem gelatinen fri for vann, og rør den ut i den varme bringebærpureen til den er helt oppløst. Pisk fløten til krem i en skål med en elektrisk pisker, og vend skyr i. Vend først litt av kremen i den lune bringebærpureen, og vend deretter resten i – til moussen er jevn og ensartet rosa.
3. Hell bringebærmoussen i silikonformen, og bank den lett mot bordplaten, så eventuelle luftbobler forsvinner. Sett moussen i fryseren i minst 4 timer og gjerne til neste dag.
4. Servering: Ta kaken ut av kjøleskapet, og anrett den på et fat. Ta den frosne bringebærmoussen ut av fryseren, vipp den ut av formen, og legg moussen oppå kaken. Sett kaken til kjøling i ca. 1 time. Pynt med friske bringebær, grovhakkede bringebærmandler, samt litt frysetørket bringebær og gullstøv ved servering.

Lakris og bringebær er den perfekte smakskombinasjon, som vil vekke jubel rundt det festpyntede nyttårsbordet. Lag både blondie og bringebærmousse et par dager i forveien, og oppbevar det i fryseren. Da blir det lett å pynte kaken rett før servering. FOTO: Betina Hastoft
Lakris og bringebær er den perfekte smakskombinasjon, som vil vekke jubel rundt det festpyntede nyttårsbordet. Lag både blondie og bringebærmousse et par dager i forveien, og oppbevar det i fryseren. Da blir det lett å pynte kaken rett før servering. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer