Oppskrifter:

4 deilige julekaker!

Åpne krydderskapet og finn frem kanel, vanilje, kardemomme, nelliker og ingefær - så er du klar til å gå i gang med å bake for hele julen.

Julekrydderkaker med tørkede bær og nøtter. FOTO: Betina Hastoft
Julekrydderkaker med tørkede bær og nøtter. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
Publisert

Stjernekake med kanelfyll og sjokolade

8 porsjoner

Ingredienser
24 g gjær
2 dl melk
1 ts salt
1 ss sukker
1 egg
1 ss vaniljesukker
1 ts kardemomme
75 g smør
ca. 450 g hvetemel
1 egg til pensling

Kanelfyll
100 g smør
100 g brunt sukker
2 ts kanel
75 g sjokolade

1. Rør gjæren ut i lunken melk i en skål. Rør i salt, sukker, egg, vaniljesukker og kardemomme.
2. Smuldre smøret i halvparten av melet med fingrene, og rør det i melken. Tilsett resten av melet, litt om gangen, og elt til deigen er glatt, eventuelt med en kjøkkenmaskin. La deigen heve tildekket i 1 time.
3. Kanelfyll: Rør smør, sukker og kanel sammen. Hakk sjokoladen grovt.
4. Del deigen i 4 like store stykker. Rull dem ut med en kjevle på et meldrysset bord til 4 sirkler med en diameter på 25 cm. Legg 1 sirkel på en bakeplate kledd med bakepapir, smør den med 1/3 av kanelfyllet, og dryss over 1/3 av sjokoladen.
5. Legg 1 deigsirkel oppå, og gjenta prosessen med kanelfyll og sjokolade. Fortsett på samme måte, og avslutt med en deigsirkel uten kanelfyll og sjokolade.
6. Skjær deigen til, så den blir helt rund, bruk eventuelt en tallerken til å skjære etter. Plasser et glass på 6–7 cm i diameter i midten av deigen, og skjær 4 snitt fra glassets kant og ut til deigens kant, så deigen deles i 4 like store biter. Skjær hvert felt i ytterligere 4 stykker, så det blir 16 biter i alt.
7. Løft 2 biter om gangen, og sno dem vekk fra hverandre. Press endene fra de to bitene sammen, så deigen heftes sammen i spissen. Fortsett hele veien rundt, så stjernen får 8 takker.
8. Pensle kaken med sammenpisket egg, og la den etterheve i 30 minutter. Sett ovnen på 175 °. Stek kaken i ovnen på nederste rille i 15–20 minutter. Avkjøl lett. Dryss eventuelt over litt melis.

Du pleier nok å flette dem av lange, smale papirstrimler, men denne julestjernen er laget av søt gjærdeig med kanelfyll. FOTO: Betina Hastoft
Du pleier nok å flette dem av lange, smale papirstrimler, men denne julestjernen er laget av søt gjærdeig med kanelfyll. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Julekrydderkaker med tørkede bær og nøtter

8 stk.

Ingredienser
200 g mykt smør
200 g mørkt muscovadosukker
4 egg
200 g hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts malt kanel
1 ts malt kardemomme
1/2 ts malt nellik
1/2 ts malt ingefær
75 g tørkede dadler
75 g tørkede bær, f.eks. tranebær, kirsebær, blåbær
50 g pekannøtter
50 g mandler
8 små porsjonskakeformer
smør til formene
hvetemel til formene

Glasur
200 g melis
ca. 1 ss kokende vann

1. Sett ovnen på 160 °. Rør smør og sukker sammen i en skål. Rør 1 egg i om gangen til deigen er lett og luftig. Rør i minst 3 minutter for hvert egg.
2. Sikt mel, bakepulver og krydder i deigen, og bland det hele raskt sammen uten å røre for kraftig.
3. Fjern steinene fra dadlene, og hakk dem sammen med tørkede bær, pekannøtter og mandler. Vend det i deigen.
4. Smør bakeformene, og dryss over litt hvetemel. Fordel deigen i formene, og stek kakene i ovnen i ca. 35 minutter.
5. Glasur: Bland melis og vann til en tykk glasur, og dekorer kakene med glasuren. Server kakene med en god kopp te til.

I disse saftige porsjonskakene er det verken spart på krydder eller kjærlighet. FOTO: Betina Hastoft
I disse saftige porsjonskakene er det verken spart på krydder eller kjærlighet. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Juledonuts med vanilje og hvit glasur

8 stk.

Ingredienser
25 g gjær
1 dl kullsyreholdig vann/farris
1 dl kremfløte
1 knivspiss salt
1 ss sukker
1 ts vaniljepasta
4 eggeplommer
50 g mykt smør
ca. 350 g hvetemel
rund utstikkerform, 7 cm i diameter
rund utstikkerform, 3 cm i diameter

Glasur og pynt
200 g melis
ca. 1 ss kokende vann
kakepynt

1. Rør gjær ut i lunkent kullsyreholdig vann i en bolle. Rør fløte, salt, sukker og vaniljepasta i gjærblandingen.
2. Tilsett eggeplommer, smør og halvparten av melet, og rør godt. Tilsett resten av melet, litt av gangen, og elt deigen smidig. La den heve lunt i 1 time under et rent, fuktig kjøkkenhåndkle.
3. Kjevle ut deigen på et meldrysset bord så den blir ca. 1 ½–2 cm tykk. Stikk ut 8 sirkler med en utstikker på 7 cm i diameter, og legg dem på en bakeplate kledd med bakepapir. Stikk deretter ut midten av de 8 sirklene med en mindre utstikker på 3 cm i diameter, så de får et hull i midten. La de 8 donutene etterheve på bakeplaten i ca. 30 minutter under et fuktig kjøkkenhåndkle.
4. Varm ovnen opp til 180 °. Pensle de 8 donutene med vann, og stek dem i ovnen i ca. 10 minutter, til de er gylne og gjennomstekte. La dem kjøle helt av på en rist.
5. Glasur og pynt: Rør melis og vann sammen, og pynt de avkjølte donutene med glasur. Dryss over kakepynt etter eget valg.

Disse er den perfekte kosematen til en kopp te. Tips! Donuts kan pyntes med nærmest hva som helst, så bruk gjerne det du har i skapet av f.eks. nøtter, kakao og kanel. FOTO: Betina Hastoft
Disse er den perfekte kosematen til en kopp te. Tips! Donuts kan pyntes med nærmest hva som helst, så bruk gjerne det du har i skapet av f.eks. nøtter, kakao og kanel. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Nøttemadeleines med hasselnøttlikør

30 stk.

Ingredienser
200 g smør
4 egg
150 g sukker
1 ts vaniljepasta
2 ss hasselnøttlikør
75 g hasselnøttkjerner
125 g hvetemel
1 ts bakepulver
1/2 ts malt nellik
en bakeform til madeleines
1 ss smør til formen

Til servering
melis

1. Sett ovnen på 200 °.
2. Smelt smøret i en liten kjele på svak varme, og la det deretter avkjøles.
3. Pisk egg, sukker, vaniljepasta og hasselnøttlikør skummende med en el-pisker i en bolle.
4. Hakk hasselnøtter fint. Vend dem i den piskede eggemassen sammen med siktet hvetemel, bakepulver og malt nellik. Rør forsiktig det smeltede smøret i deigen.
5. Smelt ytterligere 1 ss smør, og pensle hullene i madeleineformen med smøret. Fyll formen ca. 2/3 opp med deig, så det er plass til at kakene hever.
6. Stek madeleinekakene i ovnen i ca. 10 minutter, til de er gylne.
7. Servering: La kakene avkjøle på en rist, og dryss over siktet melis rett før servering.

Du får franske fornemmelser når disse små, luftige kakene kommer på bordet. Tips! Madeleineformer med muslingskallformede hull fås i både silikon og metall i spesialbutikker. Men mini-muffinsformer kan også brukes. FOTO: Betina Hastoft
Du får franske fornemmelser når disse små, luftige kakene kommer på bordet. Tips! Madeleineformer med muslingskallformede hull fås i både silikon og metall i spesialbutikker. Men mini-muffinsformer kan også brukes. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer