MIDDAGER UTEN KJØTT: Dette er en nydelig, vegetarisk utgave av den italienske klassikeren med spagetti og kremet ostesaus. Bacon er ski et ut med kål og hasselnøtter. FOTO: Betina Hastoft
MIDDAGER UTEN KJØTT: Dette er en nydelig, vegetarisk utgave av den italienske klassikeren med spagetti og kremet ostesaus. Bacon er ski et ut med kål og hasselnøtter. FOTO: Betina HastoftVis mer

Vegetarmiddag:

4 deilige middager uten kjøtt

Ønsker du å spise mindre kjøtt og mer grønt? Her er fire familievennlige middager uten kjøtt som er vel verdt å prøve.

Spagetti carbonara med blomkål, grønnkål og hasselnøtter

4 PORSJONER TID: 50 MIN

Ingredienser:

  • 1 blomkål
  • 4 ss olivenolje
  • salt
  • 1 sjalottløk
  • 100 g frisk grønnkål
  • 400 g spagetti
  • 4 eggeplommer
  • 50 g parmesan
  • salt og nykvernet pepper

Til servering:

  • 50 g hasselnøttkjerner
  • 50 g parmesan

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 210°. Rens blomkål, skjær den i små buketter, vend dem med halvdelen av oljen, og krydre med salt. Fordel på en steke- plate med bakepapir, og stek gylne i ovnen i 20 minutter.
  2. Pill og hakk løk. Skyll og tørk grønnkålen, og hakk den nt. Varm opp en panne med resten av oljen, og stek løk og grønnkål i 3–4 minutter til det er lett sprøtt. Ta pannen av varmen.
  3. Kok spagetti etter anvisning på pakken. La spagettien renne av i et dørslag, men ta vare på litt av kokevannet.
  4. Hell spagettien tilbake i den varme kjelen. Rør eggeplommer og nrevet parmesan sammen i en skål, og hell det i kjelen sammen med litt av det gjenværende kokevannet. Vend godt rundt i spagettien, slik at eggeplommene fordeler seg og retten blir n og kremete. Spe eventuelt med litt mer av kokevannet hvis retten er for tørr. Vend blomkål, grønnkål og sjalottløk i til slutt, og smak til retten med salt og pepper.
  5. Servering: Hakk hasselnøttene grovt, og rist dem lett i en tørr panne til de begynner å ta farge. Anrett spagettien i dype tallerkener (eller sett gryten på bordet) og dryss med ristede hasselnøtter. Server med revet parmesan.
SHEPHERD´S PIE UTEN KJØTT: Den engelske pie-en lages tradisjonelt med okse eller lam, men her gir grønne linser og rotfrukter smak og fylde. FOTO: Betina Hastoft
SHEPHERD´S PIE UTEN KJØTT: Den engelske pie-en lages tradisjonelt med okse eller lam, men her gir grønne linser og rotfrukter smak og fylde. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Shepherd’s pie med rotfrukter, linser og bønnesalat

4 PORSJONER TID: 90 MIN

Ingredienser:

  • 1 fedd hvitløk
  • 2 løk
  • 2 stilker stangselleri
  • 2 gulrøtter
  • 200 g sellerirot
  • olivenolje til steking
  • 1 ss tomatpuré
  • 2 ss balsamicoeddik
  • 400 g grønne linser
  • 1 boks hakkede tomater
  • 3 dl grønnsakbuljong
  • 1 dl melk
  • 1 ss Worcestershire Sauce
  • 2 laurbærblad
  • 3 stilker frisk timian
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 ts tørket rosmarin
  • salt og nykvernet pepper

Potetmos:

  • 1 kg bakepoteter
  • 25 g smør
  • 1⁄2 dl melk
  • salt og nykvernet pepper

Lun bønnesalat:

  • 300 g grønne bønner
  • 2 ts olivenolje til steking salt
  • 1 hjertesalat
  • 250 g små tomater
  • 1 rødløk
  • 50 g ristede og saltede mandler

Dijon-dressing:

  • 1 ts dijonsennep
  • 2 ts ytende honning
  • 3 ss olivenolje
  • salt og nykvernet pepper

Slik gjør du:

  1. Rens og hakk hvitløk og løk. Rens stangselleri, skrell gulrøtter og sellerirot, og skjær alt i små terninger.
  2. Stek hvitløk, løk og alle de kuttede grønnsakene i olje i 5 minutter. Tilsett tomatpuré og balsamico, og la retten koke i 2–3 minutter til eddiken er kokt inn.
  3. Skyll og renn av linsene. Rør dem i gryten. Tilsett hakkede tomater, buljong, melk, Worcestershire Sauce, laurbærblad, timian, paprika og rosmarin, og la retten koke opp. La det småkoke under lokk i 20 minutter til det meste av væsken er kokt inn. Krydre med salt og pepper.
  4. Potetmos: Skrell potetene, og skjær dem i grove terninger. Kok dem møre i en kjele med usaltet vann i ca. 15 minutter. Hell av vannet. Mos potetene med smør og melk. Bruk en ga el eller en moser. Krydre med salt og pepper.
  5. Sett ovnen på 200°. Fjern laurbærblader og timiankvister fra sausen. Hell sausen i et smurt, ildfast fat, og fordel potet- mosen oppi. Lag riller i mosen med en ga el. Stek i ovnen i 30 minutter, og la den hvile i 5–10 minutter.
  6. Lun bønnesalat: Skyll bønnene, kutt av stilkene. Stek demioljeienpannei10 minutter til de er møre. Krydre med salt. Skyll og tørk salaten. Riv den i store biter, og legg dem i en skål. Skyll og del tomatene i to. Rens rødløken, og skjær den i tynne skiver.
  7. Djion-dressing: Rør sennep og honning sammen. Tilsett oljen i en tynn stråle. Krydre med salt og pepper.
  8. Vend tomater, rødløk og bønner i dressingen, og fordel det over salaten. Dryss med hakkede mandler, og server salaten til ovnsretten.
VEGETARKAKER: Du kan absolutt servere «karbonader» uten kjøtt. FOTO: Betina Hastoft
VEGETARKAKER: Du kan absolutt servere «karbonader» uten kjøtt. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Vegetarkaker med brokkoli, potetbåter og avokadodipp

4 PORSJONER TID: 60 MIN

Ingredienser:

  • 1 brokkoli
  • 1 potte kruspersille
  • 2 egg
  • 50 g revet mozzarella
  • 50 g revet cheddar
  • 3 ss brødrasp
  • 2 ss hvetemel
  • 1⁄2 ts malt spisskummen
  • 1⁄4 ts tørkede chili flak
  • salt og nykvernet pepper
  • olivenolje til steking
  • smør til steking

Potetbåter:

  • 800 g poteter
  • 2 ss olivenolje salt

Avokadodipp:

  • 2 modne avokadoer
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 ss crème fraîche lett
  • 1 ss friskpresset limesaft
  • salt
  • 1⁄4 ts tørkede chili flak

Slik gjør du:

  1. Skyll brokkolien, og hakk både hodet og stilken fint med en stor kniv. Legg den hakkede brokkolien i en sikt, og hell kokende vann over. La brokkolien dryppe godt av.
  2. Skyll og hakk persillen fint (spar litt til pynt). Rør brokkoli, egg, ost, rasp, mel og persille sammen, og krydre med spisskummen, chili, salt og pepper. Juster eventuelt konsistensen med mer mel. Farsen skal være så fast at den lett kan formes til vegetarkaker. La farsen hvile i 15 minutter.
  3. Form flate «karbonader» av farsen. Stek dem i olje og smør i en panne.
  4. Potetbåter: Sett ovnen på 200°. Skrubb potetene, og skjær dem i båter. Vend dem med olje og salt, og fordel dem på en stekeplate med bakepapir. Stek gylne og sprø i ovnen i 45 minutter.
  5. Avokadodipp: Del avokadoene i to. Fjern steinen, og skrap ut innmaten. Rens hvitløk. Kjør avokadokjøttet, hvitløk og crème fraîche i en blender, og smak til med limesaft og salt. Anrett dippen i en skål. Dryss med chili flak.
SPINATPAI: Denne skal vi prøve i helgen! FOTO: Betina Hastoft
SPINATPAI: Denne skal vi prøve i helgen! FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Spinatpai med sopp og lun gulrotsalat med kikerter

4 PORSJONER TID: 65 MIN

Ingredienser:

  • 100 g speltmel
  • 50 g hvetemel
  • 1⁄2 ts salt
  • 100 g kaldt smør
  • 2 ss kaldt vann
  • 1⁄2 egg til pensling

Spinat- og soppfyll:

  • 100 g frisk spinat
  • 250 g brune sjampinjonger
  • olivenolje til steking
  • 200 g cottage cheese
  • 2 egg
  • 1 ts dijonsennep
  • 1⁄2 ts tørket timian
  • salt og nykvernet pepper
  • 50 g feta
  • 25 g hasselnøttkjerner

Lun gulrotsalat med kikerter:

  • 800 g gulrøtter
  • 3 ss olivenolje
  • salt
  • 400 g kikerter
  • 1 ts malt spisskummen
  • 1⁄4 ts sterk paprika eller kajennepepper
  • 50 g rucola
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss friskpresset sitronsaft
  • 100 g feta

Slik gjør du:

  1. Bland speltmel, hvetemel og salt i en skål. Skjær smøret i små terninger, og smuldre det i melblandingen med fingrene til det ligner brødkrummer. Tilsett kaldt vann, og samle deigen. Pakk deigen i plastfolie, og legg den i kjøleskapet i 30 minutter.
  2. Spinat- og soppfyll: Skyll og renn av spinaten. Rens sjampinjongene, og skjær dem i skiver. Stek sjampinjongene i litt olje i en panne på høy varme til de er lett gylne. Rør cottage cheese, egg og sennep sammen i en skål, og krydre med timian, salt og pepper.
  3. Rull deigen ut med en kjevle til en stor sirkel med diameter på ca. 30 cm. Legg deigsirkelen over på en stekeplate dekt med bakepapir.
  4. Legg spinaten på midten av deigen, og fordel soppen oppå. La ca. 4 cm ytterst til kanten være fri. Fold kantene inn over fyllet, og hell cottage cheese-blandingen over grønnsakene. Smuldre fetaosten over, og dryss med hakkede hasselnøtter.
  5. Sett ovnen på 200°. Pensle deigen med sammenpisket egg, og stek i ovnen i 35 minutter til den er gyllen og ostefyllet er fast. Avkjøl lett på en rist. La ovnen fortsatt stå på 200°.
  6. Lun gulrotsalat med kikerter: Skrell gulrøttene, og skjær dem i små staver. Vend dem med halvdelen av olje og krydre med salt. Renn av kikertene, og vend dem med resten av oljen, krydre med salt, spisskummen og paprika. Fordel gulrøttene og kikerter på hver sin side av en stekeplate kledd med bakepapir. Stek kikertene i den varme ovnen i ca. 15 minutter, og stek gulrøttene i ca. 30 minutter.
  7. Skyll og tørk rucola, og vend den sammen med olje og sitronsaft . Fordel salaten på et fat sammen med gulrøtter og kikerter, og smuldre fetaosten over. Server den lune salaten som tilbehør til paien.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: