Oppskrifter:

4 gode brød

Du kan dyppe dem i suppen, eller spise dem med et godt lag smør på ved siden av.

Brioche-brytebrød og pannestekte tynnbrød. FOTO: Martin Tanggaard
Brioche-brytebrød og pannestekte tynnbrød. FOTO: Martin Tanggaard Vis mer
Publisert

Rundstykker med gresskarkjerner, valmue- og chiafrø

12 stk.
Tid: 20 min
Hevetid: 30 min
Steketid: 25 min

Ingredienser
100 g gresskarkjerner
1 ss salt
25 g gjær
3 dl vann
2 dl skummet kulturmelk
1,5 ss olivenolje
125 g fullkorn-hvetemel
525 g hvetemel
2 ss vann til pensling
valmuefrø og/eller chiafrø til dryss
1 muffinsform av metall eller silikon
12 muffinsformer av bakepapir

1. Rist gresskarkjernene lett i en tørr panne sammen med salt.
2. Løs opp gjær i en skål med vann og skummet kulturmelk. Tilsett gresskarkjernene.
3. Tilsett olje og de to mel­typene, og elt alt godt til du får en glatt og smidig deig. La deigen heve på et lunt sted i 30 minutter.
4. Sett ovnen på 210°. Trill 12 boller av deigen, og fordel dem i muffinsformer kledd med bakepapir.
5. Pensle rundstykkene med vann, og dryss over valmuefrø og/eller chiafrø. Stek dem i ovnen på nest øverste rille i 20–25 minutter, til de er fine og gylne.

Siden gresskarkjernene ristes med salt før de blandes i deigen, gir de ekstra god smak til rundstykkene. Tips! Disse passer perfekt til milde grønnsaksupper, siden brødet har litt ekstra smak. FOTO: Martin Tanggaard
Siden gresskarkjernene ristes med salt før de blandes i deigen, gir de ekstra god smak til rundstykkene. Tips! Disse passer perfekt til milde grønnsaksupper, siden brødet har litt ekstra smak. FOTO: Martin Tanggaard Vis mer

Klassiske bagetter

2 stk.
Tid: 20 min
Hevetid: 1 time og 45 min
Steketid: 20 min

Ingredienser
15 g gjær
4 dl lunkent vann
1 ts salt
250 g durummel
350 g pizzamel, tipo 00
1 dl olivenolje

1. Løs gjæren opp i en bolle med vann. Tilsett salt, begge typer mel og olje, og elt deigen godt sammen.
2. La deigen heve tildekket i bollen på et lunt sted i 1 time.
3. Del deigen i to deler. Deigen er myk og klissete, så bruk godt med mel på fingrene.
4. Form to avlange brød. Dryss mel på to rene kjøkkenhåndklær, og vikle dem løst omkring bagettene. La brødene heve i kjøkkenhåndklærne i 45 minutter.
5. Varm ovnen opp til 230°, og varm opp en pizzastein eller bakeplate i ovnen.
6. Rull forsiktig de to bagettene ut av kjøkkenhåndklærne og over på den varme pizzasteinen eller bakeplaten. Snu hver stang et par ganger, og stek dem i ovnen i ca. 20 minutter.

Sprø, hjemmebakte bagetter kan brukes som tilbehør til det meste. Tips! Når du vikler bagettene inn i meldryssede kjøkkenhåndklær mens de etterhever, holder de bedre den fine formen og flater ikke ut. FOTO: Martin Tanggaard
Sprø, hjemmebakte bagetter kan brukes som tilbehør til det meste. Tips! Når du vikler bagettene inn i meldryssede kjøkkenhåndklær mens de etterhever, holder de bedre den fine formen og flater ikke ut. FOTO: Martin Tanggaard Vis mer

Brioche-brytebrød

8 biter
Tid: 25 min
Hevetid: 3 timer
Steketid: 20 min

Ingredienser
25 g gjær
2 ss lunkent vann
1 ss salt
40 g sukker
2 ss helmelk
2 egg
300 g hvetemel
225 g smør + litt til formen
1 egg til pensling
1 klype salt til pensling
1 avlang brødform, ca. 8 × 22 cm

1. Smuldre gjæren i en stor bolle, tilsett lunkent vann, og rør til det er oppløst. Rør i salt, sukker og melk.
2. Tilsett egg. Tilsett mel litt om gangen mens du rører – eventuelt med en kjøkkenmaskin med deigkrok.
3. Tilsett smør litt om gangen, og elt (gjerne med kjøkkenmaskin) i 4–6 minutter, til du får en ensartet, blank og smidig deig.
4. La deigen heve tildekket et lunt sted i ca. 2 timer.
5. Del deigen i fire like store deler, og elt hver del godt på et meldrysset bord. Form fire store boller.
6. Sett bollene på en rekke i en smurt brødform, og skjær ned gjennom hver bolle, så du får åtte boller. La dem etterheve tildekket et lunt sted i 1 time.
7. Varm ovnen opp til 180°. Pisk egg og salt sammen, og pensle brytebrødet. Stek i ovnen i ca. 20 minutter, til det er gyllent.
8. Avkjøl lett, og vend bollene, som nå henger sammen, ut av formen.

Brioche er en fransk brødklassiker som kjennetegnes ved å være myk, luftig og bakt med smør. Tips! Brioche kan serveres på frokostbordet med smør og syltetøy. De fungerer også supert som burgerbrød. FOTO: Martin Tanggaard
Brioche er en fransk brødklassiker som kjennetegnes ved å være myk, luftig og bakt med smør. Tips! Brioche kan serveres på frokostbordet med smør og syltetøy. De fungerer også supert som burgerbrød. FOTO: Martin Tanggaard Vis mer

Pannestekte tynnbrød

12 stk.
Tid: 1 time
Hviletid: 30 min

Ingredienser
100 g fullkorn-hvetemel
400 g pizzamel
4 ss olivenolje
3 dl vann
1 ss salt

1. Elt alle ingrediensene sammen til en myk og glatt deig.
2. Pakk deigen inn i plastfolie, og la den hvile i 30 minutter.
3. Del deigen i 12 biter med en kniv.
4. Rull hver bit tynt ut med kjevle på et meldrysset bord, så du får en sirkel på 18 cm i diameter. Legg sirklene i lag med et stykke bakepapir imellom.
5. Varm en panne på minst 18 cm i diameter uten fett i. Stek flatbrødene i pannen, ett om gangen, i 2 minutter på hver side. Trykk eventuell luftboler ut med en stekespade.
6. Legg de pannestekte brødene på en tallerken klar for servering.

Disse passer perfekt til indiske retter som dahl og linsegryter, men også chili con carne. Topp med crème fraîche eller gresk yoghurt og urter. FOTO: Martin Tanggaard
Disse passer perfekt til indiske retter som dahl og linsegryter, men også chili con carne. Topp med crème fraîche eller gresk yoghurt og urter. FOTO: Martin Tanggaard Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer