OPPSKRIFTER: Gulrotkake. FOTO: All over press
OPPSKRIFTER: Gulrotkake. FOTO: All over press Vis mer

Oppskrifter:

4 kaker som gir deg energi!

Klart du kan lage deilige kaker uten å bruke masse smør og sukker. Det er disse supergode bevis på.

Gulrotkake

8 porsjoner

Ingredienser
2 egg
1 dl nøytral matolje, f.eks. rapsolje
2 modne bananer
250 g ananas
4 store dadler
1 ts vaniljesukker
125 g hvetemel (ca. 2 dl)
1 ts bikarbonat
1 ts bakepulver
1/4 ts salt
1 ts kanel
1/4 ts revet muskatnøtt
1 knivspiss malt nellik
1–2 gulrøtter (125 g revet)

Frosting
250 g mascarponeost
1 dl kremfløte
1 vaniljestang

Til pynt
12 valnøtter

1. Forvarm ovnen til 185 °. Smør en springform med avtakbar kant.
2. Vips sammen egg og olje. Mos bananene, og vend dem i eggblandingen.
3. Skjær ananas i grove biter. Spenn et rent kjøkkenhåndkle over en bolle. Legg ananasbitene oppå, og la dem renne av seg. Spar 1–2 ss av saften til frostingen. Bland den avrente ananasen i egg- og bananblandingen.
4. Ta steinene ut av dadlene, finhakk dadlene, og vend dem i røren.
5. Bland vaniljepulver, mel, bikarbonat, bakepulver, salt, kanel, revet muskat og malt nellik. Vend alt i røren.
6. Skrell og riv gulrøttene. Vend dem i røren.
7. Hell røren i formen, og sett kaken inn i den varme ovnen. La steke i ca. 35 min. Avkjøl.
8. Visp mascarponen luftig i en skål. Rør inn 1 ss fløte, litt om gangen, og fortsett å vispe til du får en tjukk, kremete masse. Del vaniljestangen på langs, og skrap ut frøene. Vend dem i kremen, og rør inn 1–2 ss av ananassaften. 9. Smør frostingen over kaken, og pynt med valnøtter.

Den finnes flust av oppskrifter på gulrotkake. Denne er en av de absolutt beste. FOTO: All over press
Den finnes flust av oppskrifter på gulrotkake. Denne er en av de absolutt beste. FOTO: All over press Vis mer

Sitronkake med chiafrø

8–10 porsjoner

Ingredienser
3 egg
420 g tykk gresk yoghurt
½ dl druekjerneolje
130 g palmesukker
2 ts revet skall av en vasket sitron
1 ts vaniljeessens
300 g mandelmel
3 ts bakepulver
2 ts chiafrø

Yoghurtkrem
280 g tykk gresk yoghurt
2 ts akasiehonning
1 ts revet skall av vasket sitron eller appelsin
1 ts chiafrø

1. Forvarm ovnen til 160 °.
2. Rør egg, yoghurt, olje, palmesukker og sitronskall godt i en skål. Tilsett vaniljeessens, mandelmel, bakepulver og chiafrø, og bland godt.
3. Hell røren i en smurt brødform, ca. 11 × 28 cm. Sett den inn i ovnen, og la den steke i ca. 1 time. Ta ut, og la kaken stå i formen i 5 min før du tar den ut av formen. Avkjøl på rist.
4. Bland yoghurt med honning, og smør det oppå den avkjølte kaken. Strø på revet skall av sitron eller appelsin og chiafrø.

Denne er både søt og syrlig. Tips! Dette er en perfekt oppskrift når du vil servere noe godt glutenfritt. FOTO: All over press
Denne er både søt og syrlig. Tips! Dette er en perfekt oppskrift når du vil servere noe godt glutenfritt. FOTO: All over press Vis mer

Daddelkaker

8–10 stk.

Ingredienser
25 pekannøtter
150 g dadler
1 klype salt
1 ts vaniljeekstrakt
100 g mørk sjokolade, 70 %

Pynt
tørkede, spiselige blomster

1. Grovhakk nøttene. Ha dem i en tørr, varm panne, og rist til de blir sprø. Ha dem over på en tallerken, og la dem avkjøles helt.
2. Fjern steinene fra dadlene, og kjør dadlene sammen med salt og vaniljeekstrakt i en mikser. Bland i nøttene.
3. La daddelmassen hvile i kjøleskapet i 1 time.
4. Hakk sjokoladen grovt, og smelt deretter 2/3 av den over vannbad. Vend i den siste 1/3 av sjokoladen, og rør til alt er smeltet.
5. Form daddelmassen til små, avlange «kaker», og dypp dem i den smeltede sjokoladen. Legg dem deretter på bakepapir, og strø over litt tørkede blomsterblader.

Disse lager du uten å bruke ovnen. Og det er noen deilige små godbiter. Tips! Disse er gode til kaffen og fine å ha stående i kjøleskapet. FOTO: All over press
Disse lager du uten å bruke ovnen. Og det er noen deilige små godbiter. Tips! Disse er gode til kaffen og fine å ha stående i kjøleskapet. FOTO: All over press Vis mer

Bananbrød

8 porsjoner

Ingredienser
150 g romtemperert smør
100 g sukker (drøyt 1 dl)
100 g melis (1 2/3 dl)
2 egg
4 små bananer
3 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts malt kanel
1 ts malt ingefær
1/4 ts salt
75 g hasselnøtter
75 g mørk sjokolade

Til servering
gjerne vaniljeis
50 g mørk sjokolade

1. Forvarm ovnen til 175 °.
2. Kle en avlang kakeform (ca. 1 liter) med bakepapir.
3. Visp smør, sukker og melis sammen. Visp deretter i eggene, 1 om gangen.
4. Mos bananene med en gaffel, og rør mosen inn i eggerøren.
5. Bland hvetemel, bakepulver, krydder og salt, og rør det inn i røren. Tilsett hakkede hasselnøtter og grovhakket sjokolade.
6. Fordel røren i formen, og sett den inn i den varme ovnen. Stek i 40–50 minutter. Stikk med en tynn trestikke for å se om den er ferdig. Avkjøles på rist i drøyt 30 minutter.
7. Server bananbrødet lunkent i tykke skiver sammen med vaniljeis og litt grovhakket sjokolade på toppen.

Server bananbrødet mens det fortsatt er litt varmt sammen med en kule vaniljeis og litt revet mørk sjokolade. FOTO: All over press
Server bananbrødet mens det fortsatt er litt varmt sammen med en kule vaniljeis og litt revet mørk sjokolade. FOTO: All over press Vis mer

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: