SALATER: Vi forbinder ofte salater med grønne blader, men bruk årstidens grove røtter og kål som grunnlag. FOTO: Anders Schønnemann
SALATER: Vi forbinder ofte salater med grønne blader, men bruk årstidens grove røtter og kål som grunnlag. FOTO: Anders Schønnemann Vis mer

Salater:

4 mettende vintersalater

Bland årstidens grove grønnsaker med kjerner, tørket frukt og østens krydder. Et sunt supplement som hever måltidet til gourmetnivå!

1. Bakt gresskar med grønnkål, stekt brød og dressing med søl

4 porsjoner

Dette trenger du:

  • 1 hokkaido-gresskar
  • 2 ss olivenolje
  • 2 ss epleeddik
  • salt og friskkvernet pepper
  • 10 kvister timian
  • 200 g ribbet grønnkål

Dressing:

  • 1 dl olivenolje
  • 1/2 dl epleeddik
  • 20 g tørket søl eller annen tang
  • 1 ss salt og friskkvernet pepper

Stekt brød:

  • 4 skiver dagsgammelt brød
  • 2-3 ss olivenolje
  • havsalt

Slik gjør du:

1. Del gresskaret i to og skrap kjernerne ut. Skjær gresskaret i grove biter og legg dem på en bakeplate med bakepapir. Drypp med olivenolje, eddik, salt, friskkvernet pepper og timian. Ha gresskarstykkene i ovnen og bak dem på 200 grader i 15-20 minutter, til de har fått en gyllen farge og er blitt møre, men fortsatt er litt faste. Ta gresskarene ut av ovnen og la dem kjøle litt av.

2. Dressing: Rør eddik, honning, olje, salt og friskkvernet pepper sammen til en dressing. Del søl (tangen) i små stykker og ha dem i dressingen. La den stå i 10-15 minutter.

3. Stekt brød: Skjær brødene i grove biter, og legg dem på en panne. Ha olje i pannen, og stek brødbitene på høy varme, så de blir sprø og gylne. Krydre dem med litt havsalt, og la dem kjøle av på en rist.

4. Vask grønnkålen og la den renne av grundig. Del den i mindre stykker og vend dem med de bakte gresskarbitene sammen med dressingen. Ha det stekte brødet på toppen. Servér med en gang, så grønnkålen er helt sprø og frisk.

LES OGSÅ: Hater du smaken av koriander? Det kan skyldes genene dine

BAKT GRESSKAR MED GRØNNKÅL: Tangen søl er en spiselig rødalge med en mineralsk smak, og den blir også kalt havets bacon. Lag dressingen i god tid, så sølen blir bløt, og dressingen trekker smak fra den. FOTO: Anders Schønnemann
BAKT GRESSKAR MED GRØNNKÅL: Tangen søl er en spiselig rødalge med en mineralsk smak, og den blir også kalt havets bacon. Lag dressingen i god tid, så sølen blir bløt, og dressingen trekker smak fra den. FOTO: Anders Schønnemann Vis mer

2. Bakt hvitkålsalat med sitrus, dadler, solsikkekjerner og persille

4 porsjoner

Dette trenger du:

  • 1 liten eller 1/2 stor hvitkål (ca. 1 kg)
  • 1 appelsin
  • 1 rød grapefrukt
  • 1 sitron
  • 1/2 dl olivenolje
  • salt og friskkvernet pepper
  • 6 dadler
  • 2 ss solsikkekjerner
  • 1 bunt bredbladet persille

Slik gjør du:

1. Skjær hvitkål i grove stykker og legg dem i en langpanne dekket med bakepapir. Skjær skallet av appelsin og grapefrukt, og skjær dem i små terninger. Legg dem sammen med hvitkålen. Drypp med sitronsaft og olivenolje, salt og friskkvernet pepper, og vend det hele godt rundt. Sett det i ovnen. Bak ved 200 grader i ca. 15-20 minutter. Ta blandingen ut av ovnen og la den kjøle litt av.

2. Fjern sten fra dadlene, og skjær dem i små biter. Ha dem sammen med hvitkålen.

3. Rist solsikkekjerner i en tørr stekepanne til de blir gylne og begynner å dufte lett av nøtter. Ha solsikkekjernene sammen med hvitkålen, vend det hele godt rundt, og smak ev. til med ekstra salt og pepper.

4. Skyll og hakk persillen grovt, og vend den i salaten til slutt.

LES OGSÅ: Ernæringsfysiolog: - Det er ikke bare rødt kjøtt som utgjør en helserisiko

HVITKÅLSALAT MED SITRUS OG DADLER: Hvitkålen skal ha så lang tid i ovnen at den flere steder blir godt «brent» og mør, og andre steder fortsatt er sprø. FOTO: Anders Schønnemann
HVITKÅLSALAT MED SITRUS OG DADLER: Hvitkålen skal ha så lang tid i ovnen at den flere steder blir godt «brent» og mør, og andre steder fortsatt er sprø. FOTO: Anders Schønnemann Vis mer

3. Gulrotsalat med dressing av gule erter, spisskummen, appelsin, mynte og sort sesam

4 porsjoner

Dette trenger du:

  • 1 kg gulrøtter
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss epleeddik
  • salt og friskkvernet ppper
  • 1/2 bunt mynte
  • 2 ss sort sesam

Dressing:

  • 50 g gule erter
  • 2 appelsiner
  • 1 ts knust spisskummen
  • 2 ss epleeddik
  • 2 ss olivenolje
  • salt og friskkvernet pepper

Slik gjør du:

1. Salat: Skrell gulrøttene, skjær endene av, legg 2 til side og skjær resten ut i grove stykker. Ha gulrotsstykkene i en ildfast form, og drypp med olivenolje, eddik, salt og pepper. Bak dem i ovnen ved 200 grader i 12-15 minutter, så de får fin farge, blir møre, men fortsatt er litt faste i midten. Skjær de 2 gulrøttene du la til side på langs i helt tynne strimler på et mandolinjern eller med en skreller, og ha dem i en skål med kaldt vann så de blir sprø og «krøllete». Ta formen ut av ovnen og la den kjøle lett av. Vend gulrøtter – både de bakte og de rå – med dressing, hakket mynte og sort sesam.

2. Dressing: Skyll de gule ertene i kaldt vann og ha dem i en gryte. Hell vann på, så det dekker, og la det koke. Kok ertene i ca. 30-40 minutter, til de er møre. Hell overskuddsvann av, og bland ertene med saft fra 1 appelsin, eddik, olje, spisskummen, salt og friskkvernet pepper. Skjær skallet av den siste appelsinen, og skjær den i små terninger. Ha dem i dressingen. Smak ev. dressingen til med litt ekstra eddik og salt, så smaksbalansen blir helt riktig.

LES OGSÅ: Sannheten om det å spise sent på kvelden (legger du på deg?)

GULEROTSSALAT MED MYNTE: De tørkede, gule ertene er, sammen med kålen, en av de eldste grønnsakene vi har. FOTO: Anders Schønnemann
GULEROTSSALAT MED MYNTE: De tørkede, gule ertene er, sammen med kålen, en av de eldste grønnsakene vi har. FOTO: Anders Schønnemann Vis mer

4. Fennikel og rødbetsalat med eple, sjalottløk og estragon

4 porsjoner

Dette trenger du:

  • 1 kg jordskokker
  • 4 stenger selleri
  • 50 g tørkede tranebær
  • 50 g valnøttkjerner
  • 1 ss misopasta
  • 1 ts akaciehonning
  • 1/2 dl epleeddik
  • 1 dl olivenolje
  • salt og friskkvernet pepper

Slik gjør du:

1. Skrubb jordskokkene grundig, så all jord kommer av. Skjær jordskokkene i grove stykker, og legg dem i en langpanne med bakepapir. Vend jordskokkene med ca. halvdelen av olivenoljen, salt og friskkvernet pepper. Ha jordskokkene i ovnen ved 200 grader i 15-20 minutter, så de får en gyllen overflate og blir møre, men fortsatt faste.

2. Skyll sellerien, snitt den fint og ha bitene i en skål sammen med tørkede tranebær og hakkede valnøtter.

3. Rør miso, eddik, honning og resten av olivenoljen sammen til en dressing.

4. Ta jordskokkene ut av ovnen, og ha dem i skålen med selleri, tranebær og valnøtter. Hell over dressing mens jordskokkene er lune, så de suger den til seg. Vend det hele godt rundt, og la salaten stå og kjøle litt av og samtidig marinere videre før servering.

RØDBETER, FENNIKEL OG EPLE: Tre smaker som er fantastiske sammen – og farger som gjør salaten til et vakkert syn. FOTO: Anders Schønnemann
RØDBETER, FENNIKEL OG EPLE: Tre smaker som er fantastiske sammen – og farger som gjør salaten til et vakkert syn. FOTO: Anders Schønnemann Vis mer

LES OGSÅ: Derfor rumler magen når du er sulten

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: