Sopp:

4 oppskrifter med skogens gull

Soppen spiller fint på lag med et vell av andre råvarer – enten den inntar hovedrollen eller en smakfull birolle.

SOPP: Det er så mye deilig du kan lage med skogens gull. FOTO: All over press
SOPP: Det er så mye deilig du kan lage med skogens gull. FOTO: All over press Vis mer
Publisert

Soppragu med bacon og potetmos

4 porsjoner

Ingredienser
Soppragu

500 g sopp
1 fedd hvitløk
2 sjalottløk
50 g bacon i biter
2 ss olivenolje
10 stilker hakket timian
1 dl sherry
3 dl hvitvin
salt og nykvernet pepper

Potetmos
1 kg store poteter
2 dl melk
100 g smør
salt og nykvernet pepper

1. Soppragu: Rens soppen. Legg av et par hele sopp til senere, og del resten opp i mindre biter. Kjør soppen i en food-processor, så den blir hakket i bitte små biter. Hell soppen over i en skål.
2. Skrell og finhakk hvitløken og sjalottløken. Skjær bacon i små terninger. Ha bacon i en kasserolle sammen med olivenolje, hvitløk og sjalottløk. La det steke i 2–3 minutter på svak varme til løken er blank.
3. Tilsett den hakkede soppen og litt av den hakkede timianen. Spar resten av den hakkede timianen til å drysse på toppen til slutt. La det hele steke i 4–5 minutter, så soppen tar litt farge og slipper litt væske.
4. Tilsett sherryen og hvitvinen, og krydre med salt og nykvernet pepper. La soppen koke under lokk i 15–20 minutter på svak varme, så det koker inn til en tykk ragu. Smak raguen til med salt og nykvernet pepper og eventuelt en skvett sherry.
5. Potetmos: Skrell potetene, og skjær dem i grove biter. Kok dem i en kasserolle med vann i 20–25 minutter, til de er helt møre. Hell vannet av potetene, og la dem stå i kasserollen og dampe av seg litt. Varm opp melken i en liten kasserolle. Skjær smøret i små terninger.
6. Mos potetene, og vend inn melken og smørterningene med en sleiv. Smak potetmosen til med salt og nykvernet pepper, og server den lun.
7. Anrett raguen på toppen av en klatt potetmos. Høvle noen tynne soppflak over, og dryss over resten av den hakkede timianen.

Ragu er en fransk gryterett med grønnsaker og kjøtt. Denne varianten er laget med lardo (krydret svinespekk) og sopp. FOTO: All over press
Ragu er en fransk gryterett med grønnsaker og kjøtt. Denne varianten er laget med lardo (krydret svinespekk) og sopp. FOTO: All over press Vis mer

Salat av sopp, gresskar og grønt

4 porsjoner

Ingredienser
1 hokkaidogresskar
1 ts akasiehonning
½ dl olivenolje
½ dl eplesidereddik
salt og nykvernet pepper
400 g sopp
1 stk. radicchiosalat
en håndfull gjøksyre

1. Rens soppen. Skjær gresskaret i to, og skrap ut kjernene med en skje. Skjær gresskaret i grove biter.
2. Legg gresskarbitene i en ildfast form. Drypp over akasiehonningen og halvparten av olivenoljen og eplesidereddiken. Dryss over salt og nykvernet pepper. Vend alt sammen godt, så marinaden blir jevnt fordelt over gresskarbitene.
3. Bak gresskarbitene i ovnen på 180˚ i cirka 20 minutter, til de er møre og har fått en fin karamellisering. Ta dem ut av ovnen, og la dem bli litt avkjølt.
4. Del soppen i mindre biter, og stek den i en varm stekepanne i litt olivenolje i 2–3 minutter, til den faller litt sammen, men fortsatt har litt tyggemotstand og struktur. Krydre med salt og nykvernet pepper. Ta soppen ut av stekepannen, og bland den med det bakte gresskaret.
5. Del radicchiosalaten i grove biter. Skyll salaten i kaldt vann, og la den renne godt av. Bland salaten med soppen og gresskaret. Smak til med salt, nykvernet pepper og resten av olivenoljen og eplesidereddiken. Anrett på et fat. Dryss gjerne litt gjøksyre på toppen til pynt.

Sopp har mer enn god smak å by på, for eksempel er ville sopptyper fulle av D-vitamin. Tips! Gresskarene tilfører en god sødme som går godt sammen med soppen. FOTO: All over press
Sopp har mer enn god smak å by på, for eksempel er ville sopptyper fulle av D-vitamin. Tips! Gresskarene tilfører en god sødme som går godt sammen med soppen. FOTO: All over press Vis mer

Sopptoast med sjalottløk, estragon og parmesan

4 porsjoner

Ingredienser
500 g blandet sopp
2 ss olivenolje
2 sjalottløk
25 g smør
½ l kremfløte
1 usprøytet sitron
¼ daggammelt brød
30 g parmesan
½ potte estragon

1. Rens soppen for jord og annen skitt. Del soppen i mindre biter, og tørk den grundig hvis du har brukt vann til å rense den. Ha oljen i en varm stekepanne. Legg soppen i stekepannen, og stek den et par minutter, så den tar farge og faller litt sammen.
2. Skrell og finhakk sjalottløken, og ha den i stekepannen sammen med soppen. Tilsett smør og kremfløte, og la alt sammen «koke inn» i soppen. Smak til med finrevet skall og saft fra sitronen og salt og pepper. 3. Ta stekepannen av varmen, og la soppen stå i 1–2 minutter for å samle seg.
4. Skjær brødet i skiver, og rist det så det blir sprøtt og gyllent. Anrett brødskivene med den lune soppen på. Riv parmesan som du drysser på toppen sammen med revet estragon.

Toast kan være langt mer enn brød med ost og skinke. Denne smakfulle varianten er vår nye favoritt! Tips! Dryss parmesan over toasten for ekstra god smak. FOTO: All over press
Toast kan være langt mer enn brød med ost og skinke. Denne smakfulle varianten er vår nye favoritt! Tips! Dryss parmesan over toasten for ekstra god smak. FOTO: All over press Vis mer

Sopp-pizza med mozzarella og basilikum

4 porsjoner

Ingredienser
Deig

15 g fersk gjær
3 dl fingervarmt vann
500 g hvetemel
2 ts salt
2 ss olivenolje

Fyll
300 g blandet sopp
2 ferske mozzarella
salt og nykvernet pepper
½ dl olivenolje
1 potte frisk basilikum

1. Deig: Løs opp gjæren i det fingervarme vannet. Ha i melet, saltet og olivenoljen. Kna deigen sammen, og hell den ut på en melet overflate. Kna i 4–5 minutter, til deigen er elastisk. Ha deigen tilbake i bollen, og la den heve i 45–60 minutter.
2. Vend deigen ut på kjøkkenbenken, og del den i fire. Kjevle ut deigemnene til fire tynne pizzabunner, og legg dem på bakepapir.
3. Fyll: Rens soppen, og del den i mindre biter, eller skjær den i tynne skiver.
4. Del mozzarellaen i små biter, og fordel dem ut over de fire pizzabunnene. Legg soppen over. Dryss litt salt og nykvernet pepper på toppen. Avslutt med noen dråper olivenolje.
5. Stek pizzaene, én om gangen, i en 240–250˚ varm ovn i 8–10 minutter, så de får en fin farge og en sprø skorpe. Dryss over frisk basilikum, og spis mens pizzaen fremdeles er lun og nylaget.

Pizza med hvit bunn passer perfekt til soppfyll! Tips! Bruk fersk mozzarella, det gjør pizzaen ekstra saftig. FOTO: All over press
Pizza med hvit bunn passer perfekt til soppfyll! Tips! Bruk fersk mozzarella, det gjør pizzaen ekstra saftig. FOTO: All over press Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer