Oppskrifter:

5 deilige brunsjretter

Her får du oppskriften på fem retter som passer perfekt til brunsj!

Varmrøkt lakserillette med ristet rugbrød og brønnkarsesalat. FOTO: Betina Hastoft
Varmrøkt lakserillette med ristet rugbrød og brønnkarsesalat. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
Publisert

Pizza med egg, skinke og spinat

4 porsjoner
Tid: 30 min
Hevetid: 1 time
Hviletid kjøl: minst 9 timer
Steketid: 15 min

Ingredienser
Pizzadeig

5 g gjær
2 dl vann
1 ts sukker
1 ts salt
1 ss olivenolje
50 g fullkornmel
250 g pizzamel (tipo 00)

Pizzafyll
4 poteter
200g fersk mozzarella
2 ss olivenolje
1 ts tørket oregano
1 ts tørket rosmarin
salt og pepper
8 skiver parmaskinke
4 egg

Til servering
25 g fersk babyspinat
25 g parmesan
½ potte gressløk
½ ts tørkede chiliflak

1. Pizzadeig: Rør gjæren ut i vannet i en skål. Tilsett sukker, salt, olje og fullkornmel, og rør rundt. Tilsett pizzamel, og rør deigen sammen i en kjøkken­maskin i 5–10 minutter, til deigen er glatt og slipper skålens kant. La den heve tildekket på kjøkkenbordet i 30 minutter. Dekk skålen med plastfolie og et kjøkkenhåndkle, og sett den i kjøleskapet i minst 8 timer.
2. Ta deigen ut av kjøleskapet, og la den stå i skålen ved romtemperatur i 30 minutter. Del deigen i 2 biter, og kjevle ut 2 pizzabunner. Legg dem på 2 bakeplater med bakepapir.
3. Pizzafyll: Skru ovnen på 250° varmluft. Skrubb potetene, og skjær dem i helt tynne skiver. Riv mozzarellaen i mindre biter. Pensle pizzabunnene med olje, og fordel potetskivene oppå, og krydre med oregano, rosmarin, salt og pepper. Legg 4 skiver parmaskinke på hver pizza, og knekk 2 egg oppå. Stek pizzaene sprø og gylne i ovnen i 10–15 minutter.
4. Servering: Skyll og tørk spinaten, og fordel den oppå de varme pizzaene sammen med høvlet parmesan, hakket gressløk og chiliflak. Server straks.

Prøv å toppe en kaldhevet pizzadeig med alt det beste fra brunsjbordet. FOTO: Betina Hastoft
Prøv å toppe en kaldhevet pizzadeig med alt det beste fra brunsjbordet. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Strudel med kylling og bønnesalat med sitron og feta

4 porsjoner
Tid: 35 min
Ovnstid: 30 min

Ingredienser
100 g bacon
300 g kyllingfilet
4 purreløk
2 sjalottløk
1 ss olivenolje til steking
3/4 dl hvitvin
1 ts tørket timian
salt og pepper
100 g kremost naturell
1 ts dijonsennep
5 ark filodeig
4 ss olivenolje til pensling
1 egg til pensling

Bønnesalat
400 g grønne bønner
2 ss olivenolje
1 ss sitronsaft
salt og pepper
100 g feta
1 håndfull frisk mynte
1 ts finrevet sitronskall

Til servering
kruspersille

1. Skjær bacon og kylling i terninger på hver sin skjærefjøl. Rens purrene, og skjær dem i 1 cm tykke skiver. Rens sjalottløk, og hakk dem fint. Stek baconterninger i olje i en dyp panne. Tilsett kyllingkjøtt, og stek til det er brunet. Tilsett sjalottløk og purre, og stek til purrene er lett møre.
2. Tilsett hvitvin, og la den koke inn i et par minutter. Krydre med timian, salt og pepper. Ta pannen av varmen, renn av fyllet, og la det avkjøle i 10 minutter.
3. Rør kremost, sennep, sitronsaft, salt og pepper sammen. Vend fyllet fra pannen i kremostblandingen. Skru ovnen på 200 °. Legg et ark filodeig på en bakeplate med bakepapir. Pensle filodeigen med olje. Legg enda et lag over, og pensle også det med olje. Gjenta med resten av deigen, så det til slutt ligger 5 ark deig oppå hverandre. Fordel fyllet i en stripe på midten, så det er ca. 4 centimeters avstand til kanten. Pensle kantene hele veien rundt med sammenpisket egg. Brett begge ender filodeig inn over fyllet, og rull filodeigen helt sammen. Legg den med skjøten ned på bakeplaten, og pensle med egg på hele overflaten. Stek filodeigrullen i ovnen i 25–30 minutter, til den er gyllen og sprø. Avkjøl lett på en rist.
4. Bønnesalat: Skyll og rens bønnene. Kok dem i lettsaltet vann i 3–4 minutter. Renn av bønnene, og skyll dem i kaldt vann. Rør olje, sitronsaft, salt og pepper sammen, og vend dressingen sammen med bønnene. Anrett bønnene i en skål, og topp med feta, hakkede mynteblader og litt finrevet sitronskall. Dryss med persille, og server.

Den sprø filodeigrullen kan fylles med for eksempel skinke eller røkt laks i stedet for kylling hvis du foretrekker det. FOTO: Betina Hastoft
Den sprø filodeigrullen kan fylles med for eksempel skinke eller røkt laks i stedet for kylling hvis du foretrekker det. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Croissant-french- toast med bær og romsirup

4 porsjoner
Tid: 25 min
Hviletid kjøleskap: minst 2 timer
Steketid: 35 min

Ingredienser
6 daggamle croissanter
3 dl helmelk
3 egg
50 g brunt sukker
½ ts vaniljepulver
½ ts malt kanel
¼ ts malt muskatnøtt
¼ ts salt
125 g bringebær
125 g blåbær

Romsirup
200 g lønnesirup
1 ss mørk rom

Til servering
1 ts melis

1. Del croissantene i halve på langs. Pisk melk, egg, brunt sukker, vaniljepulver, kanel muskatnøtt og salt sammen i en skål.
2. Dypp croissantene i melkeblandingen, så de er helt dekt. Legg dem tett sammen i en smurt ildfast form, så de overlapper hverandre litt. Hell den resterende melkeblandingen over croissantene i formen, og trykk dem forsiktig sammen uten å presse væsken ut av dem.
3. Skyll og tørk bringebær og blåbær, og fordel 2/3 av bærene ned mellom og oppå croissantene. Spar resten til pynt. Dekk formen med plastfolie, og sett den i kjøleskapet i minst 2 timer og gjerne natten over.
4. Ta formen ut av kjøleskapet 30 minutter før den skal i ovnen. Skru ovnen på 175°. Dekk formen med aluminiumsfolie, og stek croissantene i ovnen i ca. 20 minutter. Fjern aluminiumsfolien, og stek videre i 10–15 minutter til den stekte french-toasten er gyllen og har blåst seg litt opp. Ta formen ut av ovnen, og avkjøl.
5. Romsirup: Varm opp lønne­sirup i en kasserolle ved lav varme. Tilsett rom og rør rundt. Ta kasserollen av varmen, og hell romsirupen i en skål.
6. Servering: Skjær den stekte french-toasten ut i firkantede stykker, og anrett dem på en tallerken. Dryss med melis. Server med romsirup og bær.

Her er to gode frokostklassikere blitt kombinert. Lag alt klart kvelden før, og sett det i ovnen neste morgen. FOTO: Betina Hastoft
Her er to gode frokostklassikere blitt kombinert. Lag alt klart kvelden før, og sett det i ovnen neste morgen. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Varmrøkt lakserillette med ristet rugbrød og brønnkarsesalat

4 porsjoner
Tid: 40 min
Steketid: 30 min

Ingredienser
400 g varmrøkt laks
½ rødløk
1 potte gressløk
100 g crème fraîche, 38 %
1 ss majones
1 ss sitronsaft
½ ts dijonsennep
salt og pepper

Brønnkarsesalat
400 g friske rødbeter
1 ss olivenolje
½ ts malt spisskummen
½ ts salt
100 g forkokte grønne linser
1 moden avokado
75 g pekannøtter
2 potter brønnkarse
2 ss olivenolje
1 ss eplesidereddik
1 ts dijonsennep
1 ts flytende honning
salt og pepper

Ristet rugbrød
8 skiver rugbrød
2 ss olivenolje
1 ts flaksalt

1. Fjern skinnet på laksen, og del laksekjøttet fint med en gaffel i en skål. Rens og hakk rødløken fint, og ha det i skålen. Skyll gressløken, og hakk den fint, legg unna litt til pynt, og ha resten i skålen med laks.
2. Rør crème fraîche, majones, sitronsaft og sennep sammen i en annen skål, og smak til med salt og pepper.
3. Vend laks og dressing sammen, og anrett rilletten i 4 små porsjonsglass. Pynt med gressløk, og sett glassene i kjøleskapet.
4. Brønnkarsesalat: Skru ovnen på 200°. Skrell rødbetene, og skjær dem i 1/2 cm tykke skiver. Vend dem i olje, og krydre med spisskummen og salt. Legg rødbetene på en bakeplate, og stek dem i ovnen i 15 minutter, til de er akkurat møre. Skyll og renn av linsene. Del avokadoen i to, fjern steinen, og spa ut kjøttet med en skje. Skjær avokadokjøttet i skiver eller terninger. Hakk pekannøttene grovt. Skyll brønnkarsen. Rør olje, eddik, sennep og honning sammen i en skål, og krydre med salt og pepper. Anrett brønnkarse, stekte rødbeter og linser i en serveringsskål. Topp med avokado og pekannøtter, og drypp dressing over.
5. Ristet rugbrød: La ovnen stå på 200°. Del rugbrødskivene i to, pensle dem med olje, og krydre med flaksalt. Fordel rugbrødet på en bakeplate med bakepapir, og rist dem sprø i ovnen i 12–15 minutter.
6. Servering: Plasser et porsjonsglass med lakserillette foran hver gjest, og server med ristet rugbrød og brønnkarsesalat.

Rillette er en fransk spesialitet, en slags postei som kan lages med både kjøtt og fisk. Tips! Vær forsiktig med saltet, siden laksen også er salt i seg selv. FOTO: Betina Hastoft
Rillette er en fransk spesialitet, en slags postei som kan lages med både kjøtt og fisk. Tips! Vær forsiktig med saltet, siden laksen også er salt i seg selv. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Mørdeigsgaletter med bjørnebær og vaniljeis

4 porsjoner
Tid: 25 min
Hviletid kjøleskap: 1 time
Steketid: 20 min

Ingredienser
Mørdeig

180 g hvetemel
25 g mandelmel
50 g melis
1 ts vaniljesukker
1 klype salt
100 g smør
1 egg

Bjørnebærfyll
75 g marsipan
300 g bjørnebær
4 ss sukker
2 ts maisenna
½ egg til pensling

Til servering
½ l vaniljeis

1. Mørdeig: Bland hvetemel, mandelmel, melis, vanilje­sukker og salt i en skål. Skjær smøret i små terninger, og smuldre det i melblandingen med fingrene. Tilsett egget, og elt det hurtig sammen til en ensartet mørdeig.
2. Pakk deigen inn i plastfolie, og legg den i kjøleskapet i 1 time. Ta mørdeigen ut av kjøleskapet, og del den i 4 like store porsjoner. Kjevle ut deigen til 4 sirkler. Legg dem på en bakeplate med bake­papir.
3. Bjørnebærfyll: Skru ovnen på 200°. Riv marsipan grovt på et rivjern, og fordel den på midten av hver mørdeigsirkel, og la 3 cm deig være fri rundt kanten. Fordel bjørnebærene oppå den revne marsipanen. Dryss 1 ss sukker og 1/2 ts maisenna over bjørnebærene på hver terte. Fold kanten av deigen inn over bærene hele veien rundt. Pensle galettene med sammenpisket egg, og stek dem i ovnen i ca. 20 minutter, til kantene er fint gylne og sprø.
4. Servering: Server tertene lune og nystekte med en kule vaniljeis på toppen.

Galette er som en pai. Her brettes en mørdeigsbunn rundt bærfyllet, og deretter stekes galettene i ovnen. Servert med vaniljeis blir de ekstra gode. Tips! Bjørnebærene kan erstattes med f.eks. bringebær eller blåbær. FOTO: Betina Hastoft
Galette er som en pai. Her brettes en mørdeigsbunn rundt bærfyllet, og deretter stekes galettene i ovnen. Servert med vaniljeis blir de ekstra gode. Tips! Bjørnebærene kan erstattes med f.eks. bringebær eller blåbær. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer