Pannekake-lagkake med vaniljekrem og posjerte pærer
Til 6-8 personer
Ingredienser
4 egg
250 g hvetemel
1 ts sukker
1 klype salt
½ vaniljestang
35 g smør
3 ½ dl melk
smør til steking
Posjerte pærer
3 pærer
1 vaniljestang
100 g sukker
3 dl vann
Vaniljekrem
4 dl kremfløte
2 ss melis
1 vaniljestang
2 dl crème fraîche
Til servering
1 lite glass bjørnebærsyltetøy
ferske eller frosne bjørnebær
1. Pannekaker: Pisk egg sammen med mel, sukker, salt og vaniljefrø til en jevn røre. Smelt smøret, og vend det i røren sammen med melken. Sett røren på kjøl i 30 minutter. Stek ca. 15 pannekaker i smør i en panne, og la dem avkjøles helt.
2. Posjerte pærer: Skrell pærene, og skjær dem i båter. Flekk vaniljestangen, og skrap ut frøene. Kok opp vaniljestang og frø, sukker og vann i en liten kasserolle, og la det koke i ca. 5 minutter. Tilsett deretter pærer, og la dem småkoke til de er møre. Avkjøl helt. 3. Vaniljekrem: Pisk fløten sammen med melis og vaniljefrø. Vend inn crème fraîche.
4. Servering: Legg en pannekake på et fat. Smør vaniljekrem på, og gjenta med en pannekake til. Legg en tredje pannekake på, og smør den med syltetøy. Gjenta prosessen til alle pannekakene er brukt opp. Fordel resten av syltetøyet og kremen på toppen. Avslutt med posjerte pærer og bær.


Middagstips: Pasta og grønnsaker i ostesaus med ristede kjerner
Rabarbracrumble med ingefær
Til 4 personer
Ingredienser
350 g rabarbra
75 g sukker
1 ½ ts malt ingefær
1 ss vaniljesukker
1 ss maisenna
50 g sukker
50 g hvetemel
50 g grove havregryn
75 g smør
Til servering
1 ½ dl crème fraîche
1. Sett ovnen på 180°. Rens rabarbraen, og skjær den i biter. Vend dem i sukker, ingefær, vaniljesukker og maisenna, og fordel i 4 ildfaste porsjonsformer (eller 1 stor form).
2. Elt sukker, mel, havregryn og smør sammen i en skål uten å arbeide for mye med det, og smuldre blandingen over rabarbraen. Stek i 25–30 minutter, og server dem lune med crème fraîche til.

Eplekake med kanel
Til 8 personer
Ingredienser
200 g mykt smør
200 g sukker
1 ts kanel
4 egg
1 ½ ts bakepulver
200 g hvetemel
3 epler
1 springform, ca. 24 cm i diameter
litt smør til formen
Til servering
melis crème fraîche
1. Sett ovnen på 180°. Pisk smør, sukker og kanel sammen i en bolle med elektrisk visp til sukkeret er helt oppløst. Pisk i eggene ett av gangen. Bland bakepulver og mel, og sikt det i deigen, og rør det hele godt sammen.
2. Skyll eplene, og skjær dem i båter uten kjernehus. Fordel deigen i den smurte formen, og legg eplebåtene i et pent mønster på toppen (trykk dem lett ned i deigen).
3. Stek kaken i ca. 35 minutter. La den avkjøle litt, og dryss litt melis over. Server med crème fraîche.

Sjokolademousse med is og knas
Til 4 personer
Ingredienser
Krystallisert sjokolade
50 g sjokolade, f.eks. Dulcey fra Valrhona
50 g vann
50 g sukker
1 sukker- eller baketermometer
Sjokolademousse
2 eggeplommer
1 ½ ss sukker
100 g mørk sjokolade, 60 %
2 dl kremfløte
Til servering
4 kuler god sjokoladeis litt flaksalt litt olivenolje
1. Krystallisert sjokolade: Smelt sjokoladen i en skål over vannbad. Varm vann og sukker opp til 118° i en liten kasserolle, og hell sukkerlaken i den varme sjokoladen under kraftig pisking. Pisk til det får en kornete konsistens. La det avkjøles.
2. Sjokolademousse: Pisk eggeplommer og sukker sammen til en lys og luftig masse. Smelt sjokoladen over vannbad, og vend den i eggeblandingen. Pisk fløte til krem, og vend det i blandingen. Sett moussen i kjøleskapet i ca. 1 time.
3. Servering: Fordel den krystalliserte sjokoladen i bunnen av 4 skåler. Anrett moussen oppå, og lag en fordypning i moussen med baksiden av en varm skje. Legg en kule is i fordypningen. Dryss litt salt og drypp litt olje over.

Gjør en vri på den tradisjonelle eplekaka

Kirsebærpai med marengs
Til 8 personer
Ingredienser
125 g mykt smør
200 g hvetemel
50 g melis
1 klype salt
1 egg
1 rund form med høye kanter, ca. 24 cm i diameter
Krem
2 egg
1 eggeplomme
2 ss sukker
1 ss maisenna
1 ½ dl melk
2 dl kremfløte
litt amaretto
Kirsebærsaus
450 g kirsebær
150 g sukker
½ dl vann
1 ss maisenna
Marengs
4 eggehviter
200 g sukker
crème brûlée-brenner
1. Paibunn: Smuldre sammen smør og mel. Tilsett melis og salt. Samle deigen sammen med egget uten å elte mer enn høyst nødvendig. Pakk deigen inn i plastfolie, og sett den i kjøleskapet i 1 time.
2. Sett ovnen på 180°. Kjevle ut deigen, og legg den i en paiform med høye kanter. Stek i 10 minutter, og la avkjøle helt.
3. Krem: Pisk egg, eggeplomme, sukker og maisenna godt sammen. Rør i melk og fløte, og smak til med amaretto. Fordel kremen på paibunnen, og stek i 15 minutter, til kremen har satt seg. Avkjøl.
4. Kirsebærsaus: Skyll kirsebærene, og fjern steinene. Kok dem opp med sukker og vann i en kasserolle, og la det småkoke til bærene er møre. Rør maisenna ut i litt vann, og la det koke sammen med kirsebærene i 2 minutter, til konsistensen er tykk.
5. Hell kirsebærsausen på paien, og sett den i kjøleskapet i minst 3 timer, til den har satt seg.
6. Marengs: Pisk eggehvitene luftige. Tilsett sukker, og pisk videre til sukkeret er helt oppløst og marengsen er stiv. Fordel marengsen oppå paien, og brenn den forsiktig med en gassbrenner til den er gyllen.
