Dessert:

5 deilige desserter med smak av sommer

Gi vinterfristelsene sommerstemning med disse oppskriftene.

Pannekake-lagkake med vaniljekrem og posjerte pærer. FOTO: Columbus Leth
Pannekake-lagkake med vaniljekrem og posjerte pærer. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Pannekake-lagkake med vaniljekrem og posjerte pærer

Til 6-8 personer

Ingredienser
4 egg
250 g hvetemel
1 ts sukker
1 klype salt
½ vaniljestang
35 g smør
3 ½ dl melk
smør til steking

Posjerte pærer
3 pærer
1 vaniljestang
100 g sukker
3 dl vann

Vaniljekrem
4 dl kremfløte
2 ss melis
1 vaniljestang
2 dl crème fraîche

Til servering
1 lite glass bjørnebærsyltetøy
ferske eller frosne bjørnebær

1. Pannekaker: Pisk egg sammen med mel, sukker, salt og vaniljefrø til en jevn røre. Smelt smøret, og vend det i røren sammen med melken. Sett røren på kjøl i 30 minutter. Stek ca. 15 pannekaker i smør i en panne, og la dem avkjøles helt.
2. Posjerte pærer: Skrell pærene, og skjær dem i båter. Flekk vaniljestangen, og skrap ut frøene. Kok opp vaniljestang og frø, sukker og vann i en liten kasserolle, og la det koke i ca. 5 minutter. Tilsett deretter pærer, og la dem småkoke til de er møre. Avkjøl helt. 3. Vaniljekrem: Pisk fløten sammen med melis og vaniljefrø. Vend inn crème fraîche.
4. Servering: Legg en pannekake på et fat. Smør vaniljekrem på, og gjenta med en pannekake til. Legg en tredje pannekake på, og smør den med syltetøy. Gjenta prosessen til alle pannekakene er brukt opp. Fordel resten av syltetøyet og kremen på toppen. Avslutt med posjerte pærer og bær.

La pannekakene avkjøles helt før de samles, for ellers vil vaniljekremen falle sammen. Prøv også å pynte med bjørnebær. FOTO: Columbus Leth
La pannekakene avkjøles helt før de samles, for ellers vil vaniljekremen falle sammen. Prøv også å pynte med bjørnebær. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Rabarbracrumble med ingefær

Til 4 personer

Ingredienser
350 g rabarbra
75 g sukker
1 ½ ts malt ingefær
1 ss vaniljesukker
1 ss maisenna
50 g sukker
50 g hvetemel
50 g grove havregryn
75 g smør

Til servering
1 ½ dl crème fraîche

1. Sett ovnen på 180°. Rens rabarbraen, og skjær den i biter. Vend dem i sukker, ingefær, vaniljesukker og maisenna, og fordel i 4 ildfaste porsjonsformer (eller 1 stor form).
2. Elt sukker, mel, havregryn og smør sammen i en skål uten å arbeide for mye med det, og smuldre blandingen over rabarbraen. Stek i 25–30 minutter, og server dem lune med crème fraîche til.

Hvis du ikke har rabarbra i fryseren, kan denne desserten lages med de fleste av sesongens frukter eller bær fra fryseren. Prøv for eksempel med epler, pærer eller blåbær. FOTO: Columbus Leth
Hvis du ikke har rabarbra i fryseren, kan denne desserten lages med de fleste av sesongens frukter eller bær fra fryseren. Prøv for eksempel med epler, pærer eller blåbær. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Eplekake med kanel

Til 8 personer

Ingredienser
200 g mykt smør
200 g sukker
1 ts kanel
4 egg
1 ½ ts bakepulver
200 g hvetemel
3 epler
1 springform, ca. 24 cm i diameter
litt smør til formen

Til servering
melis crème fraîche

1. Sett ovnen på 180°. Pisk smør, sukker og kanel sammen i en bolle med elektrisk visp til sukkeret er helt oppløst. Pisk i eggene ett av gangen. Bland bakepulver og mel, og sikt det i deigen, og rør det hele godt sammen.
2. Skyll eplene, og skjær dem i båter uten kjernehus. Fordel deigen i den smurte formen, og legg eplebåtene i et pent mønster på toppen (trykk dem lett ned i deigen).
3. Stek kaken i ca. 35 minutter. La den avkjøle litt, og dryss litt melis over. Server med crème fraîche.

Når smakene skal gå opp i en høyere enhet, bør man satse på ingredienser som smaksmessig minner om hverandre, eller som er så forskjellige at de gir hverandre karakter. Det siste er tilfellet med syrlige epler og kraftig kanel. FOTO: Columbus Leth
Når smakene skal gå opp i en høyere enhet, bør man satse på ingredienser som smaksmessig minner om hverandre, eller som er så forskjellige at de gir hverandre karakter. Det siste er tilfellet med syrlige epler og kraftig kanel. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Sjokolademousse med is og knas

Til 4 personer

Ingredienser
Krystallisert sjokolade

50 g sjokolade, f.eks. Dulcey fra Valrhona
50 g vann
50 g sukker
1 sukker- eller baketermometer

Sjokolademousse
2 eggeplommer
1 ½ ss sukker
100 g mørk sjokolade, 60 %
2 dl kremfløte

Til servering
4 kuler god sjokoladeis litt flaksalt litt olivenolje

1. Krystallisert sjokolade: Smelt sjokoladen i en skål over vannbad. Varm vann og sukker opp til 118° i en liten kasserolle, og hell sukkerlaken i den varme sjokoladen under kraftig pisking. Pisk til det får en kornete konsistens. La det avkjøles.
2. Sjokolademousse: Pisk eggeplommer og sukker sammen til en lys og luftig masse. Smelt sjokoladen over vannbad, og vend den i eggeblandingen. Pisk fløte til krem, og vend det i blandingen. Sett moussen i kjøleskapet i ca. 1 time.
3. Servering: Fordel den krystalliserte sjokoladen i bunnen av 4 skåler. Anrett moussen oppå, og lag en fordypning i moussen med baksiden av en varm skje. Legg en kule is i fordypningen. Dryss litt salt og drypp litt olje over.

Lag en fin fordypning i moussen med baksiden av en varm skje, som du deretter legger en kule is oppi. Tips! Du kan lage kuler av isen i forveien og fryse dem ned, så er de klar for servering. FOTO: Columbus Leth
Lag en fin fordypning i moussen med baksiden av en varm skje, som du deretter legger en kule is oppi. Tips! Du kan lage kuler av isen i forveien og fryse dem ned, så er de klar for servering. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Kirsebærpai med marengs

Til 8 personer

Ingredienser
125 g mykt smør
200 g hvetemel
50 g melis
1 klype salt
1 egg
1 rund form med høye kanter, ca. 24 cm i diameter

Krem
2 egg
1 eggeplomme
2 ss sukker
1 ss maisenna
1 ½ dl melk
2 dl kremfløte
litt amaretto

Kirsebærsaus
450 g kirsebær
150 g sukker
½ dl vann
1 ss maisenna

Marengs
4 eggehviter
200 g sukker
crème brûlée-brenner

1. Paibunn: Smuldre sammen smør og mel. Tilsett melis og salt. Samle deigen sammen med egget uten å elte mer enn høyst nødvendig. Pakk deigen inn i plastfolie, og sett den i kjøleskapet i 1 time.
2. Sett ovnen på 180°. Kjevle ut deigen, og legg den i en paiform med høye kanter. Stek i 10 minutter, og la avkjøle helt.
3. Krem: Pisk egg, eggeplomme, sukker og maisenna godt sammen. Rør i melk og fløte, og smak til med amaretto. Fordel kremen på paibunnen, og stek i 15 minutter, til kremen har satt seg. Avkjøl.
4. Kirsebærsaus: Skyll kirsebærene, og fjern steinene. Kok dem opp med sukker og vann i en kasserolle, og la det småkoke til bærene er møre. Rør maisenna ut i litt vann, og la det koke sammen med kirsebærene i 2 minutter, til konsistensen er tykk.
5. Hell kirsebærsausen på paien, og sett den i kjøleskapet i minst 3 timer, til den har satt seg.
6. Marengs: Pisk eggehvitene luftige. Tilsett sukker, og pisk videre til sukkeret er helt oppløst og marengsen er stiv. Fordel marengsen oppå paien, og brenn den forsiktig med en gassbrenner til den er gyllen.

Finn fram din høyeste paiform, så det er rikelig med plass til det gode fyllet med amaretto og marengs på toppen. FOTO: Columbus Leth
Finn fram din høyeste paiform, så det er rikelig med plass til det gode fyllet med amaretto og marengs på toppen. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer