Oppskrift pai:

5 deilige middagspaier

Her er det noe for enhver smak.

OPPSKRIFTER PÅ PAI: Hva med å prøve en potetpai med pesto, skinke og sesam? FOTO: Betina Hastoft
OPPSKRIFTER PÅ PAI: Hva med å prøve en potetpai med pesto, skinke og sesam? FOTO: Betina Hastoft Vis mer
Publisert

Middagspaier kommer i mange former, og du kan variere paibunnen på nesten like mange måter som fyllet. Er du mest glad i den tradisjonelle paibunnen? Eller foretrekker du kanskje en sprø bunn? Eller butterdeig?

Uansett hva du liker anbefaler vi deg å prøve en av oppskriftene nedenfor neste gang du skal ha pai til middag!


Filodeigpai med sopp og timian

Kombinasjonen av sopp, timian og fløte smaker nydelig – ikke minst når det som her er pakket inn i sprø filodeig. FOTO: Betina Hastoft



6 personer
Tid: 30 min
Ovnstid: 40 min

Ingredienser

  • 5 ark filodeig
  • 50 g smør
  • 2 sjalottløk
  • 150 g portobellosopp
  • 200 g shitakesopp
  • 150 g østerssopp
  • 1 neve frisk timian
  • salt og pepper
  • 1 dl kremfløte
  • 200 g crème fraîche, 18 %
  • 2 egg
  • 40 g pinjekjerner
  • 1 ildfast form, 30 × 40 cm
  • litt smør til formen

Slik gjør du

  1. Legg filodeigen på en skjærfjøl, og legg et rent og fuktig kjøkkenhåndkle over den. Smelt smøret i en liten kjele på svak varme, og pensle hvert filodeig­ark med smør. Legg filodeigen i en smurt ildfast form.
  2. Rens og hakk sjalottløkene. Skyll og rens soppene. Stek løk og sopp i smør i en panne, og krydre godt med timian, salt og pepper. Fordel soppblandingen på filodeigen.
  3. Skru ovnen på 180°. Pisk fløte, crème fraîche og egg sammen, og krydre med salt og pepper. Hell det deretter over soppblandingen, og dryss pinjekjernene i et jevnt lag over.
  4. Stek paien i ovnen i 35–40 minutter, til fyllet er fast og filodeigen er gyllen og sprø. Server straks, eventuelt med en god salat til.

Tomatpai med sennep og squash

Tomatpai med sennep og squash

4 personer
Tid: 20 min
Ovnstid: 20 min

Ingredienser

  • 1 ark butterdeig (i rull fra butikken)
  • 5 ss dijonsennep
  • 200 g revet mozzarella
  • 250 g tomater
  • 1 squash
  • 2 ss olivenolje til steking
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1 avlang paiform eller en rund paiform, 24 cm i diameter
  • litt smør til formen
  • Til servering: 1 neve frisk basilikum

Slik gjør du

  1. Skru ovnen på 180°. Legg butterdeigen i en smurt paiform, og skjær til kantene. Pensle deigen med dijonsennep, og dryss med ost.
  2. Skyll tomater og squash, og skjær begge deler i skiver. Stek squashskivene i litt olje i en panne på begge sider. Fordel dem oppå paibunnen.
  3. Legg 1 skive tomat oppå hver squashskive. Drypp olje over, og krydre med salt og pepper.
  4. Stek paien i ovnen i ca. 20 minutter, til paien er sprø og gyllen. Dryss med frisk basilikum, og server.

Tips! Hvis du ikke er så glad i sennep, kan du smøre paibunnen med pesto eller tapenade, eller ikke smøre på noe i det hele tatt.

Gresk kyllingpai med feta

Gresk kyllingpai med feta

4 personer
Tid: 20 min
Ovnstid: 40 min

Ingredienser

  • 1 pakke fersk paideig (gjerne grov)
  • 250 g kyllingkjøttdeig
  • 1 ss olivenolje
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 ss frisk oregano
  • 12 cherrytomater
  • 1 neve rucola
  • 80 g feta
  • 4 egg
  • ½ dl kremfløte
  • 150 g crème fraîche 18 %
  • 75 g revet mozzarella
  • salt og pepper
  • 1 paiform, 24 cm i diameter
  • litt smør til formen

Slik gjør du

  1. Skru ovnen på 200°. Legg paideigen i en smurt paiform, så den dekker formens bunn og kanter.
  2. Brun kyllingkjøttet i olje i en stekepanne. Rens og press hvitløk. Hakk oregano. Stek hvitløk og oregano sammen med kjøttet i noen minutter.
  3. Skyll og del tomatene i to, og legg dem i en stor bolle. Skyll ruccola, smuldre feta, og legg begge deler i bollen. Hell innholdet i stekepannen i bollen, og bland det godt sammen. Fordel kyllingfyllet over paibunnen i formen.
  4. Pisk egg, fløte og crème fraîche sammen, og tilsett revet ost, salt og pepper. Hell eggeblandingen over fyllet, og stek paien i ovnen i 35–40 minutter. Server eventuelt sammen med en gresk salat bestående av tomat, agurk, feta og oliven.

Tips! Grekerne er også veldig glad i lammekjøtt, og i denne paien kan du fint erstatte kyllingen med lammekjøttdeig. FOTO: Betina Hastoft

Små grove paier med geitost og spinat

Små grove paier med geitost og spinat

6 personer
Tid: 20 min
Hviletid: Minst 1 time
Ovnstid: I alt 20 min

Ingredienser

  • Grov paideig
  • 100 g kaldt smør
  • 120 g hvetemel
  • 60 g sammalt hvetemel
  • 100 g gresk yoghurt, 10 %
  • 6 små paiformer
  • litt smør til formene

Paifyll

  • 200 g frisk spinat
  • 2 egg
  • 1 ½ dl kremfløte
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 ss persille
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 110 g geitost
  • 3 rosmarinstilker
  • 1 ss rosépepperkorn

Slik gjør du

  1. Skjær smøret i små terninger. Bland de to meltypene, og smuldre smøret i melet med fingrene til det ligner grove brødkrummer. Samle deigen med gresk yoghurt. Pakk den inn i plastfolie, og la den hvile i kjøleskapet i 1 time eller natten over.
  2. Skru ovnen på 200°. Kjevle ut deigen på et meldrysset bord, og fordel den i små smurte paiformer. Prikk bunnene med en gaffel, og legg en bit smurt aluminiumsfolie over paibunnene. Hell tørkede bønner eller linser oppå folien som ligger over paibunnene, og forstek dem i ovnen i ca. 8 minutter, til kantene er lett gylne.
  3. Paifyll: Skru ovnen opp til 225°. Napp av de grove stilkene fra spinatbladene, og skyll bladene grundig. Kok spinaten i kokende saltet vann i 1 minutt. La spinaten avkjøles i en sikt, og klapp den tørr med kjøkkenpapir. Press hvitløk, og hakk persille.
  4. Pisk egg og fløte sammen, og vend i hvitløk, persille, spinat, salt og pepper. Fordel fyllet på paibunnene, legg en skive geitost på hver, og dryss over rosmarin.
  5. Stek paiene i ovnen i 12 minutter, til fyllet er lett gyllent. Ta paiene ut av formene, og dryss over rosépepper.

Potetpai med pesto, skinke og sesam

Potetpai med pesto, skinke og sesam

4 personer
Tid: 30 min
Ovnstid: 10 min

Ingredienser

  • 250 g poteter
  • 1 potte frisk basilikum
  • 1 dl olivenolje
  • 30 g pinjekjerner
  • 1 ts salt
  • pepper
  • 4 nanbrød

Til servering

  • 200 g parmaskinke
  • 2 ss svarte sesamfrø

Slik gjør du

  1. Skrubb eller skrell potetene, og kok dem møre i lettsaltet vann. La dem avkjøles, og skjær dem i skiver.
  2. Skru ovnen på 200°. Kjør basilikum i en food-processor eller minihakker sammen med olivenolje, pinjekjerner, salt og pepper.
  3. Smør pestoen på nanbrødene, og fordel potetskivene oppå.
  4. Stek nanbrødene i ovnen i ca. 10 minutter, til de blir varme og litt sprø.
  5. Servering: Anrett parmaskinken oppå paiene, og dryss svarte sesamfrø over dem.

Tips! Nanbrød kan kjøpes ferdig og er fine å bruke som en slags paibunn. Du kan også bruke tortillalefser eller en ferdigkjøpt pizzabunn.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer