PASTA: Pappardelle med erter og skinke . FOTO: Stine Christiansen
PASTA: Pappardelle med erter og skinke . FOTO: Stine Christiansen Vis mer

Oppskrift:

5 deilige pastaretter

Nam!

Finn din indre italiener frem, la turen gå til pastalandet, og merk poesien, når kremet tripoline og pappardelle fører tankene til en liten café ved den spanske trappen i Roma eller en sommerdag på Sicilias kyst. Når du smaker pastaen med årstidens grønt, blir det fort en bella notte du aldri glemmer.

Pappardelle med erter og skinke

Tid: 20 minutter.
Antall personer: 4

Ingredienser
300 g pappardelle eller tagliatelle

Erter i fløte
250 g sukkererter
1 håndfull mynteblader
skall og saft av ½ sitron
2 dl grønne erter (gjerne fra frysedisken)
2 ½ dl matfløte
salt og nykvernet pepper

Til servering
8 skiver spekeskinke
50 g parmesan

1. Kok pastaen etter anvisning på pakken til den er al dente.
2. Erter i fløte: Skyll sukkerertene, og snitt dem over på langs. Hakk myntebladene. Riv sitronskallet fint.
3. La sukkererter, grønne erter, sitronskall og fløte koke opp i en liten kjele. La det koke i 2 minutter, og smak til med 1 ss sitronsaft, hakket mynte, salt og pepper.
4. Servering: Vend den avrente pastaen sammen med erter i fløte. Anrett i dype tallerkener, topp med skinke, og dryss med revet parmesan.

Sitron – både i form av saften og revet skall – setter en herlig spiss på denne retten. FOTO: Stine Christiansen
Sitron – både i form av saften og revet skall – setter en herlig spiss på denne retten. FOTO: Stine Christiansen Vis mer

Gratinert penne med spinat, vårløk, ricotta og mozzarella

Tid: 30 minutter.
Ovnstid: 12 minutter.
Antall personer: 4

Ingredienser
300 g pennepasta
1 bunt vårløk
150 g frisk babyspinat
1 dl grønnsak- eller kyllingbuljong
250 g ricotta
salt og nykvernet pepper
1 kule frisk mozzarella, 125 g

Til servering
grovt brød

1. Sett ovnen på 225°.
2. Kok pastaen etter anvisning på pakken til den er al dente.
3. Rens og kutt vårløk. Skyll spinaten. Varm vårløk og spinat i buljong i en kjele til spinaten nettopp faller sammen. Rør i ricotta og smak til med salt og pepper. 4. Vend den avrente pastaen i spinat-ricotta-blandingen, og hell pastaretten i en smurt ildfast form. Topp med mozzarella revet i små biter.
5. Stek pastaretten i ovnen i 10–12 minutter til mozzarellaen er smeltet og gyllen. Server med brød til.

Smeltet ost blir sjelden feil. Denne retten er smaksatt med ostene mozzarella og ricotta. Du kan også bruke pastaskruer eller andre pastavarianter hvis du heller vil det. FOTO: Stine Christiansen
Smeltet ost blir sjelden feil. Denne retten er smaksatt med ostene mozzarella og ricotta. Du kan også bruke pastaskruer eller andre pastavarianter hvis du heller vil det. FOTO: Stine Christiansen Vis mer

Spagetti med squash, vårløk og pesto

Tid: 15 minutter.
Antall personer: 4

Ingredienser
300 g spagetti
1–2 squash
1 bunt vårløk
½ dl olivenolje til steking
½ dl grønn pesto
salt og nykvernet pepper

Til servering
50 g parmesan
godt brød

1. Kok spagettien etter anvisningen på pakken til den er al dente.
2. Skyll squash, og skjær den i tynne strimler. Rens og kutt vårløken.
3. Stek squash og vårløk i olje i en panne i 2 minutter. Vend forsiktig i den kokte og avrente spagettien og pesto. Krydre med salt og pepper.
4. Servering: Dryss revet parmesan over retten, og server den med brød til.

Har du god tid, kan du også lage pestoen til denne retten selv. Hvis ikke funker det fint med ferdigpesto på glass fra butikken. Tips! Når du vender spaghettien sammen med tynne strimler av squash, får den en flott grønn farge. FOTO: Stine Christiansen
Har du god tid, kan du også lage pestoen til denne retten selv. Hvis ikke funker det fint med ferdigpesto på glass fra butikken. Tips! Når du vender spaghettien sammen med tynne strimler av squash, får den en flott grønn farge. FOTO: Stine Christiansen Vis mer

Pasta med laks og aspargeskrem

Tid: 25 minutter.
Antall personer: 4

Ingredienser
300 g båndpasta, f.eks. tripoline eller tagliatelle
400 g laksefilet
salt og nykvernet pepper
2 ts olje til steking

Aspargeskrem
1 bunt grønne asparges
2 dl matfløte
1 håndfull skogsyre
1 håndfull engsyre
salt og nykvernet pepper

Til servering
1 håndfuld skog- og engsyre

1. Kok pastaen etter anvisning på pakken til den er al dente.
2. Krydre laksen med salt og pepper. Stek den i olje i en panne i ca. 4 minutter på hver side.
3. Aspargeskrem: Skyll asparges, og knekk av den nederste enden. Skjær aspargesene i lange, tynne bånd, eller skjær dem i biter på skrå.
4. Kok asparges i fløte i en kjele i 1–2 minutter, så de fortsatt har litt tyggemotstand. Tilsett friskhakket skog- og engsyre. Krydre med salt og pepper. 5. Servering: Vend den avrente pastaen i aspargeskremen, og anrett den i dype tallerkener. Brekk laksen i mindre biter, og fordel dem over pastaen. Dryss over skog- og engsyre, krydre med salt og pepper, og server straks.

Laks og pasta er en super kombinasjon. Og aspargeskrem gir denne retten det lille ekstra. Har du ikke skogsyre eller engsyre, kan du i stedet drysse litt ruccola over retten. FOTO: Stine Christiansen
Laks og pasta er en super kombinasjon. Og aspargeskrem gir denne retten det lille ekstra. Har du ikke skogsyre eller engsyre, kan du i stedet drysse litt ruccola over retten. FOTO: Stine Christiansen Vis mer

Fusilli med hvitløk, chili og stekt brokkoli

Tid: 20 minutter.
Antall personer: 4

Ingredienser
300 g fusilli eller annen pasta

Stekt brokkoli
2 fedd hvitløk
1 frisk rød chili
75 g hasselnøttkjerner
1 dl olivenolje til steking
400 g aspargesbrokkoli eller vanlig brokkoli
salt og nykvernet pepper

Til servering
50 g parmesan

1. Kok pastaen etter anvisning på pakken. Ta vare på litt av kokevannet, før du heller av.
2. Stekt brokkoli: Rens og press hvitløkfeddene. Rens og snitt chilien i små strimler. Hakk hasselnøttene grovt.
3. Rist hvitløk, chili og hasselnøtter i olivenolje i en panne på middels varme i 2 minutter. Skyll brokkolien, og del den i mindre biter. La den steke med i pannen i ytterligere 2 minutter. Krydre med salt og pepper.
4. Servering: Bland den avrente pastaen sammen med brokkoliblandingen i pannen, og tilsett 2 ss av pastavannet. Smak til med salt og pepper. Dryss pastaretten med nyrevet parmesan

Chili og hvitløk gir denne retten litt trøkk. Vil du ha en rett som er rask og lett å lage, da er denne et supert alternativ. FOTO: Stine Christiansen
Chili og hvitløk gir denne retten litt trøkk. Vil du ha en rett som er rask og lett å lage, da er denne et supert alternativ. FOTO: Stine Christiansen Vis mer

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: