Finn din indre italiener frem, la turen gå til pastalandet, og merk poesien, når kremet tripoline og pappardelle fører tankene til en liten café ved den spanske trappen i Roma eller en sommerdag på Sicilias kyst. Når du smaker pastaen med årstidens grønt, blir det fort en bella notte du aldri glemmer.
Pappardelle med erter og skinke
Tid: 20 minutter.
Antall personer: 4
Ingredienser
300 g pappardelle eller tagliatelle
Erter i fløte
250 g sukkererter
1 håndfull mynteblader
skall og saft av ½ sitron
2 dl grønne erter (gjerne fra frysedisken)
2 ½ dl matfløte
salt og nykvernet pepper
Til servering
8 skiver spekeskinke
50 g parmesan
1. Kok pastaen etter anvisning på pakken til den er al dente.
2. Erter i fløte: Skyll sukkerertene, og snitt dem over på langs. Hakk myntebladene. Riv sitronskallet fint.
3. La sukkererter, grønne erter, sitronskall og fløte koke opp i en liten kjele. La det koke i 2 minutter, og smak til med 1 ss sitronsaft, hakket mynte, salt og pepper.
4. Servering: Vend den avrente pastaen sammen med erter i fløte. Anrett i dype tallerkener, topp med skinke, og dryss med revet parmesan.


#Pastaonsdag: Portobellosopp med pasta
Gratinert penne med spinat, vårløk, ricotta og mozzarella
Tid: 30 minutter.
Ovnstid: 12 minutter.
Antall personer: 4
Ingredienser
300 g pennepasta
1 bunt vårløk
150 g frisk babyspinat
1 dl grønnsak- eller kyllingbuljong
250 g ricotta
salt og nykvernet pepper
1 kule frisk mozzarella, 125 g
Til servering
grovt brød
1. Sett ovnen på 225°.
2. Kok pastaen etter anvisning på pakken til den er al dente.
3. Rens og kutt vårløk. Skyll spinaten. Varm vårløk og spinat i buljong i en kjele til spinaten nettopp faller sammen. Rør i ricotta og smak til med salt og pepper. 4. Vend den avrente pastaen i spinat-ricotta-blandingen, og hell pastaretten i en smurt ildfast form. Topp med mozzarella revet i små biter.
5. Stek pastaretten i ovnen i 10–12 minutter til mozzarellaen er smeltet og gyllen. Server med brød til.

Spagetti med squash, vårløk og pesto
Tid: 15 minutter.
Antall personer: 4
Ingredienser
300 g spagetti
1–2 squash
1 bunt vårløk
½ dl olivenolje til steking
½ dl grønn pesto
salt og nykvernet pepper
Til servering
50 g parmesan
godt brød
1. Kok spagettien etter anvisningen på pakken til den er al dente.
2. Skyll squash, og skjær den i tynne strimler. Rens og kutt vårløken.
3. Stek squash og vårløk i olje i en panne i 2 minutter. Vend forsiktig i den kokte og avrente spagettien og pesto. Krydre med salt og pepper.
4. Servering: Dryss revet parmesan over retten, og server den med brød til.


Her er ukens middagsmeny
Pasta med laks og aspargeskrem
Tid: 25 minutter.
Antall personer: 4
Ingredienser
300 g båndpasta, f.eks. tripoline eller tagliatelle
400 g laksefilet
salt og nykvernet pepper
2 ts olje til steking
Aspargeskrem
1 bunt grønne asparges
2 dl matfløte
1 håndfull skogsyre
1 håndfull engsyre
salt og nykvernet pepper
Til servering
1 håndfuld skog- og engsyre
1. Kok pastaen etter anvisning på pakken til den er al dente.
2. Krydre laksen med salt og pepper. Stek den i olje i en panne i ca. 4 minutter på hver side.
3. Aspargeskrem: Skyll asparges, og knekk av den nederste enden. Skjær aspargesene i lange, tynne bånd, eller skjær dem i biter på skrå.
4. Kok asparges i fløte i en kjele i 1–2 minutter, så de fortsatt har litt tyggemotstand. Tilsett friskhakket skog- og engsyre. Krydre med salt og pepper. 5. Servering: Vend den avrente pastaen i aspargeskremen, og anrett den i dype tallerkener. Brekk laksen i mindre biter, og fordel dem over pastaen. Dryss over skog- og engsyre, krydre med salt og pepper, og server straks.

Fusilli med hvitløk, chili og stekt brokkoli
Tid: 20 minutter.
Antall personer: 4
Ingredienser
300 g fusilli eller annen pasta
Stekt brokkoli
2 fedd hvitløk
1 frisk rød chili
75 g hasselnøttkjerner
1 dl olivenolje til steking
400 g aspargesbrokkoli eller vanlig brokkoli
salt og nykvernet pepper
Til servering
50 g parmesan
1. Kok pastaen etter anvisning på pakken. Ta vare på litt av kokevannet, før du heller av.
2. Stekt brokkoli: Rens og press hvitløkfeddene. Rens og snitt chilien i små strimler. Hakk hasselnøttene grovt.
3. Rist hvitløk, chili og hasselnøtter i olivenolje i en panne på middels varme i 2 minutter. Skyll brokkolien, og del den i mindre biter. La den steke med i pannen i ytterligere 2 minutter. Krydre med salt og pepper.
4. Servering: Bland den avrente pastaen sammen med brokkoliblandingen i pannen, og tilsett 2 ss av pastavannet. Smak til med salt og pepper. Dryss pastaretten med nyrevet parmesan

