Oppskrifter:

5 deilige retter med asparges

De hvite aspargesene vokser under jorden, mens de grønne titter fram fra bakken når de er klare for å lyse opp på tallerkenen.

FOTO: Stine Christiansen
FOTO: Stine Christiansen Vis mer
Publisert

Asparges med stekte kamskjell og nøttesmør

4 personer
Tid: 30 min

Ingredienser
16 hvite asparges
16 grønne asparges
16 kamskjell
salt og pepper
smør til steking
1 håndfull frisk dill

Nøttesmør
1 sjalottløk
2 dl hvitvin
1 dl vann
50 g hasselnøttkjerner
75 g smør

1. Skrell de hvite aspargesene med en potet- eller gulrotskreller. Begynn rett under hodet, og skrell ned mot bunnen av stilken. Spar en håndfull av skrellet til nøttesmøret. Skyll de grønne aspargesene. Brekk av den nederste trevlete enden av både de hvite og de grønne aspargesene.
2. Nøttesmør: Rens og hakk sjalottløk, og damp løken i hvitvin i en kjele sammen med asparges- skrellet inntil væsken har fordampet. Tilsett vann, og la det koke inn. Sikt væsken over i en skål, og sørg for å presse løk og skrell godt mot sikten, så all væsken kommer med. Rist hasselnøttene lett på en tørr panne. Hakk dem grovt. Rør smøret i den lune væsken, tilsett nøttene, og sett nøttesmøret til side.
3. Kok opp lettsaltet vann i en bredbunnet kjele, og damp de hvite aspargesene i ca. 5 minutter og de grønne aspargesene i ca. 2 minutter. Krydre kamskjellene med salt og pepper, og stek dem i litt smør i en panne i 1–2 minutter på hver side.
4. Fordel hvite og grønne asparges på 4 tallerkener, og legg kamskjellene oppå. Varm opp nøttesmøret i pannen til like under kokepunktet, og fordel det over kamskjellene og aspargesene på tallerkenene. Dryss over plukket dill, og server straks retten.

Kamskjell utstråler luksus, og sammen med hvite og grønne asparges blir denne følelsen bare enda sterkere. Tips! Du kan også tilberede asparges på grillen. Bare pass på at de ikke får for mye varme. FOTO: Stine Christiansen
Kamskjell utstråler luksus, og sammen med hvite og grønne asparges blir denne følelsen bare enda sterkere. Tips! Du kan også tilberede asparges på grillen. Bare pass på at de ikke får for mye varme. FOTO: Stine Christiansen Vis mer

Aspargessuppe med spinat

4 personer
Tid: 20 min

Ingredienser
2 sjalottløk
8 grønne asparges
6 dl kyllingbuljong
1 dl hvitvin
150 g frisk babyspinat
2 dl kremfløte
salt og pepper

Til servering
150 g crème fraîche, 18 %
litt kjørvel

1. Rens og hakk sjalottløk fint. Skyll aspargesene, og brekk av de nederste trevlete endene. Legg aspargesene til side, og legg kun de avkuttede endene i en kjele sammen med buljong, hvitvin og sjalottløk. La det småkoke i 15 minutter.
2. Hell suppen gjennom en sikt, og press væsken godt ut av asparges-­endene. Tilsett eventuelt litt ekstra vann, så det er minst ½ liter væske. Hell suppen tilbake til kjelen sammen med fløte og skylt spinat, og kok opp.
3. Kjør alt sammen med en stavmikser, og smak til med salt og pepper. Snitt de 8 aspargesene fint, og vend dem i suppen. La suppen putre i 2 minutter, og smak til.
4. Servering: Anrett asparges-suppen i tallerkener. Topp med crème fraîche og kjørvel.

Dette er en delikat, vårlig suppe som vekker appetitten med sin vakre grønne farge og milde smak. FOTO: Stine Christiansen
Dette er en delikat, vårlig suppe som vekker appetitten med sin vakre grønne farge og milde smak. FOTO: Stine Christiansen Vis mer

Salade niçoise med dampede asparges

4 personer
Tid: 30 min

Ingredienser
2 bunter grønne asparges
2 bokser tunfisk I olje
1 potte basilikum

Marinerte tomater og oliven
1 fedd hvitløk
1 ss hvitvinseddik
½ dl olivenolje
salt og pepper
400 g cherrytomater(gjerne i forskjellige farger)
75 g svarte oliven

Til servering
grovt brød

1. Marinerte tomater og oliven: Rens og press hvitløken. Pisk eddik, hvitløk og olivenolje sammen i en skål, og smak dressingen til med salt og pepper. Skyll cherrytomatene, og skjær dem i kvarte. Vend forsiktig tomatene i hvitløkdressingen sammen med svarte oliven. La tomater og oliven trekke i marinaden mens du forbereder resten.
2. Skyll de grønne aspargesene, og brekk av den nederste trevlete enden. Kok opp litt vann i en stor kjele, og damp aspargesene i ca. 2 minutter. La tunfisken dryppe godt av i en sikt.
3. Servering: Anrett de dampede aspargesene på 4 tallerkener, og topp med tunfisk delt i mindre biter. Fordel de marinerte tomatene og oliven over aspargesene, og dryss over basilikum. Server retten straks, med brød til.

Denne retten er inspirert av den franske salade niçoise. Server den som en lett og fargerik forrett, eller nyt den som en lett hovedrett. FOTO: Stine Christiansen
Denne retten er inspirert av den franske salade niçoise. Server den som en lett og fargerik forrett, eller nyt den som en lett hovedrett. FOTO: Stine Christiansen Vis mer

Asparges i tempura med wasabi-aioli

4 personer
Tid: 30 min

Ingredienser
6 hvite asparges
6 grønne asparges
frityrolje til steking

Tempuradeig
1 eggeplomme
1 ½ dl iskaldt vann
2 dl hvetemel
1 ts bakepulver

Wasabi-aioli
100 g majones
1 fedd hvitløk
1 ts wasabipasta

1. Tempuradeig: Pisk eggeplomme og iskaldt vann sammen i en skål. Tilsett hvetemel og bakepulver, og pisk deigen jevn.
2. Skrell de hvite aspargesene med en potet- eller gulrotskreller. Begynn like under hodet, og skrell ned mot bunnen. Skyll de grønne aspargesene, og brekk av den nederste enden av både de hvite og de grønne aspargesene. Kok dem en kort stund (blansjer) i en kjele med litt kokende vann i bunnen, og hell av vannet.
3. Wasabi-aioli: Rør majones sammen med knust hvitløk og wasabipasta, og smak til.
4. Varm opp frityroljen til ca. 160° i en kjele med bred bunn. Den skal være så varm at den syder lystig når du stikker en tannstikker ned i den. Dypp aspargesene i tempuradeigen, og frityrstek dem i oljen, noen stykker om gangen. Stek dem i 2–3 minutter, til de er sprø og gylne, og drypp av på kjøkkenpapir. Server de frityrstekte aspargesene med wasabi-aioli til.

Asparges kan rulles i alt fra bacon og skinke til ost og egg. Her har de fått en japansk innpakning og serveres med en litt skarp wasabi-aioli. Tips! Wasabi er øst-Asias svar på pepperrot, og wasabi-pasta kan kjøpes i velassorterte matbutikker. FOTO: Stine Christiansen
Asparges kan rulles i alt fra bacon og skinke til ost og egg. Her har de fått en japansk innpakning og serveres med en litt skarp wasabi-aioli. Tips! Wasabi er øst-Asias svar på pepperrot, og wasabi-pasta kan kjøpes i velassorterte matbutikker. FOTO: Stine Christiansen Vis mer

Stekt torsk med asparges og sabayonne

4 personer
Tid: 30 min

Ingredienser
8 hvite asparges
12 grønne asparges
2 dl grønnsakbuljong
25 g smør
600 g torskefilet(med skinn)
smør til steking

Sabayonne
1 dl hvitvin
1 håndfull kruspersille
5 eggeplommer
salt og pepper

Til servering
Kjørvel eller persille

1. Skrell de hvite aspargesene med en potet- eller gulrotskreller. Begynn rett under hodet, og skrell ned mot bunnen. Skyll de grønne aspargesene, og brekk av den nederste trevlete enden av både de grønne og de hvite aspargesene.
2. Kok opp grønnsakbuljong i en kjele med bred bunn. Tilsett smør. La de hvite aspargesene dampe i buljongen i ca. 5 minutter, og la de grønne aspargesene dampe i den samme buljongen i 2 minutter. Ta alle aspargesene opp med en hullsleiv, og hold dem varme, for eksempel under et kjøkkenhåndkle. Spar på buljongen i kjelen.
3. Skjær fisken i 4 like store biter. Varm opp en panne med smør, og stek den kun på skinnsiden i 6–8 minutter, til kjøttet er fast og hvitt.
4. Sabayonne: Kok hvitvin og buljong fra aspargesene inn til halv mengde. Hakk persillen. Pisk alle eggeplommene sammen i en skål. Tilsett den innkokte buljongen litt om gangen under pisking. Fortsett piskingen over vannbad til sausen er skummende og kremet. Tilsett hakket persille, og kjør sausen jevn og glatt med en stavmikser. Smak til med salt og pepper.
5. Servering: Anrett de dampede aspargesene på tallerkener, og fordel sausen over. Legg fisken oppå, og pynt med urter.

Dette er en elegant servering hvor fisk og asparges bindes sammen av en luftig, vårgrønn saus. FOTO: Stine Christiansen
Dette er en elegant servering hvor fisk og asparges bindes sammen av en luftig, vårgrønn saus. FOTO: Stine Christiansen Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer