Oppskrifter:

5 deilige retter med egg

Stek, bak, kok eller posjer dem. Og vips, så har du noen ordentlig lekre og gode eggvarianter på påskebordet.

FOTO: Betina Hastoft
FOTO: Betina Hastoft Vis mer
Publisert

Tortilla med poteter, feta og chorizo

3–4 personer
Tid: 20 min
Steketid: 20 min

Ingredienser
1 rødløk
1 bakepotet (ca. 300 g)
1 rød paprika
100 g tørket chorizo
2 ss olje til steking
1 ts tørket oregano
salt og pepper
8 egg
4 ss kremfløte
1 bunt persille
½ ts karri
½ ts gurkemeie
100 g feta

Til servering
1 potte gressløk
ev. brød

1. Skru ovnen på 200°. Rens rødløken, og hakk den grovt. Skrell poteten, og skjær den i små terninger. Rens paprikaen, og skjær den i strimler. Skjær chorizoen i tynne skiver. Stek løk og potetterninger i olje i en panne i 3–4 minutter. Bruk gjerne en panne som kan gå i ovnen.
2. Tilsett paprika og chorizo, og la det steke med i 2–3 minutter. Krydre med oregano, salt og pepper. Knekk eggene ut i en skål, og pisk dem lett sammen med fløte. Skyll og hakk persillen, og vend den i eggeblandingen sammen med karri, gurkemeie, salt og pepper. Hell eggeblandingen over poteter, grønnsaker og kjøtt i stekepannen.
3. Sett pannen i stekeovnen, og stek tortillaen i 10 minutter. Ta den ut, og smuldre feta over tortillaen. Sett pannen tilbake i ovnen, og stek videre i 5–10 minutter, til eggemassen er fast.
4. Servering: Server tortillaen med klippet gressløk og eventuelt brød.

Hvis du ikke har en stekepanne som kan gå i stekeovnen, kan du helle de stekte grønnsakene og chorizoen i en ildfast form, helle eggemassen over og steke det i ovnen. FOTO: Betina Hastoft
Hvis du ikke har en stekepanne som kan gå i stekeovnen, kan du helle de stekte grønnsakene og chorizoen i en ildfast form, helle eggemassen over og steke det i ovnen. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Bløtkokte egg og brødstenger med bacon og asparges

4 personer
Tid: 20 min
Steketid: 15 min

Ingredienser
8 grønne asparges
2 skiver rugbrød
8 skiver bacon
4 egg
ev. flaksalt

1. Skru ovnen på 215°, og sett den på grillfunksjon. Skyll aspargesene, og brekk av den nederste enden. Skjær brødet i 8 tynne staver som er litt kortere enn aspargesene.
2. Legg 1 asparges og 1 brødstang sammen, og vikle 1 skive bacon stramt rundt. Fortsett til du har 8 aspargesbrødstenger. Legg dem på en bakeplate dekket med bakepapir, og grill dem i ovnen i 10–15 minutter, til aspargesene er gjennomstekte og baconet er sprøtt.
3. Kok eggene i lettsaltet vann i 5–7 minutter, da er de bløtkokte. Sett eggene i eggholdere, og server dem straks sammen med de varme aspargesbrødstengene og eventuelt flaksalt.

Egg og bacon er en udødelig klassiker. Dypp de sprø brødstengene i den bløte plommen, og nyt. FOTO: Betina Hastoft
Egg og bacon er en udødelig klassiker. Dypp de sprø brødstengene i den bløte plommen, og nyt. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Røsti med posjert egg og pepperrotkrem

4 personer
Tid: 40 min

Ingredienser
4 egg
1 l vann
1 ss hvitvinseddik

Pepperrotkrem
1 dl crème fraîche 18 %
1 ss nyrevet pepperrot
2 ts sitronsaft
salt og pepper

Røsti
300 g søtpotet
2 egg
2 ss hvetemel
½ ts røkt paprika
salt og pepper
olje til steking

Tilbehør
12 grønn asparges

1. Pepperrotkrem: Rør crème fraîche, nyrevet pepperrot og sitronsaft sammen i en skål, og krydre godt med salt og pepper. La kremen hvile i kjøleskapet mens du tilbereder resten av retten.
2. Røsti: Skrell søtpotetene, og riv dem grovt. Press de revne potetene fri for væske, og rør dem sammen med egg, mel, paprika, salt og pepper i en skål. Legg 1 stor spiseskje med potetblanding på en stekepanne med olje, og trykk den til en flat røsti med baksiden av skjeen.
3. Stek røstiene i 2–3 minutter på hver side, til de er sprø og gylne. Lag 8 røstier i alt. La dem dryppe av på fettsugende papir, og dryss med litt ekstra salt.
4. Tilbehør: Skyll aspargesene, brekk av den nederste delen, og skjær aspargesene i to. Legg dem i en skål, og hell kokende vann over dem. La dem trekke i 5 minutter. La dem renne av.
5. Slå eggene ut i hver sin kopp. Kok opp vann og eddik i en kasserolle. La eggene gli forsiktig ned i vannet, ett om gangen, og la vannet koke opp igjen. Skru deretter straks ned varmen, så vannet holdes like under kokepunktet. La eggene syde i 3–4 minutter. Ta dem opp med en hullsleiv, og la dem dryppe godt av.
6. Anrett røstiene med asparges og posjert egg, avslutt med en skje pepperrotkrem, salt og pepper, og server.

Det er slett ikke vanskelig å posjere egg hvis du følger oppskriften. FOTO: Betina Hastoft
Det er slett ikke vanskelig å posjere egg hvis du følger oppskriften. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Fylte egg med avokadokrem og reker

4 personer
Tid: 30 min

Ingredienser
4 egg salt
1 moden avokado
1 lime pepper
1 sprøytepose med stjernetut

Til servering
1 lime
250 g reker
1 bunt brønnkarse
½ ts tørkede chiliflak

1. Kok eggene i lettsaltet vann i en kasserolle under lokk i 10–12 minutter, til de er helt hardkokte. La eggene avkjøle i kaldt vann, og fjern skallet. Skjær eggene over på langs, løft forsiktig plommene ut med en skje, og legg dem i en skål.
2. Halver avokadoen, fjern steinen, og skrap ut avokadokjøttet. Bruk en minihakker eller blender til å mose eggeplommene sammen med avokadokjøttet og limesaft. Smak kremen til med litt salt og pepper. 3. Fyll avokadokremen i en sprøytepose med stjernetut, og sprøyt den i hullet på de halve eggene der plommene var. Alternativt kan du legge avokadokremen i de halve eggene med en skje.
4. Servering: Skyll limen, og skjær den i båter. Renn av rekene i en sikt, og skyll brønnkarsen. Anrett de fylte eggene på et fat sammen med reker, brønnkarse og lime. Dryss over tørkede chiliflak.

Hvis du vil lage en billigere utgave av kremen, kan du i stedet for avokado mose eggeplommene sammen med litt majones og krydder, eller f.eks. karse. FOTO: Betina Hastoft
Hvis du vil lage en billigere utgave av kremen, kan du i stedet for avokado mose eggeplommene sammen med litt majones og krydder, eller f.eks. karse. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Brunsjbrød med tomater, egg og skinke

8 personer
Tid: 20 min
Hevetid: Minst 10 timer
Steketid: 30 min

Ingredienser
15 g gjær
6 dl kaldt vann
2 ss olivenolje + litt i skålen
100 g havregryn
100 g fullkornmel
500 g italiensk hvetemel, f.eks. tipo 00
2 ts salt
1 ildfast form, ca. 25 × 35 cm

Fyll olivenolje
200 g cherrytomater
4 kvister rosmarin
6 skiver parmaskinke
1 ts flaksalt
5 egg

1. Løs opp gjæren i vann i en skål, og tilsett olje. Tilsett havregryn, de to meltypene og salt, og elt deigen godt i 10 minutter – gjerne med en eltemaskin. Deigen skal fortsatt være klissete.
2. Hell deigen over i en bolle som er smurt med olje. Dekk bollen med plastfolie, og la den heve i kjøleskap i minst 10 timer og gjerne natten over.
3. Legg bakepapir i den ildfaste formen, og hell deigen oppi. Trykk den forsiktig ut, så den dekker hele bunnen av formen. La deigen heve tildekket i romtemperatur i ytterligere 2 timer.
4. Fyll: Skru ovnen på 225°. Drypp litt olje på fingrene, og lag små fordypninger i deigen. Skyll tomatene, og fordel dem oppå deigen sammen med rosmarinkvister og parmaskinke. Drypp litt olivenolje over, og dryss til slutt flaksalt over deigen. Stek brødet i ovnen i ca. 15 minutter.
5. Ta brødet ut av ovnen. Lag 5 dype fordypninger i deigen. Og slå 1 egg ut i hver fordypning. Stek brødet i ytterligere 10–15 minutter, til det er gyllent og eggene er faste. Avkjøl brødet litt på en rist, og server det lunt.

Stek alt det beste fra lunsjbordet i et stort brød, så har du kjapp mat til mange munner. FOTO: Betina Hastoft
Stek alt det beste fra lunsjbordet i et stort brød, så har du kjapp mat til mange munner. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer