Oppskrifter:

5 deilige retter med sopp

Den umamifylte soppen er en enestående smaksgiver i de fleste salte retter, og sammen med ganske få andre ingredienser kan den raskt utgjøre et helt måltid.

SOPP: Tips! Sopp skal helst ikke rengjøres med for mye vann, for da blir de bløte. Bruk i stedet en pensel og en liten kniv, og rens soppene grundig for jord. FOTO: MIkkel Karstad
SOPP: Tips! Sopp skal helst ikke rengjøres med for mye vann, for da blir de bløte. Bruk i stedet en pensel og en liten kniv, og rens soppene grundig for jord. FOTO: MIkkel Karstad Vis mer
Publisert

Soppbuljong med grillet kylling, jordskokk og grønnkål

4 personer

Ingredienser
Soppbuljong

500 g blandede kantareller, rørsopper og andre spiselige sopper fra nature
1 banansjalottløk
1 fedd hvitløk
5 stilker frisk timian
2 ss olivenolje
5 g havsalt
3 g nykvernet svart pepper
1 dl tørr sherry
8 dl utblandet kyllingfond eller -buljong
4 store jordskokker
100 g grønnkål

Stekt kyllingbryst
2 kyllingfileter
1 ss olivenolje
havsalt
nykvernet pepper

Til servering
brød

1. Soppbuljong: Rens soppene med en pensel eller en liten grønnsakkniv. Vask dem eventuelt forsiktig. Skjær dem i grove biter. Rens sjalottløk og hvitløk, og hakk begge deler fint.
2. Stek sopp, timian, løk og hvitløk i olivenolje til soppene får litt farge, og krydre med salt og pepper.
3. Tilsett sherry, og kok det inn til det halve. Hell kyllingbuljong i gryten, og la det koke 10–15 minutter, så soppene får avgitt smak til buljongen, men samtidig bevarer sitt bitt. La buljongen trekke litt, og fisk timianstilkene opp av gryten.
4. Stek kyllingbryst: Varm opp en grillpanne. Smør kyllingbrystene med olje, og dryss med salt og pepper. Grill dem på den varme pannen i 5–6 minutter på hver side, så de får en flott sprø stekeskorpe og fortsatt er saftig i midten. Ta kyllingbrystene av pannen, og la dem hvile i 5 minutter.
5. Rens jordskokker godt, og skjær dem i tynne skiver. Legg skiver av kyllingbryst og jordskokker i4 suppeskåler. Varm opp soppbuljongen igjen, og smak eventuelt til med salt og pepper.
6. Skyll og renn av grønnkålen, og hakk den grovt. La grønnkålen koke med i buljongen i 1–2 minutter, og fordel buljongen i suppeskålene. Server med det samme med godt brød til som enten forrett eller hovedrett.

Dette er en soppsuppe med fyldig og god smak. FOTO: MIkkel Karstad
Dette er en soppsuppe med fyldig og god smak. FOTO: MIkkel Karstad Vis mer

Bakt potet med kremost, stekt sopp og karse

4 personer

Ingredienser
4 bakepoteter
5 g havsalt
400 g blandede kantareller, rørsopper eller andre ville spiselige sopper
0,5 dl olivenolje til steking
20 g smør til steking
1 g nykvernet svart pepper
2 dl kremost naturell
1 håndfull brønnkarse
1 pakke karse

1. Skyll poteter, dypp dem tørre, legg dem i en ildfast form, og dryss med litt av saltet. Bak dem møre ved 180° i ca. 1 time.
2. Rens soppene, og skjær dem i mindre biter. Varm opp en panne, og stek soppene i olje i et par minutter, så de faller litt sammen, men fortsatt har form og struktur. Smelt smøret i pannen, og la det bruse opp rundt soppene. Krydre med salt og pepper.
3. Ta soppene av pannen, og hold dem varme. Skjær et kryss i toppen av de bakte potetene, og gi dem et lite trykk, så de åpner seg. Legg potetene på tallerkener, og anrett med en god skjefull kremost, lune sopper og masse karse på toppen. Dryss med litt havsalt og nykvernet pepper. Server med en gang, mens potetene er varme og alt smelter litt sammen.

Sørg for at potetene er tørre før du baker dem i ovnen, ellers blir de kokt i stedet for bakt. FOTO: MIkkel Karstad
Sørg for at potetene er tørre før du baker dem i ovnen, ellers blir de kokt i stedet for bakt. FOTO: MIkkel Karstad Vis mer

Langtidsstekt selleri med stekt sopp, eple, hasselnøtter og brunet smør

4 personer

Ingredienser
Ovnsbakt selleri

1 sellerirot
2 ss eplesidereddik
0,5 dl olivenolje
salt og pepper

Stekt sopp med eple
300 g kantareller, rørsopper eller andre blandede spiselige sopper
olivenolje til steking
salt og nykvernet pepper
50 g smør
1 usprøytet sitron
40 g hasselnøttkjerner
1 eple
1 purre

1. Stekt sopp med eple: Rens soppene grundig, og del dem i mindre biter. Legg dem i en skål.
2. Ovnsbakt selleri: Skru ovnen på 180°. Skrell og skyll sellerien i kaldt vann. Del den i halve, og legg dem i en ildfast form. Gni med eplesidereddik, olivenolje, salt og nykvernet pepper, og stek sellerien i 1–1 1/2 time. Vend rundt på dem et par ganger, så overflaten blir gyllen på alle sider.
3. Stek soppene i olje i en panne i 3–4 minutter til de faller litt sammen og får farge. Krydre med salt og nykvernet pepper. Ta soppene ut av pannen. Smelt smør på pannen, og la det bruse opp og bli brunt. Pass på så det ikke blir brent. Ta pannen av varmen, og vend soppene i smøret. Smak til med finrevet sitronskall og -saft, små epleterninger og grovhakkede hasselnøtter, og hold blandingen varm til sellerien er ferdigstekt.
4. Ta sellerien ut av ovnen når den er mør og saftig i midten. Skjær sellerien i tynne skiver, og anrett dem på en tallerken. Fordel den lune soppblandingen over, og dryss finskåret purre på toppen. Server med en gang, mens det er varmt.

Når sellerirot blir stekt i ovnen, endrer smaken karakter fra den lett bitre og likevel søte til å bli rund og nøttaktig. Det er masse umamismak i både sellerirot, nøtter og sopp og syre i eplene. FOTO: MIkkel Karstad
Når sellerirot blir stekt i ovnen, endrer smaken karakter fra den lett bitre og likevel søte til å bli rund og nøttaktig. Det er masse umamismak i både sellerirot, nøtter og sopp og syre i eplene. FOTO: MIkkel Karstad Vis mer

Syltede kantareller med sjalottløk og fennikel

4 personer

Ingredienser
1 kg kantareller
1 l eplemost av god kvalitet som ikke er for søt
10 dl eplesidereddik
200 g sukker
8 laurbærblader
15 svarte hele pepperkorn
2 ss havsalt
4 dl olivenolje
4 banansjalottløk
2 fennikler

1. Rens kantareller grundig, eventuelt forsiktig med litt kaldt vann. La kantarellene tørke på et kjøkkenhåndkle.
2. Kok eplemost, eddik, sukker, krydder og olje opp i en gryte. Rens sjalottløk, og del dem på langs i halve. Skjær topp og rot av fenniklene, og skjær fenniklene i grove båter.
3. Hell sjalottløk, fennikler og kantareller i gryten når laken koker, og kok det hele på lav varme i2–3 minutter.
4. Ta gryten av varmen, hell blandingen på sylteglass, og lukk dem. Sett glassene i kjøleskap, og la soppene trekke i 4–5 dager før du spiser dem. Uåpnet kan soppene holde seg 2–3 måneder. Når glasset er åpnet, kan soppene holde seg i 1–2 uker i kjøleskap.

Den gode soppsmaken kan bevares på glass og nytes helt inn i vintermånedene. FOTO: MIkkel Karstad
Den gode soppsmaken kan bevares på glass og nytes helt inn i vintermånedene. FOTO: MIkkel Karstad Vis mer

Speilegg med kremete kantareller, mais og parmesan

4 personer

Ingredienser
300 g kantareller
300 g kantareller
0,5 dl olivenolje
1 dl kremfløte
3 g havsalt
1 g nykvernet svart pepper
1 usprøytet sitron
4 egg
25 g friskrevet parmesan

Til servering
ristet brød

1. Rens kantareller grundig med en urtekniv eller pensel, eller skyll dem eventuelt forsiktig i en skål med kaldt vann. La kantarellene tørke på et kjøkkenhåndkle. Skjær kornene av maiskolbene.
2. Varm en panne opp med litt av oljen, og stek kantarellene i 2–3 minutter til de faller litt sammen og får farge. Stek maiskornene med på pannen i1 minutt, hell på fløte, og la det koke litt inn til sausen er kremete. Krydre med salt, pepper, sitronsaft og finrevet skall fra halvdelen av sitronen.
3. Ta pannen av varmen, og smak eventuelt til med mer salt og pepper. Varm en ny panne opp med litt olje, og speil eggene på middels varme, så hviten setter seg og tar litt farge. Krydre med salt og pepper.
4. Ta speileggene ut av pannen, og anrett dem på tallerkener. Fordel en skjefull kremet soppblanding på egget, riv litt parmesan over, og pynt med bronsefennikel. Server med en gang sammen med en skive ristet brød til.

Her er retten pyntet med bronsefennikel. Det er en urteplante man kan dyrke selv og som smaker litt av anis. FOTO: MIkkel Karstad
Her er retten pyntet med bronsefennikel. Det er en urteplante man kan dyrke selv og som smaker litt av anis. FOTO: MIkkel Karstad Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer