Bakt potet- og purresuppe med sprø skinke
4 porsjoner
Ingredienser
4 store poteter
1–2 purreløk
4 hvitløkbåter
1 ss olivenolje
salt
nykvernet pepper
2 ½ dl hvitvin
1 ½ l grønnsakbuljong
2 dl kremfløte
Topping
6 tynne skiver parmaskinke
gressløk
1. Sett ovnen på 225°. Skjær potetene i terninger og purre i skiver. Rens hvitløkbåtene. Bland med olje, salt og pepper, og stek grønnsakene i et ildfast fat midt i ovnen i ca. 50 minutter, til de er gylne.
2. Legg de bakte grønnsakene i en stor kjele sammen med hvitvin. Kok et par minutter til alkoholen er fordampet.
3. Tilsett buljong, og la suppen koke i 10 minutter. Kjør suppen glatt med en stavmikser, og tilsett kremfløte. Varm opp, og smak suppen til.
4. Stek skinken sprø i olje i en panne. Legg over på kjøkkenpapir.
5. Server suppen med finklippet gressløk og sprø skinke på toppen.

Tomatsuppe med bacon og gulrot


3 deilige retter med kylling
Bakt grønnsaksuppe med ostesaus
4 porsjoner
Ingredienser
4 gulrøtter
2 paprika
1 stor løk
250 g småtomater
3 hvitløkbåter
1 rød chilipepper
1 ss olivenolje
5 stilker frisk timian
2 bokser hakkede tomater
4 dl vann eller grønnsakbuljong
salt
nykvernet pepper
½ ts røkt paprikapulver
Ostetoast
4 skiver surdeigsbrød
75 g blåmuggost
1. Sett ovnen på 235°. Skjær rensede gulrøtter, paprika og løk i grove biter, og fordel ut på bakepapir i en langpanne eller ildfast form. Legg på tomater og rensede hvitløkbåter.
2. Skjær stilken av chilipepperen, og legg dem enten hele i en langpanne eller fjern frø og hinner, alt etter hvor sterk du ønsker suppen.
3. Bland alle grønnsakene med olje og frisk timian, og stek i ovnen i ca. 30 minutter, eller til grønnsakene har fått flott farge og er møre.
4. Ta timianstilkene opp fra de ovnsstekte grønnsakene, og legg grønnsaker i en stor kjele. Tilsett tomater og vann eller fond, slik at grønnsakene er dekket. Krydre med salt, pepper og røkt paprika.
5. Kok opp suppen, og la den småkoke i 5–10 minutter. Kjør suppen glatt med en stavmikser eller i en food-processor, og smak til.
6. Rist brødskivene i ovnen til de blir sprø. Smør skivene med blåmuggost, og sett dem tilbake i ovnen til osten smelter.
7. Server de gratinerte brødskivene til suppen. Bakt grønnsaksuppe med ostetoast.

Blomkålsuppe med parmaskinke

Nudelsuppe med shiitakesopp og ingefær
4 porsjoner
Ingredienser
10 dl kyllingbuljong
5 dl vann
10 cm frisk ingefær
200 g shiitakesopp
2 ss fiskesaus
3 ss soyasaus
5 vårløk
300 g ramennudler
Servering
srirachasaus
½ potte frisk koriander
1. Kok opp buljong og vann i en stor kjele. Tilsett finhakket ingefær, renset sopp, fiskesaus og soyasaus.
2. La suppen småkoke i ca.30 minutter, til den har fått en kraftig smak.
3. Skjær vårløken i skiver på skrå, og legg dem i suppen like før servering.
4. Kok nudler etter anvisning på pakken, og skyll dem i kaldt vann.
5. Fordel nudlene i 4 store skåler, og hell suppen over. Topp med srirachasaus og friske korianderblader.


Her er ukens middagsmeny!
Chowder med mais og kylling
4 porsjoner
Ingredienser
50 g bacon
1 ss olivenolje
1 purreløk
1 stilk selleri
7 dl grønnsakbuljong
2 poteter
285 g maiskorn
ca. 300 g kyllingfilet
ca. 1 ½ dl kremfløte
salt
nykvernet pepper
gressløk
1. Skjær bacon i små terninger, og stek i litt olje i en gryte til fettet smelter.
2. Rens purreløken, og skjær purre og selleri i tynne skiver. Legg dem i gryten, og stek i ca. 2 minutter på svak varme. Tilsett buljong.
3. Skrell potetene og skjær i små terninger. Legg dem i suppen, sett på lokk, og la det hele koke i ca. 15 minutter.
4. La maiskornene renne av, og ta av halvparten. Kjør halvparten av maiskornene til en puré, og sett til side.
5. Skyll og tørk kyllingen. Skjær kjøttet i tynne strimler. Tilsett maiskorn, maispuré, kyllingkjøtt og kremfløte i suppen. Strø på salt og pepper, og kok videre i 5 minutter, eller til kjøttet er kokt. Smak suppen til.
6. Server suppen varm med finklippet gressløk på toppen.

Gulrot- og appelsinsuppe
4 porsjoner
Ingredienser
1 finhakket løk
500 g gulrot i biter
2 hakkede hvitløkbåter
10 g revet fersk ingefær
2 ss smør
1 l kyllingkraft (hønsebuljong,vann + 2 terninger)
2 dl nypresset appelsinjuice
1 ts salt
¼ ts nykvernet pepper
Servering
4 ss lettrømme eller crème fraîche
gresskarfrø
1. Stek løk, gulrøtter, hvitløk og ingefær i smør til det blir mykt og blankt. Tilsett hønsebuljong, og kok til grønnsakene blir møre.
2. Kjør suppen glatt med en stavmikser. Tilsett appelsinjuice.
3. Smak suppen til med salt og pepper.
4. Rist gresskarfrø i en tørr panne til de blir sprø og gylne og begynner å «poppe».
5. Server suppen rykende varm med rømme og et dryss gresskarfrø.
