Oppskrifter:

5 digge supper

En varm suppe passer bra i høstmånedene, her får du fem forskjellige oppskrifter.

Bakt potet- og purresuppe med sprø skinke. FOTO: Winnie Methmann, Martin Tanggaard
Bakt potet- og purresuppe med sprø skinke. FOTO: Winnie Methmann, Martin Tanggaard Vis mer
Publisert

Bakt potet- og purresuppe med sprø skinke

4 porsjoner

Ingredienser
4 store poteter
1–2 purreløk
4 hvitløkbåter
1 ss olivenolje
salt
nykvernet pepper
2 ½ dl hvitvin
1 ½ l grønnsakbuljong
2 dl kremfløte

Topping
6 tynne skiver parmaskinke
gressløk

1. Sett ovnen på 225°. Skjær potetene i terninger og purre i skiver. Rens hvitløkbåtene. Bland med olje, salt og pepper, og stek grønnsakene i et ildfast fat midt i ovnen i ca. 50 minutter, til de er gylne.
2. Legg de bakte grønnsakene i en stor kjele sammen med hvitvin. Kok et par minutter til alkoholen er fordampet.
3. Tilsett buljong, og la suppen koke i 10 minutter. Kjør suppen glatt med en stavmikser, og tilsett krem­fløte. Varm opp, og smak suppen til.
4. Stek skinken sprø i olje i en panne. Legg over på kjøkkenpapir.
5. Server suppen med finklippet gressløk og sprø skinke på toppen.

Når grønnsakene bakes i ovnen, blir smakene mer konsentrert, og suppen får en mer fyldig og spennende smak. Tips! Du kan bytte ut parmaskinken med sprøstekt bacon i terninger. FOTO: Winnie Methmann, Martin Tanggaard
Når grønnsakene bakes i ovnen, blir smakene mer konsentrert, og suppen får en mer fyldig og spennende smak. Tips! Du kan bytte ut parmaskinken med sprøstekt bacon i terninger. FOTO: Winnie Methmann, Martin Tanggaard Vis mer

Bakt grønnsaksuppe med ostesaus

4 porsjoner

Ingredienser
4 gulrøtter
2 paprika
1 stor løk
250 g småtomater
3 hvitløkbåter
1 rød chilipepper
1 ss olivenolje
5 stilker frisk timian
2 bokser hakkede tomater
4 dl vann eller grønnsakbuljong
salt
nykvernet pepper
½ ts røkt paprikapulver

Ostetoast
4 skiver surdeigsbrød
75 g blåmuggost

1. Sett ovnen på 235°. Skjær rensede gulrøtter, paprika og løk i grove biter, og fordel ut på bakepapir i en langpanne eller ildfast form. Legg på tomater og rensede hvitløkbåter.
2. Skjær stilken av chilipepperen, og legg dem enten hele i en langpanne eller fjern frø og hinner, alt etter hvor sterk du ønsker suppen.
3. Bland alle grønnsakene med olje og frisk timian, og stek i ovnen i ca. 30 minutter, eller til grønnsakene har fått flott farge og er møre.
4. Ta timianstilkene opp fra de ovnsstekte grønnsakene, og legg grønnsaker i en stor kjele. Tilsett tomater og vann eller fond, slik at grønnsakene er dekket. Krydre med salt, pepper og røkt paprika.
5. Kok opp suppen, og la den småkoke i 5–10 minutter. Kjør suppen glatt med en stavmikser eller i en food-­processor, og smak til.
6. Rist brødskivene i ovnen til de blir sprø. Smør skivene med blåmuggost, og sett dem tilbake i ovnen til osten smelter.
7. Server de gratinerte brødskivene til suppen. Bakt grønnsaksuppe med ostetoast.

Tøm grønnsakskuffen, og lag en suppe. Rester av grønnsaker som ovnsbakes, gir en fyldig og mettende suppe. Tips! Hvis du ikke liker smeltet blåmuggost, kan du lage ostesmørbrød med vanlig hvit ost. FOTO: Winnie Methmann, Martin Tanggaard
Tøm grønnsakskuffen, og lag en suppe. Rester av grønnsaker som ovnsbakes, gir en fyldig og mettende suppe. Tips! Hvis du ikke liker smeltet blåmuggost, kan du lage ostesmørbrød med vanlig hvit ost. FOTO: Winnie Methmann, Martin Tanggaard Vis mer

Nudelsuppe med shiitakesopp og ingefær

4 porsjoner

Ingredienser
10 dl kyllingbuljong
5 dl vann
10 cm frisk ingefær
200 g shiitakesopp
2 ss fiskesaus
3 ss soyasaus
5 vårløk
300 g ramennudler

Servering
srirachasaus
½ potte frisk koriander

1. Kok opp buljong og vann i en stor kjele. Tilsett finhakket ingefær, renset sopp, fiskesaus og soyasaus.
2. La suppen småkoke i ca.30 minutter, til den har fått en kraftig smak.
3. Skjær vårløken i skiver på skrå, og legg dem i suppen like før servering.
4. Kok nudler etter anvisning på pakken, og skyll dem i kaldt vann.
5. Fordel nudlene i 4 store skåler, og hell suppen over. Topp med srirachasaus og friske korianderblader.

Ramen er navnet på en japansk suppe med nudler. Ramennudler er lange og tynne, og beholder sin fasthet og smak i en varm buljong. Tips! Srirachasaus er en thailandsk chilisaus som også kan brukes som dipp og til å smake til en tomatsaus eller suppe. Sausen kan erstattes av sambal oelek eller harissapasta. FOTO: Winnie Methmann, Martin Tanggaard
Ramen er navnet på en japansk suppe med nudler. Ramennudler er lange og tynne, og beholder sin fasthet og smak i en varm buljong. Tips! Srirachasaus er en thailandsk chilisaus som også kan brukes som dipp og til å smake til en tomatsaus eller suppe. Sausen kan erstattes av sambal oelek eller harissapasta. FOTO: Winnie Methmann, Martin Tanggaard Vis mer

Chowder med mais og kylling

4 porsjoner

Ingredienser
50 g bacon
1 ss olivenolje
1 purreløk
1 stilk selleri
7 dl grønnsakbuljong
2 poteter
285 g maiskorn
ca. 300 g kyllingfilet
ca. 1 ½ dl kremfløte
salt
nykvernet pepper
gressløk

1. Skjær bacon i små terninger, og stek i litt olje i en gryte til fettet smelter.
2. Rens purreløken, og skjær purre og selleri i tynne skiver. Legg dem i gryten, og stek i ca. 2 minutter på svak varme. Tilsett buljong.
3. Skrell potetene og skjær i små terninger. Legg dem i suppen, sett på lokk, og la det hele koke i ca. 15 minutter.
4. La maiskornene renne av, og ta av halvparten. Kjør halvparten av maiskornene til en puré, og sett til side.
5. Skyll og tørk kyllingen. Skjær kjøttet i tynne strimler. Tilsett maiskorn, maispuré, kyllingkjøtt og kremfløte i suppen. Strø på salt og pepper, og kok videre i 5 minutter, eller til kjøttet er kokt. Smak suppen til.
6. Server suppen varm med finklippet gressløk på toppen.

Chowder med mais og kylling er en kremet og fyldig suppe som får masse smak fra bacon og kyllingkjøtt. FOTO: Winnie Methmann, Martin Tanggaard
Chowder med mais og kylling er en kremet og fyldig suppe som får masse smak fra bacon og kyllingkjøtt. FOTO: Winnie Methmann, Martin Tanggaard Vis mer

Gulrot- og appelsinsuppe

4 porsjoner

Ingredienser
1 finhakket løk
500 g gulrot i biter
2 hakkede hvitløkbåter
10 g revet fersk ingefær
2 ss smør
1 l kyllingkraft (hønsebuljong,vann + 2 terninger)
2 dl nypresset appelsinjuice
1 ts salt
¼ ts nykvernet pepper

Servering
4 ss lettrømme eller crème fraîche
gresskarfrø

1. Stek løk, gulrøtter, hvitløk og ingefær i smør til det blir mykt og blankt. Tilsett hønsebuljong, og kok til grønnsakene blir møre.
2. Kjør suppen glatt med en stavmikser. Tilsett appelsinjuice.
3. Smak suppen til med salt og pepper.
4. Rist gresskarfrø i en tørr panne til de blir sprø og gylne og begynner å «poppe».
5. Server suppen rykende varm med rømme og et dryss gresskarfrø.

En smakfull gulrotsuppe er lettvint og billig hverdagsmat. Den blir ekstra pikant med litt appelsinjuice. Server gjerne brød til. Tips! Litt stekt kylling, varmrøkt laks eller bacon er også godt til suppen. FOTO: Winnie Methmann, Martin Tanggaard
En smakfull gulrotsuppe er lettvint og billig hverdagsmat. Den blir ekstra pikant med litt appelsinjuice. Server gjerne brød til. Tips! Litt stekt kylling, varmrøkt laks eller bacon er også godt til suppen. FOTO: Winnie Methmann, Martin Tanggaard Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer