Oppskrifter:

5 frokostfavoritter

Bak saftige brød, rundstykker og snurrer.

Saftig ølandsbrød. FOTO: Betina Hastoft
Saftig ølandsbrød. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
Publisert

Saftig ølandsbrød

1 brød
Hevetid: natten over + 15 min
Steketid: 20–25 min

Ingredienser
25 g gjær eller 1 dl surdeig
5 dl lunkent vann
2 ts salt
200 g sammalt ølandshvetemel
ca. 400 g siktet ølandshvetemel

1. Rør smuldret gjær (eller surdeig) ut i lunkent vann i en bolle, og tilsett salt og sammalt mel. Tilsett det siktede hvetemelet litt om gangen, og elt deigen godt igjennom til den er lett, glatt og smidig. Elt den gjerne i en kjøkkenmaskin i 10 minutter, til deigen begynner å slippe bollen.
2. Dekk bollen med plastfolie, og sett deigen i kjøleskapet natten over. Skru ovnen på 250°. Vend forsiktig deigen ut på en bakeplate kledd med bakepapir, og form brødet med våte hender.
3. La deigen hvile i 15 minutter, og sett brødet i ovnen. Stek brødet i ovnen i 10 minutter ved 250°. Senk deretter temperaturen til 220°, og stek i ytterligere 20–25 minutter. Avkjøl på en rist.

Ølandshvete kommer opprinnelig fra Øland i Sverige og har en litt annen sammensetning enn vanlig hvetemel. Det er snakk om en litt villere form for hvete som inneholder flere næringsstoffer. Tips! Ølandshvete selges blant annet i helsekostbutikker. Kalles også landhvete. FOTO: Betina Hastoft
Ølandshvete kommer opprinnelig fra Øland i Sverige og har en litt annen sammensetning enn vanlig hvetemel. Det er snakk om en litt villere form for hvete som inneholder flere næringsstoffer. Tips! Ølandshvete selges blant annet i helsekostbutikker. Kalles også landhvete. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Kaldhevede chiaboller med hampefrø

Antall: 12 stk.
Tid: 15 min
Hevetid: natten over + 30 minutter

Ingredienser
15 g gjær
5 dl lunkent vann
15 g salt
25 g chiafrø
40 g hampefrø (fås på helsekost)
125 g 5-kornblanding, havregryn eller speltflak
ca. 450 g hvetemel

1. Rør gjæren ut i vannet i en skål, og tilsett salt, chiafrø, hampefrø og gryn. La deigen stå i 15 minutter på kjøkkenbordet.
2. Tilsett hvetemelet litt om gangen, og elt deigen godt igjennom til den er lett, glatt og smidig – bruk eventuelt kjøkkenmaskin.
3. Legg deigen i en bakebolle, dekk med plastfolie, og la den kaldheve natten over i kjøleskapet.
4. Del deigen i 12 like store biter, og form dem forsiktig til boller. Legg dem på en bakeplate med bakepapir, og la dem heve tildekket i 30 minutter. Skru ovnen på 250°.
5. Stek bollene i 5 minutter i ovnen, og skru deretter temperaturen til 230°. Stek bollene i ytterligere 10–15 minutter, til de er gylne og lyder hule på undersiden. Avkjøl på en rist, og spis dem lune og nystekte.

I stedet for chiaeller hampefrø kan du bruke solsikkekjerner eller sesamfrø. FOTO: Betina Hastoft
I stedet for chiaeller hampefrø kan du bruke solsikkekjerner eller sesamfrø. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Rugbrød med gresskarkjerner og sirup

1 brød
Tid: 20 minutter
Bløtlegging: 12 timer
Hevetid: I alt ca. 3 timer
Steketid: 1 1/2–2 timer.

Ingredienser
Bløtlagte kjerner

400 g rugkjerner
100 g gresskarkjerner
5 dl varmt vann

Rugbrøddeig
25 g gjær
3 dl vann
250 g rugmel
100 g surdeig (kan utelates)
2 dl vann
50 g maltsirup eller mørk sirup
1 ss salt
ca. 400 g rugmel
1 brødform

1. Bløtlagte kjerner: Bland rugkjerner, gresskarkjerner og varmt vann i en skål, og la det stå i ca. 12 timer.
2. Rugbrøddeig: Rør gjæren ut i lunkent vann i en skål. Tilsett rugmel og eventuelt surdeig, og rør det sammen. Tilsett de utbløtte kjernene, og rør. La deigen hvile tildekket på et lunt sted i 1 time.
3. Rør vann, sirup, salt og mel i rugbrøddeigen til den er fast og klistret. Fordel deigen i en stor, smurt brødform, og glatt overflaten med en skje dyppet i kaldt vann.
4. La brødet heve på et lunt sted i ca. 2 timer. Stek brødet ved 150° i 1 ½–2 timer. Avkjøl på en rist, og pakk det inn i et rent kjøkkenhåndkle til neste dag.

Litt sirup i deigen gir rugbrødet en behagelig søt smak. FOTO: Betina Hastoft
Litt sirup i deigen gir rugbrødet en behagelig søt smak. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Maltbrød med epler og valnøtter

Totalt 4 brød
Tid: 25 min
Hevetid: 12 timer + 45 min
Steketid: 20–25 min

Ingredienser
15 g gjær
5 dl vann
15 g salt
2 ss honning
100 g maltmel (kan erstattes av rugmel)
200 g rugmel
200 g eple
75 g valnøttkjerner
ca. 500 g hvetemel

1. Rør smuldret gjær ut i vannet i en skål, og tilsett salt, honning, maltmel og rugmel. La deigen hvile tildekket i 15 minutter på kjøkkenbordet.
2. Skyll epler, og skjær dem i terninger. Hakk valnøtter grovt. Rør valnøtter, epler og hvetemel i deigen, litt om gangen. Elt deigen godt igjennom til den er lett og smidig. Bruk gjerne kjøkkenmaskin.
3. Legg deigen i en bakebolle, dekk med plastfolie, og la den stå i kjøleskapet i ca. 12 timer, for eksempel natten over.
4. Del deigen i 4 like store biter, og form dem til 4 avlange brød. Legg dem på en bakeplate kledd med bakepapir, og dryss med litt mel. Skjær tynne riss i overflaten med en skarp kniv, og la brødene etterheve tildekket i 30 minutter.
5. Skru ovnen på 250°. Pensle brødene med vann, og stek dem i ovnen ved 250° i ca. 5 minutter. Senk temperaturen til 220°, og stek brødene i ytterligere 15–20 minutter, til de er gylne og lyder hule når du banker på undersiden. Avkjøl dem lett på en rist før du skjærer i dem.

Dette smakfulle brødet får sin flotte mørke farge fra maltmelet. FOTO: Betina Hastoft
Dette smakfulle brødet får sin flotte mørke farge fra maltmelet. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Persillesnurrer med fullkorn

Antall: 10 stk.
Tid: 30 min
Hevetid: I alt 1 time

Ingredienser
25 g gjær
2 dl lunkent vann
½ dl yoghurt naturell
1 ts salt
½ ts sukker
1 ss olje
1 egg
150 g fullkornmel
250 g hvetemel
1 bunt persille
50 g smør
egg eller melk til pensling

1. Rør gjæren ut i vannet i en skål. Tilsett yoghurt, salt, sukker, olje og egg, og rør det godt sammen med en skje eller i en kjøkkenmaskin.
2. Rør fullkornmel og halvparten av hvetemelet i gjærblandingen, og tilsett resten av melet, litt om gangen. Elt deigen grundig til den blir smidig og elastisk, og la den heve tildekket i 45 minutter.
3. Skyll persillen, og hakk den fint. Rør smør og persille godt sammen. Skru ovnen på 220°. Slå deigen ned, og kjevle den ut til en stor firkant på ca. 40 × 40 cm.
4. Fordel persillesmøret på deigen, og rull den sammen til en pølse fra langsiden. Del deretter pølsen i 10 tykke skiver, og legg dem på en bakeplate kledd med bakepapir.
5. La snurrene heve i ca. 30 minutter. Spray eller pensle dem med vann, og stek dem i ovnen i ca. 15 minutter.

Dette er en annerledes og god variant av kanelsnurren. Lag ditt eget persillesmør, og server for eksempel snurrene til en porsjon suppe. FOTO: Betina Hastoft
Dette er en annerledes og god variant av kanelsnurren. Lag ditt eget persillesmør, og server for eksempel snurrene til en porsjon suppe. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer