FRITTATA: Egg kan brukes til så mangt, og er perfekt om du trenger en kjapp middag.  Foto: Matprat.no/Synnøve Dreyer
FRITTATA: Egg kan brukes til så mangt, og er perfekt om du trenger en kjapp middag. Foto: Matprat.no/Synnøve Dreyer Vis mer

Eggoppskrifter

5 knallgode middager med egg

Perfekt til travle dager.

KK.NO: Vi ble lenge advart mot å overdrive inntaket av egg, men nå er kolesterolet i egg frikjent, og de fleste av oss kan helt fint spise opptil flere hver eneste dag.   

Og det er ikke så dumt. Egg er noe av det mest geniale du kan ha i kjøleskapet. Det er sunt, og kan brukes til nesten alt 

I tillegg til å være både magert, proteinrikt og godt, inneholder egg mange viktige næringsstoffer, som vi ellers bare får i oss gjennom kjøtt og fisk. Blant annet er de rike på selen, jod, vitamin D, vitamin B12 og jern. 

Og ikke minst er egg helt supert når du vil smelle sammen en kjapp middag en travel dag. Sjekk oppskriftene under! 

LES OGSÅ: Så lenge holder kokte egg seg

Bulgursalat med egg

4 posjoner

Dette trenger du: 

  • 4 stk egg
  • 166 2⁄3 g bulgur
  • 2⁄3 stk fennikel
  • 2⁄3 bunt vårløk
  • 4 stk soltørkede tomater i olje
  • 2 ss finhakket bladpersille
  • 1 1⁄3 ss finhakket frisk mynte
  • 10 stk sorte oliven
  • 1 1⁄3 ss virgin olivenolje
  • 1 1⁄3 ss hvitløksolje
  • 33 1⁄3 g hasselnøtter ristet i panne
SALAT MED EGG: Bulgur er tørkede og knuste hvetekorn, som er perfekte å ha i salaten. Sammen med egg, tomater, nøtter og oliven, blir dette en næringsrik og mettende middag.  Foto: Matprat.no/Mari Svenningsen
SALAT MED EGG: Bulgur er tørkede og knuste hvetekorn, som er perfekte å ha i salaten. Sammen med egg, tomater, nøtter og oliven, blir dette en næringsrik og mettende middag. Foto: Matprat.no/Mari Svenningsen Vis mer

Slik gjør du: 

  • Tilbered bulgur som anvist på pakken, og avkjøl.
  • Hakk opp og bland alle ingredienser, unntatt egg, i en bolle. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
  • Del eggene i båter og legg på toppen. Voila!

LES OGSÅ: Salat med bakte rotgrønnsaker

Frittata med tomater og spinat

4 posjoner

Dette trenger du: 

  • 8 stk egg
  • 1 ts salt
  • 1⁄2 ts kvernet pepper
  • 250 g frisk spinat
  • 1 stk rødløk , i tynne skiver
  • 1 båt hakket hvitløk
  • 1 ss olje , til steking
  • 12 stk rød cherrytomat ,delt i to
  • 25 g parmesan
FRITTATA: Frittata er en italiensk rett som ligger et sted midt mellom en omelett og en quiche uten bunn.  Foto: Matprat.no/Synnøve Dreyer
FRITTATA: Frittata er en italiensk rett som ligger et sted midt mellom en omelett og en quiche uten bunn. Foto: Matprat.no/Synnøve Dreyer Vis mer

Slik gjør du: 

  • Stek hvitløk og rødløk på middels varme i en stekepanne med olje, 2-3 minutter. Ha spinat i pannen og stek den til den faller sammen.
  • Visp sammen egg, salt og pepper. Legg halve tomater over grønnsakene i stekepannen, og hell over eggeblandingen. La eggepannen stivne ved middels varme, 10-15 minutter. 
  • Riv parmesan over når eggepannen har stivnet. Legg eventuelt på et lokk slik at osten smelter. 
  • Server frittataen slik den er i pannen, skjær den opp i pene kakestykker eller i små biter til tapas. Server gjerne grovt brød til for et mer fullverdig måltid. 
     

LES OGSÅ: Brød som nesten baker seg selv

Asiatisk omelettrulade

4 posjoner

Dette trenger du: 

  • 4 stk egg
  • 2 ss soyasaus
  • 2 ss olje til steking
  • 1 stk vårløk
  • 1⁄2 stk rød paprika
  • 40 g bønnespirer
  • 1 potte frisk koriander
  • 4 ts sesamolje
ASIATISK: Omelettrulader er et supert alternativ til vårruller, og kan fylles med det du måtte ha i kjøleskapet fra før.  Foto: Matprat.no
ASIATISK: Omelettrulader er et supert alternativ til vårruller, og kan fylles med det du måtte ha i kjøleskapet fra før. Foto: Matprat.no Vis mer

Slik gjør du: 

  • Visp sammen egg og soyasaus og stek to pannekaketynne omeletter, kun på èn side. Når omeletten har stivnet helt, så la den gli over på et bakepapir og avkjøl.
  • Bland sammen ingrediensene til fyllet, smak eventuelt til med salt og kvernet pepper.
  • Fordel fyllet på omelettene. Rull sammen til en fast rulade, og del hver omelett i to eller tre biter.
  • Server med soyasaus eller søt chilisaus.
     

LES OGSÅ: Falafel med rødbetsalat og kesam

Fylt omelett med kylling og gulrot

Oppskriften er beregnet til 4 personer.

Dette trenger du: 

  • 1 ferdiggrillet kylling
  • 1 rød paprika
  • 2 gulrøtter
  • ruccola
  • 8 egg
  • 4 ss melk
  • 1 ts salt
  • nykvernet pepper
  • 2 ss olivenolje
  • 25 g smør
SUNT OG RASKT: Omelett fylt med kylling og gulrot.  Foto: Fru Timian
SUNT OG RASKT: Omelett fylt med kylling og gulrot. Foto: Fru Timian Vis mer

Slik gjør du: 

Du kan enten lage fire posjonsomeletter, eller én stor. 

  • Fjern skinnet på kyllingen og del den i mindre biter. Renskjær paprikaen og skrell gulroten og del dem i fyrstikktynne strimler. Vask salaten. Legg til side.
  • Smelt ¼ av olivenoljen og smøret i stekepanna, på litt over medium varme. Når smøret er smeltet ruller du nok rundt på panna til at smøret fordeler seg jevnt utover. Hell i ¼ av eggene. La det være i ro i 10 sekunder før du bruker gaffelen til å skyve eggmassen innover mot midten. Samtidig heller du litt på panna i blant, slik at blandingen renner ut på sidene.
  • Fordel salat, gulrot, paprika og kylling på den ene halvdelen av omeletten og brett den andre halvdelen over. La omeletten skli pent og pyntelig ned på en tallerken.

Pytt-i-panne med posjert egg

- Et godt egg på toppen får pytt-i-panne til å bli en aldri så liten høydare, sier Marit Røttingsnes Westlie, som står bak bloggen Fru Timian, om denne oppskriften, som er perfekt om du allerede har potetrester i kjøleskapet du trenger å få brukt opp. 

Oppskriften er beregnet til fire personer.

Dette trenger du: 

  • 8 kokte poteter
  • 4 kokte gulrøtter
  • 2 sjalottløk
  • 2 ss olivenolje
  • salt
  • pepper
  • 4 dl frosne erter
  • 2 ts eddik (samme hvilken type)
  • 4 egg
RESTEFEST: Pytt-i-panne er en kjempegod måte å bruke opp rester etter middagen fra dagen før. Med et posjert egg på toppen får du mer proteiner og enda mer smak på tallerkenen. Foto: Fru Timian
RESTEFEST: Pytt-i-panne er en kjempegod måte å bruke opp rester etter middagen fra dagen før. Med et posjert egg på toppen får du mer proteiner og enda mer smak på tallerkenen. Foto: Fru Timian Vis mer

 

Slik gjør du: 

  • Om du ikke har kokte poteter og gulrøtter liggende i kjøleskapet fra før av, starter du hele prosessen med å skrelle og koke i godt saltet vann. Deler du opp i mindre biter, blir de ferdig raskere.
  • Skrell og finhakk løken. Ha dem sammen med olivenoljen i en stekepanne og la det surre på svak varme noen minutter. 
  • Skjær poteter og gulrøtter i små terninger og ha i stekepanna. Dryss over salt og pepper og la stek det på middels pluss, varme i 8–10 minutter. Tilsett ertene de siste 2 minuttene og smak til med salt og pepper.
  • Kok opp vann i en kasserolle. Tilsett eddiken. Eddiken gjør at eggehviten samler seg rundt plommen. Knekk eggene du skal posjere i en skål.
  • Bruk en sleiv eller lignende til å røre vannet slik at det går i en rask sirkel i kasserollen og hell i eggene. Skru ned varmen slik at vannet akkurat er på kokepunktet. La eggene ligge i et sted mellom 3 og 4 minutter. Ta dem opp med en hullsleiv og la vannet renne av før du plasserer dem over de stekte grønnsakene.
     

Oppskriftene er gjengitt med tillatelse fra Matprat.no og blogger Frutimian.no. 

LES OGSÅ: Ikke kast skall og stilk på disse grønnsakene

 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: