Oppskrifter:

5 retter med artisjokk

Artisjokkens kremete, lett syrlige og milde og nøttaktige smak gjør seg svært godt på middagsbordet.

Fritert artisjokk med dryss av tørket solbær, hasselnøtt og tang. FOTO: Aller
Fritert artisjokk med dryss av tørket solbær, hasselnøtt og tang. FOTO: Aller Vis mer
Publisert

Fritert artisjokk med dryss av tørket solbær, hasselnøtt og tang

4 personer

Ingredienser

  • 4 store artisjokker
  • 4 ss hvetemel
  • 2 liter solsikkeolje
  • 40 g frysetørket solbær
  • 30 g hasselnøttkjerner uten skall
  • 10 g tang
  • 5 g havsalt

Slik gjør du:

  1. Knekk stilkene av artisjokkene,og skjær av alle bladene. Skrap ut flimmerhårene med en skje, og skjær de 4 artisjokkbunnene i helt tynne skiver. Legg dem i en skål med mel,og vend godt rundt så alle skivene får et tynt lag med mel. Rist skivene fri for overskytende mel.
  2. Varm oljen opp i en gryte, men pass på at den ikke blir for varm.Legg artisjokkskivene i oljen, et par stykker om gangen, og friter dem i ½–1 minutt, til de er gylne og sprø.Ta artisjokkene opp av oljen, og fortsett med resten av skivene inntil alle er friterte.
  3. La artisjokkskivene dryppe av på kjøkkenpapir, og legg dem i en skål.
  4. Kjør de frysetørkede solbærene, hasselnøttene og tangen til fint pulver i en blender, og dryss det og litt havsalt over artisjokkskivene. Server for eksempel som snacks til en velkomstdrink.
Når du skal skjære bladene av artisjokkene, bør du ta dem i hånden enkeltvis og bruke en skarp, kort kniv til å skjære bladene av litt om gangen, så du ikke tar for mye av bunnen. Det er imidlertid viktig å fjerne alt det grønne, siden det smaker utrolig bittert. FOTO: Aller
Når du skal skjære bladene av artisjokkene, bør du ta dem i hånden enkeltvis og bruke en skarp, kort kniv til å skjære bladene av litt om gangen, så du ikke tar for mye av bunnen. Det er imidlertid viktig å fjerne alt det grønne, siden det smaker utrolig bittert. FOTO: Aller Vis mer

Syltede artisjokker med stekt gran, sitron og stjerneanis

4 personer

Ingredienser

  • 8 lilla artisjokker
  • 2 dl olivenolje
  • 2 usprøytede sitroner
  • 5 stilker granbar
  • 5 stjerneanis
  • 5 g havsalt
  • 3 g pepper

Slik gjør du:

  1. Fjern de ytterste bladene fra artisjokkene, og skjær toppen av resten av bladene. Skjær av stilkene, men la 5–7 cm sitte på. Skrell det ytterste laget av stilkene, for de kan være temmelig trevlete.
  2. Flekk artisjokkene på langs, ogfjern flimmerhåret som sitter i midten. Del artisjokkene i kvarte. Legg de kvarte artisjokkene på et fat med skjæreflaten opp, og ha over olje.
  3. Skjær sitronene i grove biter, og brenn dem og granbaret lett med en gassbrenner, så de får en litt svidd overflate. Legg gran og sitron på fatet med artisjokkene. Tilsett stjerneanis, og dryss over litt havsalt og pepper.
  4. Stek artisjokkene i ovnen i 15–20 ­minutter ved 190–200° under grillelementet i ovnen. Vend litt rundt i artisjokkene mens de steker,så de blir jevnt stekt og får en flott «brent» overflate.
  5. Ta ut artisjokkene, og server dem lune som tilbehør til fisk, skalldyr eller fjærkre.
Sylting er en gammel konserveringsteknikk som opprinnelig stammer fra Asia. Råvarer legges i en syreholdig lake der bakteriene ikke kan overleve, og teknikken brukes således både som smaksgiver og til å forlenge matvarenes levetid. FOTO: Aller
Sylting er en gammel konserveringsteknikk som opprinnelig stammer fra Asia. Råvarer legges i en syreholdig lake der bakteriene ikke kan overleve, og teknikken brukes således både som smaksgiver og til å forlenge matvarenes levetid. FOTO: Aller Vis mer

Kokt artisjokk med kremost og sitronmelisse

4 personer

Ingredienser

  • 4 store artisjokker
  • 1 usprøytet sitron
  • 150 g kremost
  • 5 g havsalt
  • 3 g pepper
  • 1 potte sitronmelisse

Slik gjør du:

  1. Brekk av stilken på artisjokkene, så trevlene følger med. Skjær sitronen i skiver, og sett en skive fast med tannstikker på undersiden av hver artisjokk.
  2. Kok opp en kjele med lettsaltet vann. Legg artisjokkene i kjelen, og kok dem på lav varme i 10–15 minutter. Slå av varmen, og la artisjokkene trekke ferdig i vannet i ca. 5 minutter.
  3. Legg kremost på en tallerken, dryss over havsalt, nykvernet pepper og sitronmelisse på toppen. Server med artisjokkene.
Kokte artisjokker er en klassiker, her servert med kremost framfor smør. Du kan sjekke om artisjokkene er ferdige ved å prøve å trekke i et blad. Hvis bladet løsner med litt motstand, er artisjokkene klare. Trekk bladene av ett om gangen. Ha på litt kremost, og spis den lille «klumpen» av artisjokk-kjøtt som sitter på enden. FOTO: Aller
Kokte artisjokker er en klassiker, her servert med kremost framfor smør. Du kan sjekke om artisjokkene er ferdige ved å prøve å trekke i et blad. Hvis bladet løsner med litt motstand, er artisjokkene klare. Trekk bladene av ett om gangen. Ha på litt kremost, og spis den lille «klumpen» av artisjokk-kjøtt som sitter på enden. FOTO: Aller Vis mer

Stekt hummer med artisjokker, kikerter og cherrytomater

4 personer

Ingredienser

  • 100 g utvannede kikerter
  • 4 store artisjokker
  • 2 levende hummere
  • 1 dl olivenolje
  • 1 fedd hvitløk
  • ½ potte frisk timian
  • salt
  • nykvernet pepper
  • 16 cherrytomater
  • 2 dl hvitvin
  • 2 dl vann
  • frisk timian

Slik gjør du:

  1. Ha kikertene i en kjele med vann, og kok opp. Kok kikertene i 35–40 minutter, til de er møre. Ta kjelen av varmen, og la kikertene stå og trekke i kokevannet.
  2. Brekk stilkene av artisjokkene, og skjær av alle bladene. Skrap ut flimmerhårene med en spiseskje, og del artisjokkbunnene i kvarte.
  3. Legg hummerne, én av gangen, på en skjærefjøl, og hold godt fast i hummeren med et kjøkkenhåndkle. Sett en stor skarp kniv mot korsmerket på hodet, og stikk kniven raskt og hele veien igjennom hodet så hummeren dør umiddelbart. Drei hummeren rundt, og del halen hele veien igjennom. Ta endetarmen ut av halen, og fjern magesekken fra hodet.
  4. Fortsett med den andre hummeren. Gi klørne et slag med baksiden av kniven, så de knekker og hummerkjøttet kan tas ut. Hell ½ dl olje, hvitløkfeddet, ¼ potte timian og artisjokkene i en varm stekepanne med høy kant eller vid kjele, og la det surre i 1 minutt. Legg i de halve hummerne med kjøttsiden ned i 1 minutt, så hummerkjøttet får litt farge. Vend hummerne, og la dem steke i ytterligere 1 minutt. Krydre med salt og pepper.
  5. Skjær tomatene i halve, og vend dem i pannen/gryten sammen med hvitvinen og vannet. La det koke opp, og la det koke på lav varme under lokk i 8–10 minutter. Ta av lokket, og vend det hele godt rundt.
  6. Tilsett de kokte kikertene, og la dem koke med i ytterligere2–3 minutter. Smak på kraften fra hummerne, og smak den til med litt ekstra salt, pepper og den siste olivenoljen. Ha litt timian på toppen, og server med godt brød til.
Artisjokker kan spises alene, som for eksempel forrett, men dens milde og syrlige smak gjør den også velegnet til fisk og skalldyr. FOTO: Aller
Artisjokker kan spises alene, som for eksempel forrett, men dens milde og syrlige smak gjør den også velegnet til fisk og skalldyr. FOTO: Aller Vis mer

Pizza med artisjokk,mozzarella og basilikum

4 personer

Ingredienser pizzadeig

  • 25 g gjær
  • 3 dl lunkent vann
  • 500 g hvetemel tipo 00
  • 15 g salt
  • 2 ss olivenolje

Fyll

  • 2 store artisjokker
  • 2 mozzarellakuler
  • 100 g friskrevet parmesan
  • ½ dl olivenolje
  • ½ potte frisk basilikum
  • 3 g pepper
  • 5 g havsalt

Slik gjør du:

  1. Pizzadeig: Løs opp gjæren i det lunkne vannet i en bakebolle. Tilsett mel, salt og olivenolje mens kjøkkenmaskinen kjører på lav hastighet, og elt det hele sammen til en god og smidig deig. Elt den grundig igjennom i 4–5 minutter, så den blir helt smidig og seig. La deigen heve i 45–60 minutter.
  2. Del deigen i 4 biter, og kjevle dem ut på et meldrysset bord i tynne bunner på 2–3 millimeters tykkelse, eller så tynt som du klarer.
  3. Fyll: Brekk av stilken på artisjokkene, og skjær av alle bladene. Skrap ut flimmerhårene med en spiseskje, så bunnen bli ren.Skjær artisjokkene i helt tynne skiver. Fordel artisjokkskivene på de 4 pizzabunnene. Del mozzarellaene i mindre biter, og fordel dem på bunnene. Dryss over masse parmesan.
  4. Stek pizzaene, én av gangen, ved 240–250° direkte på en varm bakeplate i 8–10 minutter, til de begynner å boble opp og få en gyllen overflate og sprø bunn og skorpe. Ta pizzaene ut av ovnen, drypp over litt olivenolje, basilikum, pepper og havsalt på toppen, og server med det samme.
Artisjokkens middelhavsopphav har gjort den til en populær ingrediens i det italienske kjøkken, og den egner seg særlig godt på pizza. Tips! Bruk en skarp, kort kniv, f.eks. urtekniv, når du skal skjære bladene av artisjokken. FOTO: Aller
Artisjokkens middelhavsopphav har gjort den til en populær ingrediens i det italienske kjøkken, og den egner seg særlig godt på pizza. Tips! Bruk en skarp, kort kniv, f.eks. urtekniv, når du skal skjære bladene av artisjokken. FOTO: Aller Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer