LAM: Lam er et must i påsken. Her finner du fem deilige oppskrifter. FOTO: Synøve Dreyer
LAM: Lam er et must i påsken. Her finner du fem deilige oppskrifter. FOTO: Synøve DreyerVis mer

Lam middag:

5 superdeilige middager med lam

Inviter på stek, gryte eller lammeribbe – og nyt ...

Lam er det samme som smaken av høst eller påske. Både fårikål og lammestek med masse hvitløk er tradisjonelle høst smak- og dufter i Norge. Men også om påsken elsker nordmenn å kose deg med lammeretter.

Så trenger du inspirasjon til lammemiddagen - får du fem deilige oppskrifter her!

LAM MIDDAG: Ved å lå formen stå lenge i ovnen, blir smakene utviklet og kjøttet blir supermørt og saftig. Her er det få ingredienser, og ønsker du å tilsette noe annet, så er det fullt mulig. Rotgrønnsaker er gode i gryten, enten i stedet for potet eller sammen med. Foto: Synøve Dreyer
LAM MIDDAG: Ved å lå formen stå lenge i ovnen, blir smakene utviklet og kjøttet blir supermørt og saftig. Her er det få ingredienser, og ønsker du å tilsette noe annet, så er det fullt mulig. Rotgrønnsaker er gode i gryten, enten i stedet for potet eller sammen med. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

Lammeskiver i terrakottagryte

(4 porsjoner)

1 kg lammelår eller -bog
i skiver eller biter
8 poteter i skiver
2 løk
4 hvitløkbåter
1 grønn paprika
1 boks hermetiske tomater
5 ss chilisaus

1. Skjær løk og paprika i biter og hakk hvitløk. Surr dette i stekepanne sammen med tomater og chilisaus.

2. Legg lammelår i skiver og poteter lagvis i en terrakottagryte. Hell over blandingen fra stekepannen.

3. Legg lokk på leirgryten og sett i stekeovn på 150° i ca. 3–4 timer.

4. Serveres med brød.

LAMMERIBBE MED GREMOLATA: Lammeribbe er røff og ujålete mat som egner seg til et enkelt måltid med gode venner eller på tapasbordet. Her er det nesten påbudt å spise med fingrene! Foto: Synøve Dreyer
LAMMERIBBE MED GREMOLATA: Lammeribbe er røff og ujålete mat som egner seg til et enkelt måltid med gode venner eller på tapasbordet. Her er det nesten påbudt å spise med fingrene! Foto: Synøve Dreyer Vis mer

LES OGSÅ: Tid for lam

Fersk lammeribbe med gremolata

(4 porsjoner)

2 kg lammeside
2 ss grov sennep
4 ss olivenolje
2 båt hakket hvitløk
2 stilk hakket frisk rosmarin
2 ss honning
1 1⁄2 ts salt
1 ts pepper

Gremolata:
finrevet skall av 1 sitron
1 bunt finhakket bladpersille
3 båter finhakket hvitløk

1. Skjær fine ruter i fettet på oversiden av lammeribbene.

2. Bland sammen sennep, olje, hvitløk, rosmarin, honning, salt og pepper. Pensle blandingen på ribbestykkene. Legg stykkene i en langpanne og stek dem midt i ovnen på 125° i ca. 1½ time.

3. Hev temperaturen i ovnen til 225° og stek videre i ca. 30 minutter, eller til lammeribba har fått en fin, gyllen farge og løsner lett fra beinet.

4. Bland sammen ingrediensene til gremolataen og sett den til side.

5. Ta lammeribba ut av ovnen og la den hvile i et par minutter. Bruk en skarp, stor kniv, og skjær den i fine stykker ved å følge ribbeina. Legg opp på et fat og dryss gremolata over. Server med en gang, gjerne med nanbrød og salat.

LES OGSÅ: Dette er de magreste delene på lammet

LAMMEKOFTA: Kofta, köfte eller kifte – kjært barn har mange navn. Alle variantene av dette ordet stammer fra Midtøsten, Nord-Afrika og Asia, og betyr omtrent det samme, nemlig kjøttbolle. Svært ofte er kjøttbollene laget av lammekjøtt. Krydder er viktig, gjerne i rause mengder! Foto: Synøve Dreyer
LAMMEKOFTA: Kofta, köfte eller kifte – kjært barn har mange navn. Alle variantene av dette ordet stammer fra Midtøsten, Nord-Afrika og Asia, og betyr omtrent det samme, nemlig kjøttbolle. Svært ofte er kjøttbollene laget av lammekjøtt. Krydder er viktig, gjerne i rause mengder! Foto: Synøve Dreyer Vis mer

LES OGSÅ: Lam i dill

Lammekofta

(4 porsjoner)

400 g kjøttdeig av lam
1 egg
1⁄2 ts salt
1⁄4 ts pepper
2 ts hakkede friske urter,
rosmarin, persille, timian,
oregano o.l.
1 ss olje til pensling

Gresk salat:
2 tomater
1⁄2 agurk
1⁄2 rødløk
4 blader issalat
150 g fetaost
olivenolje

1. Rør sammen lammedeigen og egget. Tilsett salt, pepper og urter. Form til kjøttboller, som tres på spidd eller pinne. Trepinnene bør ligge i vann i ca. 30 minutter før du trer kjøttdeigen på og griller. Da tar ikke trespydene fyr. Pensle også spydene med olje før grilling. Grill på åpen grill eller i ovnen ved maks effekt til kjøttbollene er gjennomstekte. Du kan også steke kjøttbollene i stekepannen i litt olje.

2. Skjær tomater og agurk i skiver og løken i ringer. Finstrimle salaten. Bland sammen alle ingrediensene. Legg salaten på en tallerken med fetaost på toppen, og drypp på litt god olivenoljen. Pynt med frisk oregano.

IRISH STEW: Dette er en klassisk lammerett fra Irland som minner mye om vår fårikål. Irish stew finnes i ulike varianter. I noen oppskrifter er grønnsakene most, i andre ikke. Grønnsaksortene kan også variere. Foto: Synøve Dreyer
IRISH STEW: Dette er en klassisk lammerett fra Irland som minner mye om vår fårikål. Irish stew finnes i ulike varianter. I noen oppskrifter er grønnsakene most, i andre ikke. Grønnsaksortene kan også variere. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

LES OGSÅ: Lammekoteletter med tabbouleh

Irish Stew

(6 porsjoner)

1 1⁄2 kg lammebog i skiver
1 liten hodekål
ca. 8 poteter
1 sellerirot
2 gulrøtter
4 løk
6 dl vann
1 1⁄2 ts salt
1 laurbærblad
1 ts pepper
2 ss finhakket bladpersille

1. Rens kålen og skjær den i 3–5 cm store stykker. Dersom bogskivene er store, deler du dem i to.

2. Skrell poteter, selleri og gulrot og skjær dem i tykke skiver. Skrell og del løken i fire. Ha kjøtt og grønnsaker over i en gryte, hell på vann og kok opp.

3. Fjern skummet og ha i laurbærbladet og salt. La det småkoke i minst 1 time. Smak til med salt og pepper.

4. Dryss litt hakket persille over.

5. Server gjerne flatbrød eller brød og tyttebærsyltetøy til.

KLASSISK LAMMESTEK: Klassisk lammestek er typisk servering i lammesesongen om høsten. Bruker du litt tid på å skjære ut isbeinet på et helt lammelår, får du en lammestek som er enklere å skjære i fine skiver og som kan fylles. Du kan også kjøpe ferdig utbeinet stek. Foto: Synøve Dreyer
KLASSISK LAMMESTEK: Klassisk lammestek er typisk servering i lammesesongen om høsten. Bruker du litt tid på å skjære ut isbeinet på et helt lammelår, får du en lammestek som er enklere å skjære i fine skiver og som kan fylles. Du kan også kjøpe ferdig utbeinet stek. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

LES OGSÅ: Grillede lammekjøttboller

Klassisk lammestek med smak av hvitløk og rosmarin

(6 porsjoner)

1 lammelår, utbeinet
2 ts salt
1 ts pepper
3 hvitløkbåter
4 stilker frisk rosmarin
3 stilker persille
3 dl vann

Ovnsbakte grønnsaker:
3 gulrøtter i staver
1⁄2 sellerirot
ca. 10 mandelpoteter
2 løk
1 klase småtomater
2 ss olivenolje
1 ts salt
1⁄2 ts pepper
150 g grønne bønner

Sjysaus:
ca. 3 dl kraft fra steken
1 dl rømme eller crème fraîche
1 ss maisenna

1. Finhakk hvitløk, rosmarin og persille.

2. Tørk kjøttet godt og legg urteblandingen inn i kjøttet. Surr en bomullstråd rundt kjøttet.

3. Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Stikk inn et steketermometer.

4. Legg steken i en langpanne og hell i vannet. Fordel poteter og grønnsaker (unntatt bønner) rundt steken og drypp over olivenolje. Krydre med salt og kvernet pepper.

5. Sett steken i ovnen ved 125º. Når steketermometeret viser ca. 70º, er steken rosa, og ved 76° er den gjennomstekt. Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 minutter. Normal steketid for lammestek på ca. 1,5 kg er ca. 2–3 timer.

6. Sil av kraften som har dannet seg i bunnen av langpannen og hev temperaturen til 200°. Stek grønnsakene videre i ca. 15 minutter mens steken hviler.

7. Lag saus ved å røre ut maisenna i kaldt vann og tilsette jevningen i kraften under pisking. Kok opp og smak til med salt og kvernet pepper. Tilsett gjerne litt fløte eller crème fraîche.

8. Kok bønnene i et par minutter i lettsaltet vann og bland med grønnsakene like før servering.

9. Server steken med grønnsakene, gode poteter, sjysaus og en god sennep eller ripsgelé.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: