Avokado:

5 triks alle avokado-elskere bør kunne

Vet du hvordan du får den til å bli raskere moden?

AVOKADO: Vi viser deg hvordan du bør skrelle, oppbevare og bruke avokadoen. Foto: Scanpix
AVOKADO: Vi viser deg hvordan du bør skrelle, oppbevare og bruke avokadoen. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Avokado er høyt elsket i KK-redaksjonen. Her brukes den ikke bare til fredagstacoen, men gjerne i en skivet variant sammen med et egg, eller most på rugbrød med litt chili og hvitløk. Vi blir sultne bare av tanken!

Men det er ikke alltid disse måltidene blir perfekte. Nettopp fordi avokadoen vi har kjøpt ikke er helt optimal. Enten er den form hard eller så er den altfor moden, for å si det mildt.

Da er det så deilig når du først treffer og deler avokadoen i to og ser en helt perfekt frukt! (Ja, avokado er faktisk en frukt).

Men hvordan kan man finne denne perfekte avokadoen i butikken uten å åpne den? Eller hvordan tar man vare på den etter at den er delt i to og man ikke skal bruke hele? Sjekk ut disse 5 triksene så finner du nok svaret:

SÅ GODT: En skive med avokado og egg er aldri feil. Foto: Scanpix
SÅ GODT: En skive med avokado og egg er aldri feil. Foto: Scanpix Vis mer

1. Slik finner du en moden avokado

Du har sikkert hørt om stilktrikset? En avokado kan fortelle deg mye om tilstanden sin kun ved å fjerne den lille knoppen i enden. Er fargen du ser frisk og grønn? Da er nok avokadoen akkurat sånn den skal være!

Man kan også klemme lett på avokadoen for å finne ut om den er klar til spising. Er den grønn og hard, bør du la den ligge. En avokado skal faktisk være mer brun enn grønn og også myk. Men igjen, er den for myk, holder du på en overmoden avokado. Husk å ikke klemme for hardt!

TA VARE PÅ STEINEN: Spis halvdelen uten stein først og pakk den andre inn i plastfolie - med steinen i. Foto: Scanpix
TA VARE PÅ STEINEN: Spis halvdelen uten stein først og pakk den andre inn i plastfolie - med steinen i. Foto: Scanpix Vis mer

2. Slik tar du vare på den andre halvdelen

Det er ikke alltid man spiser en hel avokado på en gang. Mange ønsker å spare den andre halvdelen, men blir svært så skuffet når de kommer hjem og finner en brun og mindre pen avokado i kjøleskapet.

Når du deler en avokado i to, bør du spise den delen som ikke har steinen i seg. Den hjelper nemlig frukten å beholde sin naturlige grønnfarge. Det er også lurt å legge steinen i guacamolen for å bevare fargen.

Halvdelen som nå har en stein i seg, dekker du til med plastfolie. Det er fordi avokadoen begynner å bli brun med en gang oksygen slipper til. Dersom du virkelig vil forsikre at avokadoen holder seg brun, kan det være lurt å dryppe et par dråper med sitron på.

HOLDER DEN GRØNN: Et par dråper sitron på avokadoen kan hjelpe til med å holde den grønn og fin. Foto: Scanpix
HOLDER DEN GRØNN: Et par dråper sitron på avokadoen kan hjelpe til med å holde den grønn og fin. Foto: Scanpix Vis mer

3. Slik blir den raskere moden

Noen ganger er det ikke et hav av modne avokadoer i butikken og man må gå til innkjøp av noen litt hardere frukter. Det er jo dumt hvis man har lyst på avokado der og da, men det finnes faktisk noen ting du kan prøve for å få den til å bli raskere moden:

1. Legg avokadoen i en papirpose på kjøkkenbenken.
2. Legg avokadoen på et fat med epler. Eplene slipper ut etylengass som modner avokadoene.

4. Slik bør du skrelle den

Gunn Helene Arsky, som er ernæringsfysiolog i Bama og forfatter av boken «Spis deg ung», skriver på bloggen sin gunnhelenearsky.no, at du bør skrelle avokadoen som en banan.

- Avokadoen er en skikkelig superfrukt, og mye av helsen sitter rett under skallet. For å få mest mulig nytte av alle antioksidantene i avokadoen, må du skrelle den som en banan - del avokadoen i to og skrell av skallet i strimler.

- På denne måten får du med deg mesteparten av det aller grønneste fruktkjøttet på avokadoen. Det er nemlig her antioksidantene og alle de andre helsebringende stoffene befinner seg, skriver hun.

SKRELL SOM EN BANAN: Ta av skallet, skjær opp i tynne skiver og legg på skiva. Så flott og så godt! Foto: Scanpix
SKRELL SOM EN BANAN: Ta av skallet, skjær opp i tynne skiver og legg på skiva. Så flott og så godt! Foto: Scanpix Vis mer

5. Prøv noe nytt

Selv om vi ikke kommer til å gi opp avokado-toasten vår med det første, er vi åpne for nye oppskrifter. Mange blir nok overrasket når de finner ut av hva man faktisk kan bruke en avokado til!

Hva med en brownie? En is? Eller hva med å fritere avokadoen? Det finnes så mange kombinasjoner og måter å tilberede avokadoen på. Så dersom du elsker avokado, bør du sjekke ut denne saken med 11 forskjellige oppskrifter. Du finner også en oppskrift på kake med avokadomousse her:

5 triks alle avokado-elskere bør kunne

Ingredienser:

 • 2–3 spisemodne avokadoer
 • 150 g mørk sjokolade, gjerne 70 %
 • 150 g søt, kondensert melk (eventuelt vikingmelk)
 • 1 ss kakaopulver 3 eggehviter

Kakebunn:

 • 200 g havrekjeks
 • 100 g smør
 • 1 rund springform, ca. 22 cm i diameter

Pynt:

 • 200 g friske bringebær
 • melis

Slik gjør du:

 • Knus kjeksene til de er helt finmalte. Smelt smøret, og rør det sammen med kjeksen.
 • Kle springformen med bakepapir, før du presser kjeksmassen godt ned i bunnen. Sett den til avkjøling i 10 minutter.
 • Del avokadoene. Fjern steinen, og ta ut avokado-kjøttet med en skje. Totalt behøver du rundt 300 gram.
 • Smelt sjokoladen i en liten bolle over et vannbad. Bland inn avokadokjøttet, melken og kakaoen i sjokoladen til deigen er jevn.
 • Pisk eggehvitene stive, og vend dem forsiktig inn i resten av deigen.
 • Fordel blandingen over kjeksbunnen, og sett kaken på kjøl i minst to timer.
 • Pynt med friske bringebær og melis.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer