JORDBÆR: Ummm ingenting smaker bedre enn norske jordbær.  Foto: Shutterstock / alisalipa
JORDBÆR: Ummm ingenting smaker bedre enn norske jordbær. Foto: Shutterstock / alisalipa Vis mer

Jordbær

6 fantastiske jordbæroppskrifter som vil gi deg vann i munnen!

Jordbær kan serveres på mange flere måter enn du tror!

Ingenting er som norske jordbær! Nå er de på sitt aller beste og du bør nyte dem hver dag. Enten i bakverk, som dessert eller rett fra kurven.

Mandel- og jordbærkake med kokoschips

(1 kake, ca. 12 biter)
Mørdeig:
125 g smør
3 ½ dl hvetemel
½ dl sukker
1 egg
Fyll:
4 egg
1 dl sukker
200 g mandelmel, ca. 4 dl
150 g ferske jordbær, ca. 3 dl
1 dl kokoschips
1. Hakk raskt sammen alle ingrediensene til mørdeigen i en blender eller for hånd. Trykk den jevnt ut i en avlang form på 12 x 35 cm. La deigen hvile i kjøleskapet i ca. 30 minutter.
2. Sett ovnen på 200°.
3. Pisk egg og sukker lett sammen. Bland i mandel­melet, og rør sammen til en glatt røre.
4. Fordel mandelrøren jevnt ut i paiformen. Skyll og rens bærene, del dem i to, og trykk dem ned i deigen med snittflaten opp. Strø over kokoschips.
5. Stek kaken på nederste rille i ovnen i 35–40 minutter. 

MANDEL- OG JORDBÆRKAKE MED KOKOSCHIPS: Finner du ikke mandelmel i butikken din, kan du erstatte det med 200 g mandler som du kjører til mel i en blender eller i mandelkvern. Foto: Anette Nilsson
MANDEL- OG JORDBÆRKAKE MED KOKOSCHIPS: Finner du ikke mandelmel i butikken din, kan du erstatte det med 200 g mandler som du kjører til mel i en blender eller i mandelkvern. Foto: Anette Nilsson Vis mer

LES OGSÅ: Ti gode grunner til å spise jordbær i sommer

Brownie med sitronkrem

(1 kake, ca. 10 biter)
125 g smør
125 g mørk sjokolade
2 ½ dl sukker
2 egg
1 klype salt
1 ½ dl hvetemel eller glutenfri fin melmiks
Sitronkrem:
2 egg
saft av 1 sitron, ¾ dl
1 dl sukker
1 dl kremfløte
Pynt:
2 dl kremfløte
6 dl ferske jordbær
finstrimlet sitronskall
1. Sett ovnen på 175°. Smør og melstrø en kakeform på ca. 20 cm i diameter.
2. Smelt smøret på svak varme sammen med sjokoladebiter. Rør om til alt sammen har smeltet til en glatt konsistens. Ta kjelen av varmen.
3. Tilsett sukker og egg, ett av gangen, og rør deigen sammen mellom hvert egg. Bland til slutt i salt og hvetemel. Rør igjen deigen glatt.
4. Fordel deigen ut i formen, og stek på nederste rille i ovnen i ca. 20 minutter.
5. Pisk alle ingrediensene til sitronkremen helt glatt mens kaken stekes.
6. Ta kaken ut av ovnen når den er halvstekt. Da er kaken fortsatt rå i midten. Hell forsiktig sitronkremen over, og sett kakens straks inn i ovnen igjen. Stek ytterligere i ca. 15 minutter eller til sitronkremen nesten har stivnet. Den stivner noe mer når kaken avkjøles. La kaken bli kald i formen.
7. Ta kaken ut av formen, og løft den over på et kakefat.
8. Pisk fløten til krem, og fordel den over kaken. Pynt med ferske bær og strimlet sitronskall.

BROWNIE MED SITRONKREM: Mørk sjokolade og jordbær er en fantastisk kombinasjon. Her er kaken i tillegg toppet med en frisk sitronkrem. Det er bare å glede seg! Foto: Anette Nilsson
BROWNIE MED SITRONKREM: Mørk sjokolade og jordbær er en fantastisk kombinasjon. Her er kaken i tillegg toppet med en frisk sitronkrem. Det er bare å glede seg! Foto: Anette Nilsson Vis mer

LES OGSÅ: Disse browniene er "sunne"

Jordbærknuter med hvit sjokolade

(ca. 30 stk.)
4 dl melk
50 g gjær for søte deiger
125 g mykt smør
1 ¼ dl sukker
1 klype salt
1 ts kardemomme
ca. 11 dl hvetemel
Fyll:
150 g mykt smør
1 dl rørsukker
3 dl ferske jordbær i mindre biter
1 dl hakket hvit sjokolade
Pensling og pynt:
1 egg
perlesukker
1. Varm melken til den blir fingervarm. Smuldre gjæren i en bakebolle, tilsett melken, og rør til gjæren er oppløst.
2. Tilsett smøret og sukker, salt og kardemomme. Bland i ca. 9 dl av hvetemelet, og rør raskt sammen til en løs og smidig deig. Dekk med plast, og la deigen heve i ca. 30 minutter.
3. Forbered fyllet mens deigen hever. Rør sammen smøret og sukker. Skyll og rens jordbærene, og hakk dem i små biter.
4. Tilsett resten av melet eller så mye at deigen blir blank og smidig etter at den er eltet sammen.
5. Ta deigen ut på melet arbeidsbord, og kjevle den ut til et rektangel, 40 x 60 cm. Fordel smøret jevnt utover halve leiven. Strø over bærbitene og sjokoladehakket.
6. Brett deigen dobbel over fyllet, og del deigen i lengder. Tvinn lengdene sammen til knuter og legg i muffinsformer.
7. La bollene heve på en stekeplate i ca. 30 minutter. Sett ovnen på 250°.
8. Pensle de ferdighevede bollene med litt sammenpisket egg, og strø over perlesukker.
9. Stek bollene midt i ovnen i ca. 8 minutter.

JORDBÆRKNUTER MED HVIT SJOKOLADE: Knutene har et herlig fyll av jordbær og hvit sjokolade. Foto: Anette Nilsson
JORDBÆRKNUTER MED HVIT SJOKOLADE: Knutene har et herlig fyll av jordbær og hvit sjokolade. Foto: Anette Nilsson Vis mer

LES OGSÅ: 5 nye måter å bruker jordbær på

Moussefylt jordbærrull

(1 kake, ca. 12 biter)
3 egg
1 ½ dl sukker
1 dl hvetemel eller glutenfri fin melmiks
1 dl potetmel
1 ½ ts bakepulver
Fyll:
250 g ferske jordbær
1 dl gelésukker
3 dl kremfløte
1 ½ ts vaniljesukker
finrevet skall av ½ sitron
Pynt:
1 dl kremfløte
ferske jordbær
sitronmelisse
1. Sett ovnen på 250°. Kle en langpanne som måler ca. 30 x 40 cm med bakepapir.
2. Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis. Bland sammen de tørre ingrediensene og sikt dem i deigen. Rør alt forsiktig sammen.
3. Fordel deigen jevnt ut i langpannen, og stek bunnen midt i ovnen i ca. 5 minutter.
4. Strø litt sukker over den nystekte kaken, hvelv den opp på bakepapir på en rist, og la den avkjøles under et håndkle.
5. Skyll og rens jordbærene. Miks eller mos dem til en glatt puré. Hell mosen i en kjele og tilsett gelésukker. Gi blandingen et oppkok under omrøring. Sett kjelen til side for å avkjøles, til mosen begynner å stivne. 
6. Pisk fløte til krem. Smak til med vaniljesukker og finrevet sitronskall. Bland jordbærene med kremen og rør godt. Virker kremen løs, så sett den en stund i kjøleskapet.
7. Dra bakepapiret av rullekaken, og fordel moussen over. Rull sammen ved hjelp av bakepapiret. Pakk kaken inn i papiret, og legg kaken i kjøleskapet i ca. 1 time.
8. Pisk fløten til krem. Legg kaken på serveringsfat og fordel krem over kaken. Pynt med jordbær og sitronmelisse.

MOUSSEFYLT JORDBÆRRULL: Rullekake er en klassiker som aldri går av moten. Her får du den i en sommerlig variant med deilig moussefyll. Foto: Anette Nilsson
MOUSSEFYLT JORDBÆRRULL: Rullekake er en klassiker som aldri går av moten. Her får du den i en sommerlig variant med deilig moussefyll. Foto: Anette Nilsson Vis mer

LES OGSÅ: En perfekt blanding av søtt og syrlig

Små jordbærpaier

(8 stk.)
Mørdeig:
150 g smør
3 ½ dl hvetemel
3 ss sukker
1 eggeplomme
Fyll:
5 dl ferske jordbær
1 ss potetmel
Smuldredeig:
ca. ¼ av mørdeigen
1 ¼ ss hvetemel
1 ss perlesukker
½ ts vaniljesukker
Pynt:
melis
Servering:
vaniljesaus
1. Bland sammen smør, hvetemel og sukker. Tilsett eggeplomme, og arbeid deigen raskt sammen til en deig. Legg den i kjøleskapet i ca. 30 minutter.
2. Sett ovnen på 200°. Ta fram den kalde mørdeigen, og skjær av ca. ¼. Legg den lille deigbiten tilbake i kjøleskapet.
3. Del den store deigbiten i 8 like store biter. Trykk deigen ut i aluminiumsformer på ca. 7 cm i diameter. Du kan også bruke en muffinsform.
4. Skyll og rens jordbærene, hakk i mindre biter og bland med potetmelet. Fordel bærene i formene.
5. Ta fram den lille deigbiten, og bland den med hvetemel, perlesukker og vaniljesukker til en smulete masse. Strø smulene over formene.
6. Stek formene på nederste rille i ovnen 15–18 minutter eller til de får en svakt gyllen farge.
7. Løsne paiene ut av formene når de er kalde. Sikt over melis, og server gjerne sammen med vaniljesaus.

SMÅ JORDBÆRPAIER: Disse små paiene smaker deilig med vaniljesaus. Foto: Anette Nilsson
SMÅ JORDBÆRPAIER: Disse små paiene smaker deilig med vaniljesaus. Foto: Anette Nilsson Vis mer

LES OGSÅ: Jordbær-ostekake med lemon curd og kremost

Jordbærtiramisu

(ca. 4 porsjoner)
2 egg
2 ss sukker
1 dl kremfløte
250 g mascarponeost
8 dl ferske jordbær
12 savoiardi-kjeks (ladyfingers)
¾ dl appelsinlikør
Pynt:
kakao
1. Skill eggene, og pisk eggehvitene stive. Pisk eggeplommer og melis lyst og luftig i en bolle.
2. Pisk kremen, og bland den med mascarponeosten. Tilsett eggeblandingen, og rør dette forsiktig sammen.
3. Fordel et lag av ostekremen i bunnen av en form. Dypp kjeksene i likøren, og legg dem oppå kremen.
4. Fordel skiver av jordbær over. Gjør dette igjen, og avslutt med kremen.
5. Sett desserten kjølig i ca. 1 time slik at kjeksen mykner litt. Sikt over kakao ved servering.

JORDBÆRTIRAMISU: Tiramisu er opprinnelig en italiensk dessert med smak av kaffe og søt vin. Her får du en norsk variant med jordbær mellom lagene. Foto: Anette Nilsson
JORDBÆRTIRAMISU: Tiramisu er opprinnelig en italiensk dessert med smak av kaffe og søt vin. Her får du en norsk variant med jordbær mellom lagene. Foto: Anette Nilsson Vis mer

LES OGSÅ: Bæret som passer i de fleste retter

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: