Sommermat

6 superdeilige middager du bør lage deg i sommer!

Her frister vi med sommerens beste ­burger, ovnsbakt laks, pai med italienske smaker og sprøstekte smørbrød.

GRILLEDE SOMMERBURGERE: Hvis du vil kan du også bake hamburgerbrødene selv. Det blir selvfølgelig ekstra godt. Foto: All Over Press
GRILLEDE SOMMERBURGERE: Hvis du vil kan du også bake hamburgerbrødene selv. Det blir selvfølgelig ekstra godt. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Disse rettene er perfekt gjestemat på en lun sommerkveld. Mye kan forberedes på forhånd.
Grillede burgere er en sommerklassiker. Prøv denne varianten med løk, dijonsennep og spisskummen. Ovnsbakte potetbåter smaker også godt til burgeren.

ITALIENSK PAI MED CAPRESETOPPING: Toppingen danner fargene i det italienske flagget! Foto: All Over Press
ITALIENSK PAI MED CAPRESETOPPING: Toppingen danner fargene i det italienske flagget! Foto: All Over Press Vis mer

Grillede burgere
(4 porsjoner)
Ca. 700 g karbonadedeig
1 løk
2 ss dijonsennep
1 ts spisskummen
salt og pepper
¾ dl BBQ-saus
Karrisaus:
100 g sylteagurker
½ dl majones
2–3 ss crème fraîche
2 ts karri
Tilbehør:
4 ciabattabrød
1 rødløk
2 plommetomater
20 g rucolasalat
2 dl spirer
1 dl grovhakket persille
1. Riv løken fint og bland med karbonadedeig, sennep og spisskummen. Form deigen til fire ­biffer. Del brødet og grill snittflatene.
2. Finhakk sylteagurker, bland med de øvrige ingrediensene til sausen og smak til. Fordel sausen på underdelen av brødet.
3. Krydre biffene med salt og pepper og grill eller stek på middels varme ca. 3 minutter på hver side.
4. Pensle dem etterpå med bbq-saus og legg dem på brødene sammen med litt ekstra bbq-saus, tynne skiver rødløk og tomatskiver.
5. Server burgerne med litt rucola som blandes med spirer og persille. LES OGSÅ: Italiensk tomatsalat

Italiensk pai med capresetopping

OVNEBAKT LAKS: Bak grønnsakene i ovnen, det er både lettvint og veldig godt! Foto: All Over Press
OVNEBAKT LAKS: Bak grønnsakene i ovnen, det er både lettvint og veldig godt! Foto: All Over Press Vis mer

(4 porsjoner)
Caprese er en italiensk smårett med mozzarella, tomat og basilikum, som smaker ypperlig som topping på denne gode paien. 
Paideig:
125 g smør
3 dl hvetemel
3 ss iskaldt vann
Fyll:
150 g fetaost
1 dl hakkede, soltørkede tomater
2 dl revet parmesan
2 hvitløkbåter
2 egg
2 dl fløte
65 g fersk spinat
1 ss olivenolje
salt og pepper
Topping:
2 plommetomater
1 kule mozzarella
ca. 10 basilikumblader
3–4 tynne skiver spekeskinke
½ dl ristede pinjenøtter
litt rucola
spirer
1. Bland raskt sammen alle ingrediensene til paideigen. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin. Pakk deigen inn i plast og legg den i kjøleskap i ca. 30 minutter.
2. Smør en paiform, ca. 15 ganger 30 cm stor, eller en rund form ca. 24 cm i diameter.
3. Kjevle deigen eller trykk den ut i formen og sett i fryseren. Dette gjør at kantene ikke synker ned når paien stekes.
4. Sett ovnen på 200 °. Mos fetaosten i en bolle og bland med tomatene, parmesan, presset hvitløk, egg og fløte.
5. La spinaten mykne i litt olivenolje i en stekepanne og bland den i bollen. Strø på salt og pepper. Ta formen ut av fryseren og hell i fyllet. Stek paien midt i ovnen i ca. 35 minutter. La den deretter avkjøles til den blir lunken.
6. Skjær tomater og mozzarella i skiver og legg lagvis oppå paien sammen med basilikum. Strimle skinken og fordel over sammen med pinjenøttene. Pynt med rucolasalat og gjerne noen spirer. LES OGSÅ: Derfor bør du spise pai

Ovnsbakt laks med sommergrønnsaker

METTENDE PASTASALAT: Perfekt til sommerbuffeten. Foto: All Over Press
METTENDE PASTASALAT: Perfekt til sommerbuffeten. Foto: All Over Press Vis mer

(4 porsjoner)
Tilbered laksen på en seng av ovnsbakte grønnsaker med ferske urter. En hollandaisesaus smaker godt til retten.
700 g hel laksefilet med skinn
litt olivenolje
salt og pepper
1 brokkoli
500 g ferskpoteter
1 bunt asparges
4–6 sjalottløk
2 grillede paprika fra glass
1 dl olivenolje
2 dl blandede friske urter, f.eks. timian, persille og basilikum
sitronbåter
Hollandaisesaus:
200 g smør
2 eggeplommer
1 ss vann
salt og pepper
saft av 1 sitron
1. Sett ovnen på 225 °. Del laksen i fire biter og skjær snitt i skinnet på hver laksebit. Vend dem i olje og krydre med salt og pepper.
2. Skjær brokkoli i mindre buketter. Skjær poteter i skiver, ca. 1 cm tykke. Skjær asparges i 3–4 cm lange biter. Skrell løken og del den i to. Skjær fennikel i båter og del paprika.
3. Legg alle grønnsakene i en bolle og strø på salt og pepper. Bland med olivenoljen. Legg grønnsakene ut på en plate med bakepapir og bak i ovnen i ca. 15 minutter.
4. Ta platen ut og fordel urter over grønnsakene. Legg på laksen med skinnet opp. Sett inn i ovnen igjen og bak videre i ca. 15 minutter.
5. Lag sausen. Smelt smør på svak varme uten å røre i det. Pisk på svak varme i en annen kjele 2 eggeplommer og 1 ss vann til det blir luftig. Ta kjelen av varmen og tilsett smøret dråpevis under stadig omrøring. Ikke tilsett bunnfallet. Smak sausen til med salt, pepper og saften av sitronen.
6. Legg grønnsaker og fisk opp på serveringsfat og server med sitronbåter og hollandaisesausen. SE OGSÅ: Pasta med skalldyr

Mettende pastasalat

GRILLEDE SOMMERSANDWICHER: Perfekt ventemat på grillfesten Foto: All Over Press
GRILLEDE SOMMERSANDWICHER: Perfekt ventemat på grillfesten Foto: All Over Press Vis mer

(4 porsjoner)
Perfekt til sommerbuffeen eller på piknik. Pass bare på å holde salaten kjølig!
500 g reker med skall
400 g pastaskruer
litt olivenolje
1 dl hakket dill
1–2 ts sambal oelek
Servering:
1 bunt reddiker
1 kule mozzarella
6–8 småtomater
20 g rucola
1 endivsalat
25 g fersk spinat
1 krukke bladpersille
1–2 dl ferske spirer
½ dl olivenolje
salt og pepper
1. Skrell rekene. Kok pasta «al dente», etter anvisning på pakken og la vannet renne godt av. Drypp over litt olivenolje. Legg pasta i en bolle og bland i reker, dill og sambal oelek.
2. Legg dette opp på serveringsfat.
3. Del reddiker og mozzarella i skiver. Del tomater i to. Fordel dette og de andre grønnsakene rundt på serveringsfatet.
Pynt med spirer og drypp over litt olivenolje og strø på salt og pepper. SE OGSÅ: Vegetarisk pastasalat

Grillede sommersandwicher

CANNELONI MED SKINKEFYLL: Hele familiens favoritt! Foto: All Over Press
CANNELONI MED SKINKEFYLL: Hele familiens favoritt! Foto: All Over Press Vis mer

(4 porsjoner)
Sprø og små avokadobrød­skiver kan du spise mange av. Både tapenade, som er en olivenrøre, og pesto kjøper du ferdig på glass.
4 skiver godt brød
1 avokado
1 sitron
4 små tomater
5 cm purreløk
ca. 1 dl pesto
1 dl tapenade
salt og pepper
sitronskiver
½ dl hakket persille
1. Grill brødskivene, på grillen, i en varm ovn eller i brød­rister.
2. Del og kjern ut avokado. Ta ut avokadokjøttet, press over sitronsaft og skjær i skiver.
3. Skjær tomatene i båter. Finsnitt purreløken.
4. Fordel avokado, pesto, tapenade, tomat og purreløk over brødet. Krydre med salt og pepper.
5. Dekorer skivene med sitronbåter. Strø over hakket persille og server. LES OGSÅ: Slik tiner du rekene i full fart

Cannelloni med ­skinkefyll

(4 porsjoner)
Fylte pastaruller med herlig tomatsaus er en god rett som er rask å lage.
10 ferske pastaplater
1 liten aubergine
150 g spekeskinke i tynne skiver
smør til steking
100 g parmesan
400 g kremost med hvitløk
salt og pepper
ca. ½ l ferdig pastasaus, ca. 500 g
Til servering:
2 dl revet parmesan
ferske basilikumblader
1. Sett ovnen på 150 °. Skjær auberginer og skinke i mindre biter og stek det mykt i smør. Avkjøl.
2. Riv parmesan til fyllet. Bland skinke og auberginene med kremost og parmesan. Smak til med salt og pepper. Husk at skinken er salt, så vær forsiktig med saltet.
3. Legg pastaplatene utover og fordel fyllet på dem. Rull sammen og legg dem med skjøten ned i en smurt ildfast form. Stek formen i ovnen i ca. 20 minutter på nederste rille.
4. Server pastarullene med revet parmesan og fersk basilikum. 
5. En frisk salat passer å servere til. SE OGSÅ: 6 friske salater du må prøve

 

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer