Grillmat

6 utradisjonelle retter du må prøve på grillen før det er for sent

Grillet svinefilet med tomatsalsa, gresk taco med melonsalat og kamskjell med avokadokrem - naaam!

GRESK TACO MED MELONSALAT: I stedet for tortillabrød, kan du servere potetlomper eller lefser til grillmaten. Legg grillspydene i kaldt vann ca. 20 minutter før de skal brukes, så tar de ikke fyr når de legges på grillen.  Foto: All over press
GRESK TACO MED MELONSALAT: I stedet for tortillabrød, kan du servere potetlomper eller lefser til grillmaten. Legg grillspydene i kaldt vann ca. 20 minutter før de skal brukes, så tar de ikke fyr når de legges på grillen. Foto: All over press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lukten av mat som grilles, er ikke det helt vidunderlig? Og så så enkelt som det er! På hektiske dager kan man slenge på noen gode pølser og kun ha lomper, sennep og ketchup til. Eller man kan invitere til grillfest og gjøre det mer avansert. Vel bekomme!

Grillet svinefilet med tomatsalsa
(4 porsjoner)

500 g ytrefilet av svin

1 ss soyasaus
1 ts chiliflak
1 ts paprikapulver
¼ ts grovmalt pepper
1 ts salt

Tomatsalsa:
4 store tomater
1 hakket rødløk
50 g jalapenos fra glass

Bønnerøre:
400 g kidneybønner på boks
1 hakket hvitløkbåt
1 ss olje
1 dl vann
1 ts kalvefond
1–2 ts chiliflak
2 ss sitronsaft
1 ss sukker
3 ss olje
fersk koriander

Servering:
8 tortillabrød eller potetlomper
tacosaus
1–2 modne avokado i biter

GRILLET SVINEFILET MED TOMATSALSA: Svinefilet er enkelt å grille og er nøytralt i smak, så du kan krydre med det du liker. Bruk tid og få god varme på grillen før stekingen starter! Foto: All over press
GRILLET SVINEFILET MED TOMATSALSA: Svinefilet er enkelt å grille og er nøytralt i smak, så du kan krydre med det du liker. Bruk tid og få god varme på grillen før stekingen starter! Foto: All over press Vis mer

1. Skjær tomatene i to, og ta ut innmaten. Skjær tomatkjøttet i biter. Bland tomater, rødløk og jalapenos.
2. Skyll bønnene i kaldt vann. Stek hvitløk og bønner i en stekepanne med olje. Mos dem med en gaffel. Tilsett vann, fond, chiliflak, sitronsaft, sukker og olje.
3. Strø over koriander ved servering. Hvis bønnerøren avkjøles og blir tykk, kan den røres med mer vann.
4. Skjær kjøttet i tykke skiver og bland med soya og krydder. Grill kjøttskivene ca. 2 minutter på hver side eller til de akkurat er gjennomstekt. Strø på salt og pepper, og skjær kjøttet i mindre biter.
5. Server kjøttet med tomatsalsa, bønnerøre, tortillabrød, tacosaus og avokadobiter. LES OGSÅ: Slik blir grillpølsene perfekt

Gresk taco med melonsalat

(4 porsjoner)

600 g kjøttdeig
1–2 finhakkede løk
1 egg
½–1 pose tacomiks
1 ss sesamfrø

Gresk salat:
45 g fersk spinat
½ hakket rødløk 
3 tomater i biter
½ agurk i biter
1 båt vannmelon i biter

Humus:
1 boks hermetiske kikerter
saften av ½ sitron
2 hvitløkbåter
½ ts salt
½ ss tahini
ca. ¾ dl olivenolje
1 ss finhakket frisk persille

Tzatziki:
½ agurk
2 dl tyrkisk eller gresk yoghurt
2 pressede hvitløkbåter
¼ ts salt

Servering:
8 tortillabrød eller potetlomper
pepperoni

KAMSKJELL MED AVOCADOKREM: Marinerer du kamskjellene i litt olje og limesaft en stund før de skal grilles, så blir de supergode. 
 Foto: All over press
KAMSKJELL MED AVOCADOKREM: Marinerer du kamskjellene i litt olje og limesaft en stund før de skal grilles, så blir de supergode. Foto: All over press Vis mer

1. Lag tzatziki. Riv agurken og klem ut vannet. Bland agurken med yoghurt, presset hvitløk og salt. Sett det kjølig.
2. Skyll kikerter godt. Ha kikertene i en food prosessor sammen med sitronsaft, hvitløk, salt, tahini og olje. Humusen skal ha en myk konsistens. Vend inn finhakket bladpersille til slutt.
3. Skyll spinaten. Bland rødløk, to-mat, agurk og melon med spinaten.
4. Varm brødene ved 225° i noen minutter. Potetlomper trenger du ikke varme.
5. Bland kjøttdeig, løk, egg og krydderblanding og form til ovale biffer, som tres på grillspyd. Pensle biffene med olje, og grill spydene i ca. 5 minutter eller til de er gjennomstekt. Snu på dem mens du griller. Spydene kan også stekes i ovnen på en stekeplate ved 225° i 15 minutter.
6. Strø sesamfrø over biffene, og server dem med gresk salat, tzatziki, humus og pepperoni. LES OGSÅ: Grill med greske smaker

Kamskjell med avokadokrem

(4 porsjoner)

12–16 kamskjell
saft av ½ lime
1 ss rapsolje
salt
pepper
tynne skiver bagett
2 dl småsalatblader
1 ss finklippet gressløk
sitron

Avokadokrem:
1 moden avokado
½ dl crème fraîche
saft av ½ lime

KYLLING MED MAIS- OG JORDBÆRSALSA: Her har vi penslet kyllingen med en hjemmelaget glaze, men det finnes også mange du kan kjøpe ferdig. Foto: All over press
KYLLING MED MAIS- OG JORDBÆRSALSA: Her har vi penslet kyllingen med en hjemmelaget glaze, men det finnes også mange du kan kjøpe ferdig. Foto: All over press Vis mer

1. Legg kamskjellene på en tallerken. Press over limesaft og drypp på litt olje. Snu på skjellene av og til.
2. Del avokadoen i to og ta ut steinen. Ta ut kjøttet og mos det med crème fraîche. Smak til med limesaft.
3. Krydre kamskjellene med salt og pepper, og legg dem på grillen sammen med tynne skiver bagett. Grill på sterk varme, snu på dem etter ca. ½ minutt, og grill like lenge på den andre siden. Pass på at brødene ikke blir brent.
4. Server de nygrillede kamskjellene med salat og avokadokrem. Strø over gressløk, og pynt med sitronskive. LES OGSÅ: #Fisketirsdag: Fiskesuppe med kamskjell, reker og bacon

Kylling med mais- og jordbærsalsa

(4 porsjoner)

600 g kyllingfilet
2 ss olje
1 ts salt

Glaze:
2 ss ketsjup
1 ss soya
1 ts malt spisskummen
1 ts malt koriander
½ ts chilipulver
1 ts salt
¼ ts pepper

Jordbærsalsa:
½ agurk
100 g jordbær
200 g maiskorn
½ hakket rød chili
1 finhakket rødløk
3 finsnittede vårløk
½ dl hakket koriander eller persille

Servering:
8 tortillabrød
salat
yoghurt naturell
tacosaus
jalapenos fra glass

GRILLET LAKSEFILET MED CHIPOTLESAUS: En lakseside med skinnet på er enkel å grille hel. Bruk gjerne en fiskerist når du skal grille fisk. Da er det lettere å få fine stykker. Foto: All over press
GRILLET LAKSEFILET MED CHIPOTLESAUS: En lakseside med skinnet på er enkel å grille hel. Bruk gjerne en fiskerist når du skal grille fisk. Da er det lettere å få fine stykker. Foto: All over press Vis mer

1. Begynn med salsaen. Skjær agurk og jordbær i små biter. Bland alle ingrediensene til salsaen. Varm brødet ved 225° noen minutter.
2. Bland glazen. Vask og tørk kyllingen. Pensle med olje, og grill dem noen minutter på hver side. Strø på salt, og pensle med glazen når du griller og etterpå når kjøttet akkurat er ferdig gjennomstekt.
3. Skjær kyllingfiletene i skiver. Server kylling med salsa, tortillabrød, salat, yoghurtsaus, tacosaus og jalapenos.

Grillet laksefilet med chipotlesaus

(4 porsjoner)

700 g hel laksefilet med skinn
1 ts salt
2 ts røkt eller vanlig paprikapulver
3 ss olje

Chipotlesaus:
2 dl tyrkisk yoghurt
100 g kremost naturell
½–1 ss chipotlepasta
1 klype salt

Servering:
8 tortillabrød eller potetlomper
strimlet hjertesalat
250 g småtomater delt i to
limebåter

REKER MED MANGO OG AVOCADORØRE: Edamamebønner er delikate 
i en salat sammen med reker. Du kjøper dem i frysedisken. Foto: All over press
REKER MED MANGO OG AVOCADORØRE: Edamamebønner er delikate i en salat sammen med reker. Du kjøper dem i frysedisken. Foto: All over press Vis mer

1. Vask og tørk laksen godt. Gni salt og paprikapulver godt over laksen, og drypp på olje. Grill laksen på middels varme i ca. 20 minutter. Snu på laksen etter halve steketiden. Stek først med kjøttsiden ned. Fisken skal så vidt være gjennomstekt i den tykkeste delen.
2. Bland sammen sausen og smak til.
3. Fordel saus på varme tortilla eller potetlomper, og legg på biter av laks, salat og tomater. Press gjerne litt limesaft over. LES OGSÅ: Grillet laks med mynte-erte puré

Reker med mango og avokadorøre

(4 porsjoner)

1 kg reker
½–1 finhakket rød chilipepper
1 finhakket hvitløkbåt
1 moden mango i terninger
250 g edamamebønner

Avokadorøre:
2 avokado
2 ss limesaft
2 hvitløkbåter
1 dl yoghurt eller lettrømme
1 klype salt

Servering:
8 taco tubes (båtformede tacoskall)
1–2 hjertesalat

Pynt:
limeskiver

1. Tin og rens rekene. Bland dem med chili, hvitløk, mango og soyabønner. Varm tacoskallene på grillen eller i ovnen ved 225° i ca. 5 minutter.
2. Del avokado i to, og ta ut steinen. Mos kjøttet med en 
gaffel eller stavmikser. Ha straks i limesaft. Bland med presset hvitløk, yoghurt og salt.
3. Server rekeblandingen i tacoskålene med guacamole og salat. Pynt med lime. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer